אסטלת מרנפתח

אסטלת מרנפתח

שזכתה לכינוי אסטלת ישראל. המתוארכת ל1208-9 לפנה"ס, ובה מוזכרת קבוצה אתנית בשם "אִיסִירִיאַר". מה נסגר איתה? מה זה אומר שהייתה ישות בשם "ישראל" בשלהי המאה ה-13 לפנה"ס? היו אלו נוודים ללא עיר? יש פרשנויות ותאוריות אלטרנטיביות לממצא? והאם יש עוד עוד אזכורים ארכאולוגיים לממלכת ישראל חוץ ממצבת מישע-מונולית מכורח-כתובת תל דן?

shay4442

New member
כל האפשרויות פתוחות

- יש חוקרים אשר ניסו למקם את "ישראל" מכתובת מרנפתח ביחס לאיזכורם של 3 ערי הממלכה האחרות(גזר,אשקלון,ינועם)ש"עלה" עךיהם מרנפתח - מעניין לציין שבכתובת הזאת מרנפתח טוען שהוא "שם קץ לישראל אין לה זכר" טוב, נו אנחנו עדיין פה לא? :) - שבוע שעבר הייתי במוזיאון קהיר וראיתי את הכתובת היא מונחת בפינה אחורית של המוזיאון ויש סימון כהה על האסטלה הענקית הזאת שמראה את האזכור הנדון בחלק התחתון והסופי של האסטלה

Lakedaimon

New member
לגבי אסטלת מרנפתח

חיפוש בהודעות הפורום עם שם המפתח "מרנפתח" יוביל אותך לכמה הודעות בכמה שירשורים שונים הנוגעים לאסטלה והפירושים שלה. שים לב שהמגדיר של איש+אישה+רבים הוא לא מגדיר של ישות לאומית ולא של עיר, כך שמדובר כנראה לא על עיר או לאום אלא מקסימום על שבט. אבל אני יכול למצוא כמה אגיפטולוגים שיוכלו לתת לך תשובה יותר מוסמכת בעניין. לגבי האיזכורים לממלכה. אין למעשה איזכורים "ממלכתיים" של הממלכות עצמם, אלא איזכורים מבחוץ עליהם. תל דן - איזכור של "ביתדוד" וסימות תיאופוריות של שמות יהויסטים (כנראה של מלכים) מצבת מישע - איזכור של שמות מלכים מבית עמרי, איזכור בספק של "אראל דודה" שעד היום מתוכחים על משמעותו. אני לא זוכר בע"פ את המונולית מקרח.

כן, בדיוק עכשיו אני חופר בפורום

ישראל מוזכרת במצבת משע 5 פעימים: עָמְרִי מֶלֶך יִשְרָאֵל,.... וְיִשְרָאֵל אָבֹד אָבַד עֹלָם.... וַיֹאמֶר לִי כְּמֹש: לֵךְ אֱחֹז אֶת נְבֹה עַל יִשְרָאֵל...... וּמֶלֶךְ יִשְרָאֵל בָּנָה אֶת יַהַץ ....וְאָנֹךִ כָּרִתִי הַמִכְרְתָת לַקִרְחֹה בְּאַסִרֵ י יִשְרָאֵל. בהמונולית מכורח (פעם אחת) 2,000 מרכבות, 10,000 רגלי של אחאב הישראלי ובתל דן (3 פעמים) ויעל.מלכי[ש]ראל...... .יהו]רם.בר[אחאב.] מלך.ישראל.......ויהוא.מ]לך.על.יש[ראל...

למעלה