אש יא גולש

melancholy man

New member
אש יא גולש

או: עוד שרשור זקנים מעצבנים... אם תקראו את הגירסא הבריטית להתפתחות הרוק, תוכלו לקבל את הרושם, שהיה בלוז, אחרי זה היו כמה להיטים גדולים של ריקוד ריקוד חדש, בשם רוק אנד רול שסחפו את אמריקה בין 1954 לבערך 1960 ואז במשך שלוש שנים, היה שקט על פני תהום ורוח הפרי קומו והניל סידקה ריחפה על פני הארץ, ויאמרו לנון ומקטרני, יהיה אור!, ויהיה אור... מצד שני, יש חובבי רוק אמרקאים, שיגדו בשיכנוע עמוק, שהביטלס הרסו נחשול ענק של מוסיקת גולשים נפלא סוערת ומלאת כל הדברים שטובים ברוק אנד רול, הם כמובן, כמו שקורה תמיד לאמריקאים, טועים לגמרי, כי חוץ ממוסיקת גולשים, הייתה סצנה ענקית של מוסיקת נשמה, r&b נפלא, וכמובן להקות בנות (עם כל אלה ואחרים, אני עוד אציק לכם בעתיד, אל תדאגו...), אבל חוץ מזה, שוב כמו שקורה לאמריקאים יותר מידיי, הם כמובן, צודקים לחלוטין. מוסיקת גולשים (Surf Rock או סתם Surf אם אתם מעדיפים) קצת שונה במהות שלה מכמעט כל סגנון אחר בתולדות הרוק, בעיקר משום שהיא תולדה של אורך חיים ותפישת עולם, שהייתה אומנם מקבילה לזו שהתפתחה במועדוני הרוק והריקודים של שנות החמישים בחוף המזרחי, אבל שונה ממנה באופן מהותי, העניין בשירי גולשים, הייתה בעיקר להעביר את חווית הגלישה, שהיא ולא המוסיקה עמדו במרכז העולם של ההרכבים והמאזינים שלהם ואת דרך החיים שסבב את העולם הזה. במהלך שנות החמישים, גלישת גלים הלכה וצברה פופלריות באזור קליפורניה (וכמובן, במולדת הגלישה, האוואי וקצת במנותק מהסיפור גם באוסטרליה) גלישת גלים, ובמיוחד גלישת גבוהים, מתוארת על ידי מי שעוסק בכך, כחוויה דתית מיסטית כמעט, אורך החיים של הגולשים, היה של ילדים שעזבו את בית ספר (הרבה סקס, מסיבות, ים וסתם כיף, אם אתם תוהים), המוסיקה, כמו הגולשים, הייתה פרועה, חצופה ולמרות שבהאזנה ראשונה, נשמעת כמו חבילת הדוקה של שלושה אקרודים בכמה שפחות מאמץ, הייתה בעצם, בוערת, מהפכנית ומעניינת הרבה יותר מכל מה שכל אחד אחר הרשה לעצמו באותם שנים. כל מסע לעולם הגולשים, מתחיל עם דיק דייל הגדול, אחד מענקי הגיטרה היותר גדולים של עולם הרוק, ואבי אבות ה Surf, שזכה לכמה להיטים ולמעמד אגדי כמעט בקליפורניה של תחילת שנות השישים, הקטעים האינסטרומנטיילים החזקים שלו, היו השראה לעשרות הרכבים ולמאות להיטים (אחד הידועים שבהם הוא Wipe Out של ה Surfaris שהבאתי קליפ שלו דווקא בביצוע ההרכב אחר, ה Ventures שהיו גם ההרכב המצליח ביותר מהז'אנר הספציפי הזה), הלהיטים האלה, הצליחו מאוד בקליפורניה, ולעיתים גם מחוץ להם, אבל נשארו ברובם, נחלתם של גולשים בקליפורניה ובכל מקרה, מרבית ההרכבים האלה, לא הצליחו להתרומם מעבר לסינגל אחד. הגל השני, המוכר לנו אולי יותר, הוא של להקות ששילבו הרמוניות קוליות ושירי פופ בנויים הייטב שתיארו את העולם החופשי והמקסים הזה, בראש ההרכבים האלה, עמדו כמובן ה Beach Boys שהפכו לאחת הלהקות המצליחות ביותר באמריקה של שנות השישים (וגם אחת המוצלחות שבהם מבחינתי), כשכמובן במרכז הסיפור עומד הגאון המטורלל המקורי, בראיין ווילסון, היו אלו הביץ' בויז, שהביאו לעולם את שירי הגולשים המושלמים, בין השאר Surfin USA ועוד עשרות להיטים אחרים, הביץ' היו כל כך מצליחים שלזמן מה, נדמה היה שהם הלהקה האמריקאית היחידה, שנותנת איזשהו קרב במצעדים לגל הבריטי ששטף את אמריקה באותם שנים, אבל אולי יותר מעניין, הביץ' בויז, גם הקדימו את כולם בעשותם את הקפיצה הענקית קדימה, עם Pet Sounds, שבעיני קושר את הקצוות המוסיקליים של הגולשים עם עולם הפסיכדליה (ולו בשל השפעתו הברורה על העולם הזה), כי בסופו של דבר, גם פסיכדליה וגם מוסיקת גולשים, באו לתאר חוויה ודרך חיים יותר מכל דבר אחר. קיצר, קייץ, ים, חופש, לכו לתפוס גלים ב youtube ותחזרו עם מציאות, או תובנות על מוסיקת גולשים, או לחליפין, תגידו ששוב הבאתי תינוק מילל ומזיל ריר וכמו דודה זקנה, אני מנסה להוציא מבליל ההברות שלו סימנים של גאונות.

Barmelai

New member
ויבראציות טובות על הבוקר

תודה על המאמר, כרגיל הצלחת לתמצת בעשירית הנפח ועוד לקלוע יותר למטרה מרוב טרחני הפופ שמצאו משום מה בית חם דווקא באתרים והמגזינים הנקראים ביותר. במאמר מוסגר, הייתי מוציא מחוץ לחוק מאמרים על סרף שמייבשים את הקוראים שלהם. ז'אנר הסרף היה רטוב וכיפי, וככה צריכה להיות גם הכתיבה עליו, וטוב שיש מלנכולי בשביל זה. הקליפים שהבאת הם די מייצגים. יותר מכל ז'אנר אחר, הסרף היה עולם של בידור לשמו, שמש, ים ונעורים, ואם הושקעה זיעה ומאמץ, אסור היה להבחין בהם. הקלילות היתה מאפיין כל כך חזק, שצריך לשמוע חלק מהשירים המון פעמים כדי לקלוט שיש להם עומק, לא רק גלים. היו מעטים שכאלה, רוב השירים והקטעים האינסטרומנטלים לא יכולים לצאת מהתקופה שבה הם נעשו, כלומר התיישנו ולא בחן. טרנטינו השתמש בקטע הראשון שנתת בספרות זולה. הביץ' בויז הצליחו לעשות אלבום מופתי אחד, למרות שלא כל השירים שבו הם סרף. והביץ' בויז נתנו לעולם שיר אחד נצחי - GOOD VIBRATIONS. בעיניי מהשירים הגדולים של שנות הששים. לקרוא לזה שיר יעשה לו עוול. זאת מיני יצירה, מיקרוקוסמוס של פופ, יש בו משהו ממכר ומעורר התפעלות ביחד, ואני לא יכול לשבוע ממנו כבר עשרות שנים. אחד הגולשים שהגיב לקליפ כינה את GOOD VIBRATIONS "הרפסודיה הבוהמית של שנות הששים". אני מסכים עם ההבחנה.

melancholy man

New member
וברציות טובות אוכל את הרפסודיה הבוהמית

בלי מלח... באמת אחד השירים הכי טובים אי פעם. בקשר לקטעים האינסטרומנטליים, מבחינתי לפחות, הם שרדו מצויין את הזמן, לא סתם מיזרלו כיכב אצל טרטינו בסרט שמצליח לתפוס משהו במהות של התקופה שלנו, הוא עדיין טרי כמו ביום שיצא ונשמע עכשוי להפליא (אם כי למען האמת, קשה להגיד את זה על כל מה שדייל עשה).

psychodoodle

New member
מצטער אבל...

הרבה עזרה ממני לפחות לא תקבל הפעם . את תקופת ה SURF של נערי החוף אינני מחבב במיוחד ,ולגבי הרכבים אינסטרומנטלים מהתקופה ,שמעתי רק מעט אלבומים מהתחום (כמו של Ventures למשל) . בלי שום קשר זה נדבך חשוב בהתפתחות הרוק'נ'רול . למי שמתענין להרחיב את השכלתו בתחום הנ"ל ,כדאי לבדוק את מוצריה המאד אכותיים של חברת Sundazed המצוינת שמתמחה בחידושים לכל מיני ענתיקות שוות .

melancholy man

New member
בהחלט, יש הרבה דברים שווים אצל Sundazed

למרות שמבחינתי, והאמת שלהוציא את הביץ' בויז, אני מתקשה למצוא הרכבי surf מהדור של הווילנסון שממש עושים לי את זה, עדיין יש דברים שווים מהתקופה ש Sundazed מוצאים. הדבר האמיתי הוא ההרכבים האינסטרומנטליים המוקדמים יותר ושם, עדיף להתמקד באוספים משום שבהרבה מקרים (להוציא את דיק דייל וה Ventures) מדובר בהרכבים של להיט אחד, מקסימום שנים. אני נזכר שיש אוסף שווה במיוחד, שיצא נדמה לי באחד הגיליונות של מוג'ו, שממש שווה להשיג, בכל מקרה, אני אנסה לארגן איזו רשימה של אוספים כאלה בעתיד.

fenriz

New member
סארפינ' יו.אס.איי

הנה מלנכולי, אני לא נוטש אפילו אם הגל גבוה מדי: הנה דווין אדי (Duane Eddy) אחד הכוכבים הגדולים בסוף שנות החמישים - תחילת השישים בתחום האינסטרומנלי, דווין הוציא סינגל ב- 1958 בשם Movin' N' Groovin שנחשב לראשון (בתחרות עם דיק דייל) שיש בו אלמנטים של רוק גולשים - הקליפ הזה הוא לא בדיוק SURF אבל דווין והלהקה שלו מנגנים על פיל, דבר שלא רואים כל יום, אז לא יכולתי שלא לשים את זה. הנה עוד בחור שהשפיע על רוק הגולשים - לינק ריי - Link Wray - עוד סוג של אגדת גיטרה שצריך להזכיר יותר, שהיה אחד הראשונים להוסיף פידבק, ולעשות עוד כל מיני שטיקים גיטריסטים כאלה שישמשו טיפה מאוחר יותר את כל להקות הסארף למינהן. ואחרון (חביב) - הפעם רוק גולשים כמו שצריך, הלהקות הכי מפורסמות שיצאו מארה"ב בתחום אלו הביץ' בויז בתחילת הדרך, דיק דייל והוונטורס - אבל עוד אחת שנכנסה למצעדים אבל עם השנים די שכחו אותם הם The Surfaris שזכורים לרובנו (טוב נו, לחלקנו) עם הלהיט Wipe Out. כמו שכתבו מעליי, רוב להקות ה - Surf האמיתיות הן כאלו של כמה חבר'ה (שגם לפעמים יודעים רק את השמות הפרטיים שלהם וזה בדרך כלל משהו כמו רוס, ג'ימבו, ווילסון, וליטל ג'ימי - אין פרטים נוספים) בני נוער שהקליטו איזה 2 שירים באולפן השכונתי, הוציאו תקליטון אחד ונעלמו (עד שאיזה אוסף מצא אותם). סדרת אוספים טובה שמאגדת כל מיני להקות כאלה היא Lost Legends of Surf Guitar של סאנדייזד - יותר ממומלץ למי שרוצה לטעום מהדבר האמיתי של התחום.

melancholy man

New member
../images/Emo45.gif

קבל מתנה, הגיטריסט ההולנדי Cees Dingen עם ההרכב Cees and his Skyliners, שהיו להקת הליווי של הזמר ההולנדי: John Lamers עושים את טלסטר של הטורדנודס, שהיה כמו הצליליות, סוג של תגובה בריטית לקטעים האינסטרומלנטליים האלה וגם הזינו בחזרה את אותן להקות (טלסטאר כםו כמה קטעים של השדדאוז הפכו לסטנדרטים של ההרכבים האלה בשנות השישים המוקדמות).

fenriz

New member
הרכב ששווה לבדוק

Cees and his Skyliners ביחד עם ג'וני לאמרס (שאחרי זה המשיך לקריירת שמאלצ עם שירי הילל למקומות נופש כמו קוסטה בראווה - למי שמתכנן חופשה שם) הוציאו כמה שירים שמופיעים בכל אוסף נידרביט (רוק הולנדי סיקטיזי, נורית לקבלה) שמכבד את עצמו. הלהיט הגדול שלהם נקרא קרייזי לאב שיש לו ביצוע גם בהולנדית וגם באנגלית, ממש קוסמופליטים. ואם כבר טלסטר, הנה הוונטורס בביצוע לשיר של הטורנדוס (הם גם הוציאו אלבום שלם עם השם הוונטורס מנגנים את טלסטר), ביחד עם ילדת הפלא היפנית - הגיטריסטית צ'יצ'י!

good vibration !!

מהשירים היחידים שגורמים לי לחשוב שיכול להיות באמת הרבה יותר מגניב לחיות 40 שנה קודם .. נהניתי מכל מילה

למעלה