אל מלא רחמים

רגלד

New member
אל מלא רחמים

אנא הבהירו לי איך מתייחסים שומרי מצוות \ שומרי מסורת למילים הנ"ל.
ביחוד מענין מה משמעות המילים לגבם בהתייחס לסבל משפחות הנפטרים\ההרוגים ובמקרים רבים גם סבל הנפטרים טרם מותם.
מבחינה פורמלית, מהי ההנחה הבסיסית בפילוסופיה היהודית המנסה לפתור שאלה זו?

קליטו

New member
זו תפילה

שכל אחד מבין אותה, מבקשים מבורא עולם שימציא מנוחה נכונה לנשמת הנפטר, בזכות הצדקה שאנחנו מבטיחים וכו'
העולם הזה הוא כמו פרוזדור לטרקלין, לכל אסון יש סיבה, כל אסון הוא תיקון כדי להתעלות לדרגה גבוהה יותר.
מבקשים בתפילת "יתגדל ויתקדש שמיה רבא" שנגיע לגאולה ולתיקון השלם, ואגב כך אנחנו נזכרים שיש סיבה ויש מסובב לסיבה, שאין סוף לרחמיו ולחסדיו, אלא שלא תמיד אנחנו זוכים לראות חסדים גלויים, היות ואנחנו בגלות ויש לפעמים הסתר פנים

קזרדי

New member
אנחנו בגלות?

אולי אתה בגלות.
אני נמצא במדינת היהודים העצמאית, וכידוע לכל בר דעת - מדינת ישראל הא תחילת הגאולה ("אתחלתא דגאולה").

קזרדי

New member
בשביל להגדיר גלות רוחנית צריך להגדיר גם מולדת רוחנית...

אז איפה המולדת הרוחנית? בשכונה החסידית בברוקלין?

או שאולי בהגדרה אנחנו נמצאים ונישאר במצב קיומי של "גלות" עד לימות המשיח?

Wolfinix

New member
כל דבר שמתקיים כאן בעולם הגשמי יש לו מקביל

בעולם הרוחני, כך גם בית המקדש לצורך העניין שחזרתו/הקמתו (תלוי לפי איזו גישה אתה הולך) מציינת גאולה גם פיסית וגם רוחנית, כך שאין בעיית הגדרת מולדת רוחנית.

למרות שזו לא הבעיה, איפה ראית צורך ב "מולדת רוחנית" בשביל גאולה? מי אמר לך שגאולה פיסית ורוחנית הן בעלות אותן הדרישות?

גאולה פיסית - מתקיימת בישוב הארץ, בית מקדש פיסי ובביאת המשיח
גאולה רוחנית - מתקיימת בהכרה באל ע"י האנושות (וזה מתחיל בעם ישראל) ועבודת השם בפועל.

דרישות שונות, גאולות שונות אך משולבות אחת בשניה, כך שגאולה סופית מורכבת משתיהן יחד.

קזרדי

New member
אני לא יודע הרבה על ענין העולם הרוחני...

אבל הדיון התחיל מאמירתו של קליט "היות ואנחנו בגלות ויש לפעמים הסתר פנים".

ברור לגמרי שהוא לא דיבר על איזו גלות רוחנית בעולם רוחני אלא על הגלות הפיזית.
זו התפישה החרדית הידועה שלפיה אין שום הבדל מהותי בין מדינת ישראל לשאר מדינות העולם. שם היהודים הם בגלות אצל השליט הגוי הדובר אנגלית או צרפתית, ואילו כאן היהודים הם בגלות תחת שלטון ה"גוי" (קרי החילוני) דובר העברית.

מה לעשות שלדעתי חיים במדינת ישראל העצמאית הם לא בדיוק גלות שזהה לחיים בניו יורק תחת שלטון אובמה.
אפילו אם אובמה מרשה ליהודים לקיים את מצוות דתם ועומד בקריטריונים המזכים בתואר "מלכות של חסד".

נ.ב.
מה ענין הכרה באל ע"י הגויים לגאולה רוחנית?
ואם כל היהודים יזכו לצורך הענין לגאולה פיזית וגם כולם יהיו חרדים שומרי מצוות בגרסה שלך, זה לא מספיק להגדרת גאולה רוחנית?
מה אכפת להם שהגויים ימשיכו להתפלל לישו או אפילו לאלים ההינדים?

Wolfinix

New member
ידידי יש לך בעיה בהבנה, אני לא יודע איך אתה מתימר להבין

אוכלוסיה שאתה לא שייך אליה או לפחות מבין את מרכיביה, "הסתר פנים" מדבר על הצורה שבה מתגלה השם גם מהפן הרוחני וגם מהפן הגשמי, הסתר פנים מדבר על כך שאיננו יודעים את כוונת השם, שאנחנו לא זוכים לראות התערבות גלויה כמו למשל עשרת המכות, קריעת ים סוף או מעמד הר סיני - או כל נס אחר, הוא מדבר על כך שהנבואה אינה זמינה לנו.

דעת החרדים (ולא כולם רק חלקם) על מהות מדינת ישראל אינה רלוונתית לשיחה הזו אלא אם והיה וחרדי יבוא ויתן את דעתו כתגובה לשאלה המקורית, החרדים הם רק חלק מעם ישראל - חשוב ככל אחד מהחלקים האחרים אך עדין רק חלק, כך שאני לא רואה כיצד זה קשור לעניין הגאולה - אלא אם כן ואתה חרדי (מה שלא נראה לפי הצורה שבה אתה מתנסח), אחרת...

"מה ענין הכרה באל ע"י הגויים לגאולה רוחנית?" - השורה התחתונה היא שעם ישראל אמור, ויהיה אור לגויים, כלומר ינחה את שאר אומות העולם בעבודת השם, כל המהות של הבריאה הזו היא בהכרה של האנושות בבורא עולם ובהעלאה רוחנית של הגשמיות.
בזמן הגאולה (שתבוא בקרוב בע"ה וברחמים) יחזור ויתקיים בית המקדש ה3,יהיה שלום אמת בין כל העמים, כל אומות העולם יכירו בבורא העולם, וכולם יעבדו אותו, בהדרכה הרוחנית שמצוייה בעם היהודי - זו המשמעות של להיות אור לגויים - זה תפקידו והאחריות של עם ישראל.

"ואם כל היהודים יזכו לצורך הענין לגאולה פיזית וגם כולם יהיו חרדים שומרי מצוות בגרסה שלך, זה לא מספיק להגדרת גאולה רוחנית?" - כפי שאמרתי לך חרדים הם רק חלק מהעם, ולא זה אינו מספיק זו רק ההתחלה - ולא במובן החרדי אלא במובן האמונתי, חרדי/דתי/מסורתי כל אחד ודרכו המהות היא באמונה בבורא עולם או שלא, כל השאר נובע ומתפתח עם הזמן.

"מה אכפת להם שהגויים ימשיכו להתפלל לישו או אפילו לאלים ההינדים?" - התשובה לכך הרבה יותר מורכבת מאשר מה שאני יכול לתת לך בשרשור הזה, בגדול תחשוב על כך כמו אל לראות אדם שיקר לך או רק לראות תמונה/זכרון שלו, עבודת אלילים, או כל גישה אחרת לאמונה הינם גרסאות חלקיות וחסרות למהות השם, מרמת תכונה אחת שמואצלת לפסל (כמו למשל פוריות) ועד רמת סגידת אדם (כמו ישו או אפילו אתאיזם במובן מסוים).
היהדות היא הדת היחידה שמאוזנת ושואפת לאיזון, הדת היחידה שמבינה שבורא עולם אינו יכול להיות מוחשי בתפיסה הפיסית ואם זאת הוא נמצא בכל התקימות פיסית שהיא בו זמנית.

כל מה שאדם משיג בחייו הוא בעצם לא הישג שלו אלא של בורא עולם - פרט לאמונה עצמה (הכל בידי שמיים פרט ליראת שמיים).
הבריאה היא אינה כלי של האדם, היא אינה רכוש "שלו", אך הוא עדיין הופקד עליה, אך עדיין הוא מלך- בן של מלך מלכי המלכים - כמשרת הבריאה, כמתקן הבריאה (בשבילי נברא העולם אך אנוכי עפר ואפר)

מציאות זו אמורה להיות גלויה בזמן הגאולה לכל האנושות, כולם יכירו בבורא עולם, כולם יעבדו את בורא עולם, רק במדרגות שונות של רוחניות.

קזרדי

New member
אני דווקא מבין מצוין...

אבל אני מסרב לקבל את האקסיומה שההשקפה החרדית היא הקונצנזוס של האמונה היהודית.

"הסתר פנים מדבר על כך שאיננו יודעים את כוונת השם, שאנחנו לא זוכים לראות התערבות גלויה כמו למשל עשרת המכות, קריעת ים סוף או מעמד הר סיני - או כל נס אחר".
בדיוק כך. ולכן הסתר פנים עוסק בפן הפיזי ובו בלבד.
כשהיהודים ישבו לבטח במקום כלשהו ונהנו מרווחה כלכלית ומבטחון אישי, אף אחד לא דיבר על הסתר פנים גם אם כולם עד אחד היו חילונים.

"בזמן הגאולה (שתבוא בקרוב בע"ה וברחמים) יחזור ויתקיים בית המקדש ה3,יהיה שלום אמת בין כל העמים, כל אומות העולם יכירו בבורא העולם, וכולם יעבדו אותו"ץ
נכון.
וכפי שציינת בעצמך, כל זה יקרה "בזמן הגאולה" ולא "בדרך לגאולה".
כלומר, הגאולה היא ברגע שהיהודים נגאלו. הכרת האומות בבורא עולם יבוא אחר כך כשכבר הגאולה תהיה בתוקף.
הכרת הגויים באל היא תוצר לוואי של הגאולה ולא תנאי מקדים לגאולה.

"ולא זה אינו מספיק זו רק ההתחלה - ולא במובן החרדי אלא במובן האמונתי, חרדי/דתי/מסורתי כל אחד ודרכו".
היות ואינך שייך ככל הנראה לאוכלוסיית המסורתיים, אל תדבר בשמה.
אולי לדעת החרדים גאולה פיזית ליהודים ושמירת מצוות אינם מספיקים, אבל זה מחייב רק את החרדים ואינו בהכרח מוסכם על כל היהודים.

"בגדול תחשוב על כך כמו אל לראות אדם שיקר לך או רק לראות תמונה/זכרון שלו, עבודת אלילים, או כל גישה אחרת לאמונה הינם גרסאות חלקיות וחסרות למהות השם..."
מה זה קשור לענייננו?
גם אם נקבל שהנוצרי או ההינדי מאמינים בגירסאות פחות מוצלחות למהות השם, למה שזה יפריע לי?
אם טוב להם באמונתם השגויה, מבחינתי הם יכולים להמשיך לאחוז בה. למה שאני אתעקש להראות להם את האור?

"כל מה שאדם משיג בחייו הוא בעצם לא הישג שלו אלא של בורא עולם..."
נכון. נו אז מה?
זה לא סותר את הטענות שלי.

Wolfinix

New member
אני בספק אם אתה מבין, אחרת לא הית

מתיחס רק לחלקים שנוחים לך.

"אבל אני מסרב לקבל את האקסיומה שההשקפה החרדית היא הקונצנזוס של האמונה היהודית" - היכן אמרתי זאת? אולי כדאי שתחקור על גישות שונות לגאולה לפני שאתה כותב מילים שכאלו, כי למיטב ידיעתי (הלא רבה) בכולם יש מרכיב פיסי ורוחני.

"הסתר פנים עוסק בפן הפיזי ובו בלבד." - אני אשמח לדעת כיצד הגעת למקנה הזו, אני בטוח שיש לה סימוכין רבים, אנא הרגש חופשי לשתף את התאוריה שלך לכיצד הסתר פנים מתיחס לצד פיסי בלבד, ואני אכוון קצת יותר, האם נס הינו פיסי? או רוחני? או ששניהם גם יחד?

"כשהיהודים ישבו לבטח במקום כלשהו ונהנו מרווחה כלכלית ומבטחון אישי, אף אחד לא דיבר על הסתר פנים גם אם כולם עד אחד היו חילונים" - בבקשה האר את עיני על מה אתה מדבר? צרף דוגמאות.

"...היא תוצר לוואי של הגאולה ולא תנאי מקדים לגאולה." תלוי לפי איזו גישה אתה הולך, ישנם שתי גישות מרכזיות ביהדות אחת שואמרת שב וחכה עד שיגיע הרגע, השניה אומרת קום ועשה והבא את הרגע - לפי דבריך אתה שייך לראשון, בכל אופן גם לכאן וגם לכאן אין זה משנה את השורה התחתונה, בין אם זה שלב בדרך שמוביל לגאולה או שלב שנוצר בעקבות הגאולה - זה התוצר וזה העיקר.

"היות ואינך שייך ככל הנראה לאוכלוסיית המסורתיים, אל תדבר בשמה." - אתה צודק, אני מגדיר את עצמי כיהודי ווכך גם את כל שאר הזרמים, כולם יהודים, בין אם חרדי-כיפה סרוגה- מסורתי- חילוני, מצד שני...בהתיחסות שכזו בעצם נמצאים בי חלקים שמתאים לחרדי, וכאלו שמתאימים לחובש הכיפה הסרוגה למסורתי (שרק לידיעתך היתי במשך שנים רבות במובן הקונבנציונאלי שאתה משתמש בו) ואף לחילוני, אז אני מרשה לעצמי לדבר בשם היהודי, כמובן אם זה בסדר מצד כבודו
ואם לא...

"אולי לדעת החרדים גאולה...אבל זה מחייב רק את החרדים ואינו בהכרח מוסכם על כל היהודים" - טעות בידך זה אולי אינו מוסכם ע"י כל היהודים אך זה מחייב אותם בלי שום קשר, בדיוק כפי שחוק מהירות אינו מוסכם על כל נהג אך עדיין יחייב אותו, הבחירה היא שלך בדיוק כמו שהיא שלי או של כל אחד אחר - אבל החיוב שם לכולנו.

"מה זה קשור לענייננו?" - זה קשור מכיוון שאתה שאלת, ומתוך הנחה שבאמת חיפשת ידע, אני עניתי (אני מתחיל לטהות אם זה באמת כך, או שברצונך רק בבמה).

"גם אם נקבל שהנוצרי או ההינדי מאמינים בגירסאות פחות מוצלחות למהות השם, למה שזה יפריע לי?" - לך? לא יודע זה הראש שלך - אתה צריך לדעת זאת, ליהודי לעומת זאת מכיוון שכך רצה בורא עולם (ניתן לראות זאת למשל ביציאת מצרים - בחיזוק לב פרעה שכל האומות העולם יראו ויכירו בבורא עולם דרך ניסי מכות מצרים, קריעת ים סוף ושחרור ישראל מעבדות, ביחס של בורא עולם לעמלק, בהבדל הברכות שניתנו ליעקב ועשיו ובעוד, רק צריך לפתוח את העינים לקרא וללמוד), ומהות היהודי היא עבודת השם - כלומר עשיית רצונו.

"אם טוב להם באמונתם השגויה, מבחינתי הם יכולים להמשיך לאחוז בה. למה שאני אתעקש להראות להם את האור?" - מבחינתך, גם לגנב טוב בדרכו וגם לרוצח ולאנס מדוע אינך פועל כך לגבם? מדוע אתה שופט אותם ומנסה להחזירם למוטב? אין בדבריך כל בסיס.

"נכון. נו אז מה? זה לא סותר את הטענות שלי." - מי אמר שזה אמור לסתור? זה נאמר כחלק מהמחשה למהות היהדות והבדל בינה לבין דתות אחרות.

קזרדי

New member
תגובה...

"אולי כדאי שתחקור על גישות שונות לגאולה..."
אני לא צריך לחקור. אני לא כותב מאמר על הגישות השונות לגאולה.
הטענה שלי היא שהוצגה הגישה החרדית ואני לא חייב לקבל אותה.

"לכיצד הסתר פנים מתיחס לצד פיסי בלבד..."
הסתר פנים מתייחס לכך שיש ליהודים צרה פיזית (הדוגמא האולטימטיבית היא הסתר הפנים בזמן השואה). אף אחד לא מייחס הסתר פנים לסיטואציה בה טוב ליהודים מבחינה פיזית אבל אולי הם לא שומרים מצוות כמו שצריך.
אני לא יודע מה ההיבטים הרוחניים של נס, אבל כשמדברים על נס (כמצב בו אין הסתר פנים), מדובר על אירוע בעולם הפיזי.
לדוגמא: קריעת ים סוף הוא אירוע פיזי מאוד שהציל את בני ישראל מסכנה פיזית.

"זה התוצר וזה העיקר"...
תוצר של X לא יכול להתקיים לפני שהיה X.
לכן הגאולה חייבת להתקיים עוד לפני שנוצר התוצר שלה.
כל הענין של לחכות לגאולה מול לסייע לה להגיע לא רלוונטי בכלל לדיון.

" אולי אינו מוסכם ע"י כל היהודים אך זה מחייב אותם בלי שום קשר..."
טעות.
אנו לא עוסקים בהלכה אלא בתפישה לגבי הגאולה, ולכן כל האנלוגיות שלך נופלות.
החרדים יכולים לחשוב מה שהם רוצים לגבי התנאים הנדרשים לקביעה שהגיעה הגאולה, אבל מחשבתם אינה ההלכה ולא התקבלה לא בישיבה של מעלה ולא בישיבה של מטה. לכן דעתם מחייבת רק אותם ולא אף אחד אחר.

"ליהודי לעומת זאת מכיוון שכך רצה בורא עולם (ניתן לראות זאת למשל ביציאת מצרים - בחיזוק לב פרעה שכל האומות העולם יראו ויכירו בבורא עולם דרך ניסי מכות מצרים, קריעת ים סוף ושחרור ישראל מעבדות, ביחס של בורא עולם לעמלק, בהבדל הברכות שניתנו ליעקב ועשיו ובעוד, רק צריך לפתוח את העינים לקרא וללמוד), ומהות היהודי היא עבודת השם - כלומר עשיית רצונו."
לא נכון. בורא עולם לא חיזק את לב פרעה כדי שכל העמים יאמינו בו, אלא כדי ליצור אמתלה לעשרת המכות (.. זה נאמר בתורה במפורש). וכל ניסי מצרים לא נוצרו כסוג של מצגת אור-קולית לשכנוע העמים להאמין בבורא, אלא בין השאר השאר כדי לשכנע את בני ישראל ואותם בלבד להאמין בו.
כל הגישה של "כל העמים יאמינו באל האחד..." היא בכלל תיאור המופיע בתקופת הנביאים ומיוחס למצב באחרית הימים. בתורה (בחמשת החומשים) אין שום שאיפה לגייר את כל העולם, והקב"ה כלל לא שואף לכך. (זה שיתרו הושפע מניסי יציאת מצרים הינו מקרה פרטי ולא תופעה עולמית.)
מהות היהודי היא עבודת השם ועשיית רצונו?
זה דיקלום של התפישה החרדית לחיים, כאילו החיים עצמם הם הטפל והתפילה היא העיקר.
עבודת השם היא דרך החיים של היהודי ולא מהותו.

"מבחינתך, גם לגנב טוב בדרכו וגם לרוצח ולאנס מדוע אינך פועל כך לגבם? מדוע אתה שופט אותם ומנסה להחזירם למוטב?"
את הגנב והאנס אני שופט ומנסה לשקם כי פעולתם מזיקה לזולת.
אם אדם אונס בחורה, אז יש בחורה שנאנסה ונפגעה.
מי בדיוק ניזוק מזה שאדם בהודו בוחר להעלות מנחה לאל קרישנה? שיהיה לו לבריאות ושיחיה עד 120 מאושר באמונתו.

Wolfinix

New member
רק בריאות ידידי, רק בריאות...

כשאני מצרף את כל מה שכתבת כאן, להודעה שלך בשרשור הקודם (שאתה בכלל לא מאמין בתושב"ע ובמדרשים) אני בכלל לא יודע למה אני בכלל מנסה להסביר...

בזבוז של זמן, אבל...פעם אחרונה ונאמר שלום.

"אני לא צריך לחקור. אני לא כותב מאמר על הגישות השונות לגאולה." - אין קשר לכתיבת מאמר אלא בשביל לדעת על מה אתה מדבר (שלא נראה שאכפט לך מכך כלל), מן הסתם כשאדם מדבר על משהו עליו לדעת מהו הדבר, אחרת כל דבריו הם בליל שטויות ובזבוז של זמן, גם שלו וגם של האחר.

"הטענה שלי היא שהוצגה הגישה החרדית ואני לא חייב לקבל אותה." - זו לא הגישה החרדית כי אם היהודית, תצא לרגע ממעגל העוינות שיש לך כלפי החרדים (בין אם מוצדק או שלא...) ותוכל לראות זאת.

"הסתר פנים מתייחס לכך שיש ליהודים צרה פיזית...אף אחד לא מייחס הסתר פנים לסיטואציה בה טוב ליהודים מבחינה פיזית אבל אולי הם לא שומרים מצוות כמו שצריך." אהה, אולי תאיר לצומת ליבי את הדוגמאות לכך (אתה יכול להוסיף את זה לרשימת הדוגמאות שהית אמור להביא מהתגובה הקודמת ו..לא הבאת) בפעם האחרונה שבדקתי בכל התנ"ך (ולא רק בתורה) יש מצב של ירידה רוחנית - תוכחה - תשובה/עונש בהתאם ורובם מתבצעים בהסתר פנים ולא בגלוי (כמו למשל חורבן בית ראשון ושני שבוצעו ע"י גויים ולא ישירות ע"י בורא עולם) - רק זה לבדו מראה עד כמה אתה טועה

"לדוגמא: קריעת ים סוף הוא אירוע פיזי מאוד שהציל את בני ישראל מסכנה פיזית." - הוא אכן אירוע פיסי, ומאחר ואתה מבטל את חלקו הרוחני אנא ממך הדגם לי בבקשה כיצד לעשות זאת בצורה פיסית ממשית בלבד, אני אשמח לראות זאת...

"אנו לא עוסקים בהלכה אלא בתפישה לגבי הגאולה, ולכן כל האנלוגיות שלך נופלות." - למרות שהגאולה מצוייה גם בהלכה היא אינה המקור שלה, גש ולמד לפני שאתה כותב דברים סתם, בעצם חכה...אתה אינך קורא מדרשים ולא פרשניות ואינך מאמין בתושב"ע...ולמקרים (כמו בפוסט הזה) אתה אפילו מטה את התורה עצמה...אבל למי שכן קורא וכן מתעניין שיבדוק מדרשים ופרשנויות מהפרשות בתורה שקשורות לאברהם אבינו למשל ולמשה, שלא לדבר על מדרשים על בית ראשון ושני (ועוד רבות) ומדרשים על הפרד"ס על אלו שראו את עתיד עם ישראל...ואת עתיד הגאולה - גדולי הדורות שלנו מדברים על גאולה כאל מצב, כאל זמן, כאל תהליך או סוף של תהליך ועוד לפני שבכלל היו "חרדים" ו"לא חרדים", שלא לדבר על נביאים, ואתה מבטל ומשליך הכל על הלכה...מעניין, ויותר מכך אתה יודע מה קורה למעלה אני מניח שאתה נביא...(" מחשבתם אינה ההלכה ולא התקבלה לא בישיבה של מעלה ולא בישיבה של מטה" - דבריך לא?)

"לכן דעתם מחייבת רק אותם ולא אף אחד אחר." דעתם של אבותינו,של נביאים, תנאים, חכמים, גדולי הדורות ופוסקים מחייבת רק אותם...יש דברים שאדם יכול להחליט לעצמו למשל בהחמרות, יש דברים שאדם מחויב להם (גם אם אינו מקימם) למשל שמירת שבת, ויש דברים שהציבור פשוט לא עומד בו - גאולה היא אינה הלכה/מצווה שלך יש בחירה בה, היא מאורע שיקרה, והשאלה היא רק איך, מתי ובאיזה מחיר.

"בורא עולם לא חיזק את לב פרעה כדי שכל העמים יאמינו בו, אלא כדי ליצור אמתלה לעשרת המכות" אולי לי יש בעיה בהבנת הנקרא, תקרא אתה אולי אני טועה:

ג וַאֲנִי אַקְשֶׁה, אֶת-לֵב פַּרְעֹה; וְהִרְבֵּיתִי אֶת-אֹתֹתַי וְאֶת-מוֹפְתַי, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם. ד וְלֹא-יִשְׁמַע אֲלֵכֶם פַּרְעֹה, וְנָתַתִּי אֶת-יָדִי בְּמִצְרָיִם; וְהוֹצֵאתִי אֶת-צִבְאֹתַי אֶת-עַמִּי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל, מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם, בִּשְׁפָטִים, גְּדֹלִים. ה וְיָדְעוּ מִצְרַיִם כִּי-אֲנִי יְהוָה, בִּנְטֹתִי אֶת-יָדִי עַל-מִצְרָיִם; וְהוֹצֵאתִי אֶת-בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, מִתּוֹכָם (שמות ז')

יג וַיֹּאמֶר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה, הַשְׁכֵּם בַּבֹּקֶר, וְהִתְיַצֵּב לִפְנֵי פַרְעֹה; וְאָמַרְתָּ אֵלָיו, כֹּה-אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי הָעִבְרִים, שַׁלַּח אֶת-עַמִּי, וְיַעַבְדֻנִי. יד כִּי בַּפַּעַם הַזֹּאת, אֲנִי שֹׁלֵחַ אֶת-כָּל-מַגֵּפֹתַי אֶל-לִבְּךָ, וּבַעֲבָדֶיךָ, וּבְעַמֶּךָ--בַּעֲבוּר תֵּדַע, כִּי אֵין כָּמֹנִי בְּכָל-הָאָרֶץ. טו כִּי עַתָּה שָׁלַחְתִּי אֶת-יָדִי, וָאַךְ אוֹתְךָ וְאֶת-עַמְּךָ בַּדָּבֶר; וַתִּכָּחֵד, מִן-הָאָרֶץ. טז וְאוּלָם, בַּעֲבוּר זֹאת הֶעֱמַדְתִּיךָ, בַּעֲבוּר, הַרְאֹתְךָ אֶת-כֹּחִי; וּלְמַעַן סַפֵּר שְׁמִי, בְּכָל-הָאָרֶץ. (שמות ט')

המתח שנבנה במכות מצריים מגיע לשיא בקריעת ים סוף (שמות טו'):

יב נָטִיתָ, יְמִינְךָ--תִּבְלָעֵמוֹ, אָרֶץ. {ס} יג נָחִיתָ {ר}
בְחַסְדְּךָ, עַם-זוּ גָּאָלְתָּ; {ס} נֵהַלְתָּ בְעָזְּךָ, אֶל-נְוֵה {ר}
קָדְשֶׁךָ. {ס} יד שָׁמְעוּ עַמִּים, יִרְגָּזוּן; {ס} חִיל {ר}
אָחַז, יֹשְׁבֵי פְּלָשֶׁת. {ס} טו אָז נִבְהֲלוּ, אַלּוּפֵי {ר}
אֱדוֹם-- {ס} אֵילֵי מוֹאָב, יֹאחֲזֵמוֹ רָעַד; {ס} נָמֹגוּ, {ר}
כֹּל יֹשְׁבֵי כְנָעַן. {ס} טז תִּפֹּל עֲלֵיהֶם אֵימָתָה {ר}
וָפַחַד,
{ס} בִּגְדֹל זְרוֹעֲךָ יִדְּמוּ כָּאָבֶן: {ס} עַד- {ר}
יַעֲבֹר עַמְּךָ יְהוָה, {ס} עַד-יַעֲבֹר עַם-זוּ {ר}
קָנִיתָ. {ס} יז תְּבִאֵמוֹ, וְתִטָּעֵמוֹ בְּהַר נַחֲלָתְךָ-- {ס} מָכוֹן {ר}
לְשִׁבְתְּךָ פָּעַלְתָּ, יְהוָה; {ס} מִקְּדָשׁ, אֲדֹנָי כּוֹנְנוּ {ר}
יָדֶיךָ. {ס} יח יְהוָה יִמְלֹךְ, לְעֹלָם וָעֶד.

כנראה שמידת הבנתי חסרה לעומת שלך, אבל זה כתוב שחור על גבי לבן - בורא עולם השתמש ביציאת מצרים לפרסם את שמו ואת העם שהוא בחר בו

"...מיוחס למצב באחרית הימים." - קרי בזמן הגאולה (משהוא אחד לפחות יצא לך נכון, ישר כוח אתה בדרך הנכונה)

"בתורה (בחמשת החומשים) אין שום שאיפה לגייר את כל העולם, והקב"ה כלל לא שואף לכך." - מי אמר שכל העולם יגויר? הרי ציינתי "כולם יכירו בבורא עולם, כולם יעבדו את בורא עולם, רק במדרגות שונות של רוחניות.") היכן מצאת גיור המוני? האם אתה קורא את מה שמגיבים לך?

"זה שיתרו הושפע מניסי יציאת מצרים הינו מקרה פרטי ולא תופעה עולמית" - זה יפה אך כיצד זה קשור לנושא?

"זה דיקלום של התפישה החרדית לחיים, כאילו החיים עצמם הם הטפל והתפילה היא העיקר." - ממש לא...ואין לי מושג מהיכן הבאת את זה, למעשה בכל מקום שבדקתי ונתקלתי תיקון המידות ועשיית המצוות הן העיקר, תפילה משולה לעבודה שבלב והיא מחליפה את הקרבת הקורבנות (2 חובה - שכנגדן תפילות שחרית ומנחה, ו1 רשות -שכנגדה תפילת ערבית)

"עבודת השם היא דרך החיים של היהודי ולא מהותו." אוקי בוא נשחק במשחק שלך, אם זה לא עבודת השם, אז מהי מהות היהודי אם כך? אנא הרגש חופשי להתפרע בדמיונך (זה יהיה מעניין...אולי מזה לא תתעלם
)

"את הגנב והאנס אני שופט ומנסה לשקם כי פעולתם מזיקה לזולת." - יפה שיעור במדעי החברה עברת עכשיו קח את המסקנות, תעשה זום החוצה ותסתכל על התמונה הרחבה יותר, שבה יש אנשים שמתנהגים בצורה חסרה מבחינה רוחנית, אם תחיל את המסקנות הקודמות שלך כאן תגיע למסקנה שגם זה מצריך תיקון, השאלה היא האם אתה מסוגל לראות תמונה רחבה יותר (או יותר נכון אם אתה מסוגל לשים בצד את הכעס שלך כלפי הדת והחרדים בפרט בשביל לראות את הבסיס).

בכל אופן ידידי, אני לא מתכוון להמשיך עם זה, פשוט חבל על האנרגיות שלי, תגובה זו רק נועדה להראות לך שאני מפסיק מתוך אי רצון לעסוק בטפל שאתה מתעקש לדבוק בו, ולא מתוך אי יכולת להראות לך את טעותך.

שיהיה בהצלחה ויום טוב, בע"ה שתמצא את דרכך.

קזרדי

New member
אני אתייחס רק לחלק מהדברים כי אנחנו מסיימים...

ראשית, גם אם תטען 10 פעמים שזו התפישה היהודית - זו תישאר רק התפישה החרדית.
והסמיילים הלועגים שלך לא ישנו את האמת ולא יהפכו כל אגדה ומדרש לעובדה מחייבת.

תקרא אתה שוב את הפסוקים שהבאת:
1. לגבי 10 המכות, נאמר שם רק "וידעו מצרים" ולא "וידע כל העולם". וכמו כן, הכוונה היא שמצרים יידעו שלא להתעסק עם היהודים, ולא שהמצרים אמורים להשתכנע להתגייר.
2. בשירת הים נאמר רק שעמי הסביבה נבהלו והיו אמורים להסיק שלא להתעסק עם היהודים.
לפי התפישה של אותה תקופה לכל עם היה אל שהיה הפטרון שלו, ולכן העמים היו אמורים להסיק שהפטרון של היהודים חזק מאוד ומגן עליהם טוב. זה לחלוטין לא אמור לשכנע אותם שהבעל והאשרה וכמוש ודגון אינם קיימים ושצריך לרוץ מייד לסמינר לגיור.

לגבי מהות היהודי...
ליהודי אין "מהות".
היהודי הוא אדם שאמור לחיות את חייו (זו ה"מהות" של אדם), והמצוות הן סוג של מסגרת שמנחה אותו לכללי התנהגות נאותים.
כן, אני יודע שבתורה הוגדר ליהודים תפקיד של עם בחירה שאמור להיות דוגמא לגויים. אבל זו לא מהותו אלא סוג של תפקיד.
(אגב, כשכתבתי קודם שהתפילה היא העיקר אצל החרדי הכוונה היתה לא רק לתפילה אלא לפולחן הדתי באופן כללי. אתה רוצה לקרוא לזה עשיית מצוות? אז יופי. הנקודה היתה שכאשר אדם אוכל האכילה היא העיקר והברכות הנלוות הן תוספת כדי שלא ישכח מי נתן לו, ואילו אצל החרדי האכילה היא רק ענין טפל שיוצר הפסקה בין הברכות שהן העיקר בחיים.)

עשיתי זום לגבי ההתנהגות הרוחנית.
מצטער, אני לא חושב שתפקידי לשפר את התנהגותו הרוחנית של ההודי ולהפוך אותו ליהודי דתי.
אם הוא החליט בדעה צלולה שלדעתו האל קרישנה מנהל את העניינים, אני צריך לכבד אותו ולהניח לו לחיות כרצונו.
הרי גם אני לא רוצה שמיליארד אוהדי קרישנה הודים יחליטו יום אחד שמתפקידם לשפר את התנהגותי הרוחנית ולגרום לי להבין שהאל שלהם הוא האמיתי.

נ.ב.
אין לי כעס כלפי הדת.
יש לי תרעומת כלפי החרדים שמנסים לנכס לעצמם את הבלעדיות על עיקרי האמונה היהודית וההלכה ולכפות עלי את השקפת עולמם.

רגלד

New member
התפילה נכתבה ע"י אנשים ואמורה להיות מובנת (ומקובלת) על אנשים

מסתבר שלא כל אחד מבין את התפילה, וכנראה מעטים חושבים על ניסוחה ומשמעותה.
פרוזדור? טרקלין? מילים יפות; רצוי הסבר למילים "אין סוף לרחמיו וחסדיו".
האם זה ציטוט? תשובתך נשמעת כדיקלום...
שאלתי את הקוראים: מה ההתייחסות למילים "אל מלא רחמים" במיוחד במקרה הפרטי, למשל - מה הייתה אומרת משפחת גולדין?

קזרדי

New member
אתה שואל או מחפש להתווכח?

הנחת העבודה של היהדות היא שהאל מלא רחמים, ולכן מבקשים ממנו לארגן לנשמת המת מנוחה נכונה תחת כנפיו וכו'.
את השאלה שלך שאלו הרבה לפני המקרה של גולדין, החל מאיוב וכלה לאחר השואה.
אפשר לקבל את התשובות שניתנו לכך ואפשר שלא.

אם אתה מחפש לעורר פרובוקציה עם הטיעון האתיאיסטי הידוע על האל הרשע, אז תכתוב זאת בגלוי.
בפורום הזה כולם כבר ניהלו את הויכוח הזה אלף פעמים לפחות. פעם אחת נוספת לא תעלה ולא תוריד.

רגלד

New member
אל מלא רחמים

אני שואל, בין השאר באמת על הנחת העבודה של היהדות והאם האדם הפשוט ברחוב בכלל מתחבט בשאלה זו ומבין את הקושי שבה?
רחמים במובן האנושי? או רחמים במובן לא מוגדר ולא ברור?
בכל הדתות המונותאיסטיות קיימת אותה שאלה (בעיה).
בנוסף: איך יכול להיות טיעון אתאיסטי על מושג שהאתאיסט לא מאמין בו?
אבקש תשובה מאדם דתי שמסוגל לענות מחוץ לקופסה ולא מילים כמו "לארגן לנשמת המת מנוחה נכונה תחת כנפיו וכו'"
השאיפה שלי היא פשוט לנסות ולהבין האם בן אדם דתי וחושב מוטרד בכלל משאלות כאלו, או מעדיף שלא להסתבך ולהתעסק בהן.

Wolfinix

New member
"איך יכול להיות טיעון אתאיסטי על מושג שהאתאיסט לא מאמין בו?"

טיעון אתאיסטי הוא טיעון נגד קיום האל, לא אי האמונה באל (שזה אתאיסט), אחרת לא היה שום בסיס לדעתו של "אתאיסט" מול דעתו של מאמין.

"שמסוגל לענות מחוץ לקופסה ולא מילים כמו" - אדם השקיע, הגיב לדבריך, טרח מזמנו בשביל לנסות לעזור לך וכך אתה מתיחס לדבריו? אם תשובתו לא הספיקה לפחות תכבד אותו ואת רצונו לעזור לך!

"שאיפה שלי היא פשוט לנסות ולהבין האם בן אדם דתי וחושב מוטרד בכלל משאלות כאלו, או מעדיף שלא להסתבך ולהתעסק בהן." - הדגש שלך על "חושב" הוא ממש מיותר, אדם דתי הוא אדם חושב בדיוק כמו שאדם שאינו דתי הוא חושב, אל תבטל את חשיבת האדם רק מכיוון שקיימת אצלו גם אמונה, יותר מכך אדם דתי שיושב ולומד וחוקר (כפי שהיהדות מלמדת ומדריכה) מן ההכרח שהוא יהיה אדם חושב.

בונגע לשאלתך בוודאי שהוא מתעסק בכך, אבל הוא גם מבין את המעבר, הוא מבין שהוא אינו האדון בעולם, ושיש חשבון של בורא עולם - שאותו אנחנו אינינו מבינים - כך שהחשיבה שלו היא בפרספקטיבה לכל התמונה ולא רק מול מאורא פרטני כואב ככל שיהיה.

the ror

New member
אתה מוזמן לשאול אותם במקום לבקש מאחרים שידברו

בשמם. מישהו עוד עלול לנסות לעשות את זה.
&nbsp
לשאלתך, כל דבר בעולם כולל קיומו כל יום ויום מיוחס לרחמיו של האל.
אין אדם שלא חוטא כך שלבני האדם לפי מידת הדין לא מגיע ה"הטבות" שהם מקבלים בעולם הזה ולכן בהסתכלות כוללת, תפקוד העולם תלוי בחסדי האל שידון את האדם לפי מידת הרחמים ולא לפי מידת הדין.
שים לב! מדובר על הסתכלות כוללת של העם ואפילו של כלל העולם.
אם כוונתך היתה שאפרט לך את חשבונותיו של הקב"ה אקצר לך את הדיון בכך שאגיד לך שאני לא יודע אותם.

רגלד

New member
אל מלא רחמים

אני מקווה שלפחות אתה עצמך מבין את תשובתך...
מכל מקום אתה מודה שאינך יודע הכל.

Wolfinix

New member
ישנם 3 מידות הנהגה עיקריות של האל בבריאה

חסד
תפארת (רחמים)
גבורה (דין)

הנהגת החסד היא לתת ללא שום הגבלה בין אם מגיע או שלא מגיע שינתן, אהבה אין סופית.
הנהגת הגבורה היא הפוכה לתת למי שמגיע ומה שמגיע - צמצום - כלומר דין (הכרעת משפט)

הנהגת תפארת היא רחמים, רחמים שואפת לאזן את הגבורה והחסד, כלומר במידת רחמים למרות שנכלל הדין עדין במקרים מסוימים (כמו תשובה למשל, מעשים אחרים שנעשו ע"י האדם, או זכרון ברית אבות וכד') ולמרות שכרגע בהתאם למקרה פרטני לא מגיע חסד עדין יושפע חסד.

"כשאנחנו אומרים אל מלא רחמים" אנחנו מבקשים ו"מזכירים" (אם אפשר לאמר זאת כך) לבורא עולם שאנחנו זקוקים לחסד גם כשלא מגיע לנו, זקוקים לו בשביל להתקיים, בשביל לשרוד ולהמשיך לתקן - לכן עם ישראל משול לתפארת - רחמים, אנחנו תחת רחמי האל.

למעלה