אני חושבת שגם לילה צודקת, וגם נעה
ישנם ילדים שבאים לשאול שאלה זו, כי בעצם שמעו זאת מהסביבה. אני זוכרת שהייתי אם צעירה, וארחתי ידלים אחרים, כשההורים באו לקחת את ילדיהם, הם תמיד שאלו- איך הם היו- היו ילדים טובים?. תמיד עניתי- שכל הילדים טובים. השאלה תמיד הטרידה אותי ובתשובתי להורים הם היו שומעים ממני את המסר- אבל בוודאי ממשיכים לשאול ולחשוב כפי שהתרגלו. מצד שני, כאשר מתפתח אדם צעיר, ילד- עם דימוי עצמי נמוך, מכל מיני סבות, הוא אכן חש- שהוא ילד רע. נניח, הילד גדל בבית בו נולד אח, הוא מאד מקנא, והמשפחה לא יודעת להתפתח עם המצב, והוא "זוכה" להרבה כעסים על התנהגותו- הוא יפתח תחושה פנימית של ילד רע. בצורה קיצונית יותר- ילד יכול לדמיין לעצמו, כתהליך התפתחותי טבעי, שכאשר משהו קרוב נפטר, נעלם זה משום שהוא , הילד, עשה משהו רע. במקרים אחרים, לאו דווקא קיצוניים כמו מוות, ישנם כל כך הרבה מצבי חיים, בהם הילדים יכולים לפתח עולם פנימי של תפיסה עצמית לא טובה על עצמם= דימוי עצמי נמוך. בגיל צעיר- יהיה מצב רגשי צעיר, מתורגם למשפט "ילד רע". אני נזכרת על דברים אישיים שלי, ושל ילדי. הכל תגובות טבעיות לאורח החשיבה הילדי. חשוב, לכן, שיהיה בוגר אוהב, "שומע" ותומך,כדי שחוויה זו לא תהפוך לתכונה של האדם הבוגר.... דסי דסי