איש ואשה

פולדרה

New member
איש ואשה

טוף, שיעור תנ"ך משעמם כרגיל, ואני נתקלתי בקטע הזה. אז קודם כל, מישהו יודע מה המשמעות של השורש א.ו.ש? וגם, אם אשה גזור מהשורש א.נ.ש, זה אומר שהיא יותר אנושית מאדם?

גנגי

New member
אווווווווּ.........

הסתמכות על מקור אחד בלבד עשויה להיות בעייתית. הריבוי של איש אינו "אישים", אלא "אנשים". מישהו שהוא איש הוא אנושי, ואנוש הוא בן-אדם, איש. האנשה היא הפיכה של משהו לאנושי, הפיכה של חפצים לאנושיים, לבעלי תכונות של אנשים. וגם במילה "אישה" אין נ', אבל יש דגש שמצביע על היותה משורש א.נ.ש. עם זאת, במילה "עז", למשל, שידוע לנו שהיא משורש ע.נ.ז., אין י', וב"איש" יש י', כך שיש באמת הסוברים שזה מצביע על שורש א.ו.ש. (אושיות, מכירים? משהו שקשור לכוח > גבורה > גבר. ~ גיחוך קטן מתחת לשפמי העבות ~) השוואה ללשונות שמיות אחרות מראה שאותה בעיה של שורש לא-ברור קיימת ברובן. בן-יהודה מצביע על עתיקותן של המילים איש ואישה ועל עתיקותה של המחלוקת באשר לשורשים (הגרסה התומכת בשורש א.נ.ש. לעומת הגירסה התומכת ב-א.ו.ש.). נראה שהוא נוטה לשורש א.נ.ש, אך הדברים אינם חד-משמעיים. בכל מקרה, הנה עוד דוגמה לשורשים בני שתי אותיות שהתפתחו וכו' וכו' וכו'..... אה, ובאשר לשאלתך הפוסט-פוסט-פמיניסטית - כבר גיחכתי למעלה כשחשבתי על ההשתלשלות המעניינת א.ו.ש.> אושיות > כוח > גבורה > גבר, ותרשי לי לגחך, אם כי מסיבות הפוכות כמעט, גם למשמע הרעיון של חוסר האנושיות. (להזכירך: הגברים בוכים בלילה..)

גנגי

New member
תיקון טעות שלי:

לא אושיות, אלא "התאושש" היא הדוגמה שרציתי לתת, כדוגמה ל"כוח". אלא מאי, שבאופן משעשע ביותר המילה "אושיות" מקורה בשורש.... א.ש.ה. יפה, לא?

אוֹחַ

New member
ואני כבר חשבתי שאת הולכת לתקן

משהו מרשמייך על גברים. אבל לא חשוב.
אושיה היא לא במשמעות של בסיס/עוגן? עוגן היא גם אשה.

גנגי

New member
רשמיי על גברים?!

לו היית קורא בעיון את המשפט האחרון (לא הציטוט המופלא...) שכתבתי שם היית מבין שרשמיי חיוביים למדיי, דווקא. לא מתלוננת, אבל צוחקת.

אוֹחַ

New member
../images/Emo6.gif אכן: "אינו דומה השונה פרקו מאה

..." ובלי קשר - דעי שגברים בוכים גם ביום. בעיקר במגרשי כדורגל.

גנגי

New member
ולמה לא מספרים את זה

לאבנר גדסי? למה הוא תמיד האחרון לדעת דברים כאלה? הא?

shellyland

New member
עוגן היא *גם* אישה???

עוגן היא האישה האידאלית: All body - no brains אני מעריצה גדולה שלה.

Idan91

New member
לי זה נשמע הכי תמוה בארץ ../images/Emo187.gif,

של"איש" ול"אישה" יהיו שורשים שונים..

אוֹחַ

New member
ובכלל, משהו שרק עכשיו הבחנתי בו:

בכל תהליך בריאת האדם, לא מוזכר "איש": "נעשה אדם בצלמנו כדמותנו". כך, עד יצירת האשה, שם לראשונה מוזכר "איש": "כי מאיש לוקחה זאת" - כאילו שזה שם שכבר שמענו בעבר. לא מוזר?

shellyland

New member
להלן מחשבה:

יכול להיות שבעצם "אדמה" היא הנקבה של "אדם", ושאדם-אדמה היה הצימוד הזוגי הראשוני, אבל משנבראה אישה הוא הפך להיות איש-אישה? סתם, מחשבה...

גנגי

New member
והיות שהנושא פותח פתח

הן למדרשים והן להשערות לשוניות ובלשניות, כמו גם למובאות מתאימות מהשירה ומעולם התרבות בכלל - למה שלא נְפַתּח אותו במפגש? הא? סתם רעיון.

לפני שמחליטים לעסוק במלחמת המינים

אולי כדאי שמארחת המפגש תיגש ותעשה ביטוח לדירתה

גנגי

New member
אתם מתכוונים להביא אתכם

את המקל הזה עם החומר נפץ שניתחתם על פני שרשור שלם, או מה?!

אוֹחַ

New member
../images/Emo6.gif הרגת אותי! זה ישן זה. היום יש

פצצות חכמות שמתבייתות על המטרה ופוגעות רק בה. אפילו מבלי לשפוך את הקפה שלה...

nutmeg

New member
בטח!

אלוהים קרא ברחבי הגן: "א-ד-ם-!!" והגאון ענה "מה?" אדם-מה?... ברור כשמש.

אוֹחַ

New member
אבל...

האדמה היא "אמא" ולא "אשה". וכבר כתוב: "על כן יעזוב איש את אביו ואמו - ודבק באשתו אשר לקח". ומה בסוף? בסוף הוא חוזר: "כי מעפר באת - ואל עפר תשוב".

אוֹחַ

New member
סמטוחה! תיקון: ואת אימו ועוד...

"על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו - ודבק באשתו והיו לבשר אחד". "אשר לקח" - זה מפסוק אחר.

למעלה