איסטנבול 1900-1950

פרח75

New member
איסטנבול 1900-1950

אני מחפשת מידע על התקופה הנ"ל באיסטנבול, במיוחד על חיי היהודים והתרבות שם בתקופה הזו. כמו כן, מחפשת מידע על השריפה הגדולה של השכונה Haskoy שככל הנראה היתה באוקטובר 1913 אך איני מוצאת מידי באינטרנט. האם אתם יכולים לעזור לי?

SuzieRS

New member
בעברית עוד לא שמעו על Haskoy

הבנתי שתורכית את לא מבינה. נשאר לנו רק אנגלית . באינטרנט יש המון חומר, רק צריך המון, המון, המון סבלנות לחפש, לא רק בכותרות אלא לקרוא גם בין השורות. ב-HASKOY חיו יהודים עוד בתקופה הביזנטית. במאה ה-XV , היהודים הגיעו עם גירוש ספרד. והאוטומנים חיזקו את אוכלוסיתה, הביאו יהודים מבוססים מצפת ומחצי האי מורה (יוון). אזורים אחרים בהם התישבו יהודים הם BALAT, ORTAKOY, . הקראים התישבו ב- KARA KOY (karai koy). ---שריפות בחאסקויי: יש לזכור ששריפות לא קרו רק בגלל חוסר תשומת -לב אי זהירות וכו',אלא גם נגרמו בכוונה,שכונות יהודיות הוצתו ע"י נוצרים,בעיקר יוונים. יוונים לא רק הציתו בתים ורובעים שלמים אלא גם רצחו יהודים בבתיהם, בדרך או ביציאתם מבתי הכנסת. בגלל הסינאה הקלאסית - הרי הרגנו להם את ישו המשיח,ובגלל קינאתם ליהודים. ליהודים היה מעמד מיוחד אצל הסולטנים.
---השריפה בחודש מרס 1908: שריפה גדולה מאוד ברובע היהודי-HASKOY : השרפה קילתה 500 בתים ויותר מ-5000 יהודים נשארו ללא קורת גג. נשלחה טלגרמה- מברק- לארצות הברית ל שר המיסחר והעבודה מר אוסקר ס. שטראוס, בבקשה לעזרה.
--- מאי 1909: חלק של הרובע היהודי HASKOY נהרס. כ 500 יהודים נשארים ללא קורת גג.
---פברוארי 1921: יותר מ120 בתי מגורים, חנויות רבות נשרפו ברובע היהודי KUSKUNDJUK. רובם שייכים ליהודים עניים.
פרח 75, יש עוד המון חומר, צריך רק סבלנות לחפש. בהצלחה יקירתי. --------- נ.ב. כשתסימי את העבודה נשמח מאוד אם תביאי אותה הנה ,לפורום "תרבות הלאדינו"
- שלא יבלבל אותך- גם ב MUSH-במיזרח אנאטוליה- ישנה עיירה בשם חאסקוי.

פרח75

New member
וואו תודה רבה!!!!

אני אכן מחפשת המון באינטרנט אבל לא מצאתי הרבה חומר באנגלית. סבתא שלי תיארה בספרה שריפה גדולה ב- HASKOY בראש השנה, אוקטובר, 1913 ואני לא מוצאת משהו בתאריכים האלה. תודה רבה על העזרה

SuzieRS

New member
../images/Emo39.gifפרח 75 - איזה ספר? האם אפשר

לקנות? מי המחברת-סבתאתך- ? באיזה שפה כתוב הספר? אנחנו,כאן צמאים על כל מילה בלאדינו, או/ על חיי היהודים בארץ מוצאם. אשמח לקרוא את הספר של סבתאתך וגם את עבודתך,לכשתסיימי אותה.

פרח75

New member
אז ככה...

סבתי סיפרה לי במשך השנים הרבה מחייה באיסטנבול ועם העליה לארץ ואפילו כתבה חלק קטן מכך למזכרת לדורות הבאים. החלטתי לקחת את זה ולכתוב ספר על חייה בתקופה הזו. אשמח מאד לפרסם כאן את הנושא ברגע שהספר יהיה מוכן אבל זה יקח לי הרבה זמן. אני כרגע רק בשלב התחקיר, עוד לא התחלתי לכתוב. הוא יהיה בעברית, היות ואני לא יודעת לאדינו (לצערי). תודה על ההתעניינות

Sarika

New member
פרח, אנחנו יכולים לעזור לך לתבל את

כתיבתך במילים בלאדינו, זה יתרום לאותנטיות של הסיפור.

Sarika

New member
הצעתי פשוטה....

תרשמי כאן כל מילה או משפט שאת רוצה ואנו נתרגם לך ללאדינו.

rifka1

New member
סוזי למדתי עוד - הסבא היה מספר

שתמיד היו שם הרבה שריפות. כאשר הייתה שריפה, היו אז מכבי אש לא עם מכוניות אלא עגלות עם בעלי חיים או רגלי. אותן הקבוצות של מכבי האש היו רבים בדרך מי יכבה את השריפה. עד שהייתה מגיעה איזו שהיא קבוצה כבר לא היה מה לכבות כי הכל נשרף. אבל היא קבלה את הכבוד או הכסף.

aviev1

New member
מי זוכר.. מה היינו מחכים לאלה הבאים

מטורקיה לבקר או מאלה שנסעו לבקר שם וחזרו. קודם כל שנפוסטוק....מה שנקרא היום בפי כל פוסקוק חלבי. אבודרחו.... זה הדג עם השעווה הצהובה.. ממש מעדן צ'ירוס... דג מיובש לשים בסלט. פסטורמה... טעים מאד וחריף..נדמה מפפריקה חריפה.. היתה עליו שמועה או בדיחה שזה מבשר של חמור קוויאר.....מעדן מלכים,משהו וכמובן איך לא..הסרסיצ'ה...נקניק כזה טעים... ובמיוחד על האש יחד עם ביצה עיין הלוקום...עם הפוסטוק בפנים הקולוניה פרז'ה עם ריח הלימון הסחלפ האמיתי...מחמם אפילו את הנשמה בחורף ואולי יש עוד..לא זוכר... למרות שזה היה מזמן אפשר עוד היום כמעט היום להשיג ברחוב לוינסקי בתל אביב..ואני לא בטוח כלל שבאיסטנבול עוד אפשר להשיג.

ש ח ר ש

New member
מכל הכתוב זוכרת את

הסרסיצ'ה הלוקום הסחלפ שאצלנו נקרה סלפ ואת הקולוניה שיש לי עד היום בקבוק שנשאר מאמא שלי ואני מסניפה כל פעם את הריח כי זה מזכיר לי את הבית אין אין כמו הריח הזה

SuzieRS

New member
שכחת את הKAYMAK. ביגללו אני כאן.

אני עדיין חולמת על פרופ'יטירול בתוך סופ אנגליז. שזה:- פחזניות קטנות ממואלות בקאיימק, מונחות בערמה בתוך רוטב -מרק- שוקולד.

may55

New member
Haskoy בית החיים היהודי

Haskoy בית החיים רואים שהכתוב על המצבות בעיברית מוזיאון יהודי באיסטנבול בתי כנסת יש לגלוש הרבה ולחפש

למעלה