בגרות מקצועית

newperson9

New member
בגרות מקצועית

לאחרונה יצא לי להסתכל על מקצועות שלומדים כאשר לומדים לבגרות מקצועית (לא בטוחה אם כך בדיוק זה נקרא, אבל הכוונה היא לתלמיד שלומד לתעודת מקצוע דרך התיכון). ראיתי שיש שם מקצועות שהאמת היא שאם הייתי לומדת אותם במהלך התיכון במקום לעשות את הבגרות העיונית שעשיתי ואת התואר שעשיתי במדעי החברה לא רק שהייתי עושה יותר כסף ממה שאני עושה היום, אלא גם הייתי מתחילה לעשות יותר כסף ישר אחרי הצבא. שלא לדבר על החיסכון של הכסף שהוצא על התואר..

תכלס, חוץ מכמה מקצועות ספורים שעבורם חייבים לעשות תואר, כמו נגיד רפואה, אדריכלות וכו', לרוב המקצועות לא באמת צריכים לעשות תואר. ומי שרוצה ללמוד סתם בשביל העניין כמובן שזה נהדר, אבל אפשר בשביל זה לקחת כמה קורסים באוניברסיטה הפתוחה או בתור שומע חופשי, או גם ללמוד לא דרך האקדמיה, שזו ממש לא הדרך היחידה ללמוד, ואז אפשר לעבוד במקביל במשרה מלאה.

בקיצור-אם הייתי יודעת אז את מה שאני יודעת היום, הייתי הולכת ללמוד בתיכון משהו כמו הנה"ח, ומקסימום בעתיד אם הייתי ממש משועממת איזה חוג ספרדית בשביל העניין או משהו בסגנון...
מה שבטוח-לא הייתי הופכת למרכז החיים שלי למשך כמה שנים תואר שבסוף לא עזר לי מבחינה מקצועית.

אז מה דעתכם?

לימודים מקצועיים או אקדמיים - זה מאוד אינדבידואלי

שלום לך אישה חדשה:)
את מעלה שאלה מעניינת, אבל התשובה הראשונית שלי אליה תהיה - זה מאוד אישי.
תואר ראשון הוא אכן לא חובה כהכשרה מקצועית לתחומים מסוימים, ואילו לתחומים אחרים (ולא רק רפואה ואדריכלות) הוא דרישה בסיסית ולעתים אפילו לא מספקת. בנוסף, תואר הוא לא רק הכשרה. הוא גם דרך מאוד מעניינת ללמוד על העולם ועל עצמך, לשפר כישורי למידה, להרחיב את הדעת ובכלל להתבגר. נכון שזה לא מתאים לכולם ולא תמיד נדרש, אבל אני חושבת שכאשר עושים תואר ראשון בגיל צעיר, כמו רוב האנשים, זו דווקא בזדמנות מעניינת להרחיב את תחומי העניין ולאו דווקא ללמוד מקצוע. זו אחת הסיבות שאני מתנגדת ללימוד תואר שני ישר אחרי תואר ראשון. כי בתואר השני באמת כבר יש התמקצעות, וחשוב לעשות אותה אחרי שלמדנו קצת על העולם המקצועי ועל עצמנו בו.
וזה עוד יותר נכון כשמדובר בנערים ונערות בגיל תיכון. יש כאלה שיהיה להם נכון לבחור כבר מקצוע בגיל 16 ולצאת לשוק עם כלים מעשיים. לאחרים זה מוקדם מדי. הם עוד לא מכירים את עצמם ואת נטיות הלב שלהם, ועשויים לקבע את עצמם בתחום שלא יתאים להם בגילאי 20.
האם באמת התואר שלך במדעי החברה היה מיותר? תחשבי על מה למדת בו על העולם ועל עצמך, על איך הוא משפר את התפישה העצמית שלך ואת האופן שבו העולם מסתכל עלייך. גם אם הוא לא העניק לך מקצוע, עדיין לא מאוחר לעשות הכשרה מקצועית ספציפית ולהמשיך הלאה.

newperson9

New member
העניין הוא שאפשר לעשות את כל

הדברים שרשמת שאינם הכשרה (דרך ללמוד על העולם ועל עצמך, לשפר כישורי למידה, להרחיב את הדעת ולהתבגר) גם בצורות אחרות. קודם כל לא חייבים לעשות את זה דרך האקדמיה. אפשר גם לנסוע לחו"ל למקום שלא היית בו, לקרוא מאמרים וספרים באופן עצמאי, לראות הרצאות באינטרנט, לעבוד במקום עבודה/תחום חדש ועוד מיליון דרכים. החיים בכלליות זה תהליך למידה אחד גדול, ואני לא מסכימה עם כך שרק דרך האקדמיה אדם יכול ללמוד על עצמו ועל העולם, זו רק צורה אחת מתוך הרבה. והאמת היא שדווקא אם יחסית הרבה אנשים בוחרים באותה צורת למידה-זה רק אומר לדעתי שהעולם יהיה פחות מגוון.

וגם אם מישהו כן בוחר בסופו של דבר ללכת ללמוד באוניברסיטה/מכללה בשביל העניין וההשכלה הכללית-לא חייבים לעשות את זה בצורה שבה הרוב עושים את זה, כלומר לימודי יום במתכונת מלאה, וע"י כך לעכב בעוד כמה שנים את הכניסה ל"עולם האמיתי", שבישראל גם ככה נכנסים אליו בגיל מאוחר יחסית בגלל השירות הצבאי. מילא אם זה בשביל למידת מקצוע שאח"כ יעלה את השכר בצורה משמעותית, אבל אם לא מדובר בכך-אפשר פשוט ללמוד לימודי ערב או באוניברסיטה הפתוחה ואז במקביל לעבוד במשרה מלאה. כעקרון אם לומדים רק בשביל העניין ולא בשביל התעודה גם לא חייבים ללמוד את כל הקורסים שכלולים בתואר ראשון, כי אם אדם לומד רק למען העניין לא אמורה לעניין אותו התעודה והוא יכול רק לקחת קורס פה וקורס שם במקום להוציא עשרות אלפי שקלים שאח"כ לרובנו היו יכולים להועיל הרבה יותר לתשלומי חשמל, רכב וכו'...
או בקיצור-אני בעד לפתוח את הראש יותר. מי שאומר לעצמו שהוא הולך ללמוד בשביל העניין וההתפתחות-לפני שהוא הולך ישר להירשם לתואר שיחשוב על כל הדרכים החלופיות להשכיל ולהרחיב את הדעת. אני יכולה לומר שהיום הייתי מעדיפה לקבל בחזרה את הזמן והכסף שהושקע בתואר ואת ההשכלה הכללית להשיג בדרך אחרת. דברים נראים אחרת שכבר חושבים על לפרנס משפחה ולשלם משכנתא..

מבחינת בחירת מקצוע בגיל 16-גם אם אחרי למידת המקצוע שנבחר בגיל 16 האדם מחליט שזה לא המקצוע בשבילו-הוא עדיין יכול לעשות הכשרה למקצוע אחר, כי הוא עדיין ממש צעיר, ולפחות בינתיים הוא יוכל לעבוד בשכר יותר גבוהה מהסטודנט הממוצע, כי כבר יש לו מקצוע ביד.

למעלה