אנשים ואישים

פראזניק

New member
אנשים ואישים

אנשים ואישים. על חסידי ברסלב בדורות עברו. הפעם: ר´ אברהם שטרנהארץ (כוכב-לב) ר´ ישראל קרדונר רבי אברהם שטרנהארץ רבי אברהם נולד בשנת תרנ"ב והיה נינו של מוהרנ"ת ונכדו של רבי נחמן – רב העיר טשעהרין (תלמיד מוהרנ"ת שחיבר כמה ספרים, ביניהם "פרפראות לחכמה" על ליקוטי מוהר"ן). רבי אברהם התייתם מאביו כשהיה בן 3 חדשים וחונך על ידי סבו – הרב מטשערין. השפעת סבו ניכרה עליו וגם כילד היה בעל התמדה עצומה בתורה. מדי יום, לאחר תפילת שחרית, היה מסתגר בעליית גג ולומד את תורה בליקוטי מוהר"ן עד שידעה על פה. כאשר סיים את לימוד התלמוד, בהיותו בן 16, נשא אשה ונהיה סופר סת"ם. בגיל 19 התמנה להיות רב בעיירה קרימנצ´וק. בגיל 22 מונה להיות ´שליח ציבור´ ב´קיבוץ´ הקדוש באומן, בתפקיד זה החזיק גם לאחר עלייתו ארצה, ב´קיבוץ´ בעיר העתיקה. הוא שימש כ´שליח ציבור´ ב´קיבוץ´ משך כ-70 שנה. רבי אברהם הגיע ארצה, לעיר העתיקה בירושלים, בשנת תרצ"ו. בשנת ת"ש יסד את ה´קיבוץ´ בראש השנה במירון, על ציון הרשב"י. לאחר שהוגלה במלחמת השחרור מהעיר העתיקה, התיישב רבי אברהם, יחד עם חסידי ברסלב אחרים, בשכונת קטמון. רבי אברהם נפטר בשנת תשט"ו. על רבי אברהם אמרו, שהיה "ליקוטי מוהר"ן מהלך". על ידי הצפיה בו לבדה, אפשר היה להבחין שכל פעולותיו נעשות על סמך איזו אמרה במשנת רבינו. כאשר דרש בליקוטי מוהר"ן, היה פותח בציטוט תורה כלשהי, ממשיך בחומר משלים כשעה או שעתיים וחוזר לאותה מילה בה הפסיק, בתורה שבה התחיל. כל זה מתוך זכרון בלא לעיין בספר כלל. וכך עד פטירתו בגיל 93 וחצי. תנצב"ה. רבי ישראל (הלפרין) קרדונר רבי ישראל נולד בפולין והוכר כעילוי. הוא התקרב לברסלב כאשר נתקל פעם ב"תיקון הכללי". הוא עבר לאוקראינה, שם למד תחת הדכרתו של רבי משה ברסלבר מגדולי תלמידי מוהרנ"ת. בשלהי המאה ה-19, עבר רבי ישראל לארץ הקודש, שם התגורר במירון, בצפת ובטבריה. תפילותיו היו לאגדה בזכות מתיקותן ואנשים רבים נמשכו לחסידות ברסלב לאחר ששמעו את תפילותיו של רבי ישראל. מספר ניגונים מבין ניגוני ברסלב – מקורם ברבי ישראל קרדונר. אחת מאמרותיו המצוטטות ביותר היא "לפני מאשה שנה חי אדם [רבנו] שקרא "לא להתייאש!" ואת קולו עודנו שומעים היום.". הוא איבד את כל משפחתו במהלך השתוללותה של מגפה בטבריה, שם נטמן בבית החיים הישן, בו טמונים כמה מתלמידי הבעל שם טוב והמגיד ממזריטש. רבי ישראל נפטר בשנת תר"פ. תנצב"ה

פראזניק

New member
התכוונת לספר "לעבור את הגשר הצר"

אמנם, הפעם הזו לקחתי את הדברים משם, אך שכחתי לציין את המקור. תודה שהזכרת
אני לוקח ביוגרפיות מקוצרות ממקורות שונים, הפעם זה היה מספרו (המעולה, דרך אגב) של הרב חיים מנחם קרמר, לעבור את הגשר הצר. אגב, אני מצפה שגם אחרים יעלו ביוגרפיות על חסידי ברסלב מדורות קודמים, ידועים יותר או פחות. תודה רבה:)) ושוב, תודה ל"גיוועלדיג" על שהזכיר לנו את המקור, וכל האומר דבר בשם אומרו, מביא גאולה וכו´

asaf2000

New member
שמעתי פעם

ראיון עם יוסף קרדונר ברדיו, השם המקורי שלו זה קרדונס.

רוזן71

New member
פראזניק שלום.

בס"ד. אתה כותב שר´ אברהם שטרנהארץ נולד בשנת תרנ"ב ונפטר ב-תשט"ו דהיינו חי 63 שנים, ובהמשך אתה מציין שר´ אברהם נפטר בגיל 93, מה האמת? רוזן.

רוזן71

New member
סיפור.

בס"ד. פראזניק, הסקירה שלך על שני האישים עורר בי זיכרון של סיפור. אני אספן של סיפרי יודאיקה,(בין היתר) ובנערותי נהגתי לחטט בגניזות ספרים לחפש "מציאות", וכך לפני כ-20 שנה מצאתי בגניזה של ביה"כ בחדרה ספר "שיבחי הר"ן" ישן שאז הוא היה בן כ-90,(הספר), ומאחר שתמיד היה לי משיכה לברסלב לקחתי אותו, (למרות שמבחינה כספית לא היה שווי לספר) בבדיקה בבית גליתי שבשוליים רשם אחד מחסידי ברסלב את סיפור עלייתו ארצה, וכן הוא ציין שהוא הקים את הקיבוץ הראשון בארץ (אינני זוכר אם היה מדובר על מירון או ירושלים) וזהו, הנחתי את הספר בצד ולא יחסתי לזה חשיבות מיוחדת. לאחר כשלש שנים נפגשתי עם סוחר יודאיקה גדול מלונדון שהגיע לביקור בארץ, ובשיחה מקדימה הוא שאל אותי עם יש לי משהו מברסלב, ואז נזכרתי בספר, נפגשנו במלון ויז´ניץ בבני ברק ולאחר שכמעט סיימנו את "עסקינו" הוא שאל אותי נו, יש לך משהו מברסלב ואז הוצאתי מהתיק את הספר, לאחר דיפדוף קצר ראיתי שהוא מתחיל להתלהב בכמה תמכור? הוא שאל, ב-$500 עניתי (פי 5 ממה שחשבתי לבקש, בגלל ההתלהבות) מיד הוא שלף את הכסף ושילם, ובנתיים התחלתי שם פגישה אחרת עם אספן נוסף, ופתאום נכנס ללובי הרב קניג (זצ"ל) והתיישב ליד הסוחר מלונדון, (ועדיין לא ירד לי האסימון) לאחר כמה דקות נכנס הרב שמעון ברגשטיין (זצ"ל, ראש ישיבת ברסלב) והתיישב לידם, וראיתי שהם מתמוגגים, ואז פתאום נפל לי האסימון, ניגשתי אליהם (ובנתיים מגיע עוד מישהו מברסלב) מה קרה? שאלתי, מצאו כתב יד של אחד מחשובי חסידי ברסלב, נענתי, ניגשתי לסוחר מלונדון ושאלתי אותו מתוך סקרנות אם הייתי מבקש $1000 הייתי מקבל? והוא עונה לי ואם היית מבקש $10000 גם היית מקבל! עד כאן סיפורי, ועכשיו שקראתי את תולדות חייהם של רבי אברהם ושל רבי ישראל ששניהם עלו לארץ אני חושב שכתב היד בספר "שיבחי הר"ן שהיה ברשותי היה של אחד משניהם. רוזן.

סיפור יפה. הנה עוד סיפור דומה.

כנראה שזה היה כתב יד של רבי אברהם שטרנהרץ זצ"ל, כי הוא באמת הקים את ה"קיבוץ" במירון. גם לי יש סיפור דומה: לפני עשרים שנה מצאתי אצל סוחר יודאיקה בירושלים עותק של הספר "אוצר היראה - ליקוטי עצות המשולש" דפוס ווארשא מלא הגהות בכתב יד ממש בכל עמוד. הסוחר רצה $50 עבור הספר אבל לא היו לי. לאחר כמה ימים הצלחתי להשיג את הסכום ובאתי לקנות את הספר. "גם אם תיתן לי פי אלף לא תקבל את הספר" אמר לי הסוחר. התברר שהספר היה חלק ממשלוח גדול של ספרים שהוא קיבל. לאחר בירורים התברר לו שכל הספרים היו שייכים לאחד מגדולי הדור הקודם, המהרש"ם מבערזאן זצ"ל (סבו של רבי שלום מרדכי הכהן שבדרון זצ"ל, הנושא את שמו). ההגהות בכתב יד היו שלו. כמובן שהצטערתי על האבידה, כי להגהות היה בודאי ערך תורני חושב חוץ מהערך האספני.

למעלה