וזה תלוי גם את מי את שואלת...
נושא הפגים בכלל והתפתחותם בפרט הוא מורכב בהרבה ממה שהמדע יודע. נכון להיום אין עדיין מחקרים מפורטים לגבי שלבי ההתפתחות (יש מחקרים כלליים יותר לגבי אחוזי השרדות, אחוזי נכות וכו', אבל לא ממש לגבי שלבים התפתחותיים מפורטים אצל פגים בריאים), וזה נכון בעיקר לגבי פגים קיצוניים שרק בשנים האחרונות רבים מהם מצליחים לשרוד ולהשאר בריאים
. בגלל זה, כל רופא או מומחה אחר בהתפתחות הילד מדבר בעיקר מהנסיון האישי שלו, ולכן זה מדהים כמה תשובות שונות תקבלי על השאלה הזו גם מבעלי מקצוע שונים בתחום ולא רק מגולשים אקראיים באינטרנט... שני דברים ידועים בוודאות: 1. ככל שהפג קיצוני יותר, כלומר נולד בשבוע מוקדם יותר, כך הוא צפוי להדביק פערים מאוחר יותר. 2. השוני בהתפתחות פגים מתבטא לא רק בעיכוב, אלא גם בדברים אחרים. למשל, קפיצות או דילוגים על שלבים התפתחותיים שונים, ובקיצור - פגים מתפתחים פשוט אחרת מיילודים במועד, וזה לא רק עניין של זמן. אני אמא לתאומים שנולדו בשבוע 25+3. נכון להיום הם בני כמעט 3, ובריאים
. אחד מהם נראה שהדביק כבר את כל הפערים, והשני עדיין נמצא בעיכוב מוטורי (מוטוריקה גסה+עדינה) אותו הוא ממשיך לצמצם לאט אבל בטוח
. אני כאמא הפסקתי להתייחס לאמירות של "מומחים", כי 50% ממה שנאמר לי על-ידם התברר בדיעבד כשגוי. אז לנחש ב-50% כל אחד יכול... ואינטואיציה של אמא היא הרבה יותר מניחוש.