תגובות
"טוב... אם קראת את המאמר ואת בכל זאת מסוגלת להאמין שעם שלם ייקבל סיפורים בלשון הווה שבהם הוא נוטל חלק... מה עוד עליי להוסיף? את לא רציונאלית, זה מה שאוסיף." לפי דבריך, ניכר כי האמנת שאם אקרא את מאמרך, אשנה את דעותיי מקצה לקצה. להפך, הוא רק עוזר לי לחזק את עמדותיי. ----- ""ואתם רואים את הקולות" ---> זהו משפט בלשון הווה. התורה כתובה בלשון הווה, דהיינו שהיא מספרת את המאורעות לעם כאילו חוו אותם זה עכשיו. וכך באמת היה." יפה. ואני לא מאמינה בזה. העובדה שזה כתוב- עדיין לא אומר שזה נכון. להזכירך, אתה כותב את הדברים האלו באמונה שלמה בנכונותם, ולכן כל הדברים נראים לך ברורים מאליהם. מבחינתי, הדוגמה שהבאת לי היא כמו שאכתוב לך "כיפה אדומה הלכה ביער וחיפשה תותי בר מצויים". זה לא יגיד לך כלום. לפי טענתי, התורה ניתנה לעם הרבה אחרי שמעמד הר סיני לכאורה התרחש. סיפרו להם שאבות אבותיהם הם שעמדו בהר סיני וקיבלו את התורה. סברות ידועות ומקובלות של *דתיים* אומרות שהתורה עברה מפה לפה ובכלל לא נכתבה בימי מעמד הר סיני, אלא הרבה שנים אחריו. כך, בכל מקרה לא יכול להיות שהם היו נוכחים שם, בהר סיני. מלבד זאת, אין זה בלתי אפשרי שהעם אכן חווה את מעמד הר סיני, ופירש לא נכון את מה שראה. ייתכן שראו מעין "מחזה אור קולי" שכזה, שתוכנן בקפידה. איני יודעת, לא הייתי שם. ----- "האם את בכלל מסוגלת להאמין בשטות שכזו? למה שלא תעלי לפניי עוד עם שמאמין שהוא כולו קיבל מסורה בניסים ונפלאות ומעביר מאז כתב בלשון הווה המצהיר "ראיתי את הדברים היום ואני אעביר אותם לבניי והם לבניהם אחריהם"" שוב, לדעתי הם *לא* חוו את הדברים האלה. זה ניתן לעם כסיפור שקרה לפני הרבה שנים, והדברים שכתובים בזמן הווה אינם אלא ציטוטים של אבות אבותיהם. גם אני יכולה להגיד "האם אתה בכלל מסוגל להאמין בשטות שכזו?!" על אמונותיך. אבל אני מבינה את הצורך שלך באמונה בבורא, קראתי עוד מספר מאמרים שכתבת בהייד פארק. ראיתי אותך מנסה לשכנע את עצמך ואת קהלך שכל היקום נברא במיוחד לכבודינו. אתה באמת מצליח להאמין בזה? ----- אתה מדבר הרבה על ראציונל, ובכך סותר את עצמך שוב ושוב. הרי דרך הדת היא רחוקה מלהיות קשורה לרציונל. הכל נסתר, הכל לא טבעי. הכל ניתן להפרכה בקלות. לעומת אתאיזם, בו הכל ברור ומובן. הרי כל הקטע שלמעלה מסביר את הרציונל שבאתאיזם. ----- "...קיבל אף את מציאותו של אל בלתי נראה, אחד ויחיד -בשונה משאר העמים" נכון. משהו שאי אפשר להוכיח שהוא לא קיים. אני מרגישה שאתה לא מבין את דבריי. ----- "אם כן, אני רוצה לראות עוד עם אחד שקיבל על עצמו מסורה הכתובה בלשון הווה ובו כל העם נוטל חלק. (להוציא את כל שאר הגורמים שהזכרתי, כמו האמונה באל אחד, בלתי נראה, ציווים ועבודת כהנים קשה, דקדוק בחטאי האבות וכו' בשונה מהנורמה בחברה האנושית)" אתה חוזר על עצמך, ואני לא מרגשיה בצורך לחזור על עצמי שוב ושוב. אם אינך מבין, נסה לקרוא שוב, אם לא- ותר. ----- "למה שלא תכחישי את יום השואה? ניתן בנקל לטעון שכל צילום או מחנה הוא זיוף של עם שלם שרצה לסחוט כספים מגרמניה. " נכון. אבל במקרה שלנו, יש אינטרס לאלוהים שנדע שהוא קיים, והוא אינו מוכיח את קיומו בימים אלו, בהם כל אדם שני מפקפק בקיומו של אלוהים. ----- "הטענה שלך נופלת מהסיבה הפשוטה שאנו היינו היחידים שקיבלנו שכך הדבר. מסתבר, בשונה מהטענה שלך, שכל שאר העמים קיבלו אלים מוחשיים וחומריים ביותר. לכן את טועה. רק אנחנו, בשונה מכולם, בחרנו להאמין באל בלתי נראה ורק אחד ויחיד." אהם. נצרות? איסלאם? ----- "הוא יעלה לגן עדן, או יתגלגל בגלגול הבא לחיים טובים, תלוי באיזה מבין השניים הוא מאמין. היום, נראית לי כל כך ברורה העובדה שכל ההבטחות האלה הן בשביל 'לכפות מוסר', בשביל שאדם יאמין שהוא יקבל שכר על המצוות שהוא עושה." תגובה: את סוטה מהנושא הנדון. מקובל עליי שחברה לא יכולה לחיות בלי חוקי מוסר ושאלוקים הטביע באדם את הרגש העז לחפש את האמת, בוראו ולעובדו. אנו דנים כעת בעם העתיק ביותר בעולם שעדיין מקיים את המסורה שקיבל על עצמו לפני 3300 שנה. אל תשכחי זאת. דעות סובייקטיביות לא שוות מענה בדיון לוגי. " על מה אתה מדבר? הבאתי כאן חלק מהמאמר הראשוני, שלא בא כחלק משום דיון, אלא כהסבר להיותי אתאיסטית. ----- "לפרטים נוספים בעניין, אפנה אתכם לספר: כוחו של התת מודע, מאת ג'וזף מרפי." תגובה: קראתי את הספר הזה, מה הקשר?" הקשר היה לאותו סעיף אליו היה מחובר המשפט הזה. המפשט הקודם היה: "מי שכל כך רוצה בזה, יאמין בזה". בספר הנ"ל מפורטות הדרכים להאמין בדבר שאתה מעוניין שיקרה. לדוגמה: אם אתה רוצה להרזות ממשמקלך, אתה צריך להאמין שתרזה, וזה יצליח. כמו כן, אם אתה רוצה להאמין שיש אלוהים, כי זה נוח לך מכל הבחינות, תאמין לבסוף. ואף תראה חזיונות, ניסים, ותאמין לכל מה שמוכרים לך. ----- "חוסר רציונאליות בעליל. האם את באמת חושבת שעם שלם יסכים להעביר הלאה מסורה שבה כתוב שרק אתמול פרסי לקח אותו על שטיח מעופף ובזכות זה ימול את בנו, ישבות כל יום שביעי, לא יאכל חמץ שבועיים בשנה, יחוג חגים לכבוד המאורע שלא פקד אותו וכהנה וכהנה? את באמת מצליחה להאמין בזה?" בוא נאמר, שנערה כלשהי רוצה נואשות בחבר. במשך שנים שלמות היא מחפשת ולא מוצאת אף אחד ראוי לה. היא אובססיבית בעניין. יום אחד, מקבלת הנערה "מכתב שרשרת" בו כתוב- שלחי את המכתב לעשרה אנשים, ובימים הקרובים תמצאי חתן. אם לא תשלחי אותו, יהיה לך 7 שנים של מזל רע. האם הבחורה תשלח אותו? למרות שזה אומר לקנות בולים, ללקק מעטפות, להעתיק את המכתב 10 פעמים וללכת לדואר, כדי לשלוח את המעטפות? אני חושבת שכן. אני מקווה שהבנת את הקשרו של הסיפור הזה. ואם לא- דל כוחי הבוקר. אולי מאוחר יותר.