אינקופרסיס וטורט...

לוחמת1

New member
אינקופרסיס וטורט...

ערב טוב לכולם, כמעט כל יום אני נכנסת לפורום ועוקבת אחרי ההודעות, אמנם לא מגיבה בד"כ אך מרגישה מאוד כחלק מהמשפחה המופלאה הזאת. ואודה לכם מאוד אם תוכלו להגיב לשאלתי. האם נתקלתם בתופעה של אינקומפרסיס בילד הלוקה בתסמונת טורט? חשוב לי לדעת אם זה הולך ביחד או שזה תופעה נפרדת לחלוטין. למען הסדר הטוב, "אינקומפרסיס"= אי שליטה בסוגרים (אצל בני מחמלי זה קקי במכנסיים והוא בן 10!!!). אשמח מאוד לתגובות. תודה

אולי הוא מתאפק לא ללכת לשרותים עד ש"בורח לו"?

חגית35 כתבה על זה פעם. תעשי חיפוש בפורום. עוד משהו שעולה לי בראש- שאולי זה טיק (הוא "לוחץ בכוח" על הסוגרים כחלק מטיק, וכתוצאה מכך "בורח לו במכנסיים"). זה סתם השערות... תכלס אין לי מושג.

חגית35

New member
יכול להיות שיש לו טיק של הסוגרים או שבאמת

זה אנקופרזיס ENCOPRESIS - זו בעיה של בריחת צואה או הכתמת תחתונים או יציאות "קטנות" ובנסיבות מביכות חברתית ובסיטואציות לא הולמות קרי- לא בשירותים. זה שכיח יותר בבנים מאשר בבנות נדמה לי שפי 4. יש קשר להפרעות חרדה ואוסידי (אז מן הסתם משם יש קשר לטוראט) אבל לא ידוע לי על ציטוטים ישירים הקושרים זאת לטוראט. לבני יש את זה וזה באמת בעייתי. ידוע שיש קשר לתעוקה רגשית ולהתאפקות- זה פורץ בחומרה בכל פעם שיש תעוקה רגשית ומתח ומצוקה וככה אני יודעת לפעמים שהילד לחוץ, הוא מתאפק ומתאפק ובאמת בסוף יש בריחות, או שהקקי מתייבש אחרי מספר ימים ומכאיב ואז יש אדום מאוד בפי הטבעת וזה עוד טוב ליד מקרים של סדק (פיסורה) זנגרמת עקב ייבוש הצואה כי כל הנוזלים בורחים (ומכתימים את התחתונים) והצואה נותרת קשה ויבשה ועם צורת חרוט- היינו קצה מחודד ומשונן ש"דוקרכ" לילד בקצה פי הטבעת והקצה האחר מאוד עבה עד כדי שקשה לו לעבור בחלחולת מה שמחריף את בעיית הכאבים למעשה קשה לדעת מה הביצה ומה התרנגולת כי אם יש חרדה גבוהה אז הטקסים והאוסידי מחמירים אז הגיוני שאנקופרזיס יחמיר בזמן חרדה כי הוא גם סוג של טקס או של מנהג כפייתי הבן שלי יכול לעמוד כולו אדום ומזיע ורועד ומסכל רגליו חזק כדי להתאפק בעוד שכזה בקלות הוא יכול לשחרר והסבל שלו כזה רב והוא לא מוכן לזוז בזמן זה ופשוט ממשיך לסבול כתבתי בעבר על פתרונות של תזונה עתירת סיבים, אבילק סירופ שמרטיב את הצואה ועושה אותה לחה או שמן פרפין או נרות או חוקנים במקרים קשים הבעיה התנהגותית. קשורה לשליטה. לכן מאוד רלוונטית כמו טיקים, הרגלים כפייתיים לטיפול התנהגותי. יש לה בת דודה בדמות התאפקות למתן שתן- שנקראת אגב מיורזיס, שמאוד דומה במנגנון של התאפקות עד כדי בריחה. כמי שלומדת כעת ניתוח התנהגות יישומי אוכל לאמר שיש הצלחות לא מעטות בטיפול בסוג זה של בעיה בגישת ה-ABA עצה של סטודנטית שעוד לא מיומנת לטפל- חשוב לראות אם יש איזה תוצאה ישירה אחרי כל התאפקות שאת רואה משהו שקורה אולי הילד מקבל איזו התייחסות מיוחדת עקב המצב- לטוב או לרע לא חשוב, אולי תשומת לב? עונש??? דחייה? אמפטיה? אמבטיות והתעסקות סביב ניקיונו??? למרות גילו אני אומרת ששווה לבדוק ולנהל רישוםן מדוייק של השעות בהן זה קורה, היכן, עם מי, האיזו סיטואציה ולרשום מה קורה אחרי זה- התייחסות הסביבה וכו' מה קורה לו עצמו יש מקום לבדוק שלא מתעסקים יורת מידי עם הסירחון והקקי עד שזה הופך לאיזה מעשה שמתגמל אותו בתשומת לב או אולי מאפשר לו למשל יציאה מהשיעור או הכתה להתנקות מה שאולי מהווה עבורו איוורור ממטלת לימוד קשה?? ועצה שלי כאמא- אני מצאתי דרך "לפרק את הפצצות" עם בני במקרה הזה למשל, אחרי שנים שהוא סובל מזה והוא היום בן 8 , איך שאני רואה תנוחת התאפקות או פרצוף (ואני כבר עם סונר לעניין) אני אומרת לו לרוץ לשחרר את... ( יש לנו שם פרטי בבית לחתיכת קגקי שלא אכתוב כאן...) בשירותים לפני כן היו טקסים שלמים סביב זה ומתנות ופרסים ואסימונים והינו המון תקופות מייאשות של סירחון שלא סבלתי והייתי נשברת וצורחת על הריחות והמריחות על הקירות - מודה. של קקי מרוח על הקירות כי הילד היה דוחף אצבעות ומתעסק כי היה כואב לו היה מנסה להוציא את הקקי ומלכלך ומסריח כל מה שרק נגע בו, כל ההתעסקותץ היתה ממש מסריחה וטראומטית עבורי כיום יש פה ושם התאפקויות ואני בד"כ מצליחה לגרום לו לרוץ לשחרר קורה לו אגב הרבה בגן ציבורי שהוא ממש חייב... והיום המצב השתפר אז אם במקרה יש לו הוא יסכים ללכת אתי לשיח ולעשות, אני רואה שהוא חרד לחלוטין ואני אומרת לו שעם הרבה הסברה וןדיבור שעדיף להוציאו מאשר יכאיב לך וידקור אותך והוא רוצה לצאת ולהיות חופשי הקקי ממש עשיתי לו האנשה, הקקי אצלינו הפך ליישות. ואז הוא מוציא ואני אומרת לו לנשום והרגיש כמה נעים וקל לו ... זה מעין דיבור עצמי בקול שמשכנע ויוצר אצלו תחושת הקלה גישת ניתוח התנהגות מאוד יעילה בפתרון התנהגויות של אי שליטה כגון בהרטבה, עישון, וגם אנקופרזיס. מציעה לך לחשוב על זה...

לוחמת1

New member
היי חגית ותודה על התייחסותך המפורטת מאוד

המאמר שצירפת משקף בדיוק את מה שקורה אצל רון, ואת כל הפעולות הנדרשות אני אכן מבצעת, היום אנחנו בתהליך מאוד חיובי עם רופא מדהים שמטפל אינטנסיבית בבעיה. פשוט רציתי לקבל תגובות, על מנת לבדוק קשר ישיר בין טורט לאנקומפרסיס. בכל אופן ריגשת אותי באופן שהתייחסת לשאלתי.

לוחמת1

New member
תודה על תגובתך

זה בדיוק מה שאני מנסה לבדוק אם זה קשור לסוג של טיק אבל עדיין לא סגורה על זה

חגית35

New member
משהו שמצאתי לך בגוגל על הנושא

תשובה מאיזה פורום על שאלה בנדון שנראית לי מאוד נכונה מבחינת המידע והעובדות שבה על אנקופרזיס ובאמת חפשי פה בפורום מה אני הכנסתי בנדון- והכנסתי אנקופרזיס מתפתח כתוצאה מעצירות ממושכת- לרוב הילדים שסובלים מאנקופרזיס יש - הסטוריה של עצירות ו/או יציאות כואבות - ( אם כי לא תמיד הילד או ההורה זוכר את המקרה שהתחיל את כל השרשרת הזאת) - חויה כואבת זאת מתחילה מעגל של המנעות מהליכה לשרותים והתאפקות - כאשר ילד מתאפק זמן מה - המעי הגס מתמלא בצואה,נמתח ומאבד מצורתו המקורית - והמעי הדק מתמלא בצואה נוזלית אשר נוזלת לתוך הקולון סביב צואה מוצקה יותר - בשלב הזה יש לעתים קרובות "דליפות" קטנות של קקי אשר עלולות להכתים את התחתונים והורים רבים חושבים בשלב הזה שהילד פשוט לא ניקה את עצמו כראוי. עם הזמן המעי מתרחב יותר ויותר ואז מתרחשות "תאונות" - וילדים עלולים לעשות תנועות מעיים שלמות בתחתונים ולזה קוראים אנקופרזיס. בגלל ש"התאונות" מורכבות מצואה אשר "דלפה" מהמעי הדק אל הקולון - ולא עובדה באופן מלא היא נוטה להיות כהה יותר,לעתים קרובות דביקה ובעלת ריח עז. ובגלל שיציאות אלה הן בעצם דליפות - חשוב להבין שהילד לא שולט על היציאות האלה והוא לא תמיד מרגיש שזה קורה - עד שזה כבר ממש מאוחר. היות וברוב המקרים אנקופרסיס היא לא בעיה התנהגותית ראשונית - הילדים לא עושים את זה "דווקא" או מ"עצלנות" - לעתים קרובות יש מעגל הפוך - וקשיים רגשיים והתנהגותיים מתרחשים בגלל האנקופרזיס . זו הסיבה שילד שאובחן כסובל מאנקופרזיס צריך עזרה רפואית מובנית ומיידית. מאד חשוב לשוחח עם רופא ילדים ו/או גסטרואנטרולוג ילדים ויחד תוכלו לחשוב האם אכן מדובר באנקופרסיס וכיצד לעזור לו אם זה המצב. יש סוגי טיפול שונים - בהתאם למצבו של כל ילד, החל משינויים בדיאטה, שילוב של תוכניות התנהגותיות ושימוש במרככי צואה. ושוב - אם אכן מדובר באנקופרסיס - לא מדובר בתופעה שנמצאת בשליטה המודעת של הילד. חשוב אם כן, לא להזניח את הנושא ולנסות לבדוק דרכי התערבות שיכולים לעזור- לעתים קרובות ניתן לעזור לילדים באמצעות דמיון מודרך - אשר יכול לעזור בהורדת החרדה , תרגילים שונים אשר עובדים על השרירים הטבעתיים (שיטת פאולה) יכולים לבמקרים מסויימים לעזור גם כן. ובמישור הרגשי-התנהגותי - תוכנית חיזוקים אשר מלווה בהתייחסות למקורות אפשריים לעצירות (מתח,חרדה, תקשורת עם ההורה) - יכולים להיות מאד מאד יעילים. במכונים להתפתחות הילד, וגם במרפאות לטיפול בהרטבת לילה (כן,כן) יש לעתים קרובות אנשי מקצוע אשר יכולים לעזור מאד באיתור הקושי הספציפי ובנית תוכנית עבודה מתאימה. אבל במקרים רבים, סבלנות,חיזוקים, שילוב של מרככי צואה ועיסויים משיגים תוצאות טובות מאד." להלן מקור הציטוט: http://www.kol.co.il/pub/showByCat.asp?catID=419

yasha31

New member
שלום לוחמת..

אצלינו יש לפעמים הרטבה במכנסיים (ילד בן 8) שאני חושבת שנובעת מטיק בבטן. אני רואה בפירוש את הטיק הארור הזה של כיווצי בטן מאוד חזקים ואני מאמינה שזה מה שגורם לו להרטיב. אבל אולי גם לא.

לוחמת1

New member
היי yasha31

זהו שזה מה שאני מנסה לברר ולא בטוחה עדיין, כי לרון יש בעיות רגשיות שהופיעו עוד לפני שאובחן עם תסמונת טורט. כך שהבעייה עם הקקי קדמה לטורט. ואולי זה היה הטיק הראשון ולא הבנתי. בכל אופן לא סגורה על הנושא ותודה על ההתייחסות

חגית35

New member
הכי פשוט לשאול את פי הנער! הוא בגיל שאפשר

האם יש לך טיק שאתה מרגיש שמכווץ לך את הטוסיק? משהו כזה לא מזמן היה פה מקרה של טיק באמצבעות הרגליים שהסתבר שלילדה יש כאבי רגלים וזה בעצם מכיווץ מרובה עקב טיק באצבעות שמפעיל את שרירי הרגל אם יש לו טיק כזה הוא ידע לאמר כי הם יודעים כבר בגיל הזה מתי זה דחף של טיק ומתי לא

לוחמת1

New member
היי חגית, צודקת ואכן שאלתי את פי הנער

הוא במצב שהתרגל למצב ומתעצל ללכת לשרותים לכן הוא מטופל ע"י מדריך אישי שמאמן אותו בנושא והתוצאות מרשימות עד כה. אני אופטימית ומאמינה שתוך שנה הוא יהיה במקום אחר לגמרי.

../images/Emo50.gif רבה - אני מאד מאמינה באימון אישי../images/Emo70.gif

זה "מתלבש" בדיוק על המקום הנכון - כלומר, על המרכיב ההתנהגותי של הבעיה. אין לי ספק שעם התמדה והרבה אורך רוח - תגיעו באמת לתוצאות מרשימות. האם תוכלי לעדכן אותנו גם בהמשך

שלום לך

מזמן לא הייתי כאן בשל עיסוקים רבים סביב נושא החינוך, ובעיקר סביב הילדים שלי. הבן שלי בן 8 ובחודשים האחרונים אף הוא התחיל עם בריחות יותר של פיפי וכארבע פעמים של "קקי". תמיד צריך לשלול בעיות פיזיולוגיות (שאכן שללנו) וכנראה מדובר במשהו רגשי. הרי הילדים הנפלאים שלנו חווים יותר מכל אחד אחר עלבונות וכעסים ו"למה" - בעיקר מהחברה ויותר מכך הם מקבלים את זה בצורה הרבה יותר מג'ורית מאשר ילד "רגיל". התופעה הזו של עשיית צרכים ולעיתים התבוססות בה מה שמאוד לא אופייני היה לבן שלי נובעת מקטע רגשי בתת המודע: "זה שלי ואף אחד לא יכול להגיד לי כלום ורק אני שולט על זה". טיפול פסיכולוגי ושיחות והקלות יכולים בהחלט לעזור. אגב מאז שהבן שלי "הועף" מהצהרון ה"בריחות" בלילה ירדו מיום יום לפעם בשבוע בקושי - מה שאומר שטוב שהוא כבר לא שם ואבוי לי כאמא שלא הבחנתי במצוקה שלו. גם הבריחות של "קקי" במהלך היום נעלמו. צריך לדבר מתוך אב\הבה ולא מתוך חקרנות ולבדוק היכן קבור הכלב. בהצלחה וד"ש לכולם כאן :) המשך יום נפלא מיקה

למעלה