אפשר "להתקבל"?

אפשר "להתקבל"?

שלום לכל דרי הפורום.
קראתי אודות הפורום ונכשלתי ברוב השאלות ב"בחן את עצמך".
לכאורה אני חזרתי בשאלה ואחר כך קצת התחזקתי והיום אני מסורתית.
בפועל אני שעטנז של הפכים בלתי אפשריים.
נולדתי וגדלתי במשפחה חרדית חסידית, אבל סביב גיל ההתבגרות התחלתי להמשך לעולם החילוני. קראתי בשקיקה קלאסיקות רומנטיות (מאדם בוברי, אנה קרנינה), ראיתי סרטים בהסתר, חלמתי על אהבה רומנטית ורציתי לגדול להיות מדענית חוקרת סרטן או איידס. ככל שהזמן עבר כך חשתי יותר סלידה כלפי הממסד הדתי על כל ביטויו ושליחיו (למשל, המורות, הרבנים, השדכניות), הבית כנסת והתפילה היו שיעמום אין קץ, חלק מהמצוות נראו לי חסרות הגיון לחלוטין. ואולם, האמונה שלי (לא רציונלית עד כמה שתהיה, ומודעת לעצמה) עדיין הייתה איתנה.
ניסיתי למצוא את האיזון שלי. הייתה תקופה שחשבתי שזה עניין של זמן ואתרגל לאכול לא כשר או לנסוע בשבת או להתלבש "בפריצות". חייתי כמה שנים בקיצוניות השניה. התמתנתי, שיניתי מינונים. ניסיתי להשתכשך בביצת ה"כיפות הסרוגות". שום דבר לא עזר. חשבתי שאתבגר ואדע. חשבתי שאתחתן ואדע. חשבתי שיהיו לי ילדים ואדע.
FAST FORWARD עשרים שנים ואני עדיין פוסחת על שתי הסעיפים.
אני כעת בארה"ב ונשואה ללא יהודי. מנסה לגדל את ילדנו כיהודים עם זהות יהודית. אני לא מחללת שבת (על פי השולחן ערוך של הרב נוח, למשל -- ללכת עם עגלה בעיר ללא עירוב זה לא בעיה.) אבל לא ממש "שומרת" את השבת. רק מאז שיש ילדים מדליקה נרות ועושה קידוש וזהו. לא איכפת לי לשבת עם בעלי מול טלויזיה כי הוא (גוי של שבת פרטי שלי, הדליק אותה. אבל לא אדליק בעצמי וגם לא אבקש ממנו. אולי ברמז. אולי ברמז עבה).
עכשיו פסח בא. אני אוכלת כשר לפסח. הבעל אוכל לחם כרגיל בצלחות הרגילות של השנה... לא בטוחה מה לעשות עם הילדים.
ניסיתי להתחבר לקהילות קונסרבטיביות או רפורמיות אבל אנחנו באותו ראש מבחינת השקפה אבל אני דוסית מידי כי אני לא מחללת שבת וחג. לעומת זאת חב"ד ובתי כנסת אורטודטקסיים ממש כבדים עלי ואני לא מרגישה קרובה אליהם. וכמובן על הבעל שלי לא אוותר (והוא לא יתגייר בשום גיור).
ההורים יודעים על המצב. האחרים במשפחה לא. יש אחים בשידוכים... אני לא בקשר איתם (מיוזמתי, אף פעם לא היינו קרובים). אין לי מושג איך הם מצליחים להסתיר אותי מהבירורים בשידוכים אבל אני לא רוצה להתקרב יותר מידי לחב"ד וכד' כדי לא לקלקל לאחים אם הקישור יעלה (כשצריך, מצגיה את עצמי בשם משפחת הבעל ומתחמקת מלדבר על המשפחת המקור שלי. ממציאה סיפורי רקע...)
רציתי להגיע לביקור בארץ לפני שנה עם בעלי והילדים. ההורים שלי לא רצו שאבוא. רק שאבוא לבד או רק עם הילדים. עשיתי חושבין עם עצמי והגעתי למסקנה שאני לא בשלה רגשית לזה ופשוט לא רוצה לבוא בכלל כדי לא להתעמת.
אני מאד עייפה מזה. לא מהעסק עם המשפחה שלי (שהוא בפני עצמו תולדה של הבעיות בפנימיות שלי) כמו זה שאני לא מצליחה להתבגר, למצוא את עצמי ואת מקומי. קהילה שאני יכולה להשתיך אליה, אנשים שאני קרובה אליהם, ובעיקר -- קוהרנטיות בין ההשקפה למעשה.
האם אני היחידה?

naf86

New member
גם אני אומר שלום

פלאפלים - אני מקווה שלא אכפת לך, אבל גם אני חדש (בערך, הייתי פה ב-2007) ואני רוצה לנצל את ההודעה שלך להציג את עצמי.
אבל כמובן שאני מאחל לך בהצלחה, וממה שאני רואה פה את לא היחידה.

אז אני בא ממשפחה דתית-לאומית שגר באחד מהישובים בהתנחלויות. עברתי מסלול של ישיבה תיכונית, שנה ישיבה לפני צבא ואז שירות צבאי. בהתחלה הייתי עם המון דתיים במסלול אז לא היה קשה. אבל בשלב מסוים בשירות הייתי הדתי היחיד בבסיס, וזה היה השלב שהבנתי שאני לא מתפלל ונשאר דתי בגלל שאני מאמין אלא מתוך הרגל. כמו רובוט.
התחתנתי בגיל 20 (אני מניח שזה לא משהו מוזר לכם), ולפני 4 שנים עברתי עם אישתי והילדים לניו יורק.
את הילדים שלי אני שולח לבי"ס מסורתי. הם לומדים על יהדות שם, אבל לא בצורה מטורפת. כלומר הם לומדים על חגים ותפילות אבל מבינים שרוב המשפחות שם לא שומרות שבת/כשרות ברמות שונות.
אני גר באמצע קהילה חרדית, אבל אין לי "קהילה" שאני מקושר אליו.
אנחנו חוגגים בעיקר חגים, בשביל המסורת. אבל אין לנו בעיה לנסוע למשפחה בשביל ליל הסדר. שבתות זה בעיקר מנוחה בבית, אבל לפעמים גם נסיעות.
אחד האחים שלי רב בארגון "צוהר". אחותי היא חילונית שנשואה לקצין בקבע. יש לי עוד אח שהתגייס השבוע במסגרת ישיבת הסדר ועוד אח במרכז הרב. כלומר יש לי משפחה מעורבת יחסית שאני מניח קצת יותר פתוחה ללא דתיים. לאבא שלי יש 2 אחים חילוניים (אחת נשואה לגוי) ו-2 אחים דתיים. לאמא שלי יש אח שהוא רב חרדי ואחות שהיא חב"דניקית.כך שמאוד שמח אצלי במשפחה מבחינת התרבויות השונות.

naf86

New member
נכון. אני סתם משעמם

אבל מידי פעם יש לי הברקות ואני יכול להוסיף קצת עניין בפורום. בקטנה.

אני חושבת שהרקע ה"מעורב" שלך מעניין

(רב ומשפחה "מתבוללת" על ענף משפחתי אחד) וזה ויוצר חוויה וחשיפה מאד בריאים לילדים שלך. נשמע מאד כיף לפעמים ומבלבל ומתסכל לעיתים.

naf86

New member
המשפחה שלי מחו"ל

המשפחה של אבא שלי בא מרקע יותר חילוני-מסורתי. הוא הלך ל"חיידר" כשהוא היה צעיר אבל גם לבי"ס ציבורי.
יש לו אח ואחות דתיים. בן דוד שלי הלך לישיבת "מיר" (אאל"ט), והצד שלו קצת יותר דתי-חרדי.
המשפחה של אמא שלי זה סיפור אחר לגמרי. הרקע הרבה יותר דתי, אבל מאוד ציוני. סבא רבא שלי היה פעיל מאוד ב"הפועל המזרחי", וד"ר יוסף בורג היה בן בית אצל סבים רבים שלי.
אז גדלתי על יסודות "בני עקיבא" והציונות הדתית, שבגלגול הנוכחי מיוצג ע"י הבית היהודי.
אח של אמא שלי הוא רב חרדי וכל הילדים שלו חרדים.
אחות של אמא שלי גרו כל החיים בחו"ל, והבי"ס היחיד באזור היה של חב"ד. לכן כל המשפחה חבדניקית.
כך שכן, אני נחשפתי להמון תרבויות שונות במשפחה. איכשהו כולם די מסתדרים אחד עם השני (הדוד החרדי מצד אמא איחל "יומלדת שמח" בפסייבוק לדוד החילוני מצד אבא).

אני אישית נחשב ל"כבשה השחורה" מבין האחים שלי. עולם הישיבות לא משך אותי כמו שמושך אותם. אבל אנחנו כולנו בקשר טוב. אחותי הגדולה ספגה את כל האש כשהיא יצאה בשאלה כך שלי היה יחסית קל יותר לבחור בעולם משלי. אני גר בחו"ל כי זה יותר קל לי למצוא את עצמי.

שלום שלום

דווקא היה עדיף שתציג את עצמך בהודעה נפרדת.

נשמע שמצבך דווקא טוב...
ברוך הבא.

Sonic hedgehog

New member
האמת שנראה לי שאת די יחודית

מצד שני יש נראה לי אחרים שגם לא ממש יודעים איך להגדיר את עצמם מבחינה דתית אם כי במצב פחות קיצוני (רוב בני המשפחה שלי נעים בין משהו שנחשב אורטדוקסיה שמרנית למודרנית והם ממש לא מוגדרים). אני חושבת אבל שחשוב להבהיר לעצמך מה האמונות שלך ומה את חושבת שנכון. האם קיום המצוות למשל הוא בגלל אמונה בצו אלוהי או בגלל רצון בשימור מסורת ולחבר את הילדים לצורת החיים שאת גדלת בה.
אם עדיין לא הבהרת לעצמך במה את מאמינה אני בטוחה ששלל שרשורים בארכיון הפורום יכולים לעזור ובכלל אנחנו תמיד יכולים לפתוח שרשור חדש על תהיות אמוניות לא היה כזה כבר זמן רב.

naf86

New member
מצד אחד

את סולדת מהממסד הדתי ולא מרגישה קשר לחלק מהמצוות והתפילות.
אבל מצד שני נראה שאת כן רוצה קשר מסוים עם יהדות ומסורת וכן שומרת על דברים מסוימים.
זה נראה שאת בקונפליקטים פנימיים ולא ממש בטוחה במה את מאמינה. אני צודק? בערך?

תראי,

אם היית בארץ, אז היית יכולה "להשתבץ" בתת-סקטור המכונה "דתיים לייט". זאת כמובן ללא הבעל-הגוי, שהוא לחלוטין בלתי מקובל גם לבעלי "כיפת מחצית השקל" (וגם כיפת מחצית האגורה).

באופן כללי יש תופעה של השתייכות למסורת בחו"ל, מין כח משיכה של המסורת דווקא בחו"ל, שלא קיים בארץ.
למה? לא יודע. ההשערה הטבעית היא שבארץ כולם יהודים, והאדם מרגיש שייכות לעם ולמדינה, ללא צורך בהשתייכות מסורתית כלשהי.
בחו"ל הצורך הזה קיים, ולכן ה"חילוניים" בארצות הברית אינם חילוניים. הם רפורמיים. הם עדיין יהודים דתיים, על פי הגדרתם את הדת.
בארץ זה לא קיים בהיקף גדול, וכנראה גם די מיותר.

זה כנראה מה שמסביר את מה שעובר עלייך. עם זאת, משום מה (אולי בגלל מה שמצטייר אצלך כהגיוני על פי נסיון החיים הישראלי שלך?) את לא מצליחה להיות מחוברת למסורת בגרסה הרפורמית או הקונסרבטיבית. להדליק אור בשבת, למשל, מצטייר אצלך כאנטי-מסורת, ואם תעשי זאת לא תרגישי מחוברת למסורת. לכן הצורך של חיבור למסורת שנדרש עבור מרבית היהודים האמריקאיים לא יכול להתמלא עבורך בחבירה לקהילה רפורמית.

בעיה אמיתית. וכנראה די ייחודית.

אם כי, כמאמר השיר, "ישנן צרות גדולות יותר"...

עוד נקודה

לגבי דת ומסורת בחו"ל לעומת הארץ:
בארץ הבעלים הרשמיים מטעם עצמם על הדת וחוקיה הם הדתיים כשהחרדים מתיימרים להיות הכי אותנטיים ונאמנים למקור (והם לא!) הם הצליחו בכשרון רב להשניא ולהלעיג את כל הנושא.
בחו"ל מה שתבחר לעצמך יהיה מספיק בשבילך.

תודה

בתשובה לNAF ול SONIC, לילדי אני רוצה להעביר דת כמסורת יהודית וזהות.
לעצמי... אני מאמינה בבורא עולם ורואה בתורה (בצורה כלשהי, לא במובן שהעולם נברא בשישה ימים וכד', אלא במובן החסידי יותר שתורה היא ההוראות הפעלה של היקום ברמה המטפיזית). איך לתרגם את האמונה המופשטת הזו למציאות? אני לא יודעת. על הרבה דברים אני מרגישה כמו בבדיחה על השיחה בין משה רבנו לאלוהים על המשמעות של לא לבשל גדי בחלב אמו. כאילו אם הייתי "יודעת" מה בתוך כל הבליל מסורות, מנהגים וחוקים חברתיים הוא "אמת" מטפיזית הייתי מרגישה יותר בטוחה בעצמי. אפילו הייתה לי תקופה של לימוד אינטנסיבי וחקירה כדי להתחקות אחרי אלו, אבל זנחתי את זה ונשארתי עם העקבות המוזרות הללו (חמץ, טריפה, ערבוב בשר חלב בסעודה אחת וחשמל/כתיבה בשבת) ופחות או יותר שום דבר מעבר לזה...אז כן, אני די בקונפליקט עצמי...
והנישואין לאישי היקר די מקבעים את מעמדי מחוץ לגדר (אחרי שנכשלתי בחיפוש אחר בחיר ליבי באדם עם ראש פתוח לתרבות וכד' אבל שמשתייך לקהילה דתית "קלה", הייתי אפילו מסיכמה לפשרות באורח חיים למען התחושת השתייכות וההגדרה העצמית שחסרה לי. אבל עכשיו כבר מאוחר בשביל זה).

בכל מקרה, תודה רבה על ההקשבה... זה לא משהו שאני יכולה לדון בו עם משהו בחיי הלא-וירטואליים.

ברוכה הבאה

מקווה בשבילך שתמצאי את המקום שלך בקרוב, שלב כזה של החיים כבר אמור להיות במקום ברור יותר:)
לא שיש כללים אבל אלה החיים, כשיש ילדים חשוב להם לגדול בקרקע יציבה וברורה כמה שאפשר.

ניסית אולי לחבור לקהילה רפורמית?
כאן בארץ יצא לי להשתתף בכמה ארועים של קהילה רפורמית מקומית ודי נהניתי. לא מחייב, מציין בסימבוליות את המסורת, משלב את הילדים והמבוגרים למעגל אחד עם הסמלים של כל חג ומועד.

למעלה