אספסוף בזק

hungry penguin

New member
אספסוף בזק

מצורף קישור לכתבה באנגלית על תופעה חדשה בארה"ב ובאירופה. עבור אלו שמתקשים לקרוא באנגלית (או שפשוט מתעצלים), הנה תקציר: קבוצות של אנשים לא קשורים בחיים היום-יומיים, יוצרים קשר באמצעי דיגיטלי, אי-מייל, SMS, פורומים, IRC וכו'. המטרה היא להיפגש במקום נתון, לבצע תעלול פשוט ולא מזיק, ואז להתפזר באקראיות. דוגמה תמחיש את היופי במעשה. ברומא, 300 אנשים הגיעו בסביבות אותה השעה לחנות הספרים הגדולה בעיר והתחילו לבקש מספרנים ספרים שאינם קיימים. כעבור מספר דקות, כולם התפזרו כלא היו. עכשיו דמיינו את הארוע מנקודת מבטם של ספרנים או לקוחות תמימים בחנות. פתאום החנות נעשית צפופה מאוד, אבל לא נראה שהאנשים שממלאים את החנות קשורים אחד לשני. כל אחד החליט על דעתו לבוא למקום, ובמקרה קרה שכולם הגיעו באותו הזמן. צירוף מקרים לא יאומן. ההתפזרות מרשימה לא פחות. חשוב להבהיר שהאנשים לא נפגשו במקום אחד קודם לכן. האנשים אף-פעם לא ראו אחד את השני. הכל נעשה בתקשורת דיגיטלית. מקרה אחר, מאות אנשים "לא קשורים" מילאו בערך באותה השעה את המרחב הירוק של סנטרל פארק בניו-יורק, והחלו עושים קולות של חיות. תוך פחות מחמש דקות כולם הלכו, ללא סימן של תקשורת ביניהם (הם דאגו לתאם שעונים מראש). שוב, דמיינו איך זה נראה מנקודת מבטו של מבקר אותנטי בפארק. הפארק עמוס מרגיל, אבל לא באופן יוצר מן הכלל (מדובר בפארק גדול במיוחד). לפתע, עוצרים רוב המבקרים בפארק ומשמיעים קולות. אתה נעצר על מקום, המום. תוך כמה דקות, הם מפסיקים וממשיכים בטיול שלהם ללא סיבה. כאילו שלמשך זמן קצר השתלט עליהם מוח חיצוני. מכל מקום, התופעה הקסימה אותי. במבט ראשון זה נראה מחוסר טעם. הרי לא מדובר בהפגנה או ארוע חברתי. אבל, תחשבו על זה כתופעה סוציולוגית. עד היום, כמעט כל תופעה יכולנו להתאים לתופעה היסטורית אחרת. כל דבר היה קיים כבר, פשוט בקנה מידה אחר. כאן מדובר במשהו חדש לחלוטין. משהו שלא נראה בהיסטוריה האנושית עד היום. המדיום הדיגטלי האינטרקטיבי בהפצה המונית נדרש כאן, והוא פשוט לא היה קיים קודם לכן. אני חושב שמדובר בניצנים של תופעה גדולה יותר: מיזוג של העולם הדיגטלי שנוצר באינטרנט (שהוא עולם מאסיבי ודינמי ביותר), והעולם החיצוני הפיזי. הבסיס של העולם הדיגטלי זה שהוא מיידי - לא דרוש זמן כדי להגיע או ליצור קשר בין שתי נקודות מרוחקות. הבסיס של העולם הפיזי, זה שבין כל שני עצמים יש מרחק - בעצם המושג תנועה מוגדר ע"י שינוי מקום ביחידת זמן. ולכן היכולת לשלב תקשורת מיידית עם קיום פיזי לכל דבר יצור ללא ספק עולם חדש. חשבתי שיהיה מעניין לנסות לייצר משהו כזה בישראל. הבנתי שבחו"ל הרבה רואים בזה חוויה... להיות שחקנים בסרט קצר, שבו הצופים לא יודעים שמדובר בסרט. משהו כיפי לעשות, בלי סיבה. כמו שמישהו אומר בכתבה המצורפת: "נדלקתי כשקיבלתי הזמנה [להתאספות]... שום פעולה, שום הפגנה. שום צורך לבחון מחדש את העמדות הפוליטיות שלי. פשוט, תבוא או שתהיה חננה :)" ברור שההמון חייב לבוא מאינטרסים הדוניסטיים כאלו, שכן אין תועלת בארוע פרט לבידור. אבל מעניין לארגן כזה ואז לצפות בתגובה של הסביבה. לראות איך הסיקור בעיתונות. וגם, איך עובדת הדינמיקה של אנשים קשורים אבל לא קשורים. מכל מקום, תהיתי מה אתם חושבים על התופעה בכלל. תודו שיש בזה משהו מושך.

XNtrix

New member
סלח לי על הבוטות

אבל: בולשיט (כמבון רק ביקורת על התוכן, לא אישי). אם אתה באמת מעוניין לצאת מהשיגרה כמו באמריקה, קנדה ואירופה, שמעתי שסמים קשים זו הבחירה הראשונה. לנו יש מספיק ריגושים, יותר מידי בשביל ליצור אחד כזה באופן מלאכותי.

hungry penguin

New member
אל דאגה

אישית אני לא מחפש ריגושים. לפחות אני מקווה שלא. אבל שים-לב מראש הבהרתי שהסיבה שההמונים יעשו את זה היא חיפוש רגושים. כך שאני מודע מה בדיוק צריך כדי להניע את הדבר. ולאמר שבארץ אנשים לא מחפשים את זה - טוב, אני לא אהיה בוטה כמוך. בכל אופן, לא ביקשתי ממך לעשות את זה. גם ככה פורום פילוסופיה הוא לא המקום. ביקשתי ממך דעה על התופעה. ביחוד על הקונספט של שימוש תקשורת מיידית בעולם שאינו מיידי.

hungry penguin

New member
אבל כמובן

שאינפוט בעניין המימוש בארץ מבורך. רק לא ממך. כי ניכר שאתה לא מבין עד כמה הדוניסטים הישראלים. וכמה מעשני סמים יש לנו פה. כמו שאמרת, שום דבר אישי.

XNtrix

New member
רק אמרתי

שאפשר לקצר את הדרך, ואין צורך בהתארגנות סמי-מלחמתית בעלת קונוטציה התקפית - אפשר להזריק הרואין, יותר פשוט ולא פוגע בסביבה (עצם ההזרקה, לא הגנבה לצורך המימון) וממש מצטער אם נפגעת, לא הייתה כל כוונה. זה רק שהרעיונות האמריקאים הללו "להעברת הזמן הפנוי" עושים לי רע.

hungry penguin

New member
יש פה קצר

הבנתי כבר בפעם הראשונה את הבעיה שלך. זה לא רעיונות אמריקאים - זה רעיונות מערביים. ותמצא אותם הרבה יותר ב"אירופה הישנה" מאשר בארה"ב איפה שיש קדושים. אבל מילא. הנקודה היא שהתאספות כזו, מנצלת רעויות כאלו - אבל היא לא כזו בעצמה. תחשוב על קפיטליזם. אנשים עובדים כזה כדי לקבל כסף ולהיות שמחים (וגם פה אתה יכול לאמר, למה לעבוד? אפשר להסניף ישר...). אבל הם עובדים, ויוצאת קידמה. כך שהקפיטליזם מנצל את ההדוניזם של ההומנים כדי לייצר קידמה. באותה המידה, אספסוף בזק מנצל את זה שרוב האנשים כן מחפשים אושר, וינסו את זה. גם בישראל. התוצר, עם זאת, הוא מחקרי. סוציולוגי, אם תרצה. ולכן, שתבין, אני בצד שלך. פשוט אין סתירה בין תמיכה בתופעה המדוברת, לבין התנגדות לחיפוש סנסציות. כמו שאין סתירה בין אידאליזם לקפיטליזם.

XNtrix

New member
אני מאוד שמח

שהבנת את הבעיה שלי. המסקנות שלך לגבי קפיטליזם ממש מרתקות, אנא המשך. אם החופש הגדול מעט גדול עליך, בשיא הכנות, תזריק, אבל אל תשמיע קולות של ברווזים במזרקה של אגם; אותי למשל, זה מאוד יעצבן.

hungry penguin

New member
תכניס טיפה ציניות והכל הלך

לא הבנתי מה רציני ומה לא. אם בכלל יש רציני. ואם לא ברור, אני אחזור על מה שאמרתי. אישית, אין לי כוונה להזריק. גם לא בקנה מידה קטן יותר. רק ללמוד.

erezsh

New member
אני דווקא בעד

קצת גיוון בחיים. השגרה שוחקת את האנשים, וקצת יצירתיות פה ושם רק תגביר את השמחה והפרודוקטיביות. בכלל, לא יזיק לנו קצת עידוד במציאות שלנו, וזה נראה כמו פתרון סביר

Lu Tze

New member
לא אוהב ת'רעיון.

הרעיון שעומד בבסיס אספסוף הבזק היא שהם עושים ביחד מה שכל אחד מהם לא היה עושה לבד. בנוסף לזה, אנשים גם עושים את זה ללא סיבה. אני אישית סולד מהרעיון. אגב, הראו את זה גם ב"סדר עולמי" היום.

למה???

New member
זה אכן מעניין לראות ת'תגובות!

חחח... אני תוהה מה אנשים שהיו בסנטרל-פארק באותה שעה חשבו...

קנטו

New member
אהבתי

אהבתי מאוד, אני גם חושב שמבחינה סוציולוגית יש פה חידוש מעניין. אם עד עכשיו האינטרנט היה כלי מהיר יותר וחזק יותר שמעצים מגמות קיימות, יש עכשיו אפשרות ליצור משהו חדש. מעניין

למעלה