אכילת חמץ

shiran2020

New member
אכילת חמץ

מתי ניתן לאכול חמץ בכניסת שבת או בצאתה?
הבנתי שניתן לאכול בכניסת השבת אך לא להכין כמובן מפאת השבת.

תודה מראש!

תשובה

אכן מותר אחרי כניסת השבת [לא הזמן שכתוב בלוח אלא שעה ויותר אחרי].
לבשל וכו' כמובן שאסור אבל להוציא מוצרים ולאכול מותר, וצריך לשים לב לסדר ולכלים של פסח.

אורי A

New member
שאלה לי ?

הלא מכרנו את החמץ לגוי !
וצריך לקנות את החמץ בחזרה במוצאי החג, ואם ניקח את החמץ בשבת, הרי שאנו גוזלים מהגוי, או שמראים ומגלים שלא היינו רציניים במכירה.

תשובה

שאלה: במוצאי יום שביעי של פסח, האם מותר להוציא מן המקפיא מאכלי חמץ שנמכרו לגוי, כגון חלות, ולאכול מהם בסעודת ליל שבת שלאחר הפסח?
תשובה: בשאלה זו כבר נשאל מרן רבינו עובדיה יוסף שליט"א בשו"ת יחוה דעת חלק שני (סימן סד), ודן בזה הן מצד איסור מוקצה, והן מצד איסור גזל הגוי. ונסביר את הדברים.

ראשית, בודאי אנו דנים לגבי אדם שמכר את כל החמץ שברשותו לגוי, כפי שביארנו כבר, וסגר את החמץ במקפיא, וציין מעליו "חמץ" כדי שלא יבוא לאכול ממנו בפסח. ועתה, במוצאי החג, הוא מעוניין להשתמש בחמץ לסעודת ליל שבת.

ומאחר וביום החג היה החמץ אסור בטלטול, כיון שהיה אסור להשתמש בו, היה מקום לאסור לטלטל את החמץ גם בשבת, מאחר וכל דבר שאסור לטלטלו בבין השמשות, כלומר, בין יום ששי ליום השבת, אסור לטלטלו כל השבת. ובענין זה האריך הרב בתשובתו, וכתב שאין לאסור לטלטל את החמץ בשבת, מטעמים שונים. והביא שכן פסקו עוד מגדולי האחרונים.

אולם לכאורה יש לדון מצד גזל הגוי, שהרי החמץ שייך לנכרי, כיון שהוא קנאו מערב החג, ועתה היהודי לוקח ממנו בגזילה ומשתמש בחמץ.

אולם גם לדבר זה אין לחוש, הואיל ובשטר מכירת החמץ של הרבנות הראשית, נכתב בפירוש, שהגוי מרשה ליהודי לקחת מהחמץ מיד לאחר חג הפסח, ולאחר מכן, אם ירצה הגוי לקנות את החמץ לגמרי, היהודי ישלם לו את דמי החמץ שאכל.

ולפיכך לסיכום: חמץ שנמכר לגוי, והוא מונח כדין סגור בתוך המקפיא או ארון אחר, מותר לאכול ממנו בשבת שלאחר הפסח ללא חשש. אולם יש להזהר שלא לגעת בו לפני צאת החג.

לקוח מכאן:
http://www.halachayomit.co.il/

תשובתך מאוד לא מדוייקת

אסור לאכול חמץ או להוציא את כלי החמץ עד מוצאי השבת.
אכן, חג הפסח מסתיים עם כניסת השבת, אך לא ניתן להפריד בין הימים הללו,
ולכן אסור להוציא את כלי החמץ, ואסןר לאכול חמץ עד צאת השבת!
אגב, במוצאי שבת מתקיים חג המימונה שבו אוכלים חמץ.

golan heights

New member
דווקא התשובה מדויקת.

אם אכלתי כל החג בכלים חד פעמיים, מה מפריע לך אם אוכל חמץ בשבת מהמגירה שנמצאת אצלי במטבח על הכלים החד פעמיים?
לא מפריע.
ועל כן מותר לעשות את זה.
אני קראתי שהרב מוצפי שליט"א ענה לא לאכול חמץ עד יום ראשון, אבל להלכה מותר לאכול חמץ כבר במהלך השבת.

ומימונה זה רק מנהג, זה לא חג. ועם העירבוביא שמתקיימת בו עדיף גם שלא לחגוג.
בנוסף, אסור לשמוע מוזיקה בספירת העומר אז צריך לשים לב לזה.

תגובה

"תשובתי" היא ציטוט מהאתר שדבריו נסמכים ישירות על דברי הרב עובדיה יוסף , לא הבנתי את הטענה שלך לאסור, מכל מקום לא ניתן להפריד בין הימים הללו, אבל הם לא מחוברים כיום אחד בגלל זה החמץ אינו מוקצה , וגם מצד המכירה לגוי מותר מהסיבה הכתובה שם.

אורי A

New member
תודה אחי על התשובה !

אבל אני מתפלא,
אני והחברים שלי מעולם לא השארנו חמץ ממש בבית למרות שעשינו מכירה. (את המכירה אני עושה בגלל תרופות וכדו')

מפני שיש בזה הרבה פקפוקים, ולעשות את המכירה לכל הדעות זה לא פשוט - ואחזתי תמיד שספק דאורייתא לחומרא.

אני מתפלא שהרב מתיר לסמוך על המכירה על חמץ גמור.

תגובה

חמץ גמור אפשר למכור בתנאי שיש לו שווי גדול , זה שכיח בחנויות וחברות, אבל אם לאדם הפרטי גם כמה פסטות ובירות נחשבים להפסד גדול אם הוא יבער אותם מן העולם לפני פסח [כי לא מצליח לחסל הכל באכילה..] אז יהיה מותר לו גם חמץ גמור.
ספק דאורייתא לחומרא זה איפה שיש ספק, יש מקרים שאין בהם ספק ומותר.

ובכ"ז הערה קטנה על מכירת חמץ

ואין בההערה שלי משום ביקורת על תשובתך אלא תוספת שמנסה לומר שלמרות זאת, טוב שלא להשאיר חמץ גמור בבית בפסח ולסמוך על המכירה לגוי.

המקור למכירת חמץ מגיע מהתוספתא למסכת פסחים

ישראל וגוי שהיו באין בספינה והיה חמץ ביד ישראל, הרי זה מוכרו לנכרי או נותנו לו במתנה, וחוזר ולוקח ממנו אחר הפסח, ובלבד שלא יערים
(ובגרסאות אחרות "ובלבד שיתנו לו במתנה גמורה)

שים לב לסיטואציה, ישראל וגוי נמצאים בספינה עוד לפני הפסח וימשיכו להיות על הספינה אחרי פסח.
מצב מאוד מאוד קיצוני ועדיין נאמר לנו "ובלבד שלא יערים".

אני מצרף שני מאמרים מענינים לטעמי שמתפלמסים בנושא, האחד מתנגד למכירת חמץ כפי שהיא נהוגה בימינו והאחר מגיב לו.
http://www.orvishua.org.il/heb/files/art/1144659147.pdf
http://www.ypt.co.il/show.asp?id=51119

למעלה