בגדי המלך החדשים

shellyland

New member
בגדי המלך החדשים

מוסקט הלחיצה אותי עם קיום ההבטחות האובססיבי הזה שלה, אז כדי לא לצאת פארשית החלטתי לנסות גם. יובלי, להלן הבטחתי: המלך השירי הוא עירום (על תופעות יסוד אחדות בשירה עברית משנות החמישים ואילך) הוא שם המאמר של אורציון ברתנא שהתפרסם באוגוסט 89' במוסף הספרות של ידיעות. אני קראתי את המאמר לא בצורתו המקורית אלא בצורתו הערוכה-מחדש כפי שנתפרסמה בשנת 1982 בספרו "עדות קריאה", ספר העוסק בספרות, בביקורת הספרות וביחסים בינהם. ברתנא יוצא במאמרו נגד "פירמידת הכוחות" בשירה העברית הצעירה ובביקורתה ואומר שכבר מזמן צריך היה לצעוק כי "המלך הוא עירום". בפתיחת המאמר הוא מציג את הספרות כתהליך של תודעה המבוסס על זיכרון, את הפואטיקה כמבוססת על סדר ואת הז'אנרים כדרכי סידור שונות של עובדות ותיאורים הפונות אל הזיכרון. בעוד שהאפיקה נזכרת בגלל ההקשרים העלילתיים שבה, הליריקה נזכרת בגלל האסתטיקה שבה: בגלל יופיה של קביעה, בגלל דיוקה של מטאפורה, בגלל שלמות של מבנה מילולי. המלל, לדבריו, מטשטש את התקשורת בעוד שעקביות מטאפורית בשפה שומרת עליה. הוא טוען כי העקרונות האסתטיים של המשקל והחרוז קבעו לשירה צורה המאפשרת לזכרה בע"פ למשך דורות ושנורמות אלה היו קיימות בשירה העברית מאז המאה ה-19 ועד שנדחקו הצידה כמגמה אנאכרוניסטית ומיושנת בשירה בשנות החמישים ע"י זך, עמיחי ואבידן. הוא מתייחס אל "המימד החדש" שהכניסו ממשיכי דרכו של זך לשירה העברית ואומר ששירתם הפכה קאנונית למרות היותה בלתי-קומוניקאטיבית בשל חלקים ביצירותיהם שהיו פשטניים בטיעוניהם, יומיומיים בשפתם ואקטואלים במגמתם. קאנוניזציה זו היתה בעיניו אלימה ומלבד פגיעתה במשוררים השייכים לזאנר הקודם היא פגעה בקהל הקוראים ויצרה אצלם את הרושם המוטעה כאילו שירה היא אך ורק הזדהות עם העקרונות הפואטיים של זך, עמיחי, אבידן וממשיכיהם. את עיקר חידושם של משוררים אלה הוא מגדיר כך: מול השירה הצורנית-מלודית והצורנית-פיגוראטיבית (זו שאפשר ללמדה על-פה) הם העמידו שירה ניסויית. עיבדו את השפה והמסורת לרצף ניסויי לשון ומחשבה שנועדו להיות בדיקה של תודעת האני. את תרומתה של הפואטיקה החדשה הוא רואה בכך שהיתה "חידוש מרענן" וריעננה את אוצר הדימויים והמטאפורות של הדור הקודם. אבל לצד חלקים אלה היא יצרה חלקי-נפל אותם הוא ממפה על פי שלוש קטגוריות: א. בנאליות לשונית ("שהם מעוררים היום תמיהה לשם מה נכתבו") ב. נסיון בניסוח מילולי - שירים שאינם נשארים בזכרון משום שהם חסרי "סימני קריאה אסתטיים" מוסכמים. ג. אי-עבירה של "מחסות התקשורת" – פיזור מילים חסרות משמעות בעיקר על ידי משוררים כויזלטיר או אבות ישורון המאוחר. הבעיה, כפי שהוא רואה אותה, היא שהשירה מועברת לקורא ללא פואטיקה של תיווך. השירה הפכה לדיווח ניסיוני על מה שהסובייקט חושב ואיך שהוא מרגיש. המשוררים מדברים על נושאים אך נמנעים מלתאר אותם תיאור מטאפורי ישיר. אלו הם "שירי מצב רוח" שאינם מבוססים על מבנה אסתטי. השיר, לדבריו, אינו מחדש דבר לקורא שמכיר את החוויה מנסיונו הפרטי. עוד הוא טוען כי יש בשירה זו מגמה של "זלזול במילה" אשר הופכת אותה לשירת נונסנס. המבנה של השיר כיחידה התפורר לרצף ניסוחי לשון. בשנות החמישים מגמה זו היתה קיימת בצד מגמות שיריות אחרות, אך בשנות השבעים היא הלכה והתחזקה עד שאצל משוררים שאהרון שבתאי או מאיר ויזלטיר היא חונקת את השירה או מחוסר קומוניקאציה או מעודף קומוניקאציה בנאלית. הוא מדבר גם על האקסקלוסיביות של השירה ועל כך שהיא נצרכת על ידי קהל מאוד מצומצם מפני שהיא דורשת רגישות לשונית גבוהה ואינטואיציה או יכולת אנאליטית לתחושות נפשיות. אך אם מעגל התקשורת בשירה, אשר ביסודו צריך להיות מורכב מן המשדר (המשורר עצמו) ומן הקולט (הקורא) מתרחב על ידי מבקרי ספרות, מרצים, עורכים וכו' נוצרת רשת שלמה של תיווך שאיננה חלק מן השיר עצמו והמגע של הקורא עם השיר הופך לעיסוק פולחני. "בסיפוק העצמי שבה או בבנאליות שבה הופכת השירה העברית העכשווית לעולם אוטונומי שיושביו מגנים זה את זה ומשבחים זה את זה באינטנסיביות של ליצנים בפארסה ללא קהל". (בתוך כל זה אני רוצה להזכיר כי ברתנא הוא גם מבקר ספרות, גם מרצה וגם משורר שפועל בתוך אותו עולם ממש). את הניתוק של הקוראים מן השירה הוא מייחס גם לחוסר התקשורתיות שלה, גם לביקורת המתעלמת לגמרי מדעת הקהל (למשל – משורר כנתן יונתן שספריו מככבים ברשימת רבי המכר לא זוכה לשום יחס מצד הביקורת) וגם לבטאוני הספרות אשר מנציחים את העיסוק האקסקלוסיבי בספרות כתיווך, מעודדים המצאת פואטיקות חסרות ביסוס לוגי ומצדיקים את היותה של השירה בלתי מובנת. הקורא, לדבריו, מתייחס לפרסומי שירה כאל קוריוזים טקסיים בלתי מובנים ומניח שדרכם בכך שאינם מובנים ולכן אין לו זכות לפרוץ לתחומם. לסיכום הוא אומר שמגמה זו בשירה העברית התנפחה לרעת הקורא וביחס הפוף לתרומתה לשפה העברית והפיכתה למכשיר מורכב ורב-מימדי יותר.

ברתנא ופוקו

הדברים מזכירים לי בתחומים רבים את התיאוריה של פוקו (Foucault) אשר מתאר את עולם האמנות בכללה כנע בעיקרו בתוך מה שהוא מכנה כ"השדה", והכוונה היא לשדה המגנטי. השדה מורכב מקובעי דעת קהל: מבקרים, בעלי גלריות, עורכי מגזינים וכו', וכן החוג שהוא מכנה כ"חובבי האמנות". הוא מתאר את הדינמיקה שגורמת לאמנות להיצרך או להידחות וזאת עוד בטרם היא הגיעה לידיעת הקהל הרחב, ויתכן שגם לא תגיע. נראה לי שהוא לא היה מזדהה עם האמירה על "פארסה ללא קהל", קודם כל כי זו לא פארסה אלא ביזנס, ומלבד זאת יש קהל רחב, אלא שהוא צופה בהצגה בלי להבין אותה.

ayelet23

New member
תיקון: זה לא פוקו אלא בורדייה שדיבר

על שדות תרבות.

Peut etre

La schelerose, tu sais. En tous cas, il est bien posible que tous les deux ont discuter le meme sujet en utilisant les memes termes, n'est ce pas?

nutmeg

New member
תודה, תודה

את לא יודעת איך באת לי בזמן

אטיוד5

Active member
תודה

עכשיו אני יודע מה ברתנא אומר, ואני מסכים איתו (עוד בטרם קראתי, וכמדומני גם כתבתי כך בזה הפורום). אבל עדיין אינני יודע מה את חושבת על כל זה.

shellyland

New member
אני?

אני חושבת שיש כמה נקודות הגיוניות בדבריו, אבל שהוא משך את זה לכיוון מאוד קיצוני ובסך הכל אינני מסכימה עם המסקנות גם אם אני לא חולקת עליו בחלק מן העובדות. שנית, אני גם חושבת שיש יותר ממימד אחד של צביעות, כאשר הוא מנסה להוקיע תופעה תוך כדי שהוא מתפקד איתה ובתוכה. שלישית ואחרונה - אני לא מכירה את שירתו של ברתנא מספיק טוב בשביל לדעת אם הוא גם נאה מקיים אבל אני מתכוונת להכירה בקרוב. המסר הכי חשוב שהייתי רוצה שייצא ממאמרו זה של ברתנא הוא ש"לא בשמיים היא" ושקוראי השירה ילמדו לסמוך על הפרשנות האינטואיטיבית שלהם ללא עזרת סוכני תיווך אלא מן המשתמע מהשיר.

shellyland

New member
יש המשך

יש מאמר המשך של ברתנא אשר נכתב כתגובה למאמר של גבריאל מוקד שנכתב בעקבות מאמרו הקודם של ברתנא (מי אמר ליצנים בפארסה ללא קהל?) שאני קוראת עכשיו ואם הוא יהיה שווה משהו אסכם לכם גם אותו.

וואו! תודה על ההשקעה../images/Emo24.gif

אקרא הלילה ואשתדל להגיב לפני יום כיפור.

אז אחרי יום כיפור.

למרות שקראתי לפני ורציתי להגיב לפני (אבל לא הספקתי). אני מסכים איתו במעט מאוד נקודות, גם הן בעיקרן - עובדתיות ולא פרשניות. הטענה ששירים היו מחורזים על מנת שיהיה קל לזכור אותם בע"פ, מוכרת. היא מצויה אצל מי שמצוי בעולם השירי (או אף זה לא) ותו לא. למה זה טענתי זו - כי התפתחות החריזה באה באופן צמוד (שבעיני הוא יותר מ'חשוד') להתפתחות המוזיקה הממושקלת. לפני שאמשיך, מין הראוי שאבהיר שבכותבי 'חרוז', אני מתכוון ל'חרוז מודרני', כזה שמושתת על צליל של הברה/ות אחרונה/ות + מיקום רטמי זהה + משך שורה תואם (לא בהכרח מספר הברות אלא מספר פעמות, המקור היה מספר הברות). דוגמת: דנה קמה דנה נמה, או: אולי כבר לא נלך לגן עכשיו משתין לו פה ענן! (ואין הכוונה לחרוז היווני/מקראי/יפני וכו'). החריזה הזאת (המוכרת לנו כ"חרוז תפוז") התפתחה והשתכללה באותה התקופה בה התפתחה המוזיקה הממושקלת. החריזה הזאת 'תפסה' רק במקומות בהם גם תפישת המשקל במוזיקה קיבלה בלעדיות (או לפחות שלטון בולט). (למשל ביפן והודו סוגי החריזה המוכרים תואמים בהתאמה את התפישות הרטמיות במוזיקה). אני לא מתכוון ל'טכסט להלחנה' אלא באופן כללי, כנראה שמדובר באסטטיקה מסויימת ש'תפסה' ונתנה אותותיה ביותר מתחום אומנותי אחד. אם נסתכל מה קרה בעולם לשירה, נראה שקרה מה שקרה באומנויות אחרות בסוף המאה ה-19, האומנים 'גילו' שיש עוד 'אסטטיקות' שקיימות במקומות אחרים והן לגיטימיות. זה גרר השפעה מאומנויות אחרות ולגיטימציה לחפש אחרי אסטטיקות ש'עוד לא קיימות'. מן הסתם, חלק מהנסיונות היו מוצליחם פחות, אבל חלקם - יותר. המצער שקרה בשירה העברית (בניגוד לשירה בחלקים נרחבים של העולם), הוא שבמקום שה'דרך החדשה' תהיה 'דרך חדשה לגיטימית' היא הפכה ל'דרך החדשה היחידה הלגיטימית'. על הסיבות לתהליך הזה כדאי לשאול את הפסיכולוגים שינתחו את האישיויות של משוררי התקופה ההיא. במוזיקה בכל אופן, התהליך היה כמעט זהה, רק שבמקום שתווצר דרך אחת לגיטימית, הדרך שלפני מלה"ע הII הפכה ל'לא לגיטימית' ברוב החוגים. עד כאן לענין החריזה והמשקל - אני לא מסכים עם העובדות של ברתנא. לטעון ש'השירה החדשה' היא בעיקרה 'שירה ניסויית' - זו אמירה גורפת שלא עומדת במבחן המציאות (אם בוחנים מבחר שירים רחב. עם כל הכבוד שלי לזך ועמיתיו ש'חוללו מהפכה', אם מתבוננים בתהליכים שקרו בשירה העברית טרם זמנם, לפחות בעיני יש קו כמעט לינארי - א.שירה 'מדוקדקת משקלית' - תוך הקפדה על משקל+חרוז ותוכן-שורה ב.שירה 'מדוקדקת לכאורה' - תוך הקפדה על משקל+חרוז, אבל הקשר תוכן-שורה נשבר לחלוטין, כך שאם קוראים את השיר בחריזה - היא מפריעה להבנה אבל מוסיפה כפלי משמעות ומשחקי מילים שנוצרים משבירת המשפטים באמצעות השורות. בחבורה הזאת נמצא גם את שלונסקי וחלפי המוקדם (שגם לא מקפיד תמיד ב'חרוז איכותי'). כתבתי 'מדוקדקת לכאורה' כי לפעמים השירה עצמה כבר לא ממש מדוקדקת בגלל חוסר ההתאמה בין התוכן לטכסט. ג.שירה מדוקדקת - שאין מה בהכרח חריזה אך היא מדוייקת מבחינת המבעים שלה. אין ספק שהבעיה אם השירה ה'מודרנית' שיותר קשה להגדירה ולהגדיר את איכויותיה (בדיוק כשם שקשה יותר להעריך (באופן מקצועי) אומנות מודרנית אחרת, אבל גדולתה - בדיוקה ובדחיסותה. אם ניקח את הגדרת גולדברג לשירה - נראה שהשירה 'המודרנית' (האיכותית) עונה לכל דרישותיה. אין ספק שהכרם הזה הניב הרבה מאוד באושים, מאידך, אם נוברים בספריות וחנויות יד שניה מוצאים שלל ספרים מ'האסכולה הישנה' (שהתפרסמו בתקופתה) שלא היה ראוי להם שיעלו על הכתב ועם כל הכבוד לכמה ה'יציאות' הנהדרות של ביאליק, גם לא כל שיריו פנינים (בלשון המעטה לדעתי). לומר על הדור ככללו שהוא נמנע ממטאפורות, זו אמירה גורפת ושטוחה שאין לה אחיזה במציאות השירית. לנעוץ את הסיכה של מפת-המלחמה-במחסור-בצרכני-שירה בזרם זה או אחר בשירה, זו שוב התעלמות מהעולם הגדול: גם בשפות אחרות, בהן עדיין פורחת (גם) השירה ה'קלאסית' לצד 'שירה מודרננית' - אין קהל לשירה. לשום זרם וסוג. מצער, מאוד אפילו (לפחות את חלקינו), אבל אולי ככה זה היה תמיד עם דברים שדורשים מהצרכנים השקעה גדולה מ'לתת לדברים לזרום דרך החושים וזהו'. ואולי אני טועה. מה אתם חושבים?

Idan91

New member
אחלה בחלה.

היה מעניין (יותר מעניין משעורי בית בספרות -
, בכל אופן)

למעלה