אינדונזיה

far from abyss

New member
אינדונזיה

נושא שלא זוכה להרבה יחס, לפחות ככה אני מרגיש, הוא 300 השנים בהם שלטו ההולנדים באינדונזיה (ברובה לפחות). אני יודע שההולנדים למעשה שלטו באיים האלה דרך חברה מסחרית ושמדובר בקולוניאליזם שונה מזה הספרדי או הבריטי (באיזורים מסוימים לפחות) אבל האם יש לנו איזשהו קנה מידה מה היתה תגובת הילידים להשתלטות הזו? איך זה התקבל? אני יודע שמדובר בכמה ממלכות שהיו ממוקמות על מספר איים שונים ושבחלק מהמקרים ההולנדים השתמשו בשליטים מקומיים כדי לשלוט על האוכלוסיה. אבל מצד שני, ג'קרטה העתיקה כן נשרפה בידי ההולנדים (שלאחר מכן בנו על חורבותיה עיר חדשה במודל של אמסטרדם) וכן היו מפגשים ישירים עם ההולנדים, אז האם בכל זאת יש לנו עדויות מהתקופה שמעידות על השפקת עולמם של המקומיים לגבי המתרחש? ומה שעוד מעניין, שרוב ילידי אינדונזיה היו כבר אז כיביכול מוסלמים, אבל נראה שהכיבוש האירופאי של ממלכות "מוסלמיות" באיים הללו לא יצר תגובה אסלאמית (של מלחמת ג'אהד נגד הכופרים) כמו שהיה במזרח התיכון. מה שאומר שהם לא בדיוק היו מוסלמים במובן המקובל כמו שהם היום ושלא היה הבדל משמעותי בין מסגד מוסלמי למקדש בודהיסטי בתקופה הזו ושעדיין האמונות העתיקות יותר היו אלה הדומיננטיות. האם יש אמת בכך? בכל מקרה, יש לי ואקום די רציני לגבי התקופה הזו ואשמח אם תבארו לי חלק מהסוגיות במידה ואתם בקיאים בהן :)

טשאפק

New member
כמה הערות

בעניין דפוס הקולוניאליזם: החברה שייסדה את המושבות ההולנדיות נקראה חברת הודו המזרחית ההולנדית. הדפוס הזה לא היה ייחודי להולנדים, גם הקולוניאליזם הבריטי בהודו, למשל, התבסס תחילה על חברות מסחריות ורק בשלב מאוחר יותר עברו לשליטה של הממשלה. (גם מושבות חברת הודו המזרחית הה עברו לשלטון הממשלה ההולנדית). >>>נראה שהכיבוש האירופאי של ממלכות "מוסלמיות" באיים הללו לא יצר תגובה אסלאמית ככלל, האיסלאם של מזרח אסיה והאיים הוא בעל אופי מתון. עם זאת, דווקא היה ג'יהאד (כלומר לא סתם מאבק נגד פולש אלא מאבק שהוצג כמלחמת דת) נגד ההולנדים באיזורים מסוימים של אינדונזיה, שעד היום קיים בהם איסלאם קנאי ולוחמני. שכחתי כרגע באיזה איזור מדובר. גם במזרח התיכון אגב האוכלוסייה השלימה משך תקופה ארוכה עם שלטון זר ונוצרי. הנושא אכן לא זוכה לתשומת לב רבה. אגב, מעניין לדעת שהולנד, לאחר שנחלצה מהכיבוש הנאצי וההרס שזרע, לא וויתרה על המושבות אלא שלחה צבא להילחם באינדונזיה, במלחמה חסרת סיכוי.

שינובי5

New member
אינדונזיה נמצאת

בשולי עולם האסלאם. האסלאם שם מתון מאוד. למרות שיש שם זרמים קנאיים. המתינות נובעת בין היתר שקיימים שם מיעוטי ענק של לא מוסלמים. ובניגוד למה שאתה כותב, אינדונזיה כן נחקרת. החוקרים הבולטים שלה יושבים "מעבר לגבול" באוסטרליה. אך ישנו חוקר אחד לפחות באוניברסיטה העברית, שעשה את מחקר השדה שלו שם , הזדהה כישראלי, וזאת בשיא אינתפאדת אלאקצאא'! היחס אליו היה בהתחלה עויין ואח"כ מאוד חברי - תוך דקות. כך שיש תקווה....

far from abyss

New member
אני מאוד מקווה

לגבי המיעוטים, רובם נמצאים בבאלי לא? שבאי זה רוב התושבים אינם מוסלמים. לגבי הסיפור על החוקר, באמת מעניין, זכור לך שמו במקרה?

nitsansh

New member
מה זה "מוסלמים במובן המקובל"?

גם היום וגם בעבר המוסלמים הם לא מיקשה אחת...

far from abyss

New member
בוודאי שלא

מצטער אם השתמשתי בניסוח משובש. מה שניסיתי לומר זה שבעת האחרונה חדרו לאינדונזיה השפעות ומנהגים ממדינות מוסלמיות (סעודיה למשל) שלפני מאות שנים ספק אם היו בכלל מוכרים באיזור. למשל המסגדים בימינו נבנים בסגנון מזרח תיכוני מובהק ולא כמו המסגדים העתיקים יותר שלא היו שונים בהרבה מהמקדשים של הדתות האחרות. דעתי היא, ואשמח אם מישהו יתקן אותי, שבמאות שנים שחלפו האסלאם לא לגמרי השתרש באינדונזיה וההתמסדות שלו באינדונזיה זו השפעה מאוחרת שקשורים אליה גורמים זרים. אני לא חושב שהיתה אסכולה מוסלמית ספציפית שהם פעלו לפיה במאות הקודמות יותר. היה סוג של סינקרטיזם. טושאפק, אולי אתה מתבלבל עם הפיליפנים? בכל אופן אם תיזכר אשמח אם תפרט על כך, אני לא מצאתי חומר על זה...

טשאפק

New member
הצלחתי למצוא את שם האיזור

אצ'ה. האיזור הראשון שאליו הגיע האיסלאם במזרח אסיה, במאה ה 11, והתקיימה בו חליפות עצמאית משך מאות שנים.

שינובי5

New member
האסלאם מאוד שורשי

בה. בקשר לסינקרטיזם הוא כמובן קיים, אבל תלוי איפה ותלוי מתי. היו ניסיונות לטהר את האסלאם האינדונזי מסינקרטיזם. בקשר למסגד - חידשת לי , בעיקרון המסגדים שם נראים למתבונן מבחוץ כמו איזשהו בניין משרדי ענק. את הרושם הזה אני קיבלתי כאשר ראיתי תמונה של המסגד בגדול בג'קרטה. היו צריכים לשכנע אותו ורבים אחרים כי אכן זהו מסגד. אגב הבנייןן יכול להכיל כ-120 אלף מתפללים. חומר על האסלאם האינדונזי - ראה המזרח החדש כרך מ"ו. יש שם מאמר ספציפי של גיורא אלירז ושם יש הפניות לחומר רב באנגלית. רוב החומר הוא בשפות מלאיות שאני מניח שאינך שולט בהן...הולנדית "כמובן",ואנגלית.

far from abyss

New member
אני מודה לכם שהרחבתם את ידיעתי :)

ותודה על ההפניה שינובי, אני אשתמש במקור שציינת באמת.

TaL53

New member
אינדונזיה היכרה את האירופאים

עוד לפני זה, הפורטוגלים שלטו בסומטרה ובאיים נוספים החל מהמאה ה15. והם נאלצו להילחם עם סולטנים חצי-עצמאיים ועצמאיים באותם איים. דווקא השלטון הפורטוגזי התאפיין בהרבה אכזריות כלפי האוכלוסיה המקומית כפי שגם היה במושבות פורטוגליות אחרות-מומבסה,מוזמביק,קאליקוט וכ"ו. כאשר דרייק הגיע במסעו לאינדונזיה הוא התקבל בברכה ע"י הסולטנים המקומיים שרצו לכרות ברית עם אויבי הפורוטגלים. אפשר לנחש שלפחות בהתחלה הסולטנים המקומיים כן שיתפו פעולה עם ההולנדים מתוך תקווה לגרש את הפורטוגלים. בכול מקרה השלטון ההולנדי באינדונזיה היה מוגבל בעיקר לבטאביה. ברוב האיים נשאר שלטון חצי-עצמאי שהכיר בעליונות ההולנדית.

למעלה