אני עוזב ת'עבודה

אני עוזב ת'עבודה

אני יושב כבר כמה ימים על הכנה לראיונות, והמוח לא מפסיק לחשוב על התמונה הגדולה. העתיד. כן, האישי שלי. למה? לאן זה הולך? C++ או .NET/Java ? תשתיות או אפליקציה? ואני שם לב שמשהו מוזר קורה בשוק המתכנתים. הנחת המוצא שלי היא שרב המתכנתים הם אנשים שהלכו ללמוד מדעי המחשב\הנדסת תוכנה\תכנות מתוך רצון לתכנת. כלומר, לא רק בגלל הכסף או הקידום המהיר להנהלה. אז הם לומדים תכנות, מתמתיקה, הנדסה, אלגוריתמים ונושאים נוספים במדעי המחשב. מסיימים והולכים לעבוד. רב מוצרי התוכנה הקיימים משמשים את ה"לא-מתכנתים". כלומר אפליקציות שונות שעוזרות בתחומי החיים ואין להם היבט טכנולוגי, ואם כן, אז לא היבט הקשור ממש לתכנות. רובם מצטרפים למוצרים קיימים, ואז מתרחש הדבר. הם לומדים את מה שהם מפתחים (או מתחזקים), כלומר, את הלוגיקה של המוצר, ובמקביל מתחיל תהליך של שיכחה של כל התחומים של מה שקוראים אותו - תוכנה. הם מתכנתים דברים שרמת התוכנה הנדרשת מהם היא המינימלית כדי שהמוצר יעבוד (ולפעמים אף נאסר בפירוש ל"התחכם" מעבר לכך), ומה שחשוב זה הפרודוקטיביות (ולאו דוקא תחזוקתיות או יעילות). כך הם מיתחזקים בתחומים, שהקשר בינם ובין מדעי המחשב יכול להיות רופף ביותר, ונחלשים בכל אותם תחומי עניין, שמלכתחילה הם שגרמו להם ללמוד מה שלמדו. לא פלא שאין מוטיבציה לתואר שני במדעי המחשב, ורובם ממשיכים לתואר שני דוקא במנהל עסקים, בדרך למשרת הניהול הבאה. לא פלא שתכנות יעיל ונקי הוא לא הנושא הכי חם, ושלא מעט מתכנתים מכספים ליום בו יפסיקו לתכנת. לא פלא שהרבה רצים ל-Java/.NET , אשר למרות שגם מתכנתים מעולים משתמשים בפלטפורמות אלו, הן יותר סלחניות מ ++C כלפי הפחות טובים שבהם. לא פלא שכולם כבר מתים להקים סטארטאפ, גם אם בכפם שנה וחצי של תכנות, ואז למכור אותו ולפרוש. כאילו שכחנו שרצינו פעם לתכנת ואחרי קצת מ-"אבא עשיר" אנו כבר בטוחים שבעצם אנשי עסקים אנו. כוחות השוק הקפיטליסים ניצחו. מהירות הפיתוח ניצחה את איכות הקוד, והלוגיקה של האפליקציה ניצחה את העניין האישי. וכשאין עניין אז מחפשים דרכי מילוט. לא פלא שאנשים לא מדברים בארוחת הצהריים על קוד, כאילו זה טאבו מקולל. אז אולי הגיע הזמן, שכל המתכנתים יתאחדו וידרשו לעבוד טיפה יותר לאט, לפתח קוד יותר יפה (בסוף זה ישתלם גם למנהלים. עליי.), אולי הגיע הזמן שהמתכנתים יהנו מעצם היותם מתכנתים ואז, כשנעשה את מה שייעדנו לעצמינו מלכתחילה, אולי נרגיש קצת יותר נכון במקצוע שלנו. בינתיים, אני עוזב ת'עבודה, ומחפש משהו כזה. ולא אכפת לי לעבוד 11 שעות ביום, כי אם זה מה שאני אוהב, אז למה לא? מכירים כזה מקום?

למעלה