אליק יצא מן הבועה:

אליק 31

New member
אליק יצא מן הבועה:

הייתי בשני קונצרטים של ג'אז בירושלים. האחד, במוצ"ש היה בסגנון "ג'ם סשן" נגנים מגיעים לנגן אחרי שכבר סיימו הופעה, ועכשיו הם מנגנים להנאתם בלבד, עם הרבה אילתורים. מתחילים בערך ב 22.30 ומסיימים לפעמים לפנות בוקר, על הבמה נעים נגנים, באים ויוצאים, מתחלפים עם הרכבים קיימים, האוירה לא פורמלית, הקהל מאוחד בתחביב לא עממי, ולכן יש סוג של גיבוש חברתי. הקונצרט השני, הערב, היה בסגנון "ביג באנד", תזמורות גדולות, שניגנו בעיקר יצירות קלאסיות מתקופת גלן מילר, דיוק אלינגטון ולואי ארמסטרונג. שוב, קהל מיוחד, מכל הארץ, ומכל ירושלים היו בסך הכל כ 200 אורחים, אבל האוירה הייתה מלכדת. אנחנו בריקודי העם כמו בועה סגורה, אנחנו מקפידים להגן עליה מפני השפעות מן החוץ, מדקדקים בסוגיות עמוקות כגון: מהו ריקוד ישראלי, נעימה ישראלית, יוצר ישראלי וכו'. העולם כבר עשה צעד אחד קדימה, הוא אינו חושש מהשפעות, אדרבא, הוא סופג אותן בעניין וברצון. הנה מוסיקת הג'ז, תחילתה באפריקה, ועם הגיעה ליבשת אמריקה, ראינו הטמעה והשתלבות עם המוסיקה הלטינית, הקריאולית והמערבית. אצלנו, הזמר הישראלי מוגן מפני השפעות המערב, אך הוא פרוץ להשפעות מקומיות. מי שמבקר היום בחתונה ישראלית שומע מוסיקה חד-ממדית, משעממת שקרויה כיום "ים-תיכונית" היא כבר מאבדת גובה, כי כל נעימה חדשה דומה לקודמתה. הייתי שמח אילו היינו קשובים יותר למוסיקה של תרבויות אחרות.

ValseValse

New member
איזו השוואה ../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif

אני מאד מעריכה את מה שאתה עושה בנושא ריקודי העם, אך על זה החלטתי להגיב.... האם שמת לב שאתה קורא לתרבות האמריקאית "תרבות העולם"? כשאתה מדבר על מוסיקת הג'ז אתה כותב : "העולם כבר עשה צעד אחד קדימה, הוא אינו חושש מהשפעות, אדרבא, הוא סופג אותן בעניין וברצון..." בשבילך "העולם" זה ארצות הברית.... מוסיקת הג'ז היא תוצרת אמריקאית ששואבת את חלק משורשיה באפריקה, אך באפריקה זו עדיין לא מוסיקת ג'ז. בודאי שהאמריקאים לא מפחדים מהשפעות של אחרים... היות והם אלה שמשפיעים על כל העולם. מפליא אותי שאתה משווה את התרבות האמריקאית, החזקה ביותר בעולם עם התרבות הישראלית, אחת הקטנות והצעירות ביותר בעולם. מדוע לא תשווה עם התרבות הצרפתית למשל, שהיא הרבה יותר חזקה מאשר התרבות הישראלית אך יותר חלשה מהאמריקאית? האם אתה יודע איזה סכומים הממשלה הצרפתית מוציאה כדי לתמוך בתרבות הצרפתית (מוזיקה, סרטים...) וכדי להגן על היצירה הצרפתית מהשפעות התרבותיות האחרות ובעיקר מהתרבות האמריקאית? האם אתה יודע כמה מאבקים מנהל משרד התרבות הצרפתי עם האמריקאים (בעיקר) כדי שהאמריקאים לא יפילו עליהם צל? האם ברצינות אתה חושב שמדינה פיצפונת כמו ישראל יכולה לקחת דוגמא ולחכות את התנהגות האמריקאים בנושא התרבות???? נו... זה קצת... --- מנצלת את ההזדמנות לומר שבנושא המכתב לגדי שלטת יפה מאד במצב, למרות שזה בהחלט לא היה קל!

אליק אני לא מבין...

קראתי את התגובה של ValseValse והזדהיתי איתה. בנוסף איני מבין מדוע השפעות ים תיכוניות מקומיות הינן חד-ממדיות בעוד השפעות אפריקאניות או אמריקאיות הינן השפעות חובקות עולם? קטונתי. לא שאני חובב זמר ים תיכוני. אני דווקא אוהב שירי ארץ ישראל, אבל המסר שלך נראה לי לא הוגן. אבל חשוב לכך - בנושא השפעות ותרבות מקורית אני דווקא בהרגשה שהתחום שלנו הינו תחת השפעה מאסיבית של תרבויות אחרות עד כדי איבוד זהות ויחודיות שלא לומר "איבוד עצמי לדעת". ראה את מבול ריקודי השורות (פעם קראנו להם גוש), עם מבול שירי לעז אשר מהווים את עיקר הריקודים הנרקדים בבתי הספר כאשר יש באותו בית ספר שיעור לריקודי עם ישראליים. וראה את המבול שלהם בחוגים השונים. ראה גם את ג'לוסי (שאתה כל כך מחבב) ודומיו בעלי הלחנים מחו"ל והמילים שאינן בעברית. שלא הובן לא נכון, אני עדין רוקד ריקודי עמים ומאד אוהב רבים מהם, אך עדין יודע לומר מה שייך למה ולהבדיל הבדל היטב. ריקוד עם ישראליים הינם תופעה בינלאומית המיצאת תרבות ישראלית במיטבה. חובה עלינו (ובעיקר על מחברי הריקודים) לשמור על המייחד והמיוחד המיצג והמציג את ישראל, את התרבות וההיסטוריה שלנו ואת החיים שלנו היום בישראל (לא באמריקה. איילת בוקאי - נא לא להפגע) השפעות הן דבר חיובי ומפרה, איבוד זהות - לא ולא.

אליק 31

New member
ולס-ולס וירו,ן אתה ירון כתבת כך:

"השפעות הן דבר חיובי ומפרה, איבוד זהות - לא ולא". אין לי אלא להסכים עם אמירה זאת. אבל אני קיבלתי את הרושם כי אנו בישראל חוששים מהשפעות. לפני כ 5 שנים קמו כמה פוליטיקאים לאומנים והציעו כי בכל תחנות הרדיו לא ישודרו שירי לועז, וההצעה כמעט התקבלה. כאן בפורום ראינו קנאות לישראליות ופחד מהשפעות, ומדקדקים בכל ריקוד ובודקים בציציותיו, אם הנעימה ישראלית, היוצר ישראלי, מקום מגוריו של היוצר בישראל. אכן, אני מתעצב בשמעי מוסיקה ים תיכונית, בחתונות. היא חד-ממדית בכך שהיא פונה למכנה המשותף הנמוך, ומשננת את אותם המוטיבים. ולס ולס כתבה על צרפת ומאבקה בתרבויות לועז. צרפת ידועה בקנאותה, בגלל שהיא איבדה את מעמדה כשפה בינלאומית לטובת האנגלית, והיא עדיין לוחמנית ( ראה קנדה הצרפתית, שם אוסרים בחוק על שילוט באנגלית). אבל אפילו צרפת קיבלה את השפעת האלג'יראיות במוסיקה שלה, ועתה יש לנו מיזוג מרהיב ביופיו של תערובת ערבית צרפתית בזמר בצרפת.

ValseValse

New member
אלה לא שירים צרפתיים

לעולם לעולם הצרפתיים האמיתיים לא יקראו לשירים האלה שירים צרפתיים!!!! אלה שירים ערביים וזהו! יש כאלה שאוהבים אותם והמון המון צרפתים לא סובלים אותם. אתה כישראלי קורא לזה "מיזוג מרהיב", אך לא הצרפתים האמיתיים. בגלל שאחוז ההגירה הוא מאד גבוה יש להם שוק. גם בין הזמרים, תסתכל מי שר את השירים האלה? כמעט ואין צרפתים אמיתיים ששרים אותם, למרות שהשוק הולך ומתרחב לצערם הרב מאד של הצרפתים. ואם צרפת הגדולה נלחמת על הזהות התרבותית שלה - ומזל שהיא עושה כך היות וזה מאפשר לכולם להכיר תרבות פוריה ומעניינת - אז בהחלט הגיוני שישראל הפיצפונת תעשה את אותו הדבר. הלואי וזה יהיה כך וגם יתחזק. כך גם ישראל תתרום להעשרת תרבות העולם ולא רק תעתיק מה שעושים במקומות אחרים.

אין לי אלא להסכים בשתי ידיים

עם ואלס הכפול/ה. אני שמח שיש עוד החושבים כמוני ואומר שוב. ריקודי עם ישראליים אינם "סתם עוד משהו". ריקודים אלה הינם תרבות ישראלית וככאלה עלינו לשמור ולטפח אותם. כל מה שאליק הזכיר בנושא הלחנים, המילים המחברים וכו' שאינם ישראליים - הריני להצהיר שוב - אני מתנגד! אני בעד ריקודים שמחברים אלה החיים איתנו כאן, במדינת ישראל ויחד איתנו "אוכלים" את הטוב והרע שיש כאן. ואלה החיים כאן בארץ ייטיבו אם יבחרו לריקודיהם שירים שלפחות מילותיהם בעברית (סביר שמילים כאלה מבטאות את ההוויה שלנו כאן) ורצוי מאד ללחן שחובר על ידי ישראלי החי בארץ כי גם על הלחן משפיע "מזג אוויר" והאווירה בה אנו חיים, אפילו אם איננו מבחינים בכך.

למעלה