אם הם חיים, הן...?

or99

New member
יולדות

http://66.102.9.104/search?q=cache:rZlpVMqJBwEJ:www.mechon-mamre.org/i/3129.htm+%22%D7%9C%D7%97%D7%95%D7%9C%D7%94+%D7%95%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%94%22+si#27

אכן בעיתי ולכן אני מציע

בחיים חיתן על פי יחזקאל פרק ז' פסוק 13: כי המוכר אל-הממכר לא ישוב ועוד בחיים חיתם כי-חזון אל-כל-המונה לא ישוב ואיש בעונו חיתו לא יתחזקו

or99

New member
לא כ"כ הבנתי למה התכוונת...

אבל מבירור במפרשים שונים "חיה" בפסוק שהבאת משמעותה נפש, וכמו שכבר אמרו חז"ל: "חמישה שמות נקראו לה, נפש, רוח, נשמה, יחידה, חיה" (בראשית רבה יד,יא). המילה חיה במשמעות יולדת מקורה בלשון חז"ל ולא בתנ"ך. אמנם יש מפרשים את הפסוק הבא שחיה שם הוא לשון יולדת: "וַתֹּאמַרְןָ הַמְיַלְּדֹת אֶל-פַּרְעֹה, כִּי לֹא כַנָּשִׁים הַמִּצְרִיֹּת הָעִבְרִיֹּת, כִּי-חָיוֹת הֵנָּה, בְּטֶרֶם תָּבוֹא אֲלֵהֶן הַמְיַלֶּדֶת וְיָלָדוּ" (שמות א,יט), אבל זה פירוש קצת קשה כי הרי המילדות רוצות לומר שיש כאן משהו מעבר ליולדת הרגילה.

חיות

ואני חשבתי שאתה מתבדח. הן חיות = הן יולדות. ואע"פ שהרכ יבינו "הן לא אנושיות". אז כמובן אפשר להגיד "הן חיות" בכל שלשת המובנים, לפי כונת המדבר. וחיה במובן נותנת חיים או יולדת, כבר בספר בראשית פרק ג פ' 20 : חוה כי היא היתה הם כל חי. ועל שרה, בראשית פרק יח' פסוק 10: ויאמר שוב אשוב אליך כעת חיה והנה-בן לשרה אשתך ושרה שמעת פתח האהל והוא אחריו. ופרק יח' פסוק 14: היפלא מיהוה דבר למועד אשוב אליך כעת חיה ולשרה בן. ולכן אני מעדים פשוטו: כי חיות הן = יולדות. וכך לא חשבתי ברצינות שכל מי שרוצה להגיד "לא מתות" ישתמש בבטוי מספר יחזקאל. אבל לענין הפרשנות, פסוק קשה. אני לא נוטה לקבל חיתם היא נפשם במובן שהתפתח לנפש מאוחר יותר. לדעתי זה בטוי מליצי ל"עוד בחייהם" ורש"י תומך בי. רש"י: כי המוכר אל הממכר לא ישוב - כשיגלה בגולה לא ישוב ויראה עוד השדה שמכר ולמה יתאבל ועוד בחיים חיתם - כל ימי חייהם לא ישיבו אל מקומם

למעלה