אירוח בפורום

אירוח בפורום

בוקר טוב ביום חמישי הקרוב תתארח בפורום נטורופתית מצויינת ונחשבת שתדבר על בעיות בריאותיות אצל צמחונים, איך ומה כדאי להוסיף לתפריט, כיצד למנוע חסרים תזונתיים וכיצד לגרום לספיגה מקסימלית של חומרים מהמזון. בנוסף כל הלבטים על תוספי מזון, מתי לוקחים ואיך, מינונים, אם יש תוספים שמתאימים לצמחונים/טבעוניים זה המקום והזמן לשאול שאלות. קצת על קרן וולקומיר את דרכי לנטורופתיה התחלתי באופן טבעי לגמרי לפני 18 שנה, ומאז אני מקדישה את כל זמני ומרצי לעיסוק בתחום הרפואה הטבעית, לפיתוח וחקר הרפואה הטבעית וללימוד סטודנטים בתחום. התחלתי בצמחונות מסיבות אידיאולוגיות ובריאותיות וכעבור מספר שנים עברתי לטבעונות. באותה תקופה לא הייתי מודעת לצורך לקבל הנחיות מדויקות מנטורפת/ית, עד אשר פגשתי באחת כזו... בסיום לימודי התואר הראשון בחינוך וסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים החלטתי להתמקצע באורח החיים אותו ניהלתי. למדתי נטורופתיה בביה"ס לרפואה משלימה של המכללה למנהל, בניהולו של ד"ר דני קרת. הלימודים נמשכו 4 שנים וכללו לימודים מעמיקים בברפואה קונבנציונאלית וברפואה משלימה, וכן שנת סטאז' בשירמ – שירותי רפואה משולבת - בבי"ח "אסף הרופא". לאחר סיום הלימודים, המשכתי לעבוד בשירמ כנטורופתית, יזמתי והובלתי פרוייקטים אינטגרטיביים וליוויתי סדנאות לחולי לב ולהורדת לחץ דם. כיום, אני מתאמת מחקר CALM בשירמ; מחקר להורדת לחץ דם באמצעות תוכנית משולבת, הכוללת בין השאר תזונה, פעילות גופנית ותרגילי הרפייה. במקביל, יזמתי ובניתי קורס לשיטות מחקר ומידענות רפואית לנטורופתים, אשר נלמד ב"מכללה למנהל-מדיסין" על כל שלוחותיה ובסמינר הקיבוצים. קורס זה מלמד את הסטודנטים לנטורופתיה חיפוש וקריאת מחקרים רפואיים. המטרה העיקרית של קורס זה היא לעזור להוביל שינוי בלימודי הנטורופתיה בארץ, ע"י יצירת קהילה נטורופתית מקצועית, בעלת ידע אקדמי ושותפה פעילה בשיח האקדמי ובעשייה המחקרית. הקורס מלמד את הפילוסופיה של המדע, חיפוש מחקרים באינטרנט במאגרי מידע של מגזינים רפואיים יוקרתיים בארה"ב וקריאה ביקורתית של מחקרים בתחום הרפואה הטבעית כיום אני מטפלת במרכז אדיב ברמת החייל ובמכב"י טבעי. בנוסף, אני מלמדת במספר בתי ספר לרפואה משלימה ומנחה סטודנטים לנטורופתיה בשנת הסטאז' ובכתיבת עבודות הגמר. אני ממשיכה ומתכוונת להמשיך במרץ ובהנאה לקדם את הנטורופתיה בכל המישורים האפשריים, וגם דרך פורטל טבע-לי, לחיים בריאים בדרך הטבע http://www.teva-li.co.il/ . שרשרו שאלות החל מהיום, והדליקו את מחשב ביום חמישי בשעה 16:00, שם תמצאו את קרן עונה לשאלותיכם. אירוח מוצלח שירי

p e b b l e

New member
חלבון מלא, איך זה בעצם עובד?

הדברים הבסיסיים ידועים לי: שילוב של דגנים וקטניות, סויה, טופו, קינואה. אבל מכאן מתחיל הבלבול שלי. ניסיתי לחפש ולקרוא על כמויות החלבון באוכל אבל לא ברור לי כמה חלבון מלא מקבלים מהשילובים השונים. הצלחתי למצוא מידע על כמות החלבון בקטניות בנפרד ובדגנים בנפרד אבל הטריק הוא הרי בשילוב ואין לי מושג כמה חלבון מלא יש בשילוב. האם הנתונים על כמות החלבון במזון המופרד מדברים על החלבון החלקי או המלא? אם מדובר בחלבון מלא הרי שחומצת האמינו המגבילה קובעת את הכמות ואז בשילוב יש יותר. אם מדובר בחלקי אז לא ברור כמה מהמזון המשלים צריך לצרוך על מנת להפוך לחבון מלא. אז איך בעצם ניתן לספור את כמות החלבון בשילובי המזון? עוד תהייה לא הצלחתי לפתור. ניסיתי לברר מה כמות החלבון הדרושה לאדם ביום. מצאתי המון תשובות כל כך שונות שביניהם הבדלים של מאות אחוזים. במקורות מסויימים מדובר על 20-30 גרם חלבון, באחרים מדובר על 0.8-0.75 ממשקל הגוף ובמקום נוסף אף ראיתי שהמליצו על 62 גרם חלבון. דבר נוסף שקראתי הוא שהכמות המומלצת היום מבוססת על הצריכה הממוצעת של אדם בעולם המערבי אבל יש שטוענים שזה יותר מידי חלבון. אז כמה באמת הגוף צריך?

חלבון מלא - שאלה חשובה ביותר

שלום לך, יופי של שאלה. זה הזמן לעשות סדר: "חלבון מושלם/מלא" הוא זה המספק חומצות אמינו חיוניות בכמות מספקת. חומצות האמינו החיוניות הן אלו שהגוף שלנו לא יודע לייצר בעצמו, והוא זקוק להן ממקורות חיצוניים, כלומר - התזונה. מזון מן החי (בשר, ביצים, דגים, מוצרי חלב) - מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות. מזונות מן הצומח, בעיקר דגנים וקטניות, לרוב חסרים ח.א חיונית 1 או יותר לכן, שילוב של דגנים וקטניות מספק חלבון מושלם - לא מחייב באותה ארוחה, מספיק לאכול באותו יום. חשוב לציין - כי יש ויכוחים רבים על כך - יש טענה האומרת כי כל התיאוריה של "חלבון מלא" התהוותה על בסיס מחקרים על חולדות צעירות, שדרישות הגוף שלהן שונות מבחינת חלבון ובכלל. כמו כן, אין צורך לדקדק כל כך בשילובים ספציפיים של דגן מסוים עם קטנית מסוימת, אלא פשוט לדאוג לצרוך משתי קבוצות המזון במהלך יממה אחת. לגבי כמות החלבון - ה- RDA מדבר על 0.8 גרם חלבון ל- 1 ק"ג משקל גוף. וגם על כך יש ויכוחים בין גורמים בריאותיים רשמיים עולמיים - הטווחים נעים בין 2% ל- 10%. כנראה, כמו תמיד, התשובה היא איפשהו באמצע. כפי שאמרת יפה - בפועל, רוב האנשים בעולם המערבי צורכים יותר מדיי חלבון, אשר יכול לגרום לנזקים כגון: בעיה בתפקוד כלייתי, עליה בלחץ דם, אוטאופורוזיס ועוד. התשובה הפשוטה ביותר היא: אם תאכלו מספיק קלוריות, ממזון בריא ולא "ג'אנק" וגם לא רק פירות כל היום - תקבלו את כמות החלבון שאתם זקוקים לה, שהרי חלבון קיים בכל מזון. הרבה בריאות

p e b b l e

New member
כמה אומגה 3 צריך לצרוך?

עד כמה שאני מבינה, יותר חשוב היחס בין אומגה 3 ל- 6 מאשר כמה אומגה 3 צורכים בפועל. איך מודדים מה היחס הקיים בגוף בין 2 האומגות? איך ניתן לברר אם יש מחסור?

יחס אומגה 3 ל- 6

שלום, עקרונית ניתן למדוד חומצות שומן בדם, אולם בדיקות אלה אינן זמינות ולכן, הדרך היחידה שלנו היא לנתח את התפריט שלנו: האם הוא מכיל מספיק אומגה 3 (שמן/זרעי פשתן, זרעי צ'יה, עלים ירוקים, רגלת הגינה ודגי מים קרים) האם הוא לא מכיל יותר מדיי אומגה 6 (תירס, שומשום, שמן סויה ורוב המזון מן החי, מלבד דגים). היחס עליו מדובר הוא: אומגה 6 פי 2 מאומגה 3 - אך גם על כך יש ויכוחים כיום. מרבית התפריטים של העולם המערבי מכילים אומגה 6 פי עשרות מאומגה 3... ולכן חשוב לשנות את היחס.

p e b b l e

New member
מכיוון שהפורום שלנו הוא פורום של צמחונות

התזונה של רוב חברי הפורום ככל הנראה לא דומה לתפריט של העולם המערבי. אנחנו לא אוכלים דגים וגם לא בשר, חלקנו גם לא צורכים אף מזון מן החי. האם האיזון היחיד של צמחונים הוא רק בין תירס, שמן שומשום, ושמן סויה לעומת פשתן, צ'יה, ועלים? יש עוד מזונות שצריך לשים אליהם לב? האם הסויה על צורותיה השונות מכילות הרבה אומגה 6? איך אפשר לבדוק זאת?

צמחונות והעולם המערבי

ישנם הרבה צמחונים שתפריטם דומה לתפריט של העולם המערבי ולעיתים אף גרוע ממנו. לא כל צמחונות היא צמחונות בריאה

p e b b l e

New member
על פי הבנתי, כשמתייחסים לתפריט "מערבי"

מתכוונים לצריכה מרובה של חלבון מן החי וחוסר בירקות/פירות וסיבים. אין ספק שלא כל צמחונות היא בריאה, אבל שאלתי ספציפית לגבי האומגה 6 שמצויה במזונות מן החי (לפי תשובתה של קרן). מכיוון שחלקנו לא צורכים מזונות מן החי כלל או מעט מאוד, רציתי להבין קצת יותר טוב למה צריך לשים לב בנוגע לאומגה 6.

מורה נבוכים לחומצות שומן

אומגה 3,,6,9 זו צורה של חומצת שומן שנותנת לה תכונות מסויימות. זה בערך כמו להגיד שיער שחור\בלונדיני\ג'ינג'י. חומצת שומן זו צריכה להיות ביחס מסויים לאומגה 3 (1:2/3/4), מהסיבה שאם בגוף תיהיה חומצה ארכידונית בעודף (אומגה 6) יופיעו מחלות שונות כגון פגיעה במערכת החיסונית, אלרגיות שונות, בעיות בקרישתיות הדם, דלקות שונות, ואף סרטן. ישנם הטוענים שאם למוח אין מספיק חומצת שומן מסוג אומגה 3 הוא יקח את מה שהכי קרוב לזה, וזה AA(חומצה ארכידונית=אומגה 6). ואם מעטפת המיאלין תיהיה מסוג חומצת שומן אחרת(לא אומגה 3) יתחילו צרות... איפה יש אומגה 6: בשר, שקדים, אגוזים וזרעים שונים (גם בפיצוחים.. אפרופו תזונה מערבית ומונדיאל), שמנים צמחיים, דגנים מסויימים (בעיקר חיטה). כשמסתכלים על המקורות רואים שגם תזונה צמחית יכולה להוביל ליחס לא טוב בין האומגות. אסכולה נוספת אומרת ומסכימה עם כך שהיחס הוא חשוב אך לא פחות חשוב מקור האומגה 6 ואם הוא ממקור צמחי אז זה פחות יגרום לנזק, אבל כאמור ישנה הסכמה גורפת מצד כולם בדבר היחס. מנגנון ההמרה אצל טבעוניים/צמחוניים כפי שקרן הסבירה, בדבר אומגה 3 ממקור צמחי, הוא תלוי בגורמים תזונתיים (מספיק אנזימים, מינרלים שונים, אפילו הורמונים בכמות מספקת) וכן בגורמים גנטיים. אם מתעורר חשד בדבר עודף חומצת שומן מסוג אומגה 6 יחד עם סימפטומים של מחלות שונות יש לבדוק כיצד ניתן לשפר את התפריט. שירי

p e b b l e

New member
תודה רבה על ההסבר המפורט, ועוד שאלה

מכיוון שלא טוב אם יש עודף של אומגה 6 בגוף ולא כל כך פשוט לבדוק את זה, האם עדיף שיהיה עודף באומגה 3? האם עדיף לצרוך הרבה אומגה 3 כדי שלבטח לא יהיה עודף באומגה 6, אבל להסתכן ביחס מוטה לטובת האומגה 3?

ראשית, קשה להגיע לעודף באומגה 3

לעומת אומגה 6, כי כמעט כל דבר שאנו אוכלים עשיר באומגה 6 ועני באומגה 3. במידה ואכן איכשהוא מצליחים לעשות את זה (בד"כ רק אם מתערבים אם תוסף חיצוני) יכולים לגרום לבעיות בריאותיות אחרות כגון : שיטפי דם, דימומים מסוכנים, בעיות במערכת ההורמונלית ועוד.. דבר אחרון, היחס מבחינת הגוף צריך להיות לטובת אומגה 6 שיש לה תפקיד במניעת הזדקנות ויצירת הורמוניים ובשל כך אסור לשנות את היחס.

p e b b l e

New member
איך מודדים כמות סיבים במזון?

לפי הבנתי מומלץ לצרוך כ- 20-30 גרם סיבים ביום. מה שלא הצלחתי להבין זה איך לספור כמה אני צורכת. אמנם על אריזות של מזון מוכן לרוב רשום את כמות הסיבים, אבל לרוב אני אוכלת אוכל ביתי או ירקות טריים ועליהם לא כתוב. איך אפשר לוודא שאכן צורכים כמות מספקת של סיבים?

צריכה יומית של סיבים

היי, ישנן כיום הרבה טבלאות באינטרנט שמפרטות את כמות הסיבים במזונות השונים. אך אני יכולה לומר לך, גם מבלי לחשב במדויק בכל פעם, שצריכה של מזון צמחי - בעיקרו דגנים מלאים, קטניות, מגוון ירקות ופירות - מספקת אף יותר מ- 30 גרם סיבים ביום - כמובן אם אוכלים כמות מספקת ולא עושים דיאטה קיצונית.

hungrywombat

New member
איך צמחונים וטבעונים עושים דיאטה כמו אטקינז?

יש הרבה מה לאכול?

דיאטת אטקינס

אני לא ממליצה על דיאטת אטקינס - לא לצמחונים ולא לאוכלי בשר. זוהי דיאטה קיצונית ולא מאוזנת, שאמנם יש לה תוצאות יפות ומהירות בתחום הירידה במשקל, אך עשויות להיות לה השלכות מזיקות על הבריאות (חמצת בדם, פגיעה בכליות ועוד). ברור שלצמחונים כמעט ואין מה לאכול בדיאטה הזו, כי רוב המזונות הצמחיים מכילים גם כמות יפה של פחמימות - שנמצאות בסתירה עם דיאטה זו... אני ממליצה לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, לבצע פעילות גופנית באופן קבוע - ולהגיע לתוצאות בדרך הבטוחה יותר

תחליפים לסויה?!

היי שוב, קשה למצוא תחליפים שיהיו זהים בהרכבם המדויק לסויה. אפשר לשלב דגנים מלאים וקטניות - באותה ארוחה או לפחות באותו יום - אבל עדיין... בסויה יש חומרים חשובים נוספים, כגון פיטואסטרוגנים, שאת חשיבותם לבריאותינו אנחנו מבינים כיום יותר ויותר - גם במחקרים. אנשים רבים אינם אוהבים את הסויה - בעיקר את המרקם שלה, שהרי אין לה טעם. אני מצאתי שהצורות המועדפות ביותר עליי ועל המטופלים שלי הן: 1. אדממה - פולי סויה ירוקים - מבשלים אותם 2-3 דקות (או רק משרים במים רותחים מהקומקום), בוזקים מעט מלח - ויש לנו יופי של נשנוש. כמו כן, אפשר להוציא את הפולים מתוך התרמילים (כיום יש גם את זה מוכן) ולשלב בתוך תבשיל אורז מוקפץ עם ירקות ומעט רוטב סויה איכותי - מעדן! 2. ממרח פסטו-טופו - לוקחים חצי גוש טופו (את החצי השני ניתן לשמור בצנצנת עם מים במקרר. אם מחליפים את המים בכל יום, ניתן לשמור למשך 10 ימים ולהכין עוד ממרח בעוד מספר ימים
) - שמים בבלנדר (אפשר גם בלנדר ידני) עם הרבה בזיליקום, שום, צנוברים, שמן זית ולימון. זה ממרח מצוין, שאפילו ילדים רבים אוהבים אותו. כדאי לנסות...

חשיבות הפיטואסטרוגנים

לפיטואסטרוגנים יש חשובות מאוד גדולה באיזון הורמונלי ובסילוק עודפי אסטרוגן (עודף אסטרוגן קשור למספר סוגי סרטן על רקע הורמונלי) - פיטואסטרוגן הוא הרבה פחות פעיל מאסטרוגן לא צמחי (כזה שמיוצר בגופנו וכזה שאנחנו מקבלים ממזונות מן החי, ואפילו מפירות ומירקות בגלל זיהום מי התהום על ידי לולים ורפתות בארץ, שלא נדבר על הפלסטיקים שמשחררים הורמונים דמויי אסטרוגן) - הפיטואסטרוגן שיש בסויה (איזופלבון) מתחרה על אותם קולטני האסטרוגן בגוף, ובכך מפחית את כמויות האסטרוגן בגופנו (בכך שלא נותן לאסטרוגנים העוצמתיים יותר להיקשר אליהם - מעכב תחרותי). פיטואסטרוגנים מסויה (איזופלבונים) מסוג גניסטאין, דאירזאין, וגליציטאין) חוסמים עירור של תאים סרטניים על ידי הורמוני מין (ביניהם האסטרוגן), ועוזרים למנוע מהסרטן לספח כלי דם כדי להזין אותו (בדומה לפעולת הפוליפנולים בתה הירוק). כדאי לשים לב שצורכים סויה שלא עברה הנדסה גנטית! מילה יופה - רפואה טבעית לפי סוג דם [email protected]

hungrywombat

New member
שאלה מאמא שלי על צבע עור למי שאוכל ירקות

איך אפשר לסדר את הדיאטה ככה שלא יהיה עור צהוב או כתום? לאכול פחות ירקות לא ממש עזר

למעלה