אתמול ...

אטיוד5

Active member
אתמול ...

באה הילדה (כיתה ה') לשאול אותי על הגיאוגרף תלמי (מאה שנה לספירה). מה אני יודע? אגיד לכם מה אני יודע. אני יודע לפתוח גוגל. Ptolemy, קלאודיוס בשבילכם. היה נחמד לגלות שגם הרומאים וגם היוונים מנכסים אותו לעצמם. אלה בזכות ה- Ptolemy, ואלה בזכות ה- Claudius. ובכלל נולד באלכסנדריה. ועכשיו השאלה - להיכן נעלמה ה- P? זה לא שאין לנו דרכים פתלתלות להגות פ'-ת' בהתחלת מילה. למי פתרונים? (ולמה אומרים פתרונים כשאחד מספיק?)

or99

New member
פתרונים...

משום שזה לשון הפסוק "לאלוהים פתרונים" (בראשית מ,ח) והכל בהנחה שהשאלה נשאלה ברצינות, ולא תהיה לי פדיחה...

גנגי

New member
לא בטוחה שזאת תשובה לשאלתך,

אבל חשוב להבדיל בין ה-פ של פתלתלות לבין ה-פ' של PTOLEMY, מפני שהאחד הוא בשווא נע לחלוטין (כי ככה זה בעברית, כמו שאומרת יקירת הפורום, דתיה בן-דור) ואילו השני בשווא נח לחלוטין (כי ככה זה לא בעברית, כפי שלא אומרת יקירת..... וגו'). והתחלת מילה בשווא נח היתה מנוגדת לעקרונותיו של העברי הקדום, משום-מה. בדרך כלל פתרו בעיה מסוג כזה בתוספת א' (פרוסטטה לעניים), כמו באצטדיון, אצטרובל, אצטומכה וכו', אבל פתאום עולה לי הפתרון האיטלקי לבעיה - שהוא השמטת העיצור המעצבן וחסר התנועה בדיבור (סִיכּוֹלוֹגִ'יָה = פסיכולוגיה, למשל), ואולי מכאן נבע הרעיון הזה, להשמיט את העיצור שמפריע. מה אני יודעת... בלי ספרים אני די מפגרת.

TalReshef

New member
יוונית vs לטינית

עד כמה שאני יודע מדובר בהבדלי גרסאות בין השם היווני (הלניסטי ליתר דיוק) שהוא שמו המולד, לבין השם הלטיני שעבר התאמה. עכשיו לשאלת מליון הדראכמות: למה? ואענה בשאלה (אלא מה?): למה האיטלקים קוראים למלכי צרפת לואיג'י ולא לואי? למה אנחנו קוראים לג'נובה גנואה, ולז'נב ג'נבה? למה מתרגמים ולמעשה מסרסים שמות של אנשים ומקומות? ולתשובת מליון הלירטות: כי האנשים תמיד התבלבלו כשבאו להגות שמות בשפות לא ידועות להם.

הכיצד שווא נח בראש מילה? ../images/Emo20.gif

למיטב זכרוני, שווא נח בראש מילה אמור תמיד להפוך לחטף. לא? ואם כבר, שאלה: האם החלוקה להברות מגדירה איזה שווא יש לנו, או שההיפך?

אחי, כשהיה קטן, מצא לבעייה פתרון לא

רע בצמו, כשבמקום להוסיף ל"קליפטוס" היוונית אל"ף, ללא כל הצדקה, תיקן את הורינו- "לא א-קליפטוס! -עץקליפטוס!". הרבה יותר הגיוני, לא?

nutmeg

New member
זה בסדר

בלועזית משמיטים consonant clusters גם בסוף מילה, לא רק בתחילתה.

למעלה