איפה מחפשים??

צביקה ה

New member
איפה מחפשים??

בימים האחרונים ריכזתי חיפושים סביב משפחתן של אביו של סבי, משפחת הרשקו וסביב משפחתה של אמא של סבתי משפחת שוורץ. הרשקו הוביל היגעתי לכפר בשם סאספאלו שבו נולד הרב סבא שלי וכפי שהבנתי אביו אמור להיות קבור שם. חרשתי את הרשת עד שגיליתי שהכפר הזה אשר ניכתב בהונגרית Szászfalu נימצא היום באוקראינה, קרוב לגבול הונגריה ורומניה וניקרא היום Sasovo. שאלתי היא היכן אפשר למצוא אינפורמציה שנוגעת לאיזור הזה? לאן האיזור הזה שייך מבחינת מחקר שורשים? הונגריה? אוקראינה? גליציה? למשפחת שוורץ היגעתי בעזרתו האדיבה של עב שמצא את שם הכפר Örszállás באיזור שהוא כיום סרביה. שם הכפר שונה ל Stanisic. שוב אין לי מושג היא היכן אפשר למצוא אינפורמציה שנוגעת לאיזור הזה. האם לחקור בסרביה או ביגוסלביה או תחת איזור אחר? אודה לכם אם תוכלו להכין אותי למקורות אינפורמציה. תודה.

נושא חשוב מאוד

שלום רב, צביקה
הנושא שהעלית חשוב מאוד, כיוון שהוא גורם לבלבולים רבים, אם לא שומרים על הכללים. אחד מכללי היסוד בגנאלוגיה הוא זה: ההתייחסות ליישוב כלשהו היא תמיד על פי שמו הנוכחי ועל פי שיוכו המדיני הנוכחי
על פי ההגיון ועל פי הצורך, ניתן להוסיף הערות לגבי שמות קודמים או שיוכים קודמים (בעיקר לחבלים היסטוריים, דוגמת גליציה או טרנסילבניה, או לאימפריות וותיקות, דוגמת האוסטרו-הונגרית). המקום הראשון לחיפושי יישובים במזרח אירופה (ולא רק) הוא ShtetlSeeker מבית JG. אם תחפש שם את הכפר הראשון שהזכרת (חפש ללא האומלאוטים ודומיהם), תמצא כי יש שתי אפשרויות לכפר בשם זה ברומניה. איך בוחרים מי מבין השתיים מתאימה? כדאי להביט היטב על מיקומן של העיירות הללו, ולנסות לעמת את מיקומן עם מידע נוסף (קירבה לערים גדולות, נהרות קרובים, קווי מתאר גיאוגרפיים וכו'). ארנון

צביקה ה

New member
אם כבר אתה זה שעונה לי

הזיהוי שלי את הכפר Szaszfalu כ Sasovo או Sasove באוקראינה הוא ודאי מתוך סיפור של סבי בו הוא מתאר איך הדודות שלו שגרו בכפר לקחו אותו לטיול בכפר בשם Feaketeardo. עשיתי עבודת נמלים על מפה של האימפריה האוסטרו-הונגרית משנת 1910 כדי להצליב את כל המידע הזה וגם למצוא את השמות החדשים של האיזור היום כפי שאפשר לראות בתמונה המצורפת. ולמה כל זה צריך לעניין אותך? חיפוש מהיר בגוגל על הכפר Szaszfalu נתן לי את דף היזכור של מחוז וינוגרדוב בדף הזה ישנם 7 הרשקוביץ (!!!) ואין איזכור של הרשקו אחד. אני יודע בוודאות שזה כפר מולדתו של סבו של סבא שלי.
האם יתכן (מתוך מה שאתה יודע) שהרשקוביץ התגלגל מסיבה זו או אחרת להרשקו?
האם ידוע לך באילו נסיבות השינוי הזה יכול היה לקרות?
האם איזור הזה של האוקראינה שנימצא כ 5 ק"מ מהגבול הרומני גם היה שייך באיזושהיא צורה לרומניה?

כעת שאלתך ברורה הרבה יותר

הדרך לאיתור הכפר הינה דוגמא מצוינת לכך שסיפורים משפחתיים "קטנים" (לכאורה) יכולים לסייע לנו באיתור פרטים משמעותיים ביותר. לגבי שאלותיך על שם המשפחה - לצערי, אין תשובה בידי, כיוון שטרם התוודעתי לאטימולוגיה של שמות המשפחה (אפילו לגבי אלו שלי...); גם שאלתך בנוגע לאזור תיוותר יתומה מתשובתי, כיוון שאזור זה זר לי לחלוטין. הבה נמתין למומחי האיזור - ונחכים... ארנון

Ohle74

New member
שוורץ יוגוסלוויה...

הפירוש של הרשקוביץ עשוי להיות הבן של הרש או של הרשקו (היו בעבר דיונים בפורום על שמות כנ"ל). לגבי יוגוסלוויה - קרא את המאמר במדריך לגניאלוג המתחיל: http://users.tapuz.co.il/familyroots/gen_guide/index.html אזורי מחקר>יוגוסלוויה אם תכתוב שמות יותר מדויקים אוכל לבדוק בספרות.

צביקה ה

New member
אני אשמח לקבל עוד פרטים

המשפחה שלי מ Örszállás או בשמה הנוכחי Stanisic. שם המשפחה שוורץ. סבתא של אבי נולדה במקום הזה ב 1881 ושמה הוא Sherlota Laibe או בעברית שרה אהובה. הוריה Chaim Solomon, חיים שלום שוורץ ו Beti, בטי וויס. כמו כן היו להם בנוסף לסבתו של אבי עוד בת ו 2 בנים, בילה אן ביילע, אליעזר או לייזר ו Fulop Hillel או הילל שוורץ. תודה צביקה

Ohle74

New member
את השמות....

המדויקים לא מצאתי, אך יש לציין כי לקהילת סטאנישיץ' מוקדש ערך בפנקס הקהילות יוגוסלוויה (למרות שמדובר בכפר). אני מניח שבשנות ה-80 של המאה ה-19 חיו במקום בין 10 ל-20 משפחות. החזן לפי פנקס הקהילות בין שתי מלחמות העולם היה בלה וייס (קרוב?). בדוק למידע נוסף בארכיון בי-ם (טלפן לפני כן לצבי לוקר - המס' ב-144 ב-י-ם, שיוכל לעזור לך). כמו כן כתוב לקהילה בבלגרד ולארכיון עיר המחוז סומבור: Istorijski Arhiv Sombor Trg Cara Lazara 5 25000 SOMBOR בהצלחה

למעלה