אירוסין

naomi78

New member
אירוסין

יש לי שאלה עקרונית, שמאוד מעניינת אותי: אני מכירה זוג שהתארס, הבחור נתן לבחורה טבעת אירוסין (על כל מה שכרוך בכך), אך לא התקיימה חצונה והם נפרדו. הבחורה לא החזירה את הטבעת לבחור, למרות שהחתונה לא תתקיים. האם ההלכה אומרת משהו לגבי זה? לפי מה שהוא שמע הם ע"פ ההלכה עדיין מאורסים, וגורלה "בידיה" עד שהיא תחזיר את הטבעת, האם זה נכון? ואם כן איך ניתן להתיר זאת ללא החזרת הטבעת? תודה מראש.

David i

New member
לא ציינת. לשם מה ניתנה הטבעת?

סתם נתינת טבעת לשם מתנה לכלה - אין בכך כלום מצד ההלכה. אבל מה שכתבת "על כל מה שכרוך בכך" - קצת מחשיד. אם הוא אכן נתן לה את הטבעת לשם "קידושין" והיו עדים שראו את זה (אפילו אם לא אמר "הרי את מקודשת" במפורש, אלא שהדבר הובן כך ע"י שניהם) זה באמת יוצר בעיה הלכתית, יתכן שהיא זקוקה לגט גירושין בכדי להשתחרר ממנו. (עדיף לפרט פרטי הסיפור, כדי לקבל תשובה חד משמעיA

א77

New member
קידושין ואירוסין

יש מושג הקרוי חופה וקידושין. חופה וודאי לא התקיימה. בקשר לקידושין ע"י הטבעת, הרי שזה כמעט לא מציאותי, כי זה 'מנוטרל', שהרי לא חסרים כאלה המעניקים מתנות לשם רכישת לב או יותר מכך, ולא חשבו בזה חכמינו עד כדי קידושין. בזה רבו הדיונים, וסבורני שאם היא קיבלה ממנו טבעת שלא תחת החופה, הרי אין בכך קידושין כלל. והנה בניתוח קל נתבונן. הרי תכניתם המקורית היתה להינשא. ובאותן נישואין היה אמור החתן להעניק לכלה טבעת קידושין תחת החופה למראה עיני עדים ומסדר הקידושין במניין ובברכות ולומר 'הרי את מקודשת לי בטבעת זו כדת משה וישראל'. הרי אם זו התכנית לקידושין, הרי ברור שהטבעת העכשווית שלא בנישואין, אינה מעשה קידושין כלל. אלא שבכל מקרה, יש מצב אחר שמאד לא נעים. אם היו אירוסים, הרי שהיתה הסכמה לנישואין, ומעין 'תקיעת כף'. כל אדם מבין, לא יתארס עם נערה שביטלה אירוסיה הקודמין ללא מחילה מפורשת מהחתן, אם היא זו שגרמה לביטול. וכן כל אדם מבין, לא יתן בתו לאשה לבחור שביטל אירוסיו הקודמין ללא מחילה מפורשת מהכלה, אם הוא זה שגרם לביטול השידוך ההוא. מקובל ונהוג שמבטל השידוך יקבל מחילה בכתב. המחילה בד"כ ניתנת אחרי פיצוי מהצד השני. הדברים בד"כ מתווכים ע"י רב וגדול בתורה. הנושא ארוך מאד. הנסיונות בזה רח"ל מוכיחות עד כמה יש להזהר בזה. יש כאלה שלא הסכימו לבטל את השידוך אף שנוצרה בעיה. אלא התחתנו על מנת להתגרש, כי כך התרת הקשר הוא בטוח ומן התורה. שירבו שמחות.

טבעת שניתנה כמתנה סימלית....

לצורך קרוב לבבות, אף שלא הוחזרה - אין בכך כלום. ואינה חשובה כ"מאורסת".

למעלה