אימון כטיפול

• פותח הנושא Yin
  • פורסם בתאריך

Yin

New member
אימון כטיפול

יותר ויותר מתגבשת בי הדעה שאימון יכול להיות תחליף לטיפול פסיכולוגי, לפחות בחלק מהמקרים. חלק לא שולי. אני מבין שהדבר החשוב ביותר, ואולי היחידי, הוא הנוכחות של מנהל התהליך - מאמן או מטפל. אני גם מבין שלעיתים אנשים צריכים בראש ובראשונה מישהו לדבר איתו, ורק באופן מישני להשיג משהו. ראיתי אימונים ארוכי טווח, מאוד, שלא תמיד היו מטרות ממוקדות וראיתי טיפולים קצרי טווח וממוקדי מטרה. עוד ראיתי, שהנחת הבסיס שהמתאמן יודע הכל - אינה נכונה. המטרה שלי היא לאפשר למאמנים הטובים להעז ולקחת על עצמם לעזור לעוד אנשים ולא להפנות באופן אוטומטי למטפלים אחרים.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
ידע ואחריות

כנראה שעלי בעיקר לא להסכים. לא בגלל שאתה לא צודק. לעיתים אכן אימון עומד במקום טיפול. אבל מתי? ועל ידי מי? ובאילו מקרים לא? ואיך נדע? אני מעדיפה להגדיר כאן הגדרה שמרנית. אימון מתאים לאנשים בריאים בנפשם, אשר אינם סובלים מתסמונות משמעותיות כמו דיכאון. זה לא אומר שהוא לא יכול לעזור במצבים נוספים, אבל אז צריך שייתקמו עוד הרבה תנאים, שקשה להגדירם מראש - למשל מאמן יכול להיות מצוות רב תחומי לטיפול בנפגעי נפש - אם יש אכן מעקב מלא על כל התהליך. מי יחליט מהו מצב נפשי שאפשר לאמן בו? מאמן שלא קיבל יום אחד של הכשרה בפסיכולוגיה? על סמך מה? מי יחליט מי מאמן מספיק טוב כדי לטפל במצבים שיוצאים מגבולות האימון הרגיל? התחום שלנו מלא באנשים שלא קיבלו הכשרה מספקת, ורובם ככולם לא מקבלים הדרכה מעבר לתקופת ההכשרה שלהם. לרובם אין את הכלים לאמן במצבים מורכבים, ולא תמיד גם להבחין במצבים כאילו, ולכן הייתי מאוד נזהרת. אם מאמנים היו עוברים תקופת סטאז' כמו פסיכולוגים - עם עבודה קלינית בפיקוח, הדרכה ארוכה מאוד והתנסות במצבים רבים, הייתי יכולה יותר לקוות שיש בידהם כישורים להבחין מהם הגבולות הנכונים לאימון.

Yin

New member
ידע ואחריות אישית

בעיני התשובה לרוב השאלות שלך היא - האדם עצמו, המאמן אמור להיות מודע ליכולותיו ומגבלותיו. אני לא בטוח לגבי יעילותה של ההכשרה אותה מקבלים פסיכולוגיים, ממאמרים שקראתי גם לא כל הפסיכולוגים ממש מאושרים ממנה. אגב, אחת התרופות הטובות אם לא "ה" לדכאון היא פעילות גופנית נמרצת. לא צריך פסיכולוג בשביל זה. ואני כמובן לא מדבר על תהליך אימון כתחליף לפסיכיאטר, רק לפסיכולוג.

מחקרית כן, פרקטית זה ל.א תמיד נגיש

פעילות גופנית ללוקים בדיכאון היא מחקרית מוכחת כהתערבות ההתנהגותית טובה ביותר בתוך ההתערבויות ההתנהגותיות. הבעיה היא קשורה לתופעות לוואי של הדיכאון- עייפות, חוסר מוטיבציה ולעתים קרובות גם ירידה בכושר הגופני והבריאותי [סף כאב, סף תסכול נמוכים וגם לעתים מצבים של מיקוד יתר בגוף ובסימפטומים חסרי משמעות]. כאן צוות רב מקצועי יכול לתת מענה. ייתכן שיש צורך בהכשרת אנשי מקצוע בתחום הפעילות הגופנית שייעודם יהיה טיפול במצבים נפשים - כיום אין כמעט אנשים שיודעים לכתוב תוכניות אימון מתאימות ושיתמידו בהן לאנשים עם דיכאון , חרדה או ממצבים פסיכיאטרים יותר מורכבים

נקודה מורכבת ומעניינת

אתה מעלה רעיון שאני חושבת שרובנו חושבים עליו. האם אימון יכול להחליף טיפול? ובעצם השאלה העיקרית היא, מתי אימון יכול להחליף טיפול? מתי לא מתאים אימון ללא ספק, כמו שענבל כותבת, יש מצבים שבהם ברור שאימון אינו הכתובת, יותר נכון - מאמן אינו הכתובת - דרוש פסיכולוג. זה במקרים של דיכאון (קליני), מחשבות אובדניות, מקרים של התמוטטויות, אשפוזים - מצבים מסוכנים שבהם עבודה של אדם שלא מכיר את המצבים הללו (מאמן - לא פסיכולוג), לא יודע להתמודד איתם, לא יודע לצפות אותם מגיעים - יכולה להזיק. יכולה ליצור הדרדרות. מאמנים רבים ואני ביניהם, שמים את הקו האדום שלהם בפרמטרים הללו שציינתי - אלו מקרים לא מתאימים לאימון - וגם כאשר אנשים משתמשים בתרופות פסיכיאטריות. במקרים הללו אני אישית מבקשת אישור מפסיכיאטר או פסיכולוג שמכירים את האדם שפונה אלי, ויכולים להעיד שהמצב הנפשי שלו מאפשר אימון אצל אדם שאינו פסיכולוג. אני לא מנסה להגדיר בעצמי אם האדם יציב - במקרים של ספק, אני מבקשת אישור מאדם שמצבים כאלה הם תחום ההתמחות שלו. לפעמים הפסיכולוג מתקשר אלי ומדבר איתי על מה אני הולכת לעשות, ואני שואלת את הפסיכולוג אודות הלקוח (באישור הלקוח כמובן). עד פה לגבי את מי אני חושבת שמאמנים לא צריכים לאמן, לפחות ללא ליווי או לפחות אישור. רוב האנשים שנוטלים תרופות יכולים להתאמן, אבל אני לא מחליטה זאת בעצמי. אני נוטה לחשוב שמי שהגיע לגיל 25, 30, 40, 50 בלי התמוטטויות, בלי להכנס למצבים נפשיים שהוא לא ידע לצאת מהם ללא תרופות או אשפוז, אדם שמתפקד - לא ינזק מלדבר עם מאמן. בחירה בין אימון לטיפול במקרים רבים, אנשים פונים לטיפול לא כי הם חייבים טיפול. הם לא הולכים להתמוטט, והם יכולים לתפקד. הם לא בדיכאון. זה נפוץ שיש דכדוך ולא דיכאון - לא מצב קליני אלא פשוט חוסר שביעות רצון מהחיים. הם פונים לטיפול כדי להשיג מטרות בחיים. ליצור קשר זוגי טוב יותר, או בכלל למצוא זוגיות, להתקדם בקריירה, לשפר קשרים אישיים. במקרים כאלה , אפשר לבחור טיפול ואפשר לבחור אימון. זו בחירה. כמו שאפשר לבחור בין פסיכולוגים שונים (הם הרי עובדים בשיטות שונות), טיפולים מסוגים שונים, או אימון, ואימון בדרכים שונות. פה מאמנים בהחלט יכולים להכנס לתמונה. נכון - כמו שכתבת, בנושאים רגשיים לא מתאים לעבוד עם מאמן מתחיל (שיכול לעזור מאוד בנושאים יותר תכל'סיים ופשוטים). אבל בהחלט אפשר לעבוד עם מאמן. גם בעיני לא נכון לשים טאבו על כל שיחה שהיא שלא עם פסיכולוג, לכל מי שלא מרוצה מהחיים ולא עובד בדיוק על מטרה מאוד ספציפית. הרי אנשים לאורך הדורות נעזרו בכל מיני אנשים. החל מרבנים, שמאנים, זקני השבט, סבתא, הורה, אחים, חברים... אפשר לדבר עם הרבה אנשים ולהעזר בהם. גם עם מאמנים. בעיקר אם הלקוח עצמו סומך על המאמן. וההכשרה הארוכה והמסוימת של הפסיכולוגים דרושה בעיקר במקרים של סכנה. בד"כ אנחנו המאמנים לא בוחרים. הלקוח בוחר. יש לקוחות שנמאס להם מטיפולים שלא עזרו להם. או שלא סומכים על פסיכולוגים. ואז אפשר לבדוק אם אימון הוא בטיחותי עבורם, ואם כן - אני מכירה מקרים שבהם אימון עזר איפה שטיפול לא עזר. וכמובן גם מקרים הפוכים.

Yin

New member
מעניין

אני מדגיש ומנסח מחדש שני דברים מכל מה שכתבת: 1. רוב האנשים שעוסקים בפסיכו-לוגיה, לימוד הנפש, הם לא פסיכולוגים. 2. במרבית המיקרים אדם בוגר יכול להעזר במאמן. גם בשביל לצאת ממצבים נפשיים מסויימים ולא רק לקבוע תוכנית עבודה להשגת יעדים. תודה

כן. ולגבי האם התשובות נמצאות אצל האדם או לא

פה אני חולקת עליך בגדול. אני חושבת שהתשובות אכן נמצאות אצל האדם עצמו. אלא מאי? יתכן מאוד - כמעט בטוח - שהן קבורות תחת שכבות שכבות של כל מיני תסביכים, פחדים, בלבול, רגשות ועוד. ולכן אם בצורה ישירה בודקים אם האדם בכוון הנכון - בודקים אם יש לו את התשובות - אז נראה שלא. שאין לו את התשובות. ואני חושבת שבהחלט יש לו תשובות - אלא שהוא צריך עזרה בתהליך הבירור, החשיפה שלהן. אני אישית ממש סולדת מהכוונה נפשית. יעוץ. לא מוכנה שאף אדם יכוון את דרכי הרגשית בחיים. יעוץ שווקי, בטח. יעוץ פנסיוני, בטח. יעוץ נדל"ן. כל סוג של יעוץ. רק לא לגבי הכוון שלי בחיים. אין שום credentials שהם (בטח לא תואר בפסיכולוגיה... ושם תואר אחר...) שישכנעו אותי שמישהו אחר יכוון אותי טוב יותר מאשר אני עצמי. וכמובן שלפעמים אני צריכה עזרה בבירור. ביצירת הבהירות שדיברנו עליה. אבל הבהירות מכוונת פנימה - אל התשובות שלי. כשאני חושבת על מסלול חיי, על הקריירה שלי כמאמנת, על כל המדרגות הנעות שהלכתי עליהן בכוון ההפוך (מטאפורית כמובן), על הסיבובים הארוכים, על ההפסקות, על הבחירה שלי של טכניקות העבודה... אי אפשר היה לכוון אותי. זה הגיע ממני. וכמובן שתהליך הבירור כלל אנשים אחרים בדרך. כי מה הבעיה? שכל אחד שמתיימר לייעץ, לתת לי תשובות חיצוניות שלא מגיעות ממני, מביא בהכרח את הדעות שלו. התפיסות שלו. הערכים שלו. מה שאמא שלו לחשה לו כשהיה בן 3. ומה לעשות, זה לא רלוונטי אלי. תהליך החשיבה שהוא יכול ללמד אותי - רלוונטי, אולי. התוכן - חס וחלילה. וזה קרה לי שוב ושוב, בטח גם לך - שמתאמנים הפתיעו בגדול בפתרונות שהם גיבשו. עלו בהרבה על כל מה שיכולתי לחשוב עליו בעצמי.

Yin

New member
הניסוח שלי היה - מתאמן שיודע הכל

בתהליכים שאני מעביר אני גם מלמד. אני מלמד עקרונות וכלים לתקשורת בין אישית, לניהול זמן, לקבלת החלטות ועוד. אני מלמד דברים שיאפשרו לאלו שאני עובד איתם להמשיך ולהפעיל כלים אלו בהמשך. למשל, אני עובד עם ספורטאים - המטרה אולימפיאדת לונדון 2012. אני יודע שרק האדם שמולי יכול לענות לשאלות שלי על דברים שקורים באימונים ובקרבות (ג'ודו). ועדיין אני יודע יותר ממנו על השיטה והמסגרת. אופס, אני לא זוכר מה אמא שלי לחשה לי בגיל 3.

ללא ספק יש כאן נושא רחב

עד כמה אנחנו מביאים כלים או שגם תוכן. אני חושבת שאני די קיצונית, בקצה הסקאלה - לגבי זה שעדיף לדעתי כמה שפחות תוכן. ממש כמה שפחות. עקרונות וכלים כן - עם זהירות רבה לא להכניס לשם תוכן. ולגבי גיל 3. אדם יקר. הלוואי שלא היינו זוכרים מה שאמא לחשה לנו בגיל 3. אנחנו אולי לא זוכרים במודע, אבל זה שם בפנים. וזה משפיע עלינו. וצריך (שוב, לדעתי) להזהר לא להעביר את זה לאחרים. זה לא רלוונטי אליהם. ולפעמים זה גם לא רלוונטי אלינו, אבל אנחנו צריכים לברר את זה בעצמנו.

bridges

New member
הסתכלות קצת אחרת

אני משווה הרבה פעמים אימון אישי לטיפול מונע, בדומה להסתכלות על התחום של הטיפולים המשלימים. ההתמקדות של רוב הפסיכולוגים והפסיכיאטרים הוא ב"מה לא בסדר" או "מה לא תקין" וזה די דומה להתמקדות של הרפואה הקונבנציונלית. מחפשים את הבעיה ומנסים לפתור אותה. אימון מצד אמור להסתכל במה שכן עובד ואיך לגרום לאותו הדבר לעבוד טוב יותר. האימון קשור מאוד לפסיכולוגיה החיובית. המחקרים של הפסיכולוגיה החיובית מראים שאנשים שיש משמעות לחייהם, שחווים את הרגע ועם זאת יש להם גם מטרות לעתיד ועוד פקטורים חיוביים נוספים פחות נוטים להיכנס לדיכאון ולהפרעות פסיכיאטריות אחרות. זה די דומה לאנשים שבזמן שהם בריאים עושים שימוש בשירותים של רפואה משלימה ולכן פחות חולים. אבל, לזה נדרשת הסתכלות ארוכת טווח והתאמצות. לצערי רוב האנשים מחכים למשבר על מנת להשתמש בשירותים של מאמן (וגם של ריפוי אלטרנטיבי) בשלב הזה אנחנו לא יכולים לקחת את האחריות על בריאותם הנפשית (או בריאותם הפיזית). לכן, גם באימון וגם בטיפול המשלים אני מפנה לגורמים שמוגדרים ע"י החוק כמקצועיים אם אני חושש שמדובר בבעיה רצינית. עם זאת, מניסיוני לאורך השנים הרבה פעמים הטיפול הקונבנציונלי איננו יעיל ולעתים אפילו מזיק. אבל אנחנו חייבים לשמור גם על עצמנו משום שאם תגיע תביעה מבחינת בתי המשפט הדבר היחיד שקיים זה הטיפול הקונבנציונלי ואנחנו נחשב "רופאי אליל" ושרלטנים. לכן, גם אם אני יודע ב-100% שהרופא נתן עצת אחיתופל אין לי ברירה אלא לומר ללקוח שהוא קודם כל צריך לפעול על פי עצת הרופא (לעתים אני רומז על ידי הצעה לפנות לקבל דעה נוספת). רונן

Yin

New member
מסכים חלקית

נימוק משפטי, למרות תקפותו, לא מדבר אלי. אני קורא לצאת מהקונבנציה של טיפול משלים או מונע ולראות את העצמות הנוספות שיש בתהליך בו לפחות אחד השותפים נוכח באופן מלא (על כל המשתמע מהמילה נוכחות). אני חושב שהאימון לא שייך לפסיכולוגיה החיובית, אולי דווקא הפוך. האימון הוא המקצוע השני הכי עתיק בעולם, לאורך כל ההיסטוריה מנהיגים נעזרו ב: נביא, קוסם, מנטור, זקן חכם, יועץ. רק אח"כ באו פסיכולוגיים חיוביים ואחרים. ודבר אחרון - אחיתופל נחשב לאדם מאוד חכם, שעצותיו עצות אלוהיות. עצתו לאבשלום הייתה נכונה, חושי הארכי אמר שהיא לא נכונה ובכך גרם לתבוסתו של אבשלום. עצת אחיתופל היא דבר חכם ונכון ולא כמו הדעה הרווחת.

bridges

New member
אבל חשוב להביא את הנימוק המשפטי

יכול להיות שאתה מוכן להסתכן למען האמת הפנימית שלך וכל הכבוד אבל צריך לזכור שכללי ההתנהגות והקוד האתי נועדו להגן גם על המאמן ולא רק על המתאמן. אני לא הייתי רוצה לראות מאמן נכנס לבית הסוהר על זה שהוא נתן טיפול והלקוח שלו התאבד, ועכשיו לתשובה לעניין השאלה: שזה יהיה ברור לחלוטין, למאמן שלמד קורס אימון רגיל בלבד לא הייתי נותן לטפל באנשים! לך, לסאלי ולי יש כלים נוספים, יותר רחבים וטיפוליים ולכן זה תחום שאנחנו יכולים להיכנס אליו במסגרת האימון בזהירות. יש מאמנים אחרים יש להם רקע בפסיכולוגיה סוציולוגיה או חינוך שגם להם יש כלים להיכנס לנושאים יותר טיפוליים. עם כל הכבוד לנביאים, קוסמים ומנטור אנחנו צריכים לזכור שבתקופתם אנשים עם הפרעות פסיכולוגיות קשות נחשבו או מצד אחד לקדושים שאסור לגעת בהם (ראה סיפור דויד והפלישתים), לאנשים שנכנס בהם דיבוק או לאנשים שצריך להכניס לבתי סוהר מיוחדים. עם כל הביקורת שיש לי על הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה אסור לנו לזלזל בהצלחות שיש למדעים אלה. לגבי פסיכולוגיה חיובית. אני מסכים לחלוטין שאין בה שום המצאה חדשה, היא פשוט מראה באופן אמפירי ומדעי את האפקטיביות של מה שהנביאים, הקוסמים, המנטורים וכו' עשו. אני מסכים עמך שמאמן הוא המשך לאותם נושאי תפקידים אבל חלק גדול מהמאמנים לא יסכימו משום שהם לא רוצים שום קשר בין האימון ל"ניו אייג'יות" (וזה לא סתם במרכאות). תודה על ההערה לגבי עצת אחיתופל. רונן

Yin

New member
אין בי זלזול בפסיכולוגיה

אני חושב שצריך להעצים אחרים שיכולים לעשות עבודה לא פחות טובה. אחד הדברים הכי המעניינים בעידן החדש הוא חזרה של 2,000 שנה אחרונה.

bnsisrael

New member
אהבתי!!

יוזמה נהדרת!! כל הכבוד, אני בהחלט מסכים איתך שמאמן טוב לפעמים יכול להחליף פסיכולוג, ולפעמים אפילו לעשות עבודה טובה יותר.

סקיווקר

New member
אשמח לפירוט מנסיון לשאלות שקשורות:

האם נתקלם במצבים של בכי? כעס? האם זה דבר נפוץ או פחות נפוץ בסוג האימון אותו אתם מעבירים? איך אתם מגיבים שיש התרחשות רגשית חזקה, האם זה מבהיל, או דווקא משמח שיש פריצת דרך?

Yin

New member
כן נתקלתי

נדמה לי שברוב מנעד הרגשות, כולל יותר קשים מבכי וכעס. נפוץ? למדי, כולל אתמול. אני לא נבהל ממה שאתה מכנה התרגשות רגשית חזקה, ולא תמיד זה משמח ומוביל לפריצת דרך. לעיתים זה שחרור רגעי ולעיתים זה רק טריגר לכך שאנחנו במקום וכדאי לשהות בו עוד קצת. מה מטרת שאלותיך?

dorit994

New member
אימון לא יכול להחליף טיפול פסיכולוגי

וזו עוד סיבה למה צריך דחוף את חוק המאמנים.

Yin

New member
לשימחתי לא יהיה כזה חוק

וזה מראה כמה את מאמינה במתאמנים שלך, שצריכים פטרנליסטיות של המדינה בשביל לבחור נכון, עם ובלי מרכאות.

למעלה