אילוף כלבים

yuyuyu

New member
אילוף כלבים

שלום,
אימצתי כלב לפני 10 חודשים (בינוני, בן 3), והגיע אלינו למעשה כשכבר היה תוקפן מאוד כלפי כלבים,אנשים...
אני באמצע תהליך אילוף (קבוצתי כרגע), ולאחר לא מעט מפגשים הכלב הרבה יותר מחונך ורגוע היום בסביבת הגירויים השונים
העניין הוא - שעדיין מגרגר כלפי מי שנוגע בו/מלטף אותו (בהתחלה ועד לאחרונה הוא בהחלט היה חייב ריסון, כיום ממשיכים בשאיפה לכמה שפחות - לתקן עם רצועת חנק)
מבין כי בקרוב נצטרך להיעזר בקולר אלקטרוני לצורך תיקון ושליטה עליו, בעיקר כאשר הוא מאולף ללא רצועה

ולשאלתי היא -
מה דעתכם לגבי אילוף עם קולר אלקטרוני? קצת עלו סימני שאלה לגבי זה, אבל בשורה תחתונה מבין כי זה יותר כאזהרה לא נעימה שניתנת כמובן לויסות, וזה נחשב ליעיל ולא כואב במיוחד
אני יודע שיש אלטרנטיבה לאילוף בשיטה חיובית, אבל פחות אכנס לזה, משום שאני באמצע תהליך ושואל נקודתית לגבי זה
כמו כן, ניסיתי מתוך סקרנות לבדוק באינטרנט איזה קולרי/עזרי אילוף קיימים, וראיתי שיש דבר שנקרא קולר אולטראסוני שנשלט מרחוק
כלומר במקום לתת זרם לא נעים, להפעיל צליל אולטראסוני (שרק הוא שומע) שיסית אותו מהפעולה הרעה שעשה כביכול ו/או יפנה אלינו מיד את הקשב...
מבין שזה לא חדש ונמצא בשימוש על קולרים נגד נביחות, או אף כקולר אלקטרוני משולב (רטט/זרם/צליל צורמני/צליל שריקה.. בקולר אחד)
כמובן שהיתרון הוא שאין כאב פיזי ומאוד התלהבתי מהרעיון... אך האם נחשב יעיל?
תודה רבה!

yuyuyu

New member
שכחתי לציין

לא יודע כמה הפרט הזה חשוב,
אבל נראה שהוא לא ממש פוחד ממשהו
די אדיש לאזעקות שהיו, כך גם בצפירות שהיו... ולא נכנס לפאניקה או משהו דומה..

במקרים של תוקפנות השימוש בתיקונים, קולר חנק

קולר אלקטרוני לא רק שפסולים אלא גם מסוכנים!!!
הכלב לומד שאסור לו לבטא סימנים מרחיקים: גרגור, נביחה וכו׳. ומה עושה כלב ממוצע? הוא לא מפסיק לרצות לתקוף - הוא רק מפסיק להראות סימני אזהרה מקדימים ומקבלים כלב שנותן שילטפו אותו ואז נושך ללא כל התראה.

ממליצה לך בחום להימנע כבר מעכשיו מהשימוש הפסול בחנק ותיקונים ולעבור לעבוד עם הכלב בשיטות חיוביות בלבד. וכן, גם ובעיקר בנושא התוקפנות!

ד״ר טלית נודדת, רופאה וטרינרית, מאלפת כלבים בדימוס.

בוקר טוב

כיף לשמוע שאתה עובד עם הכלב שלך ועושה כל מה שאתה יכול כדי לפתור את בעיות ההתנהגות שלו. עד לפני כמה שנים זה ממש לא היה מקובל, ורוב האנשים היו פשוט זורקים את הכלב לרחוב/הסגר במקום לעבור איתו טיפול התנהגותי. אז באמת כיף לשמוע :)
חשוב לי רק להעיר שאני לא הייתי בוחרת (בתור התחלה) אילוף קבוצתי במטרה לפתור בעיית התנהגות, כי יש הבדל גדול מבחינתי בין אילוף, חינוך וטיפול התנהגותי (מצרפת לך מאמר על זה). לימוד של משמעת הוא לא הכלי העיקרי שלי בפתרון בעיות התנהגות, ובטח שלא בפתרון בעיות כמו תוקפנות. אבל על זה אני תכף ארחיב

אני כן רוצה להתייחס גם לעניין הקולר האלקטרוני וגם לעניין השימוש במשמעת וב"ריסון" או "תיקון" כאשר עובדים עם כלב תוקפן, באופן כללי.

קולר אלקטרוני יכול להיות כלי טוב בידיים של איש מקצוע שבוחר לעבוד עם ענישה (צירפתי מאמר על מה זה ענישה מבחינה מדעית). הבעיות הן קודם כל - השימוש עצמו בענישה, שתכף ארחיב עליו, שנית - שרוב מי שמשתמש בו אינם אנשים מקצוע אלא בעלי כלבים כמוך שאינם מקצועיים, ושלישית - שלא ניתן לדעת מראש איך הכלב יגיב לקולר. יש כלבים שגם רמה יחסית חזקה של חישמול בקושי תזיז להם, ויש כלבים שמהרמות הנמוכות יקפצו באוויר ויהיו בשוק מהחישמול (כלומר, תגובה חריפה של כאב/בהלה). אני לא הייתי עושה ניסויים על הכלבים שלי... בטח שלא ניסויים שעלולים להכאיב להם.

עכשיו לגבי ענישה:
קודם כל, כדאי מאוד להכיר את 14 תופעות הלוואי האפשריות של ענישה שניסחה פט מילר. נכללים בהן כל מיני תגובות החל מאדישות, "כיבוי" הכלב ודיכוי כל התנהגות שלו (כלב שלא מציע שום התנהגות הוא כלב שמאוד קשה ללמד אותו דברים חדשים), ועד לתוקפנות מתוך הגנה עצמית של הכלב בתגובה לכאב או פחד שהוא חווה בזמן הענישה. באמצע יש עוד דברים כמו "זה לא מלמד אותו איך כן להתנהג", וזה מוביל אותי ספציפית לדבר רגע על הטיפול בתוקפנות (=אלימות) בעזרת תיקונים (= אלימות). מכיר את זה שלא מכבים אש בעזרת עוד אש? אז התיקונים/ריסונים/מילה-יפה-אחרת הם "עוד אש"...

אני ארחיב:
1. בכל פעם שהכלב חווה ענישה (תיקון/ריסון/מילה יפה אחרת :) ) אל מול הגירוי שכלפיו הוא תוקפן, הוא מקבל אישור שבאמת יש צורך להגן על עצמו מפני הגירוי הזה. אז אם, למשל, הכלב תוקפן לכלבים אחרים, ומקבל תיקון כשהוא מתחיל לגרגר או לנבוח עליהם - הוא לומד שכלבים אחרים הם באמת מסוכנים כמו שהוא חשב, כי כבר מרחוק הם מסוגלים לגרום לו לכאב בצוואר וכעס של המשפחה שלו, ולכן הצורך והרצון של הכלב להרחיק ממנו כלבים אחרים רק גובר. אפשר עם תיקונים לגרום לכלב כזה "לא להגיב" לכלבים אחרים, לפחות לזמן כלשהו (בסופו של דבר הסיכוי גבוה שהכלב כן יתפרץ) אבל אי-אפשר עם תיקונים לגרום לכלב להיות חברותי לכלבים אחרים. פשוט כי בבסיס ההתנהגות מעורב רגש...

2. הענישה לא אומרת לכלב איך הוא כן אמור להתנהג ליד כלבים אחרים, היא רק אומרת לו "אל תעיז לנסות להרחיק אותם בצורה גלויה". הכלב עדיין ינסה להרחיק את הכלב השני, או לפחות להימנע ממנו (רק לפני כמה ימים ראיתי סטודנטית אצלנו בקורס אילוף כלבים שהופתעה שהכלב שלה התרחק מכלבה אחרת, בלי שהכלבה "עשתה לו משהו" - אבל הכלבה שלחה לו מבט אחד שהבהיר לו שכדאי להתרחק. מבט, זה כל מה שהיה שם. לכלב ולי זה היה ברור כשמש בשמיים).

3. מה שאתה רוצה בעצם לעשות זה ללמד את הכלב שלך להיות חברותי, או לפחות סובלני, כלפי כלבים אחרים. אם ניקח את זה לבסיס של שיטת המרקר טריינינג שהיא "להגיד לכלב מה כן לעשות", אתה רוצה שהוא יעשה אחד או יותר מהדברים הבאים:
* יציג סימני הרגעה, כגון ליקוק שפתיים, הפניית מבט או ראש, רחרוח הקרקע - כאשר הוא רואה כלב אחר
* ימנע מכלבים שמלחיצים אותו בצורה פסיבית (התרחקות, הסתובבות) ולא אקטיבית (תוקפנות ונסיון לגרום להם להתרחק)
* ילמד שכלבים אחרים הם סבבה ואין מה להילחץ מהם (בשביל זה חייבים להפסיק להוסיף לו לחץ עם הרצועה ולחץ פסיכולוגי בכל פעם שהוא פוגש כלב!)
* אולי יום אחד ילמד אפילו להיות חברותי עם כלבים אחרים. ואם לא, אז להשיג שלום קר, שיהיה מסוגל לעבור על פניהם ברחוב ולהתמודד עם זה בצורה מקובלת חברתית (בלי אלימות מצידו).

את זה אתה לא תשיג עם תיקונים, ולא משנה באיזה אביזר תשתמש או לא (כי ענישה מדכאת *כל* התנהגות ולא רק את ההתנהגות שרצית לדכא, בהכרח). את זה תשיג קודם כל בעזרת פרוטוקול מאוד מסודר (ופשוט) של התנייה קלאסית לשינוי רגש מול הגירוי המאיים (אנשים, כלבים, ווטאבר) ודבר שני ע"י לימוד התנהגות חליפית, כגון סימן אזהרה, מול הגירוי המאיים. ואת זה עושים עם הרבה אוכל טעים

דבר אחרון: ממה שאני רואה בתחום שלנו, רוב האנשים שעובדים עם ענישה (וגם אני הייתי אחת כזאת פעם. במשך הרבה שנים, למעשה...) כלל לא מכירים את תופעות הלוואי האפשריות שלה (שנחקרו ונבדקו גם במעבדות התנהגות וגם בשטח, עם בע"ח שונים) ואפילו לא את "8 הכללים לענישה נכונה" שניסח מאלף כלבי המשטרה, סטיב וויט. זה א-ב של שימוש בכלי או שיטה אברסיבית כלשהם... וזה כ"כ חסר. אז כדאי לך לעשות קצת חיפושים בגוגל ולמצוא חומר על זה... כדי שתבין מה אתה עושה עם הכלב שלך מבחינה מקצועית/מדעית.

אשמח להסביר אם משהו כאן לא ברור או מעלה בך שאלות (שאלות זה חשוב!
), ובכל מקרה, מאחלת לך הרבה הצלחה עם הכלב שלך. תמשיך להשקיע בו, כי אני בטוחה שהוא שווה את זה!
נעה שפלר
מנהלת הדרכה
בית ספר מרקר טריינינג

yehonatan878

New member
לגבי קולר אלקטרוני

קודם כל אני חושב שאתה צריך עבודה במסגרת שונה של שיעור פרטי ולא שיעור קבוצתי ולטפל בגירויים השונים לתוקפנות בהדרגה ולא במצב שלכלב יש הרבה גירויים כי הרבה גירויים=הרבה תיקונים....
כמו כן לבדוק את המאלף שאתה עובד איתו על הסיבה לקולר אלקטרוני ולבדוק את האופציות הנוספות שיש לך לטיפול או להתייעץ עם עוד מאלפים בנושא...
צריך לקחת בחשבון שכל אחד יכול להיות מאלף ולא משנה אם הוא בכלל למד במקום מסויים או לא אז חשוב לברר מבחינה מקצועית את המצב ואפילו לא מדובר על שיטות אילוף.
קצת הסבר על תוקפנות תוקפנות נובעת מרגש מסויים שהכלב נמצא בו באותו רגע. הביטוי ההתנהגותי לרגש הזה הוא סימני לחץ ואזהרה של הכלב ובסוף מגיע גם הביס עצמו.
יש לכלבים שפת גוף ועובדים עם השפת גוף כדי להימנע בעצם מהנשיכה עצמה.ברגע שאתה מתקן התנהגות בעזרת חנק או אלקטרוני או כל כלי אחר אתה מעניש את הכלב על התנהגות מסויימת
אבל לא משנה את הרגש שלו ביחס לגירוי ולכן אתה תתעסק הרבה עם תיקונים והגברת תיקונים ותהיה תלוי באביזרים לריסון כי אתה שם דגש על ההתנהגות ולא על הרגש.
מה שיכול לקרות שאתה תעניש על הגרגור הכלב יפסיק לגרגר כי הוא נענש כל כך הרבה על סימן אזהרה לגיטימי שהוא חלק מהשפה והתקשורת שלו גם עם כלבים אחרים.
זה לא אומר שהמצב לא יחמיר והוא יכול לנשוך פתאום כי הגרגור לא עוזר ולא מרחיק את הגירוי....ולכן כדאי לעבוד על שינוי רגש למגע ולא על ענישה של התנהגות.
בסופו של דבר צריך לזכור שחנק או אלקטרוני מרסנים התנהגות ולא משנים רגש ביחס לגירוי.ויש דרכים אחרות שמטפלות בשינוי רגש על ידי הצמדה של מגע=חטיף ככה שבסוף התהליך הכלב רואה במגע משהו טוב.
דוגמא לשינוי רגש:https://www.youtube.com/watch?v=WWZUcLfHXLE

עמית184

New member
האם זה היהונתן שאני חושב שזה?

אם כן, אז ברוך הבא לפורום! תוכל לתרום פה המון מהידע שלך ומהניסיון שלך.

וכמובן מסכים עם כל מילה ועם כל אות שכתבת פה.

wgaf

New member
הערה אחת

מצאת את אחד המקומות האחרונים בעולם לקבל חוות דעת שאינה מוטת באופן קיצוני בנוגע לקולר אלטרוני.

אני עדיין לא גיבשתי עמדה בנושא , ואני באופן אישי לא מתכוון להשתמש בכלי עם הכלבה הנוכחית. ולמרות זאת, אין לי ספק שמדובר בכלי רב עוצמה, אפקטיבי ויעיל.

יש לפנות בנושא למאלפים בכירים בעלי נסיון מוכח ולא לאוסף דמויות וירטואליות.

wgaf

New member
למה אני צריך לקרוא "מחקרים"

אם אני יכול לראות במו עיניי את האפקטיביות העצומה של הכלי? על עשרות כלבים.

ומי כמוך יודע שעל כל מחקר שטוען משהו אפשר להביא ארבעה מחקרים שטיענו את ההיפך.....

המשפט האחרון נאמר לרוב ע"י מי שלא מתכוון

להביא סימוכין לדברים שלו
האחרון שאמר לי את זה היה איזה דוקטור שהתווכח איתי שיש יותר סלמונלה בביצי חופש מאשר בביצי סוללה (כאשר ההיפך הוא הנכון). אמרתי לו שאשלח לו מחקרים והוא אמר: "על כל מחקר שתשלחי לי - אני אשלח לך שניים!". קיבל 4 מחקרים, לא החזיר אף אחד

על כל כלב שהכלי הזה אפקטיבי עליו יש הרבה כלבים שהכלי הזה שובר אותם ופוגע בקשר כלב-בעלים. מאידך, מעולם לא ראיתי קשר שנהרס משימוש בקליקר או כלב שנהרס כי קיבל קליק לא במקום.

wgaf

New member
זה נכון מאד ..

ואני באמת לא מתכוון להביא סימוכין....

והסימוכין שמטיפים למיניהים מציגים ממש לא מרשימים אותי.

אחרי שעשיתי קורס "שיטות מחקר" במסגרת תואר במנהל עסקים נפל לי אסימון מאד גדול, הבנתי שאפשר לעשות מחקר שיאשש או יפריח כל תיאוריה.

אני באמת מעדיף אחרי כל זה לשמוך על מראה עיניים שלי, של עשרות כלבים שעבורם הכלי היה אפקטיבי על פניי ערימה של מחקרים שהאג'נדה יוצאת להם מכך החורים.

חוץ מזה. אני לא טענתי שבשימוש לא נכון הכלי לא עלול להזיק. על זה אני לא חולק. אפילו לא צריך מחקר בשביל זה
. משום כך הפנתי את השואל למאלף בעל נסיון בתחום.

DogsPCI

New member
מבין אותך לחלוטין. אני עשיתי שני קורסים

בשיטות מחקר אמפריות, עוד קורס בשיטות מחקר איכותניות (מה שנוגע ל"מאמרים" השונים שאנשים מפרסמים באתרים שלהם...), ועוד קורס ששמו - "ספקנות במדע".

אז מעבר לטעות הבסיסית שרוב האנשים עושים ובפרט פה, שהם מאמינים כי מחקר מסויים יכול להוכיח או להפריך תיאוריות או רעיונות גדולים, מגיע גם המקום של - האם הניסוי/מחקר בכלל אובייקיטיבי ובוצע נכון.

ברפואה אולי ההתיחסות היא שונה, אבל בכל מה שנוגע למדעי-ההתנהגות - זה לא מדע מדוייק, ואין שום מטרה לבחור תיאוריה אחת כמנצחת! וזה מה שהרוב פה (חברים ומאלפים) לא רוצים לקלוט! אתה אמור להרחיב עד כמה שאפשר את זווית הראיה שלך, כי אין אמת אחת! וכמה זוויות ראיה שתוכל לאמץ ככה תוכל לבחון ולנתח דברים טוב יותר.

האמת שכבר מזמן קלטתי שמה שבעיקר חשוב לאנשים פה זה להיות צודקים :). וזו כבר מגבלה שהיא מעבר למגבלות המדע :) כמו שכתבתי בעבר - למדע אין אגו, והוא לא מתיימר להיות צודק להכתיב את הכללים לאחרים. את זה אנשים כבר עושים לבד ....

אז עיקר הבעיה היא פרשנות בני-האדם, בפרט אלו שיש להם אינטרס. מאמר שביצע סקר ומצא קשר כל-שהו בין ענישה לבין תוקפנות בכלבים כתב בפירוש כי אין הם יכולים לדעת האם התוקפנות הופיעה בשל הענישה, או שמה הענישה הופיעה בגלל התוקפנות. אבל פה מפרסמים את המאמר בכותרת - "מחקר חדש המראה שענישת כלבים מביאה לתוקפנות". אז סקר ראשוני ביותר וכללי ביותר שהחוקרים עצמם כותבים שם שלא ניתן להגיע ממנו למסקנות, הפך להיות *מחקר* שמצא כך וכך....

או בתגובה שכתבתי פה בשרשור למרקר-טריינינג, היא כותבת באתר שלה שלא נמצאו הוכחיות חד-משמעיות לקיום היררכיה לינארית. ומזה היא ואחרים קופצים למסקנה שהרעיון של היררכיה לינארית הופרך... מה לעשות?
מילא אם היה כתוב שלא נמצאה אף-עדות אחת שתתמוך בקויומה של היררכיה לינארית, ואז יטענו שזה הופרך, הייתי עוד מבין. זו עדיין תהיה טעות, אבל הייתי מבין. אבל כתוב שלא נמצא הוכחה חד משמעית לקיום העיניין. משמע היו עדויות כלשהן שכן תמכו ברעיון. אולי לא ברמה חד-משמעית, אבל היו (משמע בטח שלא הופרך). אחרת היה כתוב - לא נמצאה אף לא עדות אחת לעיניין!

ולסיכום, אני כבר הבאתי לא אחת תימיכין מדעיים לדברים שאני אומר, אפילו פה בשרשור ציטטתי דברים של בעלת תואר שני בהנחיית קבוצות שכותבת לא מעט דברים שתומכים בי. בוא נראה אם זה ישחרר לאנשים את הברגים בראש, או כמו תמיד מה נוח להם מהמדע הם יאמצו וגם ישפצו אותו טיפה, ומה שלא נוח להם - לא קיים מבחינתם.

ולסיכום סיכום, אני רוצה להבהיר שאני לא בא להגן או להמליץ על קולר-אלקטרוני. אני בא בסף הכל לומר לאנשים להפסיק להיות עיוורים, ולהפסיק להאמין לכל דבר שמספרים להם....
אני ממש לא נגד המדע, אבל המדע דורש להיות אובייקטיבים, והמדע דורש להיות חסרי-אינטרסים לקדם, ובעיקר המדע הוא מוגבל מאוד בהמון תחומים, והוא גם לא מתבייש לאמר זאת. אז צריך גם ללמוד איך קוראים ומבינים כתבים מדעיים, אחרת אתה מקבל את מה שהולך פה.

עמית184

New member
שתי הערות, בעצם שלוש:

ראשית, "אחד המקומות האחרונים בעולם"? לא הייתי מגדיר זאת כך, בשעה שקולר אלקטרוני איננו חוקי והוצא מחוץ לחוק - לא למכירה ולא לשימוש - במרבית מדינות אירופה, כולל בגרמניה, מולדת השוצהונד, באנגליה, בקנדה ובאוסטרליה. כשאני חיפשתי להזמין קולר אלקטרוני או לחפש אנשים שיקנו זאת עבורי, יכולתי לנצל מכרים שלי שמתגוררים בגרמניה ושטסו בדיוק לאנגליה - אבל המכשירים הללו לא נמכרים שם, פשוט כי הם אינם חוקיים. שתי המדינות הכמעט יחידות שתוכל להזמין קולר אלקטרוני מהן הן ארה"ב וסין.

שנית, ענו פה נעה שפלר וגיא תיכון, לא ממש "אוסף של דמויות וירטואליות", ובוודאי שניים מהמאלפים הבכירים ביותר ובעלי הניסיון המוכח ביותר בארץ.

דומני שאתה חייב להם התנצלות על כך שכינית אותם "אוסף של דמויות וירטואליות" גם אם אינך חושב שהם מהמאלפים הבכירים ביותר בארץ.

שלישית, בפעם הבאה שדמות וירטואלית כמוך תכפיש ככה בעלי מקצוע בפורום הזה, אמחק את הודעותיך.

wgaf

New member
כמה הערות

ראשית לא הכפשתי אף אחד. אני לא התייחסתי כלל לשני המאלפים הללו, שאחד מהם אני מכיר רק מכתיבה בפורום ואת השניה אני לא מכיר בכלל אז אל תשים לי מילים בפה.
עצם העובדה ששתי הדמויות האלו כותבים מדי פעם לא משנה את העובדה ש : הפורום הזה הוא, כמו כל פורום אוסף של דמויות וירטואליות.

יכול להיות שאחד מהם היה עונה. אבל יכול להיו גם שיוקיטה או איזו מישיהי אחרת שמעולם לא אילפה כלב הייתה עונה בנחרצות לא פחותה.

לגבי התנצלות - אני לא חייב התנצלות לאף אחד. לא התייחסתי באופן ספציפי לגופו של אף בעל מקצוע. אני לא נוהג להתייחס לרמתם המקצועית של דמויות שאני לא מכיר ושמעולם לא ראיתי את עבודתם.
אם כך - אני דורש ממך התנצלות על כך שהאשמת אותי ללא בסיס בהשמצת בעלי מקצוע.

wolfeyes30

New member
לא מדויק

מי שכותב פה בשמו אינו וירטואלי
בדיוק כמו אותו אחד שפרסם מאמר שקראת ולא פגשת
ואותו אחד שאתה מכותב למיילים שלו ומעולם לא פגשת

ונניח שפותח ההודעה היה מתקשר למאלף אותו אתה מחשיב כבכיר ומתייעץ איתו, גם זה היה נחשב להתייעצות עם דמות וירטואלית?

בזה שהכללת את גיא ונעה באוסף הדמויות הוירטואליות שמיותר להקשיב לעצתם והפנית לקבוצה אחרת שלדעתך היא מקצועית יותר אז התייחסת לרמתם המקצועית בצורה די ברורה

DogsPCI

New member
סליחה, אבל זה לא הפורום הפרטי שלך!!! אם אתה

מאפשר ומשתתף בעצמך בהכפשת בעלי-מקצוע, אתה לא יכול לבוא בטענות כלפי אחרים!

ואם "אוסף של דמויות ווירטואליות" זו הכפשה בעיניך, אז מה לגבי: "לא חיוביים", "בתי-ספר חובבנים", "לא מקצועיים", "פרימיטיבים ומיושנים", "מחפשי פירסום חינם", "פוגעים בכלבים"....? ועוד....

אני ממליץ לך לחשוב אם אתה אכן מסוגל לנתק את דעותך האישיות כשאתה ממלא את תפקיד מנהל-הפורום, כי בינתיים זה לא נראה ככה.

ולסיכום, אני לא תומך בהכפשה אישית של מישהו, גם אם טעיתי בכך בעבר בעצמי! ובהחלט שאני בעד אכיפת-החוקים ומניעה בפגיעה באחרים. אבל אני מצפה גם שאכיפת-החוקים הנ"ל תעשה תמיד, כדי להגן על כלל חברי-הפורום! ולא רק כדי להגן על מי שדרך-העבודה שלו מוצאת חן בעניך!

AllRed

New member
שלום רב,

אני אענה מנקודת מבטי תוך הסתכלות על עברי ועל עבודתי כמאלף כיום.

עד לפני כמה שנים עשיתי שימוש באביזרים כגון חנק, דוקרנים וחשמל כחלק מ"ארגז הכלים" שלי בטיפולים התנהגותיים ואילופים "רגילים".
כמו כן, עשיתי שימוש באמצעים "חיוביים" יותר, כמו משחק, אוכל וכדו'.
השיטות עובדות, בשתי הגישות, אין ספק.

לפני מספר שנים, לאחר מאות כלבי אילוף, החלטתי להפסיק לעבוד עם הכלים האברסיביים (חנק, דוקרנים וחשמל) ולהתמקד אך ורק בשיטות אימון המבוססות על חיזוק חיובי ומוטיבציית הכלב.

אחד הדברים שנחשפתי אליו היה - מה קורה אחרי שהאילוף מסתיים ובידי לקוח שלי נשאר כלי כ"כ עוצמתי וחזק כמו קולר אלק' או דוקרנים? - מספיק שהוא מעט שוכח את כל ההנחיות שהוא קיבל, לא מתרגל, מפסיק לחזק על התנהגות רצוייה ומסתמך רק על תיקונים ומשתמש בקולרים הללו בניגוד להנחיות והוא נמצא במדרון חלקלק לכיוון בעיות התנהגות שיחזרו או חדשות שיצוצו.
ברגע שמסתמכים רק על ענישה בתקשורת עם כלבים (ובכלל עם כל יצור חיי) יש סיכון גובר לבעיות התנהגות, כגון: אגרסיביות, חרדה, ריאטיביות, תוקפנות מותקת ועוד.
אם כלב חווה ביום יום שלו אי נעימות בתדירות גבוהה יחסית וחווה ענישה רפטטיבית כל יום הוא מתחיל לנסות ולהפסיק את מי/מה שגורם לו לאי נוחות.

לאחר שראיתי איך כלבים מתנהגים לאורך זמן בשימוש באביזרים הללו (גם כלבי לקוחות של מאלפים אחרים וכאלה שהחליטו ליישם בעצמם) ואיזה נזק התנהגותי עלול להיגרם להם לאחר מספר שנים החלטתי שאני מפסיק איתם.
זה לא שווה את זה. בהרבה מקרים היה "שיפור" בהתנהגות של הכלב בטווח הקצר וכעבור כמה חודשים חלה רגרסיה חמורה (תלוי כמובן בהרבה גורמים נוספים) כתוצאה מקישור שלילי שהכלב עשה לטריגר מול עבדו.

ביקשת לא להיכנס לגישה המשתמשת בעיקר בחיזוקים אז אכבד את בקשתך.
רק משפט לסיום, קיימות שיטות ודרכי אילוף לא פחות טובות ואולי אפילו טובות יותר על מנת לטפל בתוקפנות, חרדות ועוד. אין לי שום צורך כיום באביזרים שעשיתי בהם שימוש פעם - הבחירה שלי לזנוח אותם הייתה מקצועית נטו, לטובת הכלבים ובעליהם.
אם תרצה נוכל לספר לך יותר על תהליכים ודרכי טיפול.

אשמח לעזור.

למעלה