אם אתם מנויים של HOT

oren29at

New member
אם אתם מנויים של HOT

אז דעו לכם שהיום ב 22:00 יוקרן בערוץ 8 הפרק על עשיית Transformer מתוך סדרת "האלבומים הקלאסיים".

העיתוי לא ממש מקרי, כידוע. האלבום עצמו הבליט את עצמו במהופך במהלך השנים- בזמן שריד התעצב כאייקון רוק "אלטרנטיבי" ו"פורץ דרך" עם אלבומים "לא קלים", Transformer היה ההיפך הגמור- אלבום ידידותי (יחסית) לאוזן המשתמש, שהפך את ריד, לזמן קצר, לכוכב רוק (עד שריד עצמו סגר את הדלת הזאת בחבטה עם Metal Machine Music). יתרונותיו של האלבום בזמן אמת הם עקב האכילס שלו בפרספקטיבה היסטורית.

ועם זאת כדאי לקחת בחשבון ש

1) אין פרק על "ברלין", וכנראה שגם לא יהיה.

2) ה"מסביב" של האלבום הוא די עסיסי- דייויד בואי וכאלה.

3) בכל זאת יש באלבום כמה שירים יפים, גם אם הם הושמעו לא מעט בתחנות רדיו בכלל, ובשבוע האחרון בפרט.

זה אלבום גדול

גם אם יצאו ממנו "להיטים" - אחד מהם בזמן אמת.

טוני ויסקונטי היום ב"רולינג סטון". שווה קריאה:
http://www.rollingstone.com/music/news/tony-visconti-remembers-lou-reed-20131101

שווה לקרוא גם את הסיפור היפה הזה, על ריד ובואי, שהועלה לפייסבוק לפני כמה ימים:
https://www.facebook.com/photo.php?...51473845.34243.100000580343689&type=1&theater
(אם אתם לא מצליחים לראות, אתן תקציר).

oren29at

New member
המשפט האחרון שלי הוא אנדרסטייטמנט

יצא לי לשמוע את Transformer בשבוע האחרון אחרי איזה 15 שנות נתק, ויש לי כמה וכמה דברים להגיד עליו. יותר מאוחר. (ספוילר: יופי של אלבום).

עוד משהו: כשכתבתי "יתרונותיו של האלבום בזמן אמת הם עקב האכילס שלו בפרספקטיבה היסטורית" לא התכוונתי לאיכותו של האלבום, אלא לדרך בה הוא נתפס ביחס למכלול היצירה של לו ריד.

יותר קל לשמוע אלבום לא מוכר ולגבש עליו דעה, מאשר לשמוע אלבום מפורסם שיש בתוכו שירים שמוכרים מקונטקסט של האזנה מקרית לרדיו, לחוצים בין שירים אחרים שאולי יוצרים שרשרת האזנה יפה, ואולי לא. ועם זאת, רייטינג של מוזיקה ו/או דעות מקובלות על מוזיקה אינם מהווים תירוץ להיעדרו של מאמץ לקבוע דעה עצמית.

oren29at

New member
Transformer revisited

יותר מפעם אחת כתבתי, בפורום הזה ממש, שלו ריד איננו כוס התה המוזיקלית שלי. הסיבות לא חשובות. המוות הפתאומי שלו (פתאומי לנו. מסתבר שריד עצמו ידע תקופה לא קצרה שתוחלת חייו תתקצר באופן משמעותי) גרם לא רק להצפה של המוזיקה שלו מהמצב הסטטי שבה היא נחה בשנים האחרונות, אלא גם לשורה של הספדים וזכרונות שאני מניח שריגשו את כל מי שקרא אותם.

על הרקע הזה חזרתי למעט הלו ריד שיש לי- האלבום Songs for Drella מ1990 שמשותף לריד, קייל ואנדי וורהול, תקליטור האוסף Walk on the Wild Side: The Best of Lou Reed- אוסף קצר וקולע שיצא במקור ב 1976, וגם ל Transformer שיצא ב 1972, ושנרכש על ידי לפני כ 20 שנה, באמצע תקופת הדייויד בואי שלי, ועשה את המעבר לתקליטור מאוחר יותר.

הדבר הראשון שבולט לאוזן באלבום הזה הוא הניגוד שבבסיסו- הדרך המונוטונית לכאורה שבה ריד מגיש את השירים, וגם מלחין לא מעט מהם, אל מול המאמץ העיבודי/הפקתי הגדול של החבורה הלונדונית העליזה שחברה לריד ביצירת האלבום, בראשותו של דייויד בואי. אני מנחש שאם לו ריד היה יושב בתא הטייס, כי אז האלבום היה מקבל צליל רזה ומבוסס גיטרות חשמליות. חלק מהשירים אמנם קרובים ברוחם ובעיבודם למצב הזה, אבל שירים אחרים באלבום מרוויחים הרבה מהדרך שבה הם הוצאו אל הפועל לבסוף. התודות, מבחינתי, מגיעות לשני אנשים: מיק רונסון, והרבי פלאוורס. הראשון הוא הגיטריסט הפראי של דייויד בואי, אבל באלבום הזה רונסון מבליט את יכולותיו כמעבד מיתרים מוכשר ופסנתרן רגיש ואינטליגנטי. השני הוא נגן בס שכיר שניגן כמעט עם כל מה שזז בסצינת הרוק הבריטית. Transformer לא היה מה שהוא ללא הבס הנפלא ב "Walk on the Wild Side", הטובה ב "Make Up", והעיבוד הקברטי/שתוי ל "Goodnight Ladies". כל אלה חתומים בחתימת ידו של פלאוורס.

למרות עבודת ההפקה/עיבוד הגדולה באלבום, זה היה ונשאר אלבום של לו ריד, לא מעט בזכות שירי רוק הגיטרות הרזים שכן מפוזרים לאורכו. במקום אחד נשמע כאילו ריד הוא חיצוני לשיר- "Wagon Wheel" ששמועה לא מאומתת גורסת שנכתב בכלל ע"י דייויד בואי, וכאמור אפשר להחליף בו את ריד בכל זמר אחר. אבל ככלל, לא מעט שירים מרוויחים מהניגוד בין הטקסטים של ריד, לעיבוד המוזיקלי שלהם.

"Perfect Day" למשל- מונולוג נוגע ללב של איש גוסס או חסר תקווה, שנאחז בכל כוחו בקרן אור יחידה- יום שאותו בילה עם חבר קרוב, שהשכיח ממנו את ההווה העגום והעתיד הקצר והקרוב. הפסנתר והמיתרים של רונסון הופכים את היום המואר הבודד לרגע נצחי של חסד שמקרין על גיבור השיר. יופיה של המוזיקה גרמה להרבה אנשים לחשוב שמדובר בשיר אהבה, למרות ששורת הסיום "You're going to reap just what you sow" מחזירה את הדובר ואת המאזין בחבטה עזה אל קרקע המציאות.

גם "Satellite of Love" עובר תהליך דומה, ומשיר על אדם ריק ומיואש שרואה את אהובתו ואת האהבה עצמה חגים הרחק מעליו, לא מושגים, הוא הופך לשיר שמעמיד במרכזו את לוויין האהבה, ומנמיך את להבת שברון הלב. הפרחים מגיעים כאן לרונסון (פסנתר) ודייויד בואי (קולות רקע שמזוהים עם השיר הזה לא פחות מהשירה של ריד).

חוויות אישיות מזינות חלק מהשירים באלבום: את חוסר הנוחות שלו משיחת טלפון בטלה שטרדה את מנוחתו הוא ממיר בלגלוג (כמעט) טוב לב ב "New York Telephone Conversation". אנדי וורהול, מנטור וחבר, נוכח גם ב "Andy’s Chest", שיר שנכתב אחרי שוורהול נורה בחזהו ע"י פמיניסטית רדיקלית ששמה לא ראוי שיוזכר, וגם ב "Vicious", שיר שנולד אחרי שיחה עם וורהול שביקש מריד לכתוב שיר על מישהו מרושע, "אתה יודע, כאילו אני יורה בך עם פרח" כדבריו.

אבל ליבו של האלבום, מהותו, איננה על לו ריד ו/או על אהבה (או היעדרה). האלבום הזה עוסק באנשים. אנשים שריד מכיר או הכיר, אנשים שריד אוהב, ואנשים שריד לא מחבב, בלשון המעטה. ב "Hangin’ Round" ריד מצליף בחדות ובנבזות בכל הצעירים העשירים והמסודרים שהחליטו לחיות את חיי הפרא. האמפתיה שלו לא נתונה אליהם ואל העמדת הפנים שלהם. הוא ודאי נתקל בהם ובשכמותם, וחווה את גילויי ההערצה שלהם כלפיו, משום שהוא היה "נער רחוב המחמד" הקלאסי- גם ג'אנקי, גם חיית רחוב, גם משורר. ריד לא התכוון להסתפח אל החבורה הזו, משום שהוא הרגיש הרבה יותר בנוח עם חבורת נידחי החברה שהוא הכיר עוד מימיו בפקטורי של אנדי וורהול . ב "Walk on the Wild Side" הוא הרבה יותר נינוח ואמפתי, ומעניק חיבוק חם לכל אותם אנשים שזוכים להסבת מבט או לבוז מפורש מהאנשים ה"רגילים", אלה שממהרים לדרכם, אולי להופעה של לו ריד, מי יודע.

השיר שמתנשא מעל שאר שירי האלבום, מבחינתי, הוא "Make Up". זה שיר אהבה אישי לגמרי, של ריד לאהובתו שהיא בעצם גם אהובו. בטון מדוד, בקצב נינוח, ריד מתאר את טקסי האיפור של בן/בת הזוג, לבישת השמלה, הבושם, ולבסוף- היציאה. "We’re coming out/Out of our closets/ Out on the street" ריד שר, והופך את השיר לשיר נצחון של אהבה ואנושיות על פני סטריאוטיפים ודעות קדומות. השיר הזה זוכה להמון צ'ופרים קטנים שמפוזרים לאורכו: הטובה העליזה של הרבי פלאוורז, המחמאה "You’re a slick little girl" שריד מעניק לאדם שהוא אוהב, וקריאות ה "oooh" שריד מפזר. השיר הזה יכול היה להיות צבעוני מאד, נישתי מאד בידיים של מישהו אחר, דייויד בואי נניח, אבל ריד, בהגשה שלו, משאיר את השיר על הקרקע, ולא הופך אותו או את גיבורו/גיבורתו לקוריוז.

הרחובות, האנשים, רגעים של כאב ושל הנאה- כולם מתעוררים לחיים באלבום המצוין הזה. ריד לא מחטט פה בפצעים, אלא מביים סצינה שחורה וצבעונית כאחד, עמוסה בגלריה של טיפוסים אמיתיים לגמרי שריד הופך לגיבורים (ועוד כמה מזויפים עד העצם, שבהם הוא צולף). כוחו של האלבום בדרך שהמאזין עובר- משירים מלודיים ועשירים בצליל אל טקסטים חדים ואנושיים, וחוזר חלילה. לא חייבים לאהוב או לא לאהוב את לו ריד כדי לאהוב את האלבום הזה.

All songs written by Lou Reed.

Side one

"Vicious" – 2:55
"Andy's Chest" – 3:17
"Perfect Day" – 3:43
"Hangin' 'Round" – 3:39
"Walk on the Wild Side" – 4:12

Side two

"Make Up" – 2:58
"Satellite of Love" – 3:40
"Wagon Wheel" – 3:19
"New York Telephone Conversation" – 1:31
"I'm So Free" – 3:07
"Goodnight Ladies" – 4:19

Lou Reed – guitar, vocals
Herbie Flowers – bass guitar, double-bass, tuba on "Goodnight Ladies" and "Make Up"
Mick Ronson – lead guitar, piano, recorder, backing vocals, string arrangements
John Halsey – drums

Ronnie Ross – baritone saxophone on "Goodnight Ladies" and "Walk on the Wild Side"
The Thunder Thighs – backing vocals
Barry DeSouza – drums
Ritchie Dharma – drums
Klaus Voormann – bass

Production- David Bowie, Mick Ronson (Ken Scott – engineering)

Celluloid Hero

New member
סקירה נאה

עושה חשק לחזור אל האלבום (אפילו שמעולם לא התלהבתי ממנו יותר מדי)

אבל גם יש תחושת פספוס מסויימת בצידה ל הסקירה- רק תחשוב על זה, אם נניח היית סוקר את ברלין במקומו, יכולנו לקבל 4, כן 4 (!) סקירות על ברלין במאמרים של 4 (!) אנשים שונים. שיא שאין לו אח ורע לדעתי בשום פורום בעולם הזה ובשום פורום בעולמות מעבר לו. עכשיו הרצף הלך לעד. קצת באסה. אבל עדיין יופי של סקירה. :)

oren29at

New member
אני שמח שעשיתי לך חשק

גם אם לא מימשת אותו, כי הסקירה הזו יצאה מנקודת מוצא של אלבום שלא שפשף את האזניים הרבה זמן, וראוי לקבל האזנת נקיה משיפוט עד כמה שאפשר (אפילו שמעולם לא התלהבתי ממנו יותר מדי).

אני חושב שההתמקדות המסורתית בחלקו של דייויד בואי עושה עוול לאלבום. יש איזו ציפיה שמוזיקאי גדול שמפיק אלבום יהפוך את האלבום לטוב יותר, בצלמו של המוזיקאי המפיק. לדעתי הפרטית תפקידו של מפיק מוזיקלי מוערך יתר על המידה באופן כללי. אני תמיד מתמקד בקבלת ההחלטות של המוזיקאי עצמו, וגם בעיבודים של השירים. כשמסתכלים על זה ככה, רונסון ופלאוורס רלבנטיים לאלבום הזה הרבה יותר מקולות הרקע ומקרדיט ה"מפיק" של בואי.

אם כבר מדברים על ההיזון ההדדי בין בואי לריד- יש הרבה יותר לו ריד ב Aladdin Sane של בואי (שעשיתי עליו סיבוב מלא היום) מאשר דייויד בואי ב Transformer של ריד.

לגבי Berlin- לא אני הוא האיש. Berlin וגם אלבום הבננה מעולם לא השאירו אותי פעור פה, ומכאן גם ההערכה הפושרת יחסית שלי כלפי ריד, הערכה שהולכת ומשתנה בשבוע האחרון, וחבל שבנסיבות האלה.

ועם זאת- הלילה עוד צעיר, חברי הפורום אורבים בחשיכה, וציףציף משחיזה את נוצת האווז שלה, כך שיש תקווה (וגם 4:1 זאת תוצאה מרשימה בפני עצמה).

Celluloid Hero

New member
מעניין

המצב שלי די הפוך אני מניח- יש לי הערכה מאוד גבוהה כלפי ריד. האמת, לא בטוח שיש אומן שאני מעריך יותר ממנו, ועדיין, אף פעם לא מצאתי את האלבום שלו שייתלבש עליי 100 אחוז. זאת הסיבה שאני ממשיך לנסות עוד ועוד אלבומים שלו, כי אני מאמין שיותר מדי גורמים לא שייכים נכנסו למוזיקה שלו, החל מ day one, ומנעו ממנו ליצור בדיוק את האלבום שאני מחפש. זאת גם הסיבה שביקשתי המלצות על אלבומים מאוחרים, בתקווה ששם פחות אנשים מעצבנים ייתעלקו עליו. בואי, כבודו במקומו מונח, אבל במקרה המסויים הזה, הוא מסתיר לי את ה view. בלי לי לצעוק לו, זוז כבר בואי !, לך תתעלק על איגי או משהו! (וזאת כבר דוגמא התעלקות הדדית שיצאה ממנה רק טוב, btw, מה שיצר לימים את האומן הידוע כ "ברופ" (בואי+ריד+פופ) ).

oren29at

New member
מעניין2

יש משהו במה שאתה אומר- זה ש"לו ריד נטו" היה קשה עד בלתי אפשרי להשגה באלבומיו הראשונים.

יש לי אלבום אוסף שלו: Walk on the Wild Side: The Best of Lou Reed. זה אוסף שיצא ב 1977 ומסכם את האלבומים שהוציא בין 1972 ל 1976 בחברת RCA (כולם, למעט אחד, אתה מוזמן לנחש איזה).

http://www.allmusic.com/album/walk-on-the-wild-side-the-best-of-lou-reed-mw0000195438

כשמסתכלים על ארבעת אלבומי הסולו הראשונים שלו, אפשר לראות שבכל אחד מהם היה מאמץ לרתום את הכשרון והפרסונה שלו למסגרת מוזיקלית שלt בהכרח קשורה אליו: האלבום הראשון ו Transformer הוקלטו בלונדון. בראשון משתתפים מוזיקאים מאד מפורסמים, חלקם מז'אנר הפרוג-רוק (סטיב האו, ריק וייקמן). לשני אחראים דייויד בואי וכנופייתו. Berlin הופקד בידי בוב אזרין, לטוב ולרע. לגבי Sally Can't Dance- אם לשפוט משיר הנושא שמופיע באוסף שלי, יש שם מאמץ גדול להטביע את ריד בתוך כלי נשיפה.

אם לשפוט שוב לפי האוסף שלי, ריד נשמע מצוין בשירי ההופעה החיה שלקוחים מתוך Rock'N'Roll Animal. אולי שם תוכל להנות מריד המוקדם. בינתיים, ואחרי כמה חיפושים, מצאתי המלצה על אלבום הופעה כפול שלו מ 1984 דווקא.

http://www.allmusic.com/album/live-in-italy-mw0000386746

אם מישהו/מישהי רוצים להרחיב על אלבומי לו ריד מומלצים בהופעה- זה המקום

noosh

New member
טוב זה חצי אוף אני משערת

אבל אני חייבת לחלוק את זה פה.
(זה הוביל אותי לזה, ועכשיו אני שוקלת הסבה לביולוגיה.)

oren29at

New member
גדול! לא עברתי על כל הרשימה

אבל אני בטוח ב 100% שהגויים האנטישמים האלה לא הכלילו אף לא ישראלי אחד ברשימה.

עולם החי מחכה לשבלול ממשפחת האינשטיין, לתוכי מדבר טיפש בשם שלמהארצוס, ולעטלף הסחרוף ארוך הפלומה.

מה שמוביל אותי לשאלה הבלתי נמנעת: אילו מוזיקאים ישראלים הייתם מנציחים, ואיך? (ישראלים משום שלא ישראלים מכוסים טוב מאד בקישור הזה של נועה)

Barmelai

New member
משעשע

עברתי קצת על הרשימה לראות מי עוד זכה בכבוד. אסופה אקלקטית במקצת (היטלר, ליידי גאגא)
אם כי שיאן הטבלה הוא באופן די צפוי, פרנק זאפה, ובצדק, אנטימולוגים מתים עליו.
משמאל - הבטן של Pachygnatha zappa, עכביש טוב לב אך מופרע במקצת. שימו לב לדמיון...

למעלה