ארובתיקה

jeblesh

New member
ארובתיקה

שלום אני טיסנאי ועינין אותי אים מטוסים ארובטים מסוגלים לבצעה תרגיל שניקרה בטיסנים תורק רול קאיקרון זה תרגיל ארובתי דיי פשוט בתחרויות ארובטיקה חופשית התרגיל הו שהטיסן נימצע ב90 קלפיי מלע ב0 קמש מרחף כמו מסוק והגראר מהמדחף גורם לו להיסתובב סביב צירו עיניאן אותי אים אייזה טיס מטורף אסה דבר שקזה :)

ארובטיקה

במטוסים אמיתיים, הסחב הסטאטי המושג מהמנוע/מדחף קטן ממשקל המטוס. לכן, תיאורטית, לא ניתן לבצע תרגיל זה. אני זוכר כי כאשר טסתי על סטירמן נהגנו לבצע תרגיל דומה אך לא ממש ל"רחף" אלא לאבד גובה כאשר המטוס נמצא בזוית כמעט אנכית לקרקע. אל נשכח כי כאשר מהירות המטוס נמוכה, כמעט שאין, או, למעשה, "אין הגהים" למטוס ולכן טיסתו אינה נשלטת. לאחר כמה שניות של "ריחוף" המטוס יכול או להפיל את האף לכיוון "שבא לו" או פשוט להתחיל "ליפול" אחורה. בנפילתו של המטוס לאחור, לשימוש בהגה הגובה או בהגה הכוון יש השפעה הפוכה אך טייס/ת אירובאטי מאומן/ת יכול/ה להפיק תרגילים מסויימים כאשר אחד מהם הוא ה"האמפטי-במפטי" (סליחה אם אני משבש את השם...). כמטיס טיסנים אתה יכול להתנחם בעובדה כי הטיסנים יכולים לבצע תרגילים שאי אפשר לבצע במטוסים אמיתיים, לא בגלל המטוס, אלא, בגלל כוחות ה-G הפועלים על הטייס... אריאל

לאריאל

באושקוש 99 הופיע מטוס שהסחב הסטטי של מנועו היה גדול ממשקלו, המנוע סובב שני מדחפים שהיו על ציר אחד ובכיוונים מנוגדים, התרגילים שמטוס זה ביצע היו מעבר לכושר התיאור שלי, אחד התרגילים היה עצירת המטוס באויר כשהאף פונה למעלה וסיבוב ימינה ושמאלה בעזרת זרם המדחף על המאזנות. סוף התרגיל היה פתיחת מנוע והמשך טיפוס בקו ישר. כמובן שזה מטוס שנבנה במיוחד לתרגילים כאלה וכל שאר המטוסים לא מסוגלים לזה.

jeblesh

New member
או יפה זה בידיוק מה ששאלתי

זה בידיוק התרגיל תורק רול רק שה עיין רול במטוס הזה כנרעה אים הלהבים מסתובבים לכיבונים מנוגדים :) יש לך מוסג עייך כוראים למטוס הזה?

לא זכור לי

ואני לא חושב שיש יותר ממטוס אחד כזה, הוא נבנה במיוחד למטרת אירובטיקה חריפה.

ראיתי את התרגיל בכנס EAA ב 94

מדובר בכנס ב אושקוש. ביצע אותו טייס על מטוס מסוג WACO בצבע שחור, בטח תגידו עוד מעט בגלל שהיה שחור השמש חיממה אותו, הוא היה קל מהאויר והצליח, אבל ברצינות היה לו מנוע של 500 כ"ס והטייס עשה בו כרצונו כולל להעמיד את המטוס במקום, טורק רולל וגם לגהץ את המסלול מימין לשמאל, לסיום כדי לצאת מהתרגיל... נכון הוא פתח מנוע והתחיל לטפס. בברכת שמיים כחולים אורי

תרגיל נוסף

שביצע אותו מטוס התחיל בהמראה קצרצרה ומיד כניסה ללולאה כאשר בירידה הטייס הפך את פסיעת המדחף כדי להאיט את המהירות והתרגיל הסתיים בנחיתה ועצירה באותו מקום שממנו התחילה ההמראה.

לא ייתכן!!!!!!

הרי בישראל "המציאו את התעופה!" וטייסי חיל האויר הישראלי הם "הטובים בעולם" ואיש מהם לא עשה זאת. סימן שאי אפשר!
אריאל

הצעה לאריאל

אני חושב שאם תרכיב ב RV שלך מנוע של 500 כ"ס עם שני מדחפים בכיוונים מנוגדים, גם אתה תוכל לבצע תרגילים כאלה. כמובן תצטרך גם להגביה את כן הנסע הקדמי כדי לקבל מרווח מדחף מתאים, כך עשו גם באושקוש וכשמטוס עמד על הקרקע הוא היה בזוית של כמעט 30 מעלות.

שי גנדל

New member
למה לא טורבו-פרופ?

במטוסים ארובטיים מתקדמים אחד הדברים החשובים ביותר הוא יחס הספק/משקל. מדוע אין אף מטוס אירובטי עם מנוע טורבו פרופ, שאם נשווה אותו למנוע בוכנה בהספק זהה הוא יהיה קטן וקל יותר, או לחילופין מנוע באותו משקל שייתן עוצמה גבוהה יותר? או שמא לא הבנתי ומה שחשוב לתרגילים אנכיים זה הסחב מהמדחף ולא כוחות הסוס?

yronk

New member
climbing roll

בטח אפשר - בסילון בד"כ שם היחס סחב / משקל עצמי גדול מ-1 אפשר, עם מבער, לטפס כך אחרי המראה וגם להגיע כמעט... לתקרת הטיס (אויר דליל, אפס עילוי... וכל הבבל"ת) ואזי, נפילה, איסוף פוטנציאל ושיבה ל"חיים נורמלים" איזה כיף

jeblesh

New member
לא לא לא אני מדבר על משהו אחר

התרגיל מיתבצעה בהיזדקרות מלעה של הקנפיים במצב של מהירות 0 למעסה אתה הופך את המטוס למסוק וביגלל שעין רותר זנב במטוס אז המטוס יתחיל להיתגלגל מפו בה השם תורק רול... בילתי אפשרי לישלות על מטוס סילון במצב קזה ביגלל הצורה שבה הם בנויים חייבת זרימה מעל ההגעים בשביל לישמור על האף 90 מעלות למלע והי נוצרת מי מדחף קידמי אז או במנועה בערה פנימית או טורבו פרופ עוליי מטוס סילון כמו הF-15 שמסוגל להפנות את זבית הפלתה של המנועה(עגב זות שמועה או שזה נכון הדבר הזה?) בשביל יותר תימרון אבל גם אז זה צריך ליהיות מעוד קשה ככה שלא מעמין שאסו את זה אים מטוס סילוני

אני אישית

ראיתי טיס הולנדי מבצע "עמידה" על הזנב במשך של כדקה בגובה 500 רגל עם מטוס 16 - F ! תרגיל מדהים!!! אגב למתעניינים הדבר התבצע בתארוכת AIR TATOO 2000 ובתערוכת WEDINGTON 2001

ה F-22 וה F-35 משנים את זוית הפליטה

אני בטוח ב99% שF-15 לא משנה את זוית הפליטה. בכל מקרה שינוי זוית הפילטה במטוסי קרב מיועד להיגוי אפקטיבי ויעיל יותר בקרבות אוויר. ההיגוי, שהופך להרבה יותר חריף (ואם מוסיפים קנארד אז בכלל...), נותן למטוס אפשרות לבצע פניות הרבה יותר הדוקות מאשר בלי שינוי זוית פליטה. פניות כאלה ויכולת תמרון גבוהה בהרבה הן מפתח להצלחה בקרבות אויר.

עכשיו אני בטוח ב100%

שה F-15 לא משנה את זוית הפליטה (שימו לב בתמונה). מאיפה לקחת את התמונה? שנה טובה וחתימה טובה, ראובן

ראובן - קצת אינפורמציה.

יש בעולם F-15 אחד (1) אשר אכן יכול לשנות את זויות הפליטה שלו. מטוס זה שימש כבדיקת יתכנות לכל הקונספט... לכל שאר מטוסים מטיפוס זה פית הפליטה "יציבה ובלתי מתכוונת"..לא ברור לי כיצד אתה מגיע למסקנה זו מהצילום (שפורסם בבטאון חה"א ) אבל לא משנה..קרבות האויר של היום מתרחשים כאשר המטוסים היריבים ימצאו לעיתים במרחק 80 ק"מ האחד מהשני. נושא התימרון פניות וכו´ היה ממש רלוויטי במלחמת העולם השניה.. נכון שרוב הפלות המטוסים באזורנו בוצעו ע"י ירי תותחים אולם גם אנחנו "התקדמנו"..

לפי החיבור למנוע

אפשר לראות אם זו הנעה וקטורית או לא (במיוחד בשביל deutch) לפי החיבור של הפתח פליטה למנוע (צריך לשים לב). בכל מקרה נחמד לדעת שעשו ניסוי כזה בF-15. נכון שF-15 יכול להפיל מטוס כשאחד נמצא בת"א והשני בבאר שבע, אבל לא תמיד טווח הגילוי והתחמושת מספיק בשביל זה. יש הרבה פעמים שלא מפילים מיד את המטוס אלא מתקרבים ליצירת קשר עין כדי לקבל זיהוי וודאי ולפעמים גם מסיבות אחרות, ואז נכנסים לקרב אוויר צמוד שיכולת התמרון בו חשובה ביותר.

למעלה