אלון השעם - quercus suber

אולמוס

New member
לאלכס - בהמשך להמלצת איתן- השלמה והדגשות

אלכס שלום, בקשר לגידול אלון תבור לטיפוח עבור בונסאי בקרקע - ובעיקר באזור הנגב שבו הנך גר ושאינו בית הגידול הטבעי שלו (לפחות מבחינת הקרקע) יודגש שראוי להקפיד במיוחד על מצע מתאים סביב שורשי העץ ועד לעומק הנדרש סביב המשטח התת קרקעי שמתחת לשורשים ואף מתחתיו ולא לגדלו ישירות בקרקע המקומית שהינה ליס שכידוע הוא עם מבנה בעייתי מבחינת ניקוז. אם הוא מתפתח כראוי בכלי האימון עם המצע הנוכחי - ניתן לדעתי- להשתמש באותו מצע למטרה זו. לגבי ענפים, אני נוטה לתת לענפים הנמוכים יותר לגדול לגובה ללא גיזומים וכך להתעבות (תוך כדי הכוונה בליפוף מעת לעת) כנ"ל גם לענפים באמצע או במחצית גובה הגזע ואילו את העליונים אני גומם לעיתים קרובות יותר כדי שלא יעברו בקוטרם את עובי הענפים הנמוכים יותר (נתקלתי בתופעה במספר אלונים בשנותיהם הראשונות.) אחת לתקופה אני מקצר את כל האמיר. יש להניח שבגידול בקרע התהליך מהיר יותר וע"כ נדרשת השגחה צמודה ותכופה יחסית כדי לקבל עיצוב בסיסי אופטימלי עד לההעתקה לכלי שטוח. בהצלחה.

Zalgiris

New member
תודה שמואל

תודה שמואל, אני צריך לציין שאתה בהחלט יכול כבר להוציא ספר הוראות לבונסאי ישראלי. אני נהנה מכל רגע בקריאה של הוראות אלו. לגבי אלון הטבור: ראשית, שתלתי אותו בקרקע מיד אחרי קניה לפני כי שנתיים. סביב מצע שעל השורשים שמתי ליס מקומי בתוספת טוף גרוס והומוס. השקייה, כמובן, אוטמטית.עץ מתפתח יפה מאוד, גובהו יותר ממטר, יש מלא ענפים חדשים לכל אורך הגזע. לא נגעתי בענפים עד היום. התוכנית מקורית כוללה הברחת אויר בגובה כי חצי מטר בזמן שהעובי יגיע לכי סנטימטר וחצי במקום ההברחה. ההברחה בעזרת Rooter Pot, שקניתי כמה מהם ברשת. העץ מוסתר בשעות הצוהריים ע"י ענפים של אגס גדול שבסביבה. חוץ מזה באדמה גודלים גם מספר לא קטן של אלונים שונים שנבטו מבלוטים מהגן הבוטני. שוב תודה לשמואל ולאיתן על ההסברים. אלכס

אולמוס

New member
לאלכס - אלונים ושורשים

אלכס ערב טוב אכן, לפי דעתי ונסיוני פעלת היטב כששינית את מבנה הקרקע המקומית בבית השורשים של האלון והתוצאות שתיארת מדברות בעד עצמן.. לתשומת לבך- אלון השתול בקרקע נוטה לפתח שורש שיפודי לעומק רב יחסית- מצב העלול להיות בעייתי בעת העתקה לכלי אחר, ובעיקר לכלי שטוח -זאת אם אין בבית השורשים משטח תת קרקעי המאפשר לשורשים להתפתח בצורה שטוחה יותר. אך אם הוא משמש כצמח אם בלבד לייצור בונסאי מהברכות אויר - אין צורך כמובן במשטח כזה. לגבי האלונים הצעירים שנבטו בסביבתו - אם הנך מעונין לגדלם לבונסאי (תהליך של מספר שנים) יש לוודא שלא יפתחו שורש שיפודי עמוק שיהיה בעייתי בעתיד, אם כך הוא- בחורף הייתי מעבירם לכלי עמוק לתקופה של שנה או שנתיים- בעיקר לעיצוב בסיסי של הגזע (קיטום ענפים וצמרת +ופיתול) ו"פינוק" במצע עשיר ולהחזירם אח"כ לקרקע או לגדלם לפי התנאים שברשותך- עם משטח לשורשים עד שיגיעו לגודל ולמרקם גזע רצוי. לגבי שאלה ששאלת לענין טיפול שורשים, אם איתן טרם הספיק לענות, וברשותו - קיטום שורשים נעשה בדרך כלל אחת לשנתיים או שלוש ובהתאם למצב מסת השורשים - אם הם ממלאים את כלי השתילה ודחוסים בו - בהערכה לפי התבוננות בעין ( ע"י שליפת העץ מכלי השתילה) הגיע הזמן לכך. ישנם מינים בהם התהליך הוא בתדירות נמוכה יותר. טיפול בשורשים נעשה גם בשלבים לקראת המעבר מכלי אימון עמוק לכלי שטוח או מהקרקע לכלי שטוח- בשלב ביניים קוטמים את השורשים לפי גודל מתוכנן לכלי השתילה בין אם הוא עמוק או שטוח. ההמלצה הכללית היא בדרך כלל אם קיטום השורשים עלול להיות מסיבי בהתאמה לגודל כלי השתילה המיועד- ולגרום למשבר- רצוי לעשות זאת בשלבים במהלך שנתיים.

Zalgiris

New member
גידול אלונים

שלום שמואל, שכחתי לציין, טעות שלי
, שכל האלונים, כולל אלון התבור הנ"ל ואלונים צעירים, שתולים בקרקע עם בלטות בעומק כי 15 ס"מ. אלכס

Zalgiris

New member
טיפול בשורשים

תודה איתן, התשובות שלך מאוד מקיפות, התבררו לי הרבה פרטים. כל כמה זמן אתה מטפל בשורשים עכשיו, כשה עץ נמצא בעציץ? אלכס

למעלה