אני קצת בשוק

• פותח הנושא עב
  • פורסם בתאריך

עב

New member
אני קצת בשוק

שלום, אני ממשיכה את מפעל תרגום המכתבים. קיבלתי היום תרגום מכתב של אח של סבי בו הוא משיב לשאלות של אבא שלי על אירועי המלחמה. אלה דברים שלא סופרו לי מעולם אני קצת בשוק מהעניין. בדפים של המרכז לחקר השואה בבודפשט נרשם שסבי מת באושוויץ אחרי 10 במאי 1944. באותו יום הקימו את הגטו. בספרות וגם ביד ושם אמרו לי מפורשות שתושבי הכפר היו בגטו בלאשג'יארמאט Balassagyarmat. הדוד של אבי כותב בצורה מפורשת ובכמה מכתבים שהם נלקחו לגטו אחר - באיפוישאג IPOLYSAG (היום SAHY בסלובקיה). במכתב יש עדויות ממקור ראשון של אדם שהיה יחד עם סבי בגטו על מה שקרה וזה מה שמפתיע אותי. בין היתר הוא כותב כך: "לקחו את יהודית, אמא שלך ואבא שלך לגטו איפוישאג ומשם לקחו את אבא שלך ואת M ו F(חברי משפחה מהאזור) ל - JOLSVA למחנות עבודת כפיה, למקום שיכולנו לשלוח להם מכתבים וגם כסף. זה היה בהתחלת יוני 1944. בעוד הגברים היו במחנות עבודת הכפיה לקחו את הנשים, הילדים והזקנים מאיפושאג ושמו אותם בקרונות בהמות ושלחו אותם לגרמניה. מה קרה איתם עד היום אנו לא יודעים. גם לא יודעים מה קרה לאבא שלך ולאיפה לקחו אותו מ JOLSVA. לפי M אבא שלך התנדב לעבוד בטחנות קמח אבל לא יודעים איפה. M חי פה בבודפשט אבל אשתו ובתו לא נתנו סימני חיים. עם F החלפתי מכתבים באוגוסט 1944 הם היו עדיין במחנות כפיה. לאיפה לקחו אותם אחרי זה לא יודעים." כלומר, הדוד כותב מתוך דברים שסיפר לו חבר המשפחה M שהיה באותו גטו והוא ידע שלקחו את סבי לעבוד ב JOLSVA. עדיין לא מצאתי דבר על מחנות הכפיה באותו מקום שנמצא בסלובקיה. אם מישהו שמע משהו אודה על מידע.

עב

New member
תודה

בזמן שחלף קצת נרגעתי (בכ"ז הסיפור מזעזע ואני לא מבינה איך אף אחד לא אמר לי מילה במשפחה!) וגם חיפשתי ברשת ומצאתי מה שאפשר למצוא. המקום מוזכר באמת בהקשרים של מחנות העבודה. חיטטתי בדפי העד של יד ושם והבנתי שבוצע שם רצח של רופאים ורוקחים יהודים שהיו כלואים במחנה. כנראה צריך להגיע ליד ושם ולחפש בארכיון - אולי יש עדויות. שוב תודה.

ענתר

New member
את הרי יודעת שהרבה דברים הם הדחיקו

ולא סיפרו, אולי עכשיו הזמן לשאול מדוע, אולי זה יזכיר עוד ידיעות שקיבלו אחרי המלחמה כל הכבוד שאת ממשיכה במלאכת התרגום

עב

New member
תודה ענתר

הי ענתר, עכשיו ברור מדוע אבא שלי לא רוצה לגעת בעצמו במכתבים ולא רוצה לראות את התרגומים (הוא מוכן לתרגם לאחרים וגם לתרגם מסמכים נושנים אבל לא את המכתבים האלה). אני לא אשאל על מה שהוא לא סיפר 60 שנה כי אני מניחה שזה כואב מדי עד היום. אני מודה להורים שהם מספקים לי את קצה החוט הזה למחקר ("קצה" זאת מילה לא נכונה בהקשר זה). מה שלומכם בצפון הרחוק? מקווה לבשורות טובות.

ענתר

New member
גם אני מקווה לבשורות טובות

אנחנו בסדר, הבעייה שאין הרבה גיוון במוזיקת הרקע. חוץ מזה יש כאן התמכרות להימורים: שלנו או שלהם? לא תמיד קל לדעת מי זכה בהימור לגבי אביך, את מכירה אותו הכי טוב, אני הייתי מציאה לבדוק אתו בעדינות, אם רוצה לדעת מה חדש מהתרגומים, אבל אולי אני טועה בהצלחה

bilen

New member
כל מכתב מעניין וקשה כקודמו. את עושה

מלאכת קודש.

הלני

New member
אין לי מידע על המחנות בסלובקיה,אבל

אני יודעת ש'מתעסקים' עכשיו עם הנושא שם, ואולי גם מנסים להתמודד איתו, כי עלה שם נושא החזרת הרכוש. מס. מקורות מידע אפשריים: - הארכיון בברטיסלבה - ארגון יוצאי צ'כוסלובקיה בישראל. ארגון פעיל שאני מקוה שתקבלי בו עזרה, לפחות כמו שאני קיבלתי. - ספר טוב על מה שקרה בסלובקיה כתבה (פרופ' ? דר?) גילה פטרן. עד כמה שידוע לי היא עדין איתנו. בארגון, או ביד ושם, ודאי ידעו לומר לך איך ליצור קשר איתה. הלני

עב

New member
תודה הלני

ישנו ספר בשם "האם מאבק על השרדות " מאת גילה פטרן, על המנהיגות היהודית בסלובקיה.אני מניחה שלכך התכוונת. JOLSAVA נמצאת באזור שהיה בשליטה הונגרית במלחמת העולם השניה וצריך לבדוק אם המחברת מתייחסת לאזור הזה. בקשר לארגון יוצאי צ'כוסלובקיה - שם של אדם מועדף? טלפון? נראה לי שההמשך יהיה: א. הספריה המקומית - לעיין בביוגרפיה של אפרים קישון שהיה אסיר במחנה הזה, לקרוא ב"פנקס קהילות" של סלובקיה ובספרים הקיימים על השואה בסלובקיה. ב. ארגון יוצאי צ'כוסלובקיה ג. יד ושם - הארכיון. לחפש חומרים על JOLSAVA ועל גטו IPOLYSAG. הערה: את ספר הזכרון על IPOLYSAG אני מכירה והוא זמין ברשת. בעבר התכתבתי עם העורך והוא סבר שיהודי הכפר "שלנו" הובלו לגטו אחר - כפי שבאמת כתוב בספרים. עם זאת, ברשימת היזכור מופיעה "הורפלדר ומשפחתו" - אני משערת שמדובר במשפחה שלי. שגיאת הכתיב וחוסר הפירוט לגבי השמות מרמזים על כך שהמשפחה לא הייתה מקומית ולא מוכרת למחברים.הגטו התקיים כ - 6 שבועות.

הלני

New member
ספר קהילות סלובקיה

בספר, עמ' 284-286, חומר על JOLSVA. + איזכור במספר עמודים אחרים. תרצי צילום, סריקה או ציטוט? הלני

למעלה