אתמול בכנסת...

אתמול בכנסת...

ח"כ מוחמד ברכה מסיעת חד"ש כינה את ממשלת שרון "ממשלת הדמים", ועקב כך נקטע נאומו ע"י מנהל הישיבה והוא התבקש לפנות את שולחן הנואמים. סערה גדולה התפתחה על רקע חסימת חופש הביטוי של ח"כ ברכה: מרצ והמפלגות הערביות תמכו בדבריו ובו ומחו נגד סתימת הפיות שנעשתה. מולם עמדו שאר נוכחי הישיבה שתמכו בהחלטת המנהל לגזול מח"כ ברכה את זכותו לומר את דבריו. ח"כ ברכה, מגובה במרצ ובמפלגות הערביות, התעקש להישאר על הדוכן ולהתנגד במוצהר להחלטת מנהל הישיבה. הוא תבע כי הוא מנהל את הישיבה בצורה פוליטית, ושזו זכותו הלגיטימיות להביע את עמדתו. ברצוני להתייחס לעניין הלגיטימיות של אי-ציות להוראת מנהל הישיבה: אמנם ייתכן כי החלטתו הייתה פוליטית, בלתי-דמוקרטית או אף גזענית, אך הפרת מרותו של המנהל מוזילה את שלטון החוק ויוצרת תקדים מסוכן בכנסת להעמדת המוסר האישי מעל לחוק. מנקודת מבטי, במידה שחוק כלשהו אינו תואם את ערכי הדמוקרטיה וההומניזם, טבעי, לגיטימי ואף הכרחי שאזרחים המתנגדים לו יפרו אותו. אך כאן מדובר במוסד המחוקק - הכנסת, ואם חבריו לא ישמשו דוגמה למעמדו החשוב של עקרון שלטון החוק במדינה דמוקרטית כיצד נוכל להבטיח סדר חברתי? מנגד ניתן לומר שאסור למנוע חופש ביטוי בכנסת בדיוק מאותה סיבה של דוגמה לאזרחים... אני מבולבל. אנא הושיעוני באמצעות פירוט דעותיכם, וכולי תקווה שנערוך דיון מעשיר ומפרה. מאור נ.ב. - נסו לא לסטות מנושא הדיון, אם אתם חשים צורך להתייחס לדבריו של ח"כ ברכה אנא עשו זאת בשרשור אחר. תודה מראש.

Deathatred

New member
הפרת החוק היא חרב פיפיות

וזה יחזור אל המפרים עצמם כבומרנג. באופן מטאפורי, אותם שוטרים שברכה ירק להם בפרצוף "בשם הדמוקרטיה וחופש הביטוי" יעמדו בצד ויצחקו כאשר כאלה שנמאס להם מהטרור הערבי יכו את אותו ח"כ ברכה מכות נמרצות "בשם הדמוקרטיה וחופש הביטוי". החוק לא פראייר והפרובוקטורים שחושבים שהם ניצחו את החוק יגלו כמה שהם הפסידו לחוק כאשר הם יתקלו במערכת הפקידות והבירוקרטיה שהושפלו על ידם.

Neta558

New member
טעותו של ברכה

ח"כ ברכה טעה, אך לא בלשונו. התעקשותו להישאר ולנאום בפני המליאה (שאף פעם לא מלאה) גררה דה-לגיטימציה שנעשתה לו ולדבריו לאחר מכן, בשל העובדה שהוציאו אותו בכוח מהאולם. בכך שהתעקש בכח להישאר, במובן מסוים שידר שאין צדק מאחוריו, אלא רק אמצעים שונים המאפשרים לו להישאר ולנאום. מצד שני, הכנסת הרועשת והילדותית שלנו מתנהלת באופן כה מבולגן, הזוי ולא הגיוני, שקשה לי לחשוב על דרכים אחרות "לשרוד" בה בנאומים. הדוגמה האמיתית שצריכים חברי הכנסת לתת ראשיתה בתרבות הדיון שלהם וביחסי האנוש שהם מביעים בכנסת. כשחברי כנסת יתחילו לצעוק קצת פחות, לא להתפרץ בגסות זה לדבריו של האחר, ישתמשו בשפה הולמת וידברו לענין, אולי נתחיל להעריך קצת יותר גם את תוכן הדברים שלהם. ולשאלתך, מאור, נניח שחברי הכנסת צריכים להקפיד במיוחד על חוקים ונהלים, היכן ההתיחסות להתנהגותו של ח"כ יגאל ביבי? האם הוא פעל לפי הנהלים המקובלים? האם היה צדק בניסיונו לעצור את נאומו של ח"כ ברכה או שהיה זה רק שימוש לא מוצדק בתפקידו?

אם אינני טועה...

למנהל הישיבה ישנה הרשות להפסיק את הנואם במידה שחרג מהכללים הנהוגים. ייתכן שח"כ יגאל ביבי ראה באותה אמירה הסתה (ואני בהחלט מסכים שיש למונח "ממשלת הדמים" אופי מסית), ועל כן הוא פעל בהתאם לנוהל. מה דעתכם על התמיכה של מפלגת מרצ בח"כ ברכה? האם הדבר עשוי להשתמע כהסכמה להפרת חוקים בכנסת או בכלל? ומה עם המוניטין של המפלגה?

smile2life

New member
דרך אגב

ח"כ יגאל ביבי הפסיק את הישיבה (הכריז על הפסקה) והעיניין הורר אצל יו"ר הכנסת אברום בורג.

Neta558

New member
אם הוא ראה בדברים אלו הסתה

אבוי לו, שהרי הוא צוטט בדברים דומים בעבר, בתקופת ממשלת רבין... מאור יקירי, אני חושבת שאתה נטפל דוקא לענין הפחות חשוב במקרה. לא נראה לי שזהו מקרה ממנו נסיק כולנו שעבירה על החוק היא לגיטימית, זהו אופן התנהלות הדברים בכנסת, ולצערי אנחנו כבר רגילים לגנון של נבחרי הציבור. אברום בורג אימץ לעצמו מינוחים רבים מתחום ההוראה אותם הוא משלח אל עבר הקטקטים המחוקקים, וכולנו מתבדחים בעצב על הכנסת ה"מפוארת" שלנו... אבוי למי שלוקח דוגמה מהתנהגות חברי הכנסת, בעיקר במליאה.

smile2life

New member
אברום בורג הודה שאמר את הדברים

בראיון בערוץ הראשון. ואמר שלדעתו הדברים לגיטימיים מבחינתו - אך אין לאמרם מעל דוכן המליאה.

למעלה