אשת השבוע NAVVA

טילי2

New member
אשת השבוע NAVVA../images/Emo50.gif

את נאווה הכרתי לפני 7 שנים וקצת, במפגש של פורום פוריות בפארק הלאומי ברמת גן ומאז אנחנו הולכות עקב בצד אגודל בנתיבי פוריות, הריון אחרי והורים אחרי. משום מה לא חשבתי אותה אף פעם להורה מאוחר. היא מהנדסת כימית שבשנים האחרונות עובדת כעצמאית בתחום איכות הסביבה ואמא משקיענית למתן. מתן נולד ליום הנישואים העשחרי של נאווה והבעל והוא מאתגר אותם נון סטופ. מתן בן 6 בגן חובה ויש לו את האמא הכי משקיענית בעולם. שדואגת, קשובה ופעילה בכל הסובב את עולמנו במורכב של מתן בכוחות של לביאה וברגישות של חתולה ולא מהססת לשלוף צפורנים להלחם את המלחמות של מתן. קבלו אותה לשבוע מרתק.

Navva

New member
אחרי שטילי גרמה לי להסמיק מהמחמאות, אז אפשר

להתחיל לשאול שאלות. אמא צעירה אני לא. מאוחרת לשיקולכן. ניהיתי אמא בגיל 36 חסר 3 חודשים.

טילי2

New member
אני דוקא מתחילה בקטע המקצועי../images/Emo45.gif

מה עושה מהנדסת כימית באיכות הסביבה, כימיה זה הרי העסק הכי מזהם ומה עושים שם בפרטי.

Navva

New member
הנדסה כימית ואיכות סביבה

אתחיל להסביר את המקצוע שלי- אני מהנדסת כימיה / מהנדסת תהליך לא כימאית. הנדסה כימית היא למעשה תת ענף של הנדסת מכונות. מהותה, הקמה ותפעול מתקנים על סמך הפיצוח במעבדות. במעבדה נעשה פיתוח של חומר ע"י כימאי/ת בסדר גודל של מאות סמ"ק עד ליטרים בודדים. כדי ליצר בהקפים גדולים, נדרש לדעת כיצד לעשות זאת. לדעת לבחוש בכלים גדולים, לבחור כלים מחומרי מבנה לכלים שיעמדו בתנאי התהליך. תחום נוסף שיחודי למקצוע שלי הוא הפרדה של חומרים שונים, בתהליכים כמו זיקוז (הבסיס להפרדה הוא השוני בטמפרטורת הריתיחה של חומרים שונים), סינון (הפרדת מוצקים מנוזלים או גזים), מיצוי ועוד. מהנדס התהליך משול לאדריכל המתקן, וע"פ המפרטים התהלכיים מופעלות הדיסיפלינות האחרות: מכונות, חשמל מכשור ובקרה ואפילו הנדסה אזרחית במקרים מיוחדים. אז מה עושה הנדסה כימת ואיכות סביבה, בשני מקומות האחד טיפול בפליטות (טיפול בשפכים ובגזי פלטה) וצימצום במקור של הפלטות. היכולת לפתח תהליכים נותנת את המענה בשני המקומות. טיפול בפלטות הוא לרוב שילוב תהליך כימי (ניטרול או פרוק לחומרים לא מזיקים) ותהליך הפרדה. צמצום במקור / הקטנת הזיהום ע"י שיפור התליך או שינוי בחומרי הגלם. דוגמה למפעל שפתרתי את בעיותיו: במקרה הזה כקבלנית משנה של חברת יעוץ סביבתי (שמתעסקת יותר עם תכנון סביבתי, בעיקר אדריכלים וגאוגרפים, אך ללא מהנדס שמתמחה בטיפול בשפכים). קיבלתי טלפון: סעי למפעל/חווה ליצור תשומות לחקלאות לאדם בשם א', היתה להם ביקורת של המשרד לאיכות הסביבה. הם שופכים לואדי, 40 שנה, ויש גם בעיות עם היתר הרעלים (רישיון להחזקת כימיכלים/חומרים מסוכנים). בשלב ראשון הזזנו את מקום היצור, כל השפכים הוזרמו לצינורות הביוב למכון טיפול בשפכים (מט"ש) האזורי. בשלב השני בנינו מתקן שניטרל את השפכים החומציים ונשעתה הפרדה של המוצקים ובכך להקטין את העומס על המט"ש. כמו כן עזרתי להם לעדכן ולחדש את הית רהרעלים ועזרתי להם לארגן את כל נושא החומרים בהם נשעה שימוש, אופן אחזקתם כך שלא יזיקו לסביבה. כמו התקנת מאצרות (כן, בא' - מהמילה לאצור כמו במוזאון), ומניעת חילחול לקרקע במקרה של שפך. ועוד... תחום נוסף שאני עוסקת בו הוא הקמת מערכות ניהול איכות סביבה. פרוש: הקמת מערכת התעוד, ובנית תוכניות איכות סביבה לשיפור מתמיד. המערכות הנל נבנת ע"ס סידרת תקני ISO-14000, העקרונות דומים ל- ISO-9000 לניהול איכות. לצערי עדין רוב העבודה שלי היא כקבלנית משנה, אבל זו הדרך ליצור קשרים ושיכירו אותי. מדוע הפכתי לעצמאית בהמשך.

שאלה

מתן מאובחן ומקבל תגבור בהתאם - - האם הוא ילך לבית ספר רגיל? האם גם שם הוא יקבל את העזרה שהוא צריך? איך היום הוא מסתדר עם ילדים אחרים?

Navva

New member
אז ככה

מתן נמצא במאקב במכון להתפתחות הילד מגיל שנתיים וחצי. הגענו עם איחור הסטרי בדיבור שלא השתפר אחרי ניתוח כפתורים, וקופצנות קלה. התחלנו לטפל בריפוי בעיסוןק וקילנאית תקשורת, במקביל מתן המשיך ללכת לגן הפרטי הרגיל. שם שמתי לב לקושי החברתי שלו, אבל החריגות לא היתה גדולה. בטרום טרום חובה הוא הלך ל"גן איבחוני", זה גן טיפולי/שפתי. בעיר שלנו, בשנה הראשונה בחנוך מיוחד אם אין אבחנה סגורה הילדים משובצים באחד משני הגנים. המכנה המשותף לשרוב הוא שפה. הגן היה כמו גן עירוני רגיל עד 13:20 ללא צהרון, בצד המערבי של העיר. לא רציתי שיסע בהסעות, להשיג מטפלת לילד בן למעלה מ-3.5 היה קשה. ביקשתי לבמקום העבודה שלי (start up לפיתוח טכנולוגיה לטיפול בשפכים), לצמצם את הקיף העבודה, אך הם לא הסכימו ונפרדנו כידידים. הפיתרון לקחת עבודות קטנות ולפעמים משעממות היתה הדרך היחידה לשאר במעגל המקצועי, ואז הפכתי לעצמאית. במהלך השנה הזו מתן קיבל את ההבחנה של PDD-NOS, ז"א שיש לו קושי תקשורתי מסוים אך ללא שאר ההתנהגיות והסממנים של PDD/אוטיזם קלאסי. בגן הזה מתן בלט בהתפתחות השפה המהירה שלו, בקליטה המהירה שלו אך הוא ברח מהילדים. בסוף אותה שנה הוחלט לשבצו לגן טרום חובה בגן תקשורתי בצד המזרחי של העיר.. הובטחה לנו קבוצה בתפקוד גבוה. בעיר שלנו אשכול של 4 גנים תקשורתיים (השנה נפתח חמישי). בגן 8 ילדים, גננת 3-5 סיעות וים טיפולים פרא רפואיים. מתן שובץ עם כבר אחרי כמה ימים הבנתי ששיטת העבודה לא לרוחי, כמו כן רמת הגן כגן פחות מגנון. אם היה תלוי בי היתי מוציאה אותו משם ב-10.09, אבל יש לו גם אבא וזו לא החלטה שמבצעים לבד. אז החלתי לשילובו בגן רגיל יומיים בשבוע, ע"ס ההמלצה של הגן האבחוני. השנה, לאחר המלחמות שלי מתן בגן חובה רגיל ע"י הבית (עליה דרמתית באיכות החיים וירידה בצריכת הדלק). הגננת מודרכתע"י מורה לחינוך מיוחד שעבדה שנים רבות עם ילדים לקויי תקשורת. ומקבל שעורים עם גננת שילוב, ויש סייעת. כמו כן ממשרד החינוך אנחנו מקבחלים שיעור של ספוררט טיפולי עם עוד ילדים כמוהו שמשולבים, וילדים "רגילים", במטרה לשפר כישורים חברתים. מבחינה חברתית מתן עשה דרך ארוכה , הים הוא מחפש ילדים לשחק איתם. המשחק עוד מסורבל, יש עוד על מה לעבוד.. אני מסיימת לבינתיים כי אחנו הולכים לפסיכולוגית.

הזוייה

New member
מרגש אותי לקרוא אותך.

אני מכינה את עצמי נפשית לתהליך. מה גרם לך להתחיל הריון בגיל מאוחר יחסית, האם זה קשור למציאת בן זוג. מה הפחדים שהיו לך כשנכנסת להריון- אני שואלת כי אני מתה מפחד, כל ההשלכות על גיל מאחור, תסמונות ופגמים עד שאני כמעט אומרת שאיחרתי את המועד ואני מוותרת.

Navva

New member
נתחיל מזה שאני לא האמא הכי מבוגרת כאן

אני התחתנתי בגיל כמעט 26. הכרנו בלימודים באוניברסיטה, הינו חלק מאותה חבורה אבל לא הינו חברים. התחלנו "לצאת" רק אחרי טקס קבלת התואר. התחתנו תוך חצי שנה, והחלטנט לעשות מה שלא עשנו קודם. כמו כן התלחתי לעבוד, במקצוע שלנו הנשים היו נדירות ולכן היה העינין להוכיח כפול. חלק ניכר מהעבודה הוא עבודת שטח. אחרי שסיימתי פיילוט (כולל משמרות) עם ציאנידים, ולקחתי על עצמי תפקיד שכלל המון עבודת מחשב, וגם ישם את עבודת המסטר שלי התאורטית, הפסקתי לקחת גלולות, בגיל 30. אבל מה לעשות אצל בעלי התגלתה בעיה, שהתה שם תמיד מאז שנולד. והחל המסע בארץ טיפולי הפוריות. שברור שהינו צריכים גם אם הינו צעירים ב-10 שנים.

סגלה

New member
שאלותי

אני מקווה שאני לא מחטטת האם בגלל קשיי הפוריות לא הבאתם עוד אח/אחות לבנכם? כתבת שכיום מתן מעונין לשחק עם ילדים אם כן מה הקושי שלו במובן החברתי? (לי יש בן במסגרת רגילה אבל יש לו קושי של קריאת קודים חברתיים)

Navva

New member
תשובותי

מתן הגיע לאולמינו לאחר כ-5 שנות טיפולים. לא נשארו לנו מוקפאים, ולהתחחיל את הכל מחדש, היה גדול עלי נפשית. כמו כן במהלך הטיפולים אובחנתי עם טרשת נפוצה, מחלה אוטואימיונית שפוגעת במעטפת העצבים. ההריון זו התקופה הטובה לחולות והתקופה לאחר הלידה היא "תקופה מסוכנת". הפיליפ לופ ההומונלי בזמן הטיפולים גם לא עושה טוב בהקשר הזה. אני עברתי את התקופה לאחר הלידה ללא התקף (יש הטוענים בזכות ההנקה הממושכת). פחדתי להתגרות בגורל. אז ההחלטה היתה שעדיף אמא בריאה מאשר עוד אח/ות. הקושי שלמתן במובן החברתי, מתחיל בהבנה שלא הכל צריך להתנהל לפי הרצונות שלו. היכולת להתמודד עם דברים לא צפויים, כמו ילד שיקח לו משהו, אז הוא עלול להגיב בעוצמה גדולה. כשהוא היה בן פחות משלוש, בגן לא חטף מילדים צעצועים, אבל אוי באבוי לילד שחטף לו משהו. מתן גם לא יודע להחזיר מכות. בשבועות האחרונים הוא נוגע יותר מידי בילדים. לדוגמא בקבוצת הספורט הטיפולי (שספרתי עליה) שאלו אותו את מי הוא רוצה כבן זוג, אז במקום להגיד את שם הילד, הוא בא חיבק אותו וניסה למשוך אותו. מה שמעניין מתן נותן ש"ינהלו אותו". לרוב אילו בנות, הוא בא לשחק איתן, והן בעצם מדריכות אותו מה לעשות ,ומנחות אותו מה לאן ללכת. לרוב בוגרות ממנו. גם בגן יש כמה בנות כילו, והן באמת בוגרות יותר נפשית משאר ילדי הגן. עם כל זאת מצבו ויכולתיו ברמה הרבה יותר גבוהה מתחילת שנה"ל, מה שמחזק את ההחלטה וההתעשקות שלי לגן רגיל. מנגד הוא יכול לגלות הבנה והזדהות עם אנשים בקשיים/מצוקה. הינו בשעת סיפור בסיפריה, הגענו, היה ילד בכיסא גלגלים, מתן ניסה ליצור עמו קשר אך ללא הצלחה. מתן התישב על השטיח והסיפור החל. המספרת בקשה לקום לריקוד, מתן הצביע ואמר שיש ילד שלא מסוגל לרקוד. ועכשיו שאלותי, בן כמה בנך? כיצד הוא ואתם מתמודדים קושי של קריאת קודים חברתיים. ישהטוענים שהקושי הזה הוא גם חלק מהפרעות קשב וריכוז.

סגלה

New member
לנאווה

הבן שלי הוא בן 12 וחצי עברנו איתו תקופות לא קלות יש דברים שכתבת והם גם נמצאים בבן שלי כמו אי היכולת להתמודד עם דברים לא צפויים, גם בני נותן ש"ינהלו אותו". יש לו טוב לב אבל אולי גם זה מוגזם הוא יתן את כל מה שיש לו.. גרנו שנתיים במקום אחר והילדים התנקלו לו והלב ממש כאב הוא היה בטיפול פסיכולוגי כיום הוא נמצא אצל מורה של הוראה מתקנת שגם מטפלת בתחום החברתי, כיום ב"ה טוב לו ,היום הוא בטיול 3 ימים מטעם ביה"ס , שלחנו אותו עם חששות בגלל סיבה אחרת אם תרצי אפרט במסר. הוא ילד עם הפרעות של קשב וריכוז אבל הוא ילד שמאד משקיע בלימודים וב"ה מגיע להצלחה בלימודים.

Navva

New member
נראה שצורת התנהגות של בנך דומה לשל בני

היתי מאוד רוצה לשמוע על המטפלת בתחום החברתי, נשמע מעניין ומעיל. מתן מאובחן גם כבעל בעית קשב וריכוז. כנראה שאני האחראית על כך גנטית. לא אובחנתי, אבל לא צריך להיות פיסיאטר מומחה כדי להבין אותי. למזלי, נולדתי בשנות ה-60 של המאה הקודמת (אני מהמודל של המכונית המגויסת במערכון של הגשש,"שברולט 66
), ולא בשנות התשעים שלה. חיתי את חיי בלי שישגעו אותי ואת הורי. היתי תלמידה טובה (רק עם ים שגיאות כתיב), וגם סימתי 3 תארים. אין לי PhD, אבל יש לי שני תארים בהנדסה כימית (כולל תזה מלאה) + MBA (שקצת קשה לקרוא לזה תואר).

סגלה

New member
לנאווה

המטפלת בתחום החברתי היא מעין כלבוניקית דוגלת בתרגילי התעמלות מסוימים קפיצה על טרמפולינה אמרה לי שבקיץ היא עברה השתלמות לילדים בעלי מאפיינים אוטיסטים אבל היא אמרה שבני אין לו קשר לקשת האוטיסטית אלא בעיותיו הן כפי שאמרתי אי קריאת קודים חברתיים,איטיות וסירבול (בלידה הוא נולד עם קשר בחבל הטבור אולי זה קשור?) בקשר לטיפול בבני בע"ה נתחיל איתו י טיפול במרפאת חרדות בשניידר. בעלי בעל יכולת שכלית גבוהה ביותר אבל גם הוא לא קורא תמיד קודים חברתיים. .

דבורי

New member
הבן שלך עבר אבחון?

הרבה אנשים לא מכירים את התפקוד הגבוה של הספקטרום האוטיסטי. גם הבן שלי עבר מספר בעלי מקצוע עד שהגיע לפסיכולוגית שידעה לאבחן אותו. יתכן שגם בעלך על גבול הספקטרום. בדיעבד אני מבינה שהורשתי את הבעיות הגנטיות שלי לילדים. הבן הגדול עם קשיי קשב וריכוז, והקטן בתפקוד גבוה בספקטרום האוטיסטי (אני מניחה שגם אני על הגבול הספקטרום). לבן הגדול יש גם כן קצת קשיים בקריאת קודים חברתיים, ונאמר לי שזה קשור לקשיים שלו בויסות חושי.

סגלה

New member
גם אם יש מאפיינים דומים

יש קו ברור מי שעל הספקטרום ומי שמחוצה לו ,בני היה אצל פסיכולוג ואף פעם הוא לא הזכיר את זאת ועכשיו הוא הולך להוראה מתקנת אצל מי שעושה אבחונים והיא טוענת שהוא לא נמצא על הספקטרום, מה שכן יש לו חרדות ואנו מטפלים בזה. לא כל מי שיש לו קושי בקריאת קודים חברתיים הוא על הספקטרום.(אצל בנך הבכור כפי שציינת יש קושי בקריאת קודים חברתיים אבל הוא לא בספקטרום.)

Navva

New member
מי שמלמדת הוראה מתקנת ומאבחנת היא לרוב מורה

ולכן אין זה מתפקידה לערוך אבחנה של לקות תקשורתית. משעושה את האבחנה הוא רופה התפתחותי/נירולוג/פיכיאטר + פסיכולוג התפתחותי/קליני. גם אצלי נושא הבנת קודים חברתיים, התפתח לאט מאוד. להערכתי בגיל כמעט 42 אני מבינה דברים שאדם ממוצע מבין בתחילת שנוטת העשרים שלו, מה שלא עשה את חיי קלים ביחוד במקומות עבודה גדולים. כנראה שאי אשפר לברוח מגנטיקה לטוב ולרע.

סגלה

New member
זה נכון

בכל אופן אני סומכת עליה ואנו רואים שכיום ב"ה טוב לילד הוא נמצא בביה"ס יוקרתי פרטי ברמה גבוהה כמובן יש קשיים ואנו מטפלים . גם לגבי בעלי עניין הבנת קודים חברתיים התפתח לאט מאוד אבל כיום הוא יותר אוהב חברה ומשתדל מבחינה חברתית אפילו יותר ממני .

שלום נאווה ../images/Emo110.gif

רציתי לדעת בקשר לטרשת נפוצה- אם לא איכפת לך- אובחנת כשהיית בהריון? האם המחלה מפריעה לך בתפקוד-

טילי2

New member
אני כאן, סדרו את האינטרנט ../images/Emo140.gif

נאווה , זה מרתק מה שכתבת על העבודה שלך. לעשות כסף ממניעת זיהום הארץ, חוץ מזה שזו מצווה נוצרית חדשה, זו צריכה להיות הרגשה מעולה לסייע בפתרון בעיות שמסייעות לחברה. מה את אוהבל עשות חוץ מעבודה? אני ודעת שאת אוהבת לטייל ומה חוץ מזה?

למעלה