כולינג, אתה לא יותר מילד מגודל
אתה הוא זה שכופה את דעתך על החרדים, לא הם. גם אם דתך היא חילון מוחלט, אתה כופה אותו ולכן אתה זה שלא בסדר בסיפור הזה. זכותך לסלוד מהדת, זה אפילו מוצדק מבחינות מסויימות, אבל אתה מדבר וכותב כמו ילד בגיל תיכון. אני כמעט מהמר שאתה כזה. סיסמאות נבובות ותו לא. אז אם אתה רוצה לפרוט את זה לפרוטות, בבקשה: "למה אני צריך לפרנס (דרך תשלום המסים) משפחה של 10 נפשות שהאב "לומד תורה" - בקיצור לא עושה כלום כל היום" - למה החרדי צריך לפרנס את תיאתרון הבימה, ואת קאמרה אובסקורה, ועוד מאות גופים שהוא לא משתמש בהם ושנוגדים את אורחות חייו? כי זה המצב. המיסים מחולקים לפי קריטריונים, והישיבות לא מקבלות הרבה יותר מהתיאטראות ותקציבי "הפקות המקור". אלה החיים. וזה עובד לשני הכיוונים. "דת היא אם כל המלחמות אנשים מתים בגלל אבן שמשהוא הניח לפני כמה אלפי שנים" - אמת, אבל לזה גם קוראים שורשים, והיסטוריה. אחרת, למה אתה בכל בארץ ישראל? למה הצרפתי בצרפת? כי לכל אחד יש שורשים, ושלך נטועים כנראה כאן, באותו מקום בו סב סב סבך שם אבן. האלטרנטיבה של לא-להילחם אינה נובעת מסלידה מדת כי אם מפחדנות ומורך לב באופן כללי. כל השאר זה תירוצים. "אני לא צריך מתחזה שיגיד לי מה טוב ומה צריך לעשות" - הוא לא אומר לך, הוא אומר לבני צאן מרעיתו, וזו זכותו, וזו זכותם. גם לך יש רבי מתחזה, וגם לך יש משיח. הרבי שלך הוא ארנן יקותיאלי ... והמשיח שלך הוא משיח הנאורות המודרנית. אתה אולי לא שם לב, אבל אתה פרימיטיבי לפחות כמו החרדים של מאה שערים. אתה מאמין בשטויות, אתה למעשה בהמה גסה, אתה הולך אחרי הרבנים שלך בצורה דומה ... כך שלא הייתי קובל על הדרך שלהם כל כך מהר. "יהודים אור "לגוים"??? הגוים ממזמן כבר הרבה יותר מוסריים וטובים מהעם "הנבחר" - אתה חושב? נראה אותך מסביר לי למה. "תראה לי כובש כיפה אחד שמקיים את עשרת הדיברות לא יותר רק את עשרת הדיברות" - הנה, בלי להכיר אותו לעומק - קח את איציק. כמוהו יש מיליונים. אחד, רוב אלה שאינם חובשי כיפות גם הם מקיימים תשע מתוך עשר הדיברות. לקיים את זה - זה קל. אפילו משתלם. זה רק יהפוך אותך לאדם טוב יותר, אולי תנסה פעם. "מאחר ואתה גאון הדור יודע הכל אז אתה מבין בטח שאתה יכול לקפו.....תשלים לבד" - כן, כמו שכתבתי, ילד מפגר.