אין לי רגע דל...

שרי סילבר

Active member
אין לי רגע דל... בתוך מבול המידע החדש והתגליות הנפלאות, זו המרגשת ביותר, מבחינתי: אחרי אין ספור דחיות נסעתי לירושלים לפגוש את קורי ברד"ש. קורי עלה ארצה לפני כ-9 שנים, משפחתו עדיין גרה בניו-יורק ובניו-ג'רזי. בשעתו נפגשתי עם קורי, והוא הביא עימו שרבוט של עץ חלקי של משפחתו. הוא סיפר שמשפחתו מברסלאו, גרמניה (כיום: ורוצלב, פולין), אך ידוע לו שיש לו שורשים ברומניה. הוא גם סיפר שלסבא רבא שלו קראו פביאן, ושלפביאן היה אח בשם זיגמונד. כבר באותו ערב טלפנתי לקורי, סייעתי לו להיכנס לאתר ה-JRIוהראיתי לו את תעודות הלידה של פביאן וזיגמונד. כך למד קורי שהוא גליציאנער, כמו כולנו... כבונוס למד קורי שהוריהם של פביאן וזיגמונד היו מוריץ וקלרה ברד"ש. שם נעוריה של קלרה הוא טוקשאנר, והיא מבוטושני. אכן, שורשים ברומניה. כשעליתי לירושלים הפעם הבאתי עימי את תיקי המדור לחיפוש קרובים. שניים מהתיקים עוסקים ישירות במשפחתו של קורי, אך הסתבר לי שעד לאותו יום לא ממש קלטתי את מלוא התמונה. עברנו לשבת ע"י המחשב, ולבקשתו, הדרכתי את קורי בצעדים הכרחיים, כמו גשש העיירות, חיטוט ונבירה במקורות שונים במסגרת הג'ואישג'ן, וגם דברים ששלחתי לקורי במשך הזמן, אך קורי לא ממש נכנס לעניינים. מהר מאד הגיע רגע השבירה. קורי פרץ בבכי ואמר לי שהוא לא בטוח שהוא מסוגל לעשות את זה. עזבנו הכל, הוצאנו מהבטן, בכינו יחד, ואז הבנתי לראשונה את מה שהמוח הבין אז, אבל כעת גם הלב הצטרף. לפביאן ומרתה, הסבא רבא והסבתא רבתא של קורי היו 9 ילדים. מסתבר לי, לחרדתי, שאנחנו בעצם מחפשים כעת חלק מהם וצאציהם, שעקבותיהם לא נודעו עד לרגע זה, 60 שנה אחרי. כך גיליתי שקורי הוא דור שני, שלישי ואפילו רביעי לשואה. קורי התעשת, והמשכנו לנו הלאה לעבור על כל המידע שתכננו לעבור. בהמשך אותו יום קורי התקשר אלי, ונראה היה שעשה את ההחלטה שהוא רוצה "לצלול" לתוך העניין. מאז קורי לא עושה כלום כמעט, ואת כל הפנאי המועט מקדיש למחקר שורשים. התמכר לחלוטין. אלא שבאותו יום נחת לי האסימון, כך במקרה. מיד בהודעה נפרדת.

שרי סילבר

Active member
בשבח היקיות ובשבח הזיכרון הטוב!!! הבאתי עימי למפגש עם קורי טבלאות עמוסות ברד"שים. טבלה עם ברד"שים באירופה וטבלה עם ברד"שים בארה"ב. עם חזרתי מירושלים משהו גרם לי להציץ בטבלה של הברד"שים בארה"ב. פיטר ברד"ש, שנפטר בשנות ה-90, משך את עיני. תאריך הלידה שלו נראה מוכר. לאחרונה, באחד הגיגולים של השם ברד"ש (מידי פעם אני חוטאת בעניין) צץ לו דף מאוניברסיטת היידלברג. יש להם שם כרטיסיות עם שמות של אנשים ששהו במחנות עקורים (הם לא ששים לתת פרטים אם אינך מספק הוכחה שאתה האיש עצמו או קרוב שלו וקיבלת את רשותו לבקש את הכרטיס). בין השמות הופיעו מרגרט ברד"ש, ילידת ברלין, פיטר, לות'ר וגיזלה ברד"ש, כולם מברסלאו. בינגו: תאריך הלידה של פיטר זהה לזה שמופיע בביטוח הלאומי בארה"ב. האיש היגר לארה"ב. סיפרתי לקורי, ותוך כדי שיחה זעקתי לפתע: רגע, כששלחתי מכתבים לכל הברד"שים היה גם מישהו בשם לות'ר. הם גרים בסמוך, וכל הברד"שים שם כותבים את שמם בגרסה הפולנית, מה שאומר שהם ברד"שים אמיתיים, מן הסתם מגליציה המזרחית. הבטחתי למצוא את הקובץ עם הכתובות, אך קורי היה חסר סבלנות. הוא איתר והתקשר ללות'ר ברד"ש במסצ'וסטס, בוסטון. קורי הציג עצמו, אמר שמשפחתו מברסלאו והוא רוצה לברר אם הם קשורים באיזו צורה. האיש מעבר לקו שאל מיד את קורי מהיכן הוא מתקשר, והאם הוא יודע שברד"ש זה שם יהודי. כשקורי סיפר שהוא מירושלים, האיש ענה מיד: והאם אתה יודע שהמשפחה מגליציה המזרחית? קורי המשיך וסיפר שלסבא רבא שלו קראו פביאן, ושהיה לו אח בשם זיגמונד. האיש בן ה-74 ענה: אני הנכד של זיגמונד. חברים, לאביו של קורי, המתגורר בניו ג'רזי, יש בני-דודים שניים בבוסטון ובפלורידה, שהוא לא ידע על קיומם עד היום. למותר לציין איך התרגשתי מאיחוד המשפחות שקרה לי רק במקרה, עקב הטבלאות החכמות שלי, והעובדה שבמוחי מתרוצצים שמות של כ-200 ברד"שים, עם כל הפרטים שלהם (הפרעה מוחית קשה, העניין!). וקורי לא הפסיק למלמל: הכל בגללך, הכל בגללך... האיש משתף פעולה באופן יוצא מן הכלל. אתמול הוא גילה, שסבתו אידה דאגה לתעד המון: תאריכים, שמות, אירועים. יש ללות'ר תמונה של סבו זיגמונד, הוא יודע לספר על פטירתו של הסבא רבא שלו, הוא יודע את כתובת בית-העסק המשפחתי (דפוס) בברסלאו, והכל עושה או-טו-טו את דרכו לישראל. ואיפה אני בתמונה? קורי הספיק בשעתו לנסוע לפרנקפורט ולהקליט 4 שעות שיחה עם דודתו של אביו, אדית. כשחזר נתן הכל לתרגום לאנגלית (השיחה התנהלה בגרמנית עם מתורגמן), כי רצה תרגום מדויק. לילה אחד התקשר קורי בהתרגשות. במהלך השיחה אמרה אדית לפתע: היתה לנו משפחה בוינה. אני עוד זוכרת את פרופ. ברד"ש (אין לי מושג למי התכוונה). מספר חודשים אח"כ, בשיחה עם דודי, הוא אמר לפתע: לאמא שלי (אימו היא סבתי שרה לבית ברד"ש) היתה משפחה גדולה בגרמניה... אז אולי מצאתי את הענפים הנעלמים של המשפחה בגרמניה. עכשיו רק נשאר לחכות לרישומי המאה ה-19, שם יתחברו הענפים בגליציה המזרחית.

עב

New member
ברכות שרי! כנראה שבכל משפחה יש דודה מתעדת שבלעדיה הכל היה קשה יותר. אצל קורי זאת סבתא אידה, אצלי הדודות ברטה, רשקה וסורי. במשפחות פופר וניימן עדיין לא מצאתי את הדודה המתעדת והמחקר נראה בהתאם... ספרי קצת על הטבלאות שלך, איך ארגנת אותן?

הלני

New member
אני נשאבתי לעניין בגלל שקרובת משפחה שידעה הכל (בלי מרכאות!) וחלק גדול גם תיעדה, הלכה לישון, באמצע כתיבת מכתב בפולנית, ולא קמה..... אז תפסתי שממשפחת אימי נותרו אימי ובת-דודה בחיפה שיכלו לספר לי מעט מאד ועוד 6 שלא ידעו כלום (מהם נשארו כיום 5, ודוקא אחד מהצעירים ביותר נפטר...). לצערי, עד היום הצלחתי להתקדם רק מעט. עדין מחכה למפנה או: לו רק 2 צעדים קדימה.... הלני

חוה3

Member
שרי ברכות! קראתי בנשימה עצורה את הסיפור, ממש מרגש. לחיי הברד"שים שהתאחדו ../images/Emo48.gif פרח|

ענתר

New member
איחולים להרבה "אף רגע דל" קראתי בנשימה עצורה,איזו עבודה!!!

יעקב 1948

New member
יש BARDACH ו BARDAJ בארגנטינה שרי, העיפי מבט באתר בתי הקברות היהודים בבואנוס איירס http://www.amia.org.ar/difuntos.asp יעקב רוזן

צירוף של מדענית דייקנית ואשה נדירה ברגישותה מביא המון בני משפחה לחבור ולשוב ולהיות יחד. אני יודעת שאת "שיכורה" משמחה, מגיע לך! ולא רק קורי הזיל דמעה ... הרי כל הסיפור הוא לא יאומן! הצלחה רבה עם גילויים נוספים, לאה

לוטקה

New member
מאד מרגש!../images/Emo24.gif אשמח אם תוכלי לפרט לגבי הטבלאות שאת עורכת.

שרי סילבר

Active member
תודה לכולם על הפרגון! כן, לאה, אני "שיכורה" מהתרגשות מכל מה שקורה לי בשבועות האחרונים עם משפחת פיזה ועם משפחת ברד"ש. ולגבי הטבלאות - לא ממש מומלץ לארגן טבלה כזו כפי שאני ארגנתי. בעיקרון אני מאמינה שעדיף לארגן טבלאות מהסוג הזה באקסל. בשעתו התחלתי את המחקר שלי עם שם אחד בלבד, שמו של הסבא רבא שלי. הייתי כנראה סקפטית, ולכן התחלתי טבלה בוורד. האמת שאני מסתדרת עם הטבלאות בוורד היטב, והטבלה משרתת אותי במתכונתה, כי לא ממש נוספים שמות. כעיקרון, אני סבורה שזה פטנט טוב למי שחוקר שם משפחה יחודי. להעלות כל אדם הנושא שם זה. בעמודות הטבלה הכנסתי את כל הנתונים הידועים לי: תאריך-לידה, מקום-לידה, מצב משפחתי, שמות-הילדים, כתובת אחרונה, תאריך-פטירה, וכו'. בעמודת ההערות הכנסתי פרטים שנוספו עם הזמן, כמו מיקום מדויק של המצבה, אם ידוע, פרטים לגבי טרנספורטים, ואפילו הערה לעצמי, בסגנון: "לבדוק". במקרה שלי, הוכנסו לא רק כאלה ששמם ברד"ש, אלא גם אנשים נוספים שמתקשרים, כי זה זמן מה אני בודקת איזו השערה פרועה, שבהדרגה מוכיחה את עצמה. זה עוד אחד מהסודות שאני עובדת עליהם... ועוד דבר פרוע, לאחרונה התחלתי לצרף היפרלינקים לתמונות של מצבות שנסרקו (שמתי את זה בצבע שונה בטבלה). והכי טוב, בדקתי וראיתי שהקובץ לא מאד גדול, אני מקווה שהוא יצליח לעלות והמתעניינים יוכלו להציץ. חשוב: בראש הטבלה יש קיצורים, הם רלוונטיים להבנת הטבלה. ושוב, תודה לכל המברכים בפורום ובמסרים!

למעלה