אסטניס או אסתניסט?!

AmitaiB

New member
אסטניס או אסתניסט?!

איך כותבים את המילה? מה מקורה ? אני מכיר מספרי הפסיכומטרי את המשמעות אנין, אבל גם במשמעות של אדם 'חולה ניקיון' - הייתכן?

מוגג

New member
איסטניס

מקורה ביוונית. מופיע מספר פעמים בתלמוד במובן - אנין, אדם שאינו מורגל בלכלוך ועבודת כפיים. רבן גמליאל, נדמה לי, העיד על עצמו שהוא איסטניס ולכן מותר לרחוץ גם בימי האבל כגון, בחודש אב. אך אין הכוונה לחולה ניקיון במובן הקומפולסיבי של ימינו.

גנגי

New member
יש לי הקלטה

נדירה ויפה של המסכת הזאת שקורא איש יקר מאיפשהו באזור כורדיסטאן שהלך כבר לעולמו, ואשר את הפונטיקה שלו חקרתי במשך שנים אחדות. "איסטניס אניייייייי...................." - כמה אהבתי את זה! עד היום כשמשהו מגעיל אותי אני מזמררת את זה בקולי קולות בבית.

ססילי

New member
איסטניסט הוא לא בדיוק אנין:

לאנין יש משמעות חיובית בעיקרה, ואיסטניסט היא מילה שלילית יותר. הייתי אומרת שבדרך כלל אנין הוא מי ש"בוחר" מכלל האפשרויות בקפידה (ובעידון) ואיסטניסט הוא מי ש"נגעל" או "בוחל" ברוב האופציות. לאנין מתלווה גם איזו הכרה בהבנה (כלומר, אנין טעם הוא מי שיש לו טעם טוב, מי שיודע לזהות איכות, ובוחר רק בה) מהתרגום של בבילון לאנגלית, ותרגום בחזרה, התקבלו לאיסטניסט צירוף של המילים הבאות : עדין, מעודן, רגיש, בררן, בררני, אנין.

nutmeg

New member
אבא שלי היה אומר

שאיסטיניסט הוא אנין נודניק. כלומר, לא מספיק שהוא עדין רגיש ובררן, הוא גם מאלץ את כולם ליישר קו איתו ולסבול את הטרוניות שלו שהעולם ג'יפה.

chim chim

New member
מלשון צינה

האותיות סמך וצדיק מוצאם מהשיניים(זסשצ) (קראתי על זה בעיקר תוי"ט במשנה במסכת ברכות)

AmitaiB

New member
אז איך מאייתים?!

תודה על התגובות, אך שימו לב שכל אחד איית את המילה אחרת, ובקיצור - להוסיף או להשמיט את הט'?!

והנה קטע מפונטנלה בנושא

"תפסיק להיות איסטניסט כזה," נוזפת בי בתי, ומיד מתחילה להתווכח עם אמה, שמעירה לה על טעותה: "בטח איסטניסט, עוד מעט תגידי לי גם קומוניס ומזוכיס?" - מתוך "פונטנלה" של מאיר שלו, (עמוד 364), שהוא בכלל ספר נפלא ומומלץ מאוד מאוד.

גנגי

New member
מה יהיה, ספלינטור? אה?

עוד מעט אני (כמו אנשים נורמלים בגילי) לא אוכל להתאפק עוד....

כן, זו בעצם הכוונה

כי בניגוד לנאמר בשיר, במטוס סילון אי אפשר לקצר דרכים ולא נוכל בשיחה להאריך. את תהיי שם רק עם דיילת וענן...

גנגי

New member
דיעילת, ענן וקופי.

בלי קופי שחור אני לא נוסעת לשום מקום.

נן? מה זה נן?

אה, אתם גם לוקחים נזירה איתכם?

ה"אבא" של האיסטניסים

"ומעשה באחד ששתה מים ולא שפך מהן ונתן לתלמידו ואותו תלמיד איסטניס היה ולא רצה לשתות ומת בצמא באותה שעה אמרו לא ישתה אדם מים ויתן לתלמידו אלא אם כן שפך מהן." מסכת תמיד כ"ז, ע"ב אשר למקור המילה - כפי שנאמר, יוונית. אך אפרט מעט: אסטניס בא מ: A-ללא, חסר STENOS-כוח, וביחד astenos-חסר כוח, חלש.

למעלה