../images/Emo45.gifכל הכבוד גליה
הסברת וכתבת נהדר והפסקה האחרונה היא נכונה, אמיתית וחכמה, כמו שאומרים דברי חכמים בנחת נשמעים. א-ב-ל הבעיה היא לא העבודה הקשה, התלונות על החיים הקשים כאן או המצב הכלכלי. הרי בשנות החמישים מצבם של כל העולים היה כמעט זהה, בין שהיו רוסים, פולנים, עירקים או מרוקאים. כולם עבדו קשה מבוקר עד ערב, בסלילת כבישים, בפרדסים וכד' וכולנו גרנו בצפיפות, ואין צורך לפרט. וגם אני לא שמעתי את הורי או קרובי משפחה אחרים שהתלוננו. זו לא היתה עליה לוקסוס, זו היתה עליה ציונית והם ידעו לאן ולמה הם מגיעים. הם באו לבנות ולהיבנות. זו לא הנקודה העיקרית. ונכון שכל עליה מאז ועד היום סבלה וסובלת מסטיגמות שהדביקו לה וסבלו קשיי הסתגלות ויחס של ניכור ואפילו עויינות מצד הותיקים (וגם אנחנו הפכנו לכאלה ברבות הימים). אף אחד לא אוהב זרים, ובשנים הראשונות העולים הם זרים, עד שהם מתאקלמים והופכים להיות חלק אינטגרלי מהחברה (ואלה שלא - עוזבים - אנחנו יודעים, ותמיד יעזבו). אבל גם זו לא הנקודה העיקרית! הנקודה העיקרית והכואבת, היא תחושת האפליה של עדות המזרח שנבעה מזלזול, מהשפלה, מהתנשאות, של הקבוצה הקולטת (הותיקים, האשכנזים, המפא"יניקים - לא חשוב איך נקרא להם) כלפי העולים בהיותם עולים מארצות ע-ר-ב, בהיותם דוברי ע-ר-ב-ית, בהיותם לפי דעתם פרימיטיבים, נחותים, ודומים בכל לערבים שהיו האוייב שנגדם לחמו. הם לא הבינו שלגבי דידם של הורינו זו לא היתה על-י-ה, אלא י-ר-י-ד-ה ברמת החיים, במעמדם בחברה ובתפקידים הבכירים שהם מילאו בה. הם לא עשו להם טובה כפי שהם חשבו, העירקים ואחרים לא גרו על העצים, הלכו יחפים או חיו בחוסר כל! ארץ זבת חלב ודבש היתה עירק, ולא ארץ ישראל של אז!!! הבתים הגדולים, העוזרות, הלוז והתמר, הסילן והקימר ואלג'וז הינד וכו' היו אמריקה לעומת הלחם והמרגרינה שקיבלו כאן, האוהלים או הצריפים הדולפים. אבל שוב, על זה הם התגברו, מה שקשה היה וכואב היתה ההשפלה שהם היו נחותים, לא רק לא שווים! נולדתי בארץ, צברית ככל הילדים, אבל כשחברה אשכנזיה באה אלי הביתה ואמא שלי או סבתא שלי דיברו אלינו בערבית - רצינו לקבור את עצמנו מבושה. לכל הרוחות אני שואלת את עצמי היום, באיזה שפה הם היו צריכים לדבר, הרי היתה זו שפת אמם! אוי ואבוי היה לאמי אם היתה מדברת אלינו בחוץ בקול רם בערבית! הבושה הזו היא שגרמה שמגיל אפס אימצנו לנו את הדיבור הצברי (בלי ח' וע' גרוניות), שהורינו ויתרו על טקסים מסויימים ומנהגים, שהשתדלנו להשתכנז. נכון זה היה קורה בלאו הכי, לאט לאט, כתהליך טבעי, אבל ללא רגשי הנחיתות והבושה! זה ההבדל בינינו לבין עולים אחרים. הרוסים אינם מתביישים בשפתם, לא הרומנים וגם לא הפולנים. תמיד דיברו בקול רם, והתהלכו זקופים - לא כמו הורינו בשפלות הרוח וברגשי נחיתות (שהכניסו בנו). רבותיי התביישנו בהורינו (וכשאני אומרת הורים, אני מתכוונת גם לדודים ודודות וסבים וסבתות) ותתקנו אותי אם אני טועה!! הרי לעומת המורים שלנו אז והורי חברינו לכיתה, שכולם היו פלמחניקים, אנשי האצל וההגנה, כולם השתתפו בקרבות על תקומת הארץ, הורינו נראו לנו כנפולת נמושות רכרוכיים, גלותיים, ועוד דוברי ערבית...כולם דיברו בכיתה ובתנועת הנוער (כשגדלנו קצת) על לצאת להגשמה, לעלות על הקרקע, להקים היאחזויות נח"ל, להקים יישובים. אם רק היינו יודעים אז, מה שאנחנו יודעים היום, שהורינו לא היו רק "פועלי דחק" קשי יום, אלא עלו על הקרקע, והקימו, והגשימו (לא כולם, אבל הורי כן), היינו אולי פחות חסרי ביטחון והיינו יכולים לפחות לחוש גאוה, להתגונן ואולי אפילו להשוויץ קצת?? וזה העניין שמבדיל את עליית יהודי עירק וארצות ערב משאר העליות לדורותיהן ותסכימו איתי אני מקוה. ולהזכירכם כבר מזמן שאיננו מתביישים במוצאנו, בשפתנו, במנהגינו ובמאכלינו, ואנחנו גאים ושמחים שכל זה עבר מן העולם. אבל אי אפשר להתכחש לעובדה שזה היה ואי שם בלב זה תמיד יכאב, נכון?