אתיקה והנדסה

Rשף

New member
אתיקה והנדסה

של פולקסוואגן שיודעת לזהות מדידת זיהום אויר ולשנות פרמטרים במנוע כדי לגרום לה למדוד ערכים רצויים מעלה משהו שנדמה לי נשאל כבר בפורום ולא קיבל תשובה טובה- אתיקה.
עד כמה שאני זוכר הייתה הסכמה נרחבת (ולא מוחלטת) שלעבוד בחברות הימורים ופורנו זה רע.
אני מהמר שהרבה יגידו שלא היו מסכימים לכתוב, לשלוח או לתחזק תוכנה כמו של פולקסוואגן כי מדובר בעבירה אמיתית על חוק, אם כי ייתכן שלמהנדסים עצמם סיפרו סיפורי כיסוי יפים על בדיקות פנימיות וכ"ו
אבל איפה עובר הגבול ? חיפוש על
Cheating android benchmarking
יגלה לכם שיצרניות סיליקון (סמסונג וקוואלקום הן הבולטות אבל אני מניח שגם אחרות) מרמות בצורה דומה לפולקסוואגן במבחנים- הן מזהות שהטלפון במצב בדיקה ומשנות פרטרים כדי לעבור בהצלחה יתרה, דברים כמו להרשות אובר קלוקינג או להרשות לטלפון להתחמם יותר מהרגיל דברים שבשגרה לא מותרים.

d70

Well-known member
...............
מה הפליאה? תמיד יהיה מי שיתחכם לבדיקות שעלולות להוציא את המוצר לא טוב.
יש חברות ששולחות מוצרים לא גמורים לכנסי מכירות שמדליקים נורות ירוקות ,חברות אינטרנט שמזהות שלקוח מנסה לבצע בדיקת מהירות כדי לתת תוצאה טובה,מקרה של חברה סינית שכדי לעבור תקינה שמה פילטרים-אבל ביצור שוטף פירקה אותם כדי לחסוך (נתפסה ע"י מכון התקנים) וכו'
צריך היות מודעים למגבלות של הבדיקות ולמצוא דרכים נוספות לבדוק כדי לוודא שהבדיקה אמינה.לדוגמא בסמארטפונים, יש בודקים שבנוסף להרצה של תוכנת בדיקה, מבצעים הרצה של משחק גרפי על כמה סמארטפונים במקביל.זה נותן השוואה למי יש חומרה טובה יותר.
אגב,אני לא אתפלא אם עובדי חברת VW עוברים כל שנה
סדנת 'אתיקה בעבודה'

Grosseto

New member
בחיפה קוראים לזה "הלבנה"

במפרץ חיפה המפעלים משתמשים בזה כל הזמן, יש גם תהליך כזה שמחליפים עשן שחור בעשן לבן (וגם עושים אותו בעיקר בלילה), ואז זה נקרא "הלבנה תרתי משמע"

Grosseto

New member
גם בצבא היה לנו מידע על *ביקורת בו"ם*

היינו מארגנים את כל הדוחות שע"מ למשל, אחרי שהם היו הולכים היינו מחזירים את השעונים למצב הנורמלי LOL

d70

Well-known member
גם נכון
ממה שקראתי הבדיקה נעשית על במעין מתקן דינמומטר,ברגע שהרכב מזהה שהוא לא באמת זז,הוא נכנס למוד בדיקה ומשנה את התוצאות.אם לא היו מתעצלים ומוציאים אותו לנסיעה אמיתית זה היה מקשה על זיוף הבדיקה.

Miki Watts

New member
אני לא חושב שזה כתוצאה מעצלנות

אלא כדי לצמצם את ההבדל בין תנאי הבדיקות, כדי שאי אפשר יהיה להגיד "אבל הבודק של הרכב שלנו לחץ על הגז עד הסוף ובגלל זה המבחן נכשל וזה לא משהו שנהג רגיל יעשה".
העניין הוא שהרכב לא אמור לעשות את הזיהוי הזה שהוא נמצא במצב בדיקות מלכתחילה.

vinney

Well-known member
אלה בדיקות אחידות סטנדרטיות

בקליפורניה עושים את זה לכל הרכבים, וקצת קשה לבדוק רכב במצב נסיעה. הצמיגים לא טובים? הגז לא מכוון? הנהג קצת עצבני? כל זה משפיע על הבדיקות. במקום זאת, שמים רכב על מכשיר שבמקום ללחוץ על גז שולח פקודת גז, ויכול להשוות פליטה מול סל״ד באופן ממוחשב, ואחיד.
&nbsp
מצד שני - זה נותן פתח לטריקים כמו שVW עשו, אבל מה שצריך זה בדיקות מדגמיות מדי פעם על הכביש, לא בדיקות תקינה. אני מניח שאחרי הסיפור הזה אכן יעשו גם בדיקות כאלה. מי העלה על הדעת שחברה כמו VW תעשה קונצים של תלמיד נכשל בתיכון...

וחוזר עם יצרני קומפיילרים שעושים אופטימיזציות מיוחדות כדי

לקבל ציונים טובים יותר במבחני ביצועים, כמו ה SPEC tests השונים.

זה לא אתי, אבל תמיד ימצאו אנשים שיסכימו לעשות את זה כי יש להם בקורת על החוק (דרישות הזויות של ירוקים, או מה שזה לא יהיה), כי הם רוצים להוכיח שהמוצר שלהם הכי טוב, כי המתחרים מרמים אז צריך ליישר את המגרש, כי הם חוששים למשרה שלהם, וכיוב'.

במילים אחרות, אם היה מחסור באנשים שמוכנים לרמות, לא היה צורך בחוקים שמגנים על האמת בפרסום.

choo

Active member
הדברים הללו לא נמצאים באותה רמה

&nbsp
ה-spec tests השונים מנסים לבדוק תנאים מציאותיים, ולכן אופטימיזציה עבורם מהווה בפועל אופטימיזציה עבור מקרים אמיתיים מסויימים. לעומת זאת, אם היצרן ביצע בדיקות בעצמו, ושינה בפועל את הקומפיילר רק לצורך ביצוע הבדיקה - אז אכן מדובר ברמאות.
&nbsp
מעבר לכך, במוצרי תוכנה, הלקוח (בפרט הלקוחות האמיתיים) בסופו של דבר בודק אותם על מקרים אמיתיים, ולא רק בדיקות מעבדה, ובדיקות ה-spec לא משמשות כדי להחליט האם מותר למכור קומפיילר מסוים בשוק - אלא לתת ballpark ראשוני לבחינת קומפיילרים על ידי לקוחות.

אני זוכר עוד בימי PC Magazine המודפס
המגזין היה עושה בדיקות מהירות ל PC-ים של יצרנים שונים בעזרת סוללת בדיקות שהם עצמם פיתחו, שהיתה בודקת ביצועי דיסק, זיכרון, מעבד, כרטיס גרפי וכו'. היצרנים היו שולחים מחשבים לבדיקה, וכמובן מי שהיה מקבל ציונים מעולים היה יכול להתגאות בזה ולפרסם את זה במודעות שלו וכך למכור יותר מחשבים.
&nbsp
באיזשהו שלב, PC Magazine הבינו שהיצרנים שולחים להם קונפיגורציות לא סטנדרטיות, שונות ממה שנמכר אחר כך בפועל ללקוחות הקצה. בבדיקה אחת שאני זוכר, היצרן שלח מחשב שהיה כל כך over-clocked, שבזמן ש PC Magazine טחנו אותו בסדנת הבדיקות שלהם, ה CPU נשרף והמחשב מת.
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
רעיון טוב

נכתוב וירוס לאנדרואיד שמריץ בדיקה כזאת ושורף את המעבדים של כל היצרנים התחמנים. אחרי שכמה מליוני מכשירים יישרפו נראה מי ימשיך להתחכם.

אבל ששש.... לא שמעת את זה ממני.

למעבדים היום יש חיישני טמפרטורה
וכאשר החום עולה מעל סף מסויים הם מורידים את תדר המעבד באופן אוטומטי, וכך שומרים על חיי המעבד במחיר של פגיעה בביצועים.

choo

Active member
מה שאתה מתאר, בניגוד לאופטימיזציה של קומפיילר, הוא אכן רמאות

מזכרון, הפעילו גם אופטימיזציות שאסורות בשפת C

בידיעה שהקוד של ה SPEC tests הרלוונטיים מספיק טוב בשביל שזה לא יצוץ בשום מקום.

אני מסכים עם הסיפא.

user32

Well-known member
מנהל
זה אכן מאכזב ומדאיג

שיצרנית כזאת נתפסה ברמאות כל כך בוטה ובלתי ניתנת להסבר.

לגבי מה שאמרת על הפורנו וההימורים: הרבה מתכנתים יסכימו לפתח תוכנות כאלה אבל לא יודע כמה היו מוכנים ביודעין להכניס קוד שמרמה את השחקנים (למשל הטיית קוביה וכו') שזה דבר כמובן קל מאוד לעשות. אני תוהה איך עובדי חברות הפורקס מהסוג המרמה ישנים בשקט.

הרמאויות האלה של היצרניות בעיניי נוראיות כי זה שבירת כללי משחק, הרס תחרות ונוגד את כל מה שאני מאמין בו. אני מקווה שVW ייענשו בחומרה ובאופן שירתיע את כולם. אני מאלה שקוראים למשל את הערכים התזונתיים של מוצרי מזון ומסתמך עליהם. כנ"ל לגבי צריכת הדלק של הרכבים שברור שזה לא צריכת הדלק האמיתית אבל זה נותן את הצריכה בתנאי מעבדה והכי חשוב: ההשוואה ליצרניות ודגמים אחרים. אם אין סולם אחד וכל אחד מרמה בבדיקות אז באיזה מן עולם נחיה? השלמנו כבר עם פרסומות שמבטיחים הרים וגבעות אבל לפחות הנתונים הרשמיים של היצרנים שכתובים באותיות זעירות בspec כלשהו אמורים להיות מהימנים.

אני רק תוהה איך במקום כמו VW דבר כזה קרה ומי ידע מזה? האם מנהלים בכירים שמרוויחים מליונים הסכימו לסכן את עצמם במעשים פליליים בשביל לשפר את ביצועי החברה? מאוד תמוה ומאכזב.

בשלב מסויים החלטתי לא להתראיין למשרות שארצה לא לספר

לסבתא שלי שאני עובד בהן, וזה כולל פורנו, הימורים, ולופט גשפט כמו פורקס ואלגו-טריידינג.

לגבי המנהלים הבכירים של VW - לא יפליא אותי בגרוש אם אחד מהם יזם את זה. השאלה איננה איך יש אנשים רעים בעולם, השאלה היא איך יש כל כך הרבה אנשים טובים בעולם.

user32

Well-known member
מנהל
זה אמור להיות יותר מטוב ורע

לתומי האמנתי שהמערכת בנויה כך שדברים כאלה לא יקרו. אם נסתכל על זה במבט רציונלי כמו בתורת המשחקים ונניח שכל האנשים הם גרידיים ומונעים משיקולי רווח-הפסד בלבד אז עדיין זה לא אמור לקרות. אני אסביר: בחברות מגודל מסויים העובדים והמנהלים הם שכירים. בהנחה שבמדינה מתוקנת יש עונשים חמורים, אכיפה והרתעה אז רק מנהל טיפש יעשה תעלול כזה שיסכן את עצמו באופן אישי בעוד שהתועלת מהרמאות הולכת ל"חברה" ולא לכיס הפרטי שלו.
לכן בסופרמרקט הקופאית אף פעם לא תציע לך לשלם בלי חשבונית אבל השרברב שמגיע אליך הביתה דווקא כן. זה לא בגלל שהיא יותר מוסרית זה בגלל שאין לה רווח מספק מזה בעוד שהשרברב גורף את כל הרווח מהרמאות לכיסו.
עכשיו VW היא חברה מצליחה בכל קנה מידה. גם ללא רמאות הזו כנראה שהיא היתה ממשיכה להצליח ולהרוויח והעובדים היו ממשיכים להנות מהתנאים שלהם. למה שמישהו ירצה לסכן את עתידו כך? תמורת בונוס כזה או אחר? זה באמת משתלם? זה לא שהמליארדים יזרמו לכיס שלו.

לפעמים יש כשלים בחברות גבוהות כשהתמריצים גבוהים מדי. למשל בבנקים וחברות ההשקעה כשעובדים יכולים לגרוף מליוני דולרים בבונוסים בהתאם לביצועים שלהם וזה מעודד אותם למעול בתפקידם (להריץ מניות, להשתמש במידע פנימי, לתאם מהלכים לא חוקיים וכו') כשהתגמול הוא מיידי והולך לכיסו של העובד.

ההסבר מתחבא בין השורות

קודם כל, דירוג ירוק תורם למכירות באופן ישיר, כי יש קהל שזה מספיק חשוב לו. דבר שני, דירוג ירוק משפיע, לפחות בישראל, על מחיר הרכב דרך המס שמוטל עליו, וגם זה מועיל למכירות.

לכן רק צפוי שההנהלה הגבוהה, זאת שהבונוסים שלה מושפעים ישירות מהיקף המכירות וגובה הרווחים, תרצה ליצור מצג שווא שהרכבים ירוקים יותר.

לגבי ענישה

א. אני לא יודע מה עשו להנהלה של בנקים כמו ליהמן ברדרס, אבל ההנהלה הבכירה של בנק לאומי בארץ סייעו ללקוחות שלהם להעלים מס, ובינתיים נראה שזה יגמר בכך שאולי יחזירו את הבונוס על ה"הצלחה" הזאת.

ב. קודם כל צריך להוכיח מי נתן את ההוראה לשפץ את הקוד שמוטמע במנוע. אני אופתע אם בקרת התצורה לא תצביע על הש.ג. שעשה check in לקוד הרלוונטי, מכאן והלאה זה תלוי בגורמים כמו הדרך בה ניתנה ההוראה (בעל פה? אימייל? מכתב ב Word?), ואמינות מערכת הגיבויים. יכול להיות שלהנהלה יש סיבות לחשוב שיש סיכוי טוב שלא ימצאו מסמכים מרשיעים, כמו שבפרשת הבנק למסחר פקידה הצליחה לרוקן את הבנק בלי שיעלו עליה.

אני חושב שאתה ממעיט בהזדהות של העובד עם מקום העבודה
על העובדים, בכל הדרגים, מופעל לחץ לייצר מוצר איכותי, שיענה גם לדרישות הלקוחות וגם לדרישות התקנים. פעמים רבות הדרישות האלו הן סותרות, ועדיין ההנהלה לוחצת על הדרג ההנדסי בכל הרמות "לרבע את המעגל" ולתת פתרונות הנדסיים. בראש של מהנדס או של מנהל טכני, הדרך לפתור שתי דרישות סותרות ע"י כתיבת תוכנה שתתחשב בשני המצבים בנפרד היא דרך טכנית הגיונית.
&nbsp
בחברה הקודמת שעבדתי בה, פיתחנו סוג של מודם אלחוטי, שהיה אמור להתנהג היטב בתנאי שטח אמיתיים אבל גם לעמוד בתקן שנקרא MBRAII. לעיתים היו סתירות בין האלגוריתמיקה שנתנה תוצאות אופטימליות בתנאי אמת לבין האלגוריתמיקה שנתנה תוצאות אופטימליות במבחני מעבדה. היה לחץ גדול מצד הלקוחות והשוק שהמוצר יצטיין גם במעבדה וגם בשטח.
&nbsp
באיזושהו שלב הועלתה הצעה באחת מישיבות התכנון לזהות בצורה אלגוריתמית האם התנאים הם תנאי מעבדה או שטח ולהתאים את צורת העבודה של ה DSP לפי הצורך. לשמחתנו או לצערנו, ההנהלה שלנו הטילה וטו על פתרון מהסוג הזה והוא לא פותח ולא נכנס למוצר. אבל זה בהחלט היה משהו שעלה כאפשרות מהדרג הטכני (שכולו היו מהנדסים שכירים, לא שותפים או בעלי מניות), ונדון ונשקל בכובד ראש כאפשרות.
&nbsp

למעלה