אפשר להתייעץ?

אפשר להתייעץ?

אני קוראת די אדוקה כאן אבל כמעט לא כותבת, מידי פעם מפציעה עם שאלות או קשיים, מקווה שזה בסדר...

הקטנטנון שלי הוא כבר ה"גדול", בן שנה ו-9, ולפני חודש וחצי נולד אחיו הקטן. הבכור מאוד קשור אלי, ואני אליו, והקבלה של התינוק החדש הביתה לא הייתה פשוטה עבורו. דיברנו והכנו אותו לפני, אבל ברור לי שההבנה של דבר כל כך מופשט עבורו היתה חלקית ביותר. כמה שעות אחרי הלידה הוא כבר בא אלי לבי"ח - הוא ראה אותי - ולא היה מוכן לבוא אלי. זה כמובן מעולם לא קרה קודם. פשוט עשה לי ברוגז. מיותר לציין כמה קשה זה היה לי.... שלושה ימים של ברוגז נוראיים עברו (ביום שחזרתי מביח באתי עם התינוק ובעלי לקחת אותו מהמטפלת בצהריים - מה שאני תמיד עושה - התינוק ובעלי חיכו באוטו. הילדון סרב לבוא אלי מהמטפלת!! ואני התיישבתי שם על הרצפה והתחלתי לבכות בלי הפסקה... זה היה נורא. העובדה שהייתי ביום השלישי ההורמונלי שלאחר הלידה רק תרמה לדרמה הלא נעימה הזו...). בכל אופן, ניסיתי לאפשר לו להרגיש את הכעס, להסביר לו במילים שקשה לו עכשיו, שאמא אוהבת אותו הכי בעולם ושאני פה בשבילו כל הזמן. והיה לו המון זמן אבא בימים האלה, שפתאום בחכמתו, נהיה המועדף עליו. היה קשה, אבל הקושי הגדול עבר, למרות שברור שעדיין לא קל לו. יש התקפי בכי והמון דווקאיות (ללכת למה שאסור - חשמל, רדיאטור...) בעיקר כשאני מניקה בבוקר או בערב. אני מנסה כמובן לחבק תוך כדי, להסביר לו שגם הוא ינק כשהיה קטן (ממש עד שגיליתי על ההריון, כשהיה בן שנה...), וכו' וכו'.
השאלה היא איך להגיב לשני מצבים - אחד - הרבצות. כשהקטן יונק, או פשוט על הידיים שלי ואני לא יכולה להוריד אותו (חוסר נחת, גזים, וכו'), הרבה פעמים הוא מנסה להרביץ לו. אני כמובן עוצרת ואומרת שאסור להרביץ, לפעמים בתקיפות, לפעמים כשאני נבהלת - בכעס. אבל בינתיים זה לא מפסיק. מצאתי את עצמי פעם אחת ממש צועקת עליו כשהוא פשוט תפס את הפנים של הקטן וכאילו צבט אותם בחוזקה עם כל היד שלו בשנייה שלא הסתכלתי. (הקטן היה על הידיים שלי!). בקיצור, איך מגיבים? לא רוצה כל הזמן לכעוס, אבל רוצה משהו אפקטיבי שהוא יבין שהוא לא יכול להרביץ לו. (או להרביץ בכלל..)
המצב השני - ההתנהגויות ה"דווקאיות". יש מצבים, שממש מתגברים לאחרונה, שהוא עושה מה שאסור, כשברור ממש, מהמבט שלו ואיך שמחפש אותי - שהוא עושה זאת כדי לבדוק את התגובה או בשביל תשומת לב. מעט מאוד דברים אסורים לו - והם מסתכמים בסכנות - חשמל, רדיאטורים ומחממים, לשחק עם הגז בכיריים - אלה בעיקר. התגובות שלנו בדר"כ הן תקיפות וברורות. לפעמים מספיק להגיד, לפעמים לוקחים אותו משם בכוח. לא עוזר, והוא ממשיך בזה לפעמים כאילו באובססיביות! ניסיתי לזמן מה גם פשוט להתעלם ולהזיז אותו משם בנונשלנטיות, כדי לא לתת את תשומת הלב השלילית, וכן לתת כמובן המון תשומת לב חיובית על דברים טובים שעושה - גם זה לא עזר. זה קשה, וכואב לי כל התקשורת השלילית הזו אתו. מה עוד אפשר לעשות?
ועכשיו כדי לסבך עוד יותר את העניינים - בשבוע הבא אנחנו עוברים דירה. בית חדש, יישוב חדש, והוא יתחיל גן חדש (לעומת המשפחתון הקטן בו היה מגיל שנה עד עכשיו - גן גדול הרבה יותר). יש עצות איך לעשות את זה הכי נכון?? אשמח לשמוע כל דבר.
תודה רבה!!!

מאד לא קלים כל השינויים האלה

בטוח שלך לו קל ולו עוד כמה וכמה. אני מציעה לא להסביר. לילדון כל כך קטן, ובעיקר כשמדובר בבן, אין טעם בהסברים. הסברים זה בשביל מבוגרים.
הוא פעוט קטנטן והוא איבד את אמא שלו.
אני מציעה לחבק אותו בכל הזדמנות, לשתף אותו בטיפול של התינוק (לך להביא חיתול לאמא, תן לי את המשחה, עכשיו תחזיק את הבגד עד שאבקש ממך) להזמין אותו בהמון הזדמנויות ללטף את התינוק וכמה שיותר לתת לו את התחושה שהוא שייך, שהוא לא מחוץ לסיטואציה.
מעבר לזה בעיקר להבין אותו ואת הסיטואציה והיות סבלנית כי זה יעבור.

kita1000

New member
לנו היה מרווח דומה

לא ניסיתי להסביר לה אלא בעיקר לתמלל את מתגעגעת את מקנאת את רוצה את אמא...

למזלי או שלא הייתי בשמירת שכיבה שלושה חודשים לפני הלידה כך שהיא התרגלה להיות קשורה לאבא.

במקום לכעוס ניסיתי להבין את נקודת המבט שלה. אמפתיה מאוד הרגיעה אותה די מייד.

והכי חשוב למדתי שהדרך הכי טובה לפתור את הנטייה שלה למשוך תשומת לב בצורה שלילית היא להרעיף עליה ץשומת לב הרבה יותר ממה שהיא רצתה. כל הזמן לחבק ולנשק ולדבר. גם אם זה אמר לתת את הקטן לאבא לשעה שעתיים ולהיות רק איתה.

אותו מרווח בדיוק

עכשיו הוא בן שנתיים ו-4 והיא בת 8 חודשים.

בהתחלה כל פעם שהיא היתה בוכה הוא לא נתן לי לגשת אליה אבל לאט לאט זה עבר עכשיו אנחנו במצב שהוא צורח כשהיא נוגעת לו בצעצועים...

אצלנו מה שעזר היה שמידי פעם בעלי לקח את הקטנה ואני ביליתי רק איתו. כשהוא היה מנסה להרביץ לה פשוט הייתי קמה ולוקחת אותה איתי לחדר אחר וכך הוא איבד גם את הנוכחות שלי.
לשמור על עקביות - בקיץ היינו בים והוא התחיל לזרוק עליה חול בפעם הראשונה אמרנו שאסור ובפעם הבאה אנחנו הולכים, בפעם השניה פשוט קמנו והלכנו (חצי שעה אחרי שהגענו) כולנו התבאסנו אבל זה לא קרה יותר.

וטיפ שקבלתי מהגננת - להראות לו אלבומים שלו כשהיה קטן - מפליא אבל זה עזר

החזרת אותי אחורה

יש לנו רווח דומה של שנה ו-9 בין שני ילדים, ואני מבינה בדיוק את מה שאת מתארת. הגדול (שהוא עדיין קטן) עובר המון שינויים.

אני מאוד מסכימה עם מה שkita 1000 כתבה לך. אני הרגשתי שהכי טוב היה שארעיף על הגדול כמה שיותר אהבה ותשומת לב כי זה הדבר הבסיסי ביותר שהוא מרגיש שהשתנה. כשהוא עושה משהו שאסור בהחלט צריך להיות תקיפים ולהגדיר לו מהם הגבולות והקווים האדומים, יחד עם זאת אפשר להתגמש קצת עם החוקים הקיימים, או להרחיק דברים שיהיו מועדים לסכנה, כאלה שהוא יודע שאסור לו לגעת בהם, אבל נמשך להתריס איתם. במילים אחרות לצמצם את זירות המאבק האפשריות.

כמו שתארת, גם ביני ובין הבכור שלנו היה קשר מאוד חזק והדוק, ואני זוכרת שהיה לי מאוד קשה עם הרגשות שהתעוררו אצלי כלפיו אחרי הלידה. פתאום מצאתי את עצמי כועסת עליו או חסרת סבלנות כלפיו. הייתי מבוהלת מזה כאילו משהו מאוד בסיסי באמהות שלי השתנה. כמו שזיהית, יש בזה עניין של הורמונים, אבל גם תגובה לשינוי הגדול מאוד שגם את עצמך עוברת, וגם תגובות שלו לשינויים שמעוררים אצלך אי אילו רגשות וזה נורמלי. אני יכולה לספר שעם הזמן, לפחות במובן הרגשי הדברים מסתדרים ומוצאים מקום לכל התחושות האלו. אני זוכרת שקיבלתי המון פרופורציות בריאות אחרי שהילד השני נולד, ואני רוצה להאמין שדווקא ההתמודדויות הקשות האלו הפכו אותי לאמא יותר טובה בשביל שניהם.

אני יודעת שלא נתתי לך כל כך עיצות פרקטיות, פשוט ההודעה שלך הזכירה לי את מערבולת הרגשות שעברתי אחרי לידת הילד השני, והרגשתי צורך לעודד דווקא מהכיוון הזה.
בכל מקרה, הרבה מזל טוב. זה רווח נהדר בין הילדים, לפחות ממה שאני חווה אצלנו בבית ולמרות כל הקושי בהתחלה אני ממש שמחה על ההחלטה הזו שעשינו.

תודה על התגובות המעודדות

מעודד לשמוע על דברים דומים שעברתן, ובעיקר היה לי טוב לקרוא את ההערה האחרונה ש"זה רווח נהדר בין הילדים", כי אני מודה שברגעים קשים בשבועות הראשונים אחרי הלידה הרגשתי פתאום תחושה מפחידה של - מה אם טעינו? מה אם אני לא יכולה להסתדר עם הקשיים של שני תינוקות - ויותר מכך - אני עושה לשניהם עוול...? מפחיד ולא נוח להודות בתחושה הזו, אבל היא הופיעה, בעיקר ברגעי משבר קשים.
האמת היא שאני די עושה כל מה שכתבתן - מאוד מאוד משתדלת לתת כמה שיותר תשומת לב, חיבוקים ואהבה לבכור. כבר מההתחלה אני דואגת שיהיה לי אתו זמן לבד ומשאירה את הקטן לשעה-שעתיים עם אבא או סבתא (מה שבחיים לא הייתי עושה עם הבכור בגיל כזה! איך הדברים שונים בילד שני...) - והאמת שזה גם בשבילו, וגם בשבילי. הרגשתי שאני צריכה את הזמן לבד הזה איתו. אנסה להראות לו תמונות שלו כשהיה תינוק. (אני כל כך גרועה בדברים האלה שאין לו עדיין אלבום שלם, ורוב התמונות עוד במחשב בתיקיות... אבל הנה עוד מוטיבציה חשובה לפתח אותם ולשים באלבום בהקדם.)
תודה על העידוד והשיתוף במצבים דומים.
אשמח לשמוע גם אם יש עצות פרקטיות לאיך עושים מעבר דירה? ביום ראשון אנחנו עושים את ההובלה, ואני חשבתי שעדיף שנישן כולנו אצל סבא וסבתא באותו יום, למחרת עדיין ילך למטפלת שאצלה נמצא עכשיו, אני אוכל יותר לארגן ולסדר לו בבוקר את החדר בבית החדש - ורק אז נבוא לשם, שיוכל להבין שזה הבית - כשיהיו שם כל הדברים שלו. האם יש עצות פרקטיות בעניין? ובכלל - איך ילדים בגילו מסתגלים למעבר לדירה חדשה?
ושוב תודה :)

מדגישה מעלי שאלות על מעבר דירה

אין לי נסיון בנושא, אז אני לא כל כך יכולה לעזור...

לגבי הדברים שכתבת בתגובתך, חשוב שתדעי שכל הקושי הזה נורמלי. פעם שיתפתי באחד הפורומים בתחושות שלי אחרי הלידה השניה וקיבלתי תגובה ממישהי שאמרה שהיא שמחה לקרוא שאכן יש קשיים כאלה, כי זה אומר שהיא בחרה נכון כשדחתה את הילד השני כי היא לא היתה יכולה להתמודד עם תחושות כאלה כלפי הבכור שלה. אני זוכרת את התגובה הזאת כי זה היה כל כך מכאיב.... מה שכן, אני יודעת היום שבאמת הכל מסתדר, ובסוף האהבה כל כך גדולה לא לילד אחד אלא לשניים, והמלאות הזאת והטוב הזה רק הולכים ומתרחבים.
כן, אז קשה. זה נכון, אפילו קשה מאוד. אבל זה לא אומר שרע, להיפך, העובדה שהם שניים (ומבחינתי ועבורי גם העובדה שהם שניים קרובים בגיל) עושה את זה ליותר טוב

תודה לך

על ההדגשה,
ועל השיתוף.
באמת נשמע כואב מה שהיא כתבה לך. והאמת שבאופן רציונלי ברור לי שלכל גיל ולכל הפרש בין ילדים הקשיים שלו. וההתחלה אחרי לידה היא תמיד גם מאוד קשה (לפחות עבורי) ומלווה בהרבה רגשות, מדהימים, אבל גם קשים. השינוי הגדול בחיים מערער אותי, ולוקח קצת זמן להתאזן בחזרה ולהצליח לארגן מחדש את החיים.
זה מעניין, אבל אני זוכרת - וזו באמת תחושה שקשה לשתף בה - שאחרי הלידה של הראשון, (שהוא אהבת חיי ומביא אושר אינסופי לחיי, וחשוב לי לומר את זה כשאני עומדת לכתוב את מה שהרגשתי אחרי שנולד...) ממש ימים ספורים אחרי שהגענו הביתה, שכבתי איזה לילה במיטה, מותשת, הסתכלתי עליו שוכב לידי וחשבתי לעצמי "למה היינו צריכים את זה? היה לנו כל כך טוב רק שנינו, למה בכלל היינו צריכים את זה..?". לא העזתי לומר את זה באותו רגע בקול רם אפילו לעצמי. אבל אח"כ, לפני שחברות טובות ילדו, סיפרתי להם גם על הרגעים האלה, כי הם כל כך טבעיים ואולי דווקא שיתוף בהם יפחית את הפחד שהם מעוררים. הרי הם לא אומרים שומדבר על האמהות שלנו.
אז כיף לשמוע שממרחק של קצת זמן הדברים נרגעים, והאהבה והמלאות האינסופית הזו רק מתעצמת. אני מאמינה לגמרי שכך יהיה לי. מאוד רצינו פער קטן, ההריון היה לגמרי מתוכנן, וכן, עכשיו קשה. אפילו מאוד. אבל זה יעבור... או שפשוט יתחלף בקשיים אחרים

מעבר דירה

עברנו עם ילדים.
לפי דעתי התכנון שלך מעולה.
איך ילדים מסתדרים? תלוי בילד.

סה"כ הילדים שלי עברו עד היום בסבבה. פעם אחת הבכור שלי חזר לעשות צרכים בתחתונים וזה דווקא היה מעבר לשכונה סמוכה באותו העיר ושום דבר לא השתנה ממש בסביבה.

regvuv1

New member
יכולה רק להגיד איך אנחנו עשינו את זה

לצערי עשינו את זה הרבה בשנים האחרונות, כולל פעם אחת מישראל לארה"ב...
אנחנו משתדלים שהילדים יראו כמה שפחות את תהליך האריזה והפריקה, אורזים דברים שלא קשורים אליהם ישירות ומאחסנים במקום רחוק מעיניהם, את החפצים שלהם אורזים ברגע האחרון ועדיף כשהם לא בבית. פורקים אותו דבר - קודם כל את כל מה ששלהם, שייראה להם מסודר ומאורגן, מאחסנים את כל השאר במקומות נסתרים ופורקים בזמננו הפנוי כשהילדים לא נמצאים.
בהעברה אחת שעשיתי לפני שנתיים וחצי הבית היה נראה מסודר למופת בבוקר, כשהילדים התארגנו לגן, מיד אחרי שהם יצאו מהבית הכל היה נשפך החוצה מהארונות, כמו פוגרום קטן או הוריקן, ולפני שהם חזרו הביתה הכל חזר להראות מסודר. ככה במשך שבועיים, כל יום חלק אחר של הבית קיבל סידור אמיתי ולא סתם תחיבה למקום הפנוי הראשון שמצאנו, עד שהכל היה מסודר. אבל היה לי אז זמן חופשי בבקרים, בדיוק עזבתי מקום עבודה.
עם תינוק קטנצ'יק זה בטח ייקח יותר זמן...
הילדים שלי הסתגלו כל פעם לבית החדש בצ'יק - יום, יומיים והם כבר ממוקמים כאילו מאז ומתמיד גרו כאן.
בהצלחה!

אוקיי, תודה לכן, חיזקתן אותי

בתכנית הראשונית שלנו.
הקדשתי מחשבה לשאלה האם כדאי שהוא ייראה את האריזות והארגזים או דווקא שיגיע למקום נקי ומסודר שכבר מרגיש בית. חשבתי שיותר נכונה האופציה השנייה וחיזקתן אותי בזה.
יאללה חוזרת לעבודת האריזות...

dreams123

New member
גם לי יש עידוד קטן

הרוח בין שני הגדולים שלי הוא שנה ו-7. בשנה הראשונה הייתי עם שניהם בבית והיה קשה למדי הג'ינגול הזה בין שני תינוקות. א-בל... זה כל כך כל כך משתלם!!
היום הם בני 5 וחצי ו4 והם מקסימים ביחד. יש להם קשר מצוין והם מעסיקים אחד את השני עד כדי כך שאני מרגישה שאני לפעמים מפריעה להם

(הם כמובן רבים המון וגם הולכים מכות אבל זה חלק מהדיל של בני בנים לדעתי)
לפני חודשיים ילדתי את השלישי ואני חייבת לומר מהבחינה הזאת, של הקנאה והתחרות על תשומת הלב, הרבה יותר קשה לי עכשיו ממה שהיה אחרי שהשני נולד.
הפער של כמעט ארבע שנים ממש לא יותר פשוט מהפער של שנה וחצי. אני לא אומרת שעדיף ככה או ככה אבל בטח שלא צריך להרגיש רע עם הפער הקטן. מבחינתי זה חסד גדול שעשיתי עם שני הגדולים שלי.

וואו, מפתיע אותי מה שאת כותבת

על כך שהיום הקושי של הקנאה יותר קשה.
קודם כל מזל טוב.
וכיף ממש ומאוד מעודד הקשר בין הגדולים שלך. אני מסתכלת על השניים שלי היום (בדיוק אותו פער - שנה ו-7 ושבועיים ), וכל כך כיף לדמיין איך יהיה כשיגדלו. וכן, ברור לי שהמכות יהיו חלק מעסקת החבילה של שני בנים... (אגב, יש לי אחייניות בנות, באותו פער, בערך בגיל של הבנים שלך - וגם שם יש מכות! אולי מסוג אחר, אבל יש...
).
אבל זה שהם כבר שניים, כלומר גם ככה כבר מתחלקים בתשומת הלב, לא מפחיתה את הקנאה עם האח החדש? והקושי הוא אצל שניהם או בעיקר אצל הקטן?
איכשהו חשבתי שהקושי של הקנאה מופיע בעיקר בין ילד ראשון, יחיד, לתוספת השניה שמפקיעה ממנו את יחידותו במשפחה... אולי כי בבית בו אני גדלתי, היינו רק שניים, והשלישי הגיע כשכבר היינו ממש גדולים (אני בת 11, אחי גדול ממני ב -3 שנים), וכל כך שמחנו, וטיפלנו בו, ולא היתה שום קנאה כבר ביננו לבינו....

dreams123

New member
גם ילד בחמש צריך את אימא שלו

ורוצה את תשומת ליבה הבלעדית.
העניין הוא שאצל בן חמש יש כבר ציפייה שהוא ידחה את הצרכים שלו למען התינוק החדש ואצלנו זה יצר קונפליקט יותר גדול. בסיבוב הקודם פשוט היה לי ברור ששניהם צריכים אותי באופן קיומי כל הזמן והסתגלתי.
כאן כבר יש עבודה מולם על דחיית הסיפוקים שלהם וזה קשה.

אני חושבת שלשניהם קשה במידה דומה אבל אצל הקטן זה בא לידי ביטוי בצורה בוטה יותר. מה שהופקע ממנו הוא המקום המיוחד של להיות הקטן. הגדול נשאר הגדול והקטן הפך להיות אמצעי...

למעלה