אתרי סיכומים

אתרי סיכומים

בהמשך להצעת פיליפ, האם קיימים אתרים בחו"ל שיש בהם שיתוף של סיכומים ובחינות, או אתרים שבהם מתארגנות קבוצות לימוד ?

Philip Jr

New member
רק להבהיר - זה לא בהמשך להצעת פיליפ

ההצעה שלי הייתה לדון ביתרונות ובחסרונות של אתרים מהסוג הזה. לא חסר מחקר בתחום, המעיד על כך שהם רק פוגעים בסטודנטים שבעצם מפסיקים ללמוד אקטיבית ולחשוב על החומר בעצמם. סטודנטים מחפשים את הדרך הקלה, והיא פשוט הדרך הלא נכונה ללמוד.

J e n i e

New member
באמת? אותי זה מפתיע

(אם מנהלים דיון על אתרים כאלו)

לי לא יצא במהלך התואר הראשון להשתמש באתרים של סיכומים או מבחנים, הסתפקתי בלעבור על החומר שהמרצה שלי העביר, ולפתור את התרגילים שהוא נתן ובחינות שלו מסמטרים קודמים.
הייתי מניחה שלהסתכל על סיכומים נוספים של אותו קורס מועבר על ידי מרצים אחרים ולפתור בחינות שלהם יהיה יותר קשה, דווקא, ומראה על רצון להעמקה. למה שזו תהיה הדרך הקלה?
או שאולי, לא הבנתי משהו?

Philip Jr

New member
תשובה

קודם כל את למדת בצורה אקטיבית, פתרת תרגילים וחשבת על החומר וזו בהחלט שיטה טובה ללמוד. הבעיה באתרים כאלו היא שזה לא מה שהם מעודדים.. במיוחד בנושאים הרבים בהם אין מה לפתור בהכרח.. במקום לשבת ולקרוא חומר, לעבד אותו, לסכם אותו, לחשוב על מה חשוב ומה פחות סטודנטים מקבלים ״מוצר מוכן״ וזה רק פוגע בלמידה.

ועוד הערה - פעמים רבות לא ממש מועיל לפתור בחינות של מרצה אחר מכיוון שהחומר המועבר ושיטת הלימוד שלו עלולה להיות מאד שונה מהמרצה שלך..

J e n i e

New member
חשבתי שזה אולי תלוי תחום

הנחתי שהכוונה היא שיש שם הרבה תרגילים שאפשר לפתור.

אני כן חושבת שפיתרון בחינות של מרצה אחר יכול להיות מועיל להבנת החומר, גם אם לא הדרך הכי יעילה ללמוד לבחינה. תמיד חשבתי על זה כמשהו שרצוי לעשות כשיש זמן לזה. הבעיה היא כמובן שכמעט אף פעם לא היה זמן.

Philip Jr

New member
הדגש להבנתי הוא על סיכומים ומבחני עבר

לא תרגילים, אחרת שם האתר היה שונה. אני בטוח שנתקלת באתרים כאלו במהלך הלימודים. אני האחרון שיתנגד למאגר של תרגילי העשרה וחיזוק לסטודנט, אבל לא בזה מדובר לפי תאור מחבר השרשור אלא באתר בו משתפים סטודנטים מבחנים שהם עשו, או סיכומים שהם כתבו. ולגבי הרצון הנהדר שלך להעמקה, ראי תגובתי..

ABD2b

New member
זכויות יוצרים

מעבר לזה שרוב (כמובן, לא כל) הצרכנים של האתרים הללו הם סטודנטים שלא עובדים מספיק קשה בכיתה (ושכל אחד יחליט מה הסובב ומה המסובב בקורלציה הזו), רציתי להאיר נקודה נוספת על העיניין.

לפני 7 שנים, בשנה הראשונה כשלמדתי כאן, סטודנט טוב אחד התקשה למצוא ממי להשלים חומר אחרי שהפסיד שיעור. ניסיתי לשדך בינו לבין סטודנט אחר בכיתה שעשה סיכומי שיעור על לפטופ (דבר נדיר יחסית אז). הסטודנט עם הלפטופ נתן לי כרטיס ביקור ואמר שאני מוזמנת לתת את הפרטים של האתר שלו לכל סטדונט שצריך להשלים חומרים, לשם הוא מעלה את הסיכומים להורדה תמורת תשלום קטן.

הייתי המומה.

דיברתי עם חבר סגל בחוג שהיה ממונה על הסטודנטים המלמדים, ושיתפתי אותו בתחושה שלי. הסתבר שזה הפרה בוטה של זכויות יוצרים, ובעקבות המקרה אף יצא מזכר מטעם האוניברסיטה שהזכיר למרצים שחומרי ההרצאה שייכים למרצה. לכן אסור לסטודנטים לשתף חומרים אלו ללא אישור המרצה, שבד"כ יהיה מוגבל לשיתוף חברים לכיתה, ללא עשיית רווח, ולא הפצה המונית לכל דיכפין ובוודאי לא סחירה בסיכומי שיעור.

Philip Jr

New member
ועוד משהו על ״רצון להעמקה״

הלוואי שזה היה המקרה.. אבל אזכיר לך שמבחנים רבי-ברירה יש גם את הכינוי של מבחנים ״אמריקאיים״ ואכן לפחות בתחום שלי מרבית המבחנים של סטודנטים לתואר ראשון הם ״אמריקאיים״ והשאלות לקוחות מבנק שאלות שבכל זאת מוגבל.. לאור זאת סטודנטים לא נכנסים לאתרי שיתוף כי הם רוצים להעמיק, הם נכנסים בתקווה שהתשובות שהם מוצאים יופיעו גם במבחן שלהם..

Sonic hedgehog

New member
דווקא נשמע לי שימושי

אני למשל לא יכולה לסכם ולהקשיב בו זמנית. זה או לסכם ולא להקשיב למה שנאמר או להקשיב ולא לסכם, אני בוחרת להקשיב.
בהעדר ספרי לימוד נורמליים בישראל וחומר כתוב האופציה היחידה לקרוא את החומר אח"כ הוא מסיכומים של חברים.

Philip Jr

New member
הגבתי בפירוט רב

ואז תפוז העלים לי את הכל..

בקצרה - אני בדיוק כמוך, מקשיב ולא מסכם, אבל ההמשך של דברייך לא תואמים את החוויה שלי מהלימודים בארץ וגם פה בארה"ב..

בימינו דווקא חומרים הרבה יותר זמינים לסטודנט: מצגות, מסמכים, תרגילים, דוגמאות, הכל כבר ברשת גם כך, כלומר החומר הגולמי קיים. בנוסף בכל הקורסים שלי כאן היו ספרי לימוד מצוינים, אבל גם בארץ.. אני מבין שלך לא היה כך.

אבל הנקודה היא אחרת, כי בואו לא נהיה תמימים - אתרים כאלו בעיקר מנוצלים ע"י אלו שמחפשים קיצורי דרך בדמות מבחנים קודמים שאולי יופיעו שוב, או סיכומים מוכנים שרק צריך לקרוא. אם יש רעיון אחד שמגובה בצורה מדהימה מבחינה מחקרית בתחום הלמידה זה הרעיון שלמידה אקטיבית עדיפה מפסיבית. מי שפשוט לוקח סיכום ממישהו אחר וקורא אותו לומד פחות טוב.

בנוסף יש את העניין של זכויות יוצרים שהוזכרו פה - אם היה פיקוח על הנושא רוב האתרים האלו היו נסגרים מזמן.

ולסיום נשמע לך שימושי? יש עשרות אתרים ושירותים כאלו.. מר יהונתן לא הולך להרוויח כסף רב מהסטארט-אפ הזה, השוק הבינלאומי רוויי כבר באתרים לשיתוף סיכומים, מבחנים, מסרי שנאה ושטנה נגד מרצים וכדומה.. שלא לדבר על אפליקציות לשיתוף ידע.

Sonic hedgehog

New member
לא מדברת על האתר של מר. יהונתן

באופן פרטני. דווקא אצלינו באונברסיטה יש שיטה מאורגנת של מכירת סיכומים המונהגת על ידי האונברסיטה באופן מסודר (לא יודעת איך זה מסתדר עם זכויות היוצרים, האמת שהגיוני לי שלאונברסיטה יש את זכויות היוצרים על הקורס ולא למרצה).

את התואר הראשון שלי עשיתי לפני כמעט 10 שנה אז יתכן והמצב היה אחר (למרות שכבר התחילו בקורסים מסויימים להעלות מצגות, או למכור ספרי הדפסים שלהם). לגבי ספרים, יש את הבעיה שמצד אחד לא רוצים ללמד מספרים באנגלית ומצד שני אין ספרים טובים בעברית מה שגורם שאין ממש ספר קורס, כך שאין שום אינדקציה כתובה לחומר של הקורס (לפעמים המצליצו על ספרים אבל אז לא הייתה חפיפה ממשית בן הנלמד בקורס למה שכתוב בספר)

Philip Jr

New member
תגובה

בוקר טוב!

לגבי זכויות יוצרים שוחחתי על כך עם מרצה שלי לסטטיסטיקה. הוא נוהג להכין לנו "סיכומים" של נושאים שלדעתו לא מכוסים היטב בספרות של הקורס. לטענתו בהחלט יש לו את זכויות היוצרים לחומרים הנ"ל ושזו העמדה של האוניברסיטה. אם הוא עוזב החומרים עוזבים איתו, והוא מדפיס את החומרים כדי שיהיה לנו קצת יותר קשה לחלוק אותם ברשת (למרות שאי אפשר למנוע את זה כמובן). גם עמיתיי למשרד מפתחים לא מעט חומרים ועזרים לקורסים שלהם, והקורסים מתחדשים כל הזמן בחומרים שהם פיתחו ושייכים להם.

לגבי ספרים - זו סוגיה ממש מעניינת, ואני לא כל כך מבין מדוע "לא מעוניינים ללמד מספרים באנגלית".. אני למדתי עם ספרים באנגלית אגב, והרי יש בכך המון הגיון לא? מה לעשות שהספרות האקדמית באנגלית ברובה, והספרים העדכניים במרבית התחומים באנגלית.. שלא לדבר על הערך הרב בקריאה מרובה באנגלית (שכמובן סטודנטים רבים מנסים להימנע ממנה בכל דרך, כמו למשל באמצעות אתרי סיכומים...). כמובן שהיעוד של TEXTBOOK טוב הוא ללוות את הלמידה בקורס, ואם משתמשים בו אז אמורה להיות חפיפה מלאה בין הספר לקורס. בארה"ב לפחות אני רואה שזה המצב ולא רק בפסיכולוגיה.

ולגבי המצב היום לעומת לפני עשור - לפחות בארה"ב אנחנו משתמשים במערכות כמו BLACKBOARD המאפשרות שיתוף של תכנים, דיונים ושאר ירקות בין הסטודנטים שלנו, המתרגלים והמרצים. המערכת רחוקה (מאד) מלהיות מושלמת, אבל בהחלט רואים היום שמרצים מעלים תכנים, מצגות ועזרים כך שהסטודנט יכול להקשיב (או לבלות בפייסבוק) ולא לרשום כל מילה שיוצאת למרצה מהפה..מכיוון שהקורסים משתנים לא מעט דווקא האתר הזה הוא המקור הכי טוב לחומרים מקצועיים, מכיוון שבאתרי שיתוף סיכומים יתכן מאד שהסיכומים כבר לא עדכניים.

אפשר לשאול כיצד את מלמדת בימינו? יש לך אתר קורס שבו את משתפת תכנים? איך הסטודנטים שלך לומדים?

Sonic hedgehog

New member
אני לא מלמדת

היתרון (או החסרון) בלהיות סטודנט של בית ספר לרפואה (ברוב המקרים) היא שאין סטודנטים לתואר ראשון ולכן אין תרגול.

ABD2b

New member
שמחה שהאונ' שלי לא מלעימה זכויות יוצרים

מתוך המזכר שקיבלנו בנושא ב 2011 מהדיקאן של הקולג':

I am writing in response to concerns expressed about the practice of students selling notes of classroom lectures (or other course materials) to other students or to third parties for resale to other students. Please feel free to distribute this information to your faculty as you deem appropriate.

Under the Section D(6)(a) of the University’s Intellectual Property Policy (available at http://www......edu/), “course notes” and other original course material created by faculty are considered intellectual property owned by the faculty member. Consequently, if a student sells this material without the faculty member’s permission, the student has improperly infringed on that faculty member’s property rights. Outlined below is a three-step process for determining and establishing a faculty member’s copyright interest in lectures and course materials, notifying students of that interest, and taking remedial action against infringers.

Philip Jr

New member
אותם הנהלים אצלנו

וטוב שכך, בדקתי את זה לעומק לאור השרשור הזה.

אריאדנה

New member
אין ספק שספרי לימוד נורמליים זה דבר שחסר מאוד

בארץ.

לא הבנתי בכלל כמה זה חסר עד שהגעתי הנה. סוף סוף אני יכולה לפנות את כל תשומת הלב שלי למרצה בזמן השיעור ולא להיות עסוקה בתיעוד אובססיבי. כל כך מועיל! בארץ זה עבד ככה רק בסמינרים (ששם מדברים בעיקר על מאמרים שממילא זמינים גם מחוץ לכיתה), פה אני מבינה שזה יכול להיות ככה גם בקורסי מבוא.

Philip Jr

New member
ותשובה

כן, יש המון. אני מכיר לפחות שלושה ענקיים שסטודנטים בארה״ב משתמשים בהם. לא המצאתם את הגלגל הזה, גוגל חברך הטוב למציאת השירותים הנ״ל.

אגב - נכון לכתיבת שורות אלו גרסת ה - מובייל ווב שלכם לא עובדת כלל.

תגובה לתשובה של פיליפ

אנחנו לא מנסים להמציא את הגלגל. גרסת המובייל יוצאת ביוני. אתה מכיר אתרי סיכומים הפועלים באירופה?

Philip Jr

New member
תגובה

יהונתן,

אני חושב שהבהרתי את עמדתי בנוגע שירותים כמו שלך, ההצלחה שלך עומדת ביחס הפוך להצלחה של הסטודנט, ולכן אני לא מעוניין לעזור לך לחפש שירותים דומים או בכלל.. זה לא אישי כמובן, אבל כפי שאחרים כתבו מעליי מעבר לכך שהשירות פוגע בלמידה הוא גם פוגע בזכויות יוצרים.

למעלה