איך קוראים לפעולה של איסוף המים עם מגב?

איך קוראים לפעולה של איסוף המים עם מגב?

לטאטא זה לאבק, לכלוך, פירורים על הרצפה...בעזרת מטאטא.
מה קורה עם המים?

שאלה קשה

המילה "מגב" (אגב, האקדמיה קובעת מַגֵּב!) נגזרה משורש נג"ב = לייבש
(אגב 2: לא ברור אם השורש נג"ב נולד כאנלוגיה לאקלים היבש של הנגב, או שחבל הארץ נקרא כך על שום צחיחותו)
אלא שמאותו שורש נגזרה גם המגבת, שמבצעת פעולה שונה לגמרי במטרה להגיע לאותה תוצאה, וניתן לומר שהיא "השתלטה" על השדה הסמנטי הזה
לכן קשה לטעון שמנגבים את הרצפה במגב, מקסימום מנגבים בסמרטוט, וגם זה לא דומה לפעולת הניגוב המוכרת (הביטוי המקובל הוא "להעביר סמרטוט")
בשפה הכתובה נפוץ הצירוף "לגרוף את המים במגב"
עם זאת, פעולת הגריפה עניינה איסוף המים והעברתם למקום אחר, והביטוי לא ממש מעביר את התחושה של ייבוש הרצפה
בקיצור, אין לי תשובה מספקת

chello20

New member
ייתכן שיש כאן בידול, 'לגרוף את המים, לגרוף

עם מגב את המים, הכוונה יותר לאיסוף המים.
לנגב עם מגב / סמרטוט זה כבר לכיוון הייבוש ופחות לאיסוף.

שיטה אחת לספונג'ה ניתן לתאר לא רע. היא נקראת בגדול 'הצפה' :). ובה: מציפים, מקרצפים, גורפים במגב, ומנגבים במגב וסמרטוט.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מכירה שתי שיטות לספונג'ה:

1. השיטה ה"צבאית" לעצלנים (כך נהגנו בצבא...) שבה שופכים מים (עם או בלי חומר ניקוי) ומציפים את הרצפה ואז גורפים אותם החוצה (רלוונטי למקרים שבהם יש פתח ניקוז זמין או פתח לשטח חיצוני, לא חדר מדרגות למשל).

2. השיטה למשקיענים, שבה טובלים את הסמרטוט בדלי, סוחטים, מלבישים על המגב ומנגבים היטב את הרצפה. בפעם הראשונה בסמרטוט רטוב (לקרצוף), בפעם השנייה בסמרטוט סחוט היטב או בסמרטוט יבש, כדי לספוג את עודפי המים.

לסיכום: בראשונה אכן גורפים, בשנייה מנגבים (כך או כך מסיימים סחוטים...
).

גם רב מילים בעד לגרוף.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
הסבר מלא למילה גָּרַף פ' קל

1. (כשנאמר על מים) שטף וסחף בעוצמה.
• מי השלגים שהפשירו גרפו בדרכם ענפים ואבנים במורד ההר.

2. ניקה את השטח על-ידי גריפה; פינה מים באמצעות מגב; ניקה תנור או אח מן הגחלים והאפר.
אחרי שתגרוף את המים עבור על הרצפה שוב בסמרטוט סחוט.
• מדי פעם יש לגרוף מן האח את האפר ואת שאריות הפחמים.

3. צבר, זכה, קיבל (בעיקר משהו טוב ובכמות גדולה).
• הסרט הזה גרף את כל הפרסים האפשריים.
• הספורטאים ממזרח אירופה גרפו את רוב המדליות באולימפיאדה.
• מפלגת האופוזיציה מקווה לגרוף את רוב הקולות של המצביעים החדשים.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

לעניין הקושיה שהעלה הדיוט גמור:
"עם זאת, פעולת הגריפה עניינה איסוף המים והעברתם למקום אחר, והביטוי לא ממש מעביר את התחושה של ייבוש הרצפה"
אולי כדאי להשתמש בפועל 'מחה' (כמו בביטוי מחה את הדמעות, ומחה את הזיעה).
כך שתהליך שטיפת הרצפה באמצעות מגב יהיה מחולק לשני שלבים: בראשון גורפים את המים ובשני מוחים אותם.

trilliane

Well-known member
מנהל
לגבי הקושיה: גריפת המים אכן מעבירה אותם הלאה

כפי שציינתי, למקום חיצוני כלשהו (כשהיינו מסיימים לנקות את המדור בצבא הייתה נקווית שלולית קטנה מתחת לדלת...) או לפתח ניקוז. גריפת המים אכן לא מייבשת את הרצפה; היא נשארת רטובה (פשוט לא מוצפת) ומתייבשת באוויר או באמצעות ניגוב בסמרטוט (תלוי עד כמה משקיעים. בצבא ממילא לא קיבלנו סמרטוטים...
).

טוב אז אנחנו בבעיה רצינית משום שאני לא עושה

ככה ספונג'ה

אני מעלה סמרטוט ספוג במים על המגב ומסבנת את האצפה. אחר כך אני מושכת את נמים בעזרת מגב ואוספת אןתם בעזרת סמרטוט ומעל הדלי סוחטת את הסמרטוט לדלי נפרד. וחוזר חלילה....סמרטוט מגלי עם מים וסבון נקיים וסחיטה לדלי עם מים מלוכלכים. כך שבעצם פעולה הגבגוב או הגריפה או האיסוף של המים...המים די הולכים אחריי עד למקום שהו אני מחליטה לאסוף אותם האמצעות הסמרטוט.

אז מה עכשיו יהיה הפועל המתאים?

גריפה זה לא למים לפי מה שראיתי. בכל מגרה גורפים במגריפה, אז איך המגב יכול לגרוף?

ישראלי75

New member
איה, לילה טוב

את ממש רצינית? לא שמעת על הפמיניזם המשחרר-משוחרר?
השאירי את המלאכה לו, כי לא עלייך המלאכה לגמור...
אולי מצאי לך עוזר/ת לחסוך ממך/לך את כל הטרחה הזאת...
ומה איכסה כל כך בגריפת החוטם? הרי לא דיברתי על פעילויות מגעילות באמת...

ישראלי75

New member
יש אוסְפים ויש אוגרים...

בילדותי אספתי בולים, קלפים, ברגים ומה לא...ילדיי אספו לביתנו חיות מחמד שונות...
איני סבור ש"לאסוף מים" הנו ביטוי מוצלח. הואיל וגריפת מים מציינת את העברתם למקום ניקוז כלשהו,
אין צורך לעשות זאת במגרפה דווקא, שהרי המגרפה ממלאת תפקיד של איסוף פסולת הגינה, לדוגמה.
יש הגורפים את המים במגב ויש העושים זאת בסחבה, ובא לציון גואל....
ליל מנוחה, איה

ישראלי75

New member
אבל רציתי להוסיף לנ"ל שיש המורחים (את הרצפה)

בסחבה או בסמרטוט ויש המנגבים אותה במגב; יש המורחים חמאה על הפרוסה ויש המנגבים (חומוס) בפיתה....
כללו של דבר: מורחים או מנגבים? תלוי את מה ובאיזה הקשר.....

ישראלי75

New member
רגע, לא הבנתי מה את שוטפת?

אולי בכלל זהו שיח של חירשים? נא שתפי אותנו בשטיפות, לבל נהלך כסומים בתוך ארובות....

תפוסותי

New member
יש לי הצעה למילה

אולי תזכי להיות הראשונה שתשתמש בה.... במקום לגרוף אמרי-נא להחריב כי הרי קשה נקיון הבית כקריעת ים סוף :)

trilliane

Well-known member
מנהל
השימוש בסמרטוט מנגב את הרצפה כי הוא סופג

את המים. גריפה, כאמור, היא הפעולה שבה שופכים מים ואז מעבירים אותם ממקום למקום בעזרת המגב (אבל בלי סמרטוט).

ישראלי75

New member
גריפת מים אינה כוללת, לעניות דעתי,

את הפעולה הראשונה שציינת (שופכים מים ואז...). הגריפה היא איסוף המים בכלי כלשהו עד שהם נקווים ומגיעים לשלב של ניקוזם.

trilliane

Well-known member
מנהל
כמובן; שפיכת המים היא הפעולה הראשונה, שבגללה

נדרשת הגריפה. אני מתנצלת אם הניסוח לא היה ברור מספיק (כבר הבהרתי את הנושא בהודעותיי הקודמות).

למעלה