"אם אין לחם יאכלו DVD"
שכר מנהלי הבנקים – "האם זה נראה לך הוגן שיקחו להם 90 אחוז מהמשכורת רק כי הם עשירים?" – האם נראה לך הוגן שמנהלי הבנקים יחמסו לעצמם סכומי עתק שכלל לא מגיעים להם? הבנקים הם חברות ציבוריות השייכות למעשה לבעלי המניות ולא למנהלים, אלא שלמרבית בעלי המניות יש אפס שליטה על ניהול הבנק. יתרה מזאת, הבנקים מהווים למעשה קרטל, באדיבות המפקח על הבנקים, ולכן ביכולתם לגבות עמלות גבוהות וריבית גבוהה על חובות וכך לממן למנהלים את חייהם המתוקים. מדובר בחתולים שהופקדו על השמנת ומלקקים ממנה בכל פה. "ציבור שניתן לספור על יד אחת שכל חטאו הוא שהתקדם בצורה מוצלחת בחיים" – הבעיה שלי היא לא עם האלפיון העליון. לא עכברא גנב אלא חורא גנב. השיטה הקפיטליסטית המאפשרת למיעוט קטן להשתלט על משאבים עצומים היא הבעיה. אין שום הצדקה למשכורות של מיליונים. אף אחד בעולם לא עובד מספיק קשה בשביל להרוויח כל כך הרבה. מדובר באוליגרכיה המנצלת את החוקים הקיימים כדי לקחת הרבה יותר מהמגיע לה. כדי להשתיק את הביקורת (ואולי גם את מצפונם) הם ממציאים תזות כלכליות המנמקות למה זה טוב וצודק שהם ייקחו כל כך הרבה. ויש מי שקונה את זה. "נתניהו הציג פעם דיאגרמה..." – אתה באמת מצפה שאני אתרשם ממשפטים שמתחיל במלים "נתניהו הציג" או "נתניהן אמר". מהשקרים של נתניהו אפשר לייצר ספר ארוך יותר מהתנ"ך. וגם משרד האוצר לא מתמחה בהצגת העובדות כהוויתן. בכל מקרה, אני לא רואה במיקסום הכנסות הממשלה את המטרה היחידה. הגדלת השוויון היא ערך לא פחות חשוב. "מדוע אתה חושב שמשרד האוצר בדורותיו עושה שמיניות באוויר בכדי להביא משקיעים לארץ?" – משום שאנשיו שבויים בסיסמאות האידיוטיות של עצמם. לא צריך להביא משקיעים. צריך להשקיע, והממשלה יכולה לעשות את זה לא פחות טוב ממשקיע זר שהמניע המרכזי שלו היא טובת עצמו ורווחיו ולא האינטרס הציבורי. וכבר היה מי שעשה חשבון שאם הממשלה הייתה משקיעה את כל הכסף שניתן במתנה כהטבות מס לאינטל ביצירת מקורות תעסוקה בעצמה, היה המשק מרוויח פי כמה משרות, והרווחים היו נשארים אצלנו ולא זורמים לכמה בעלי הון זרים. "'אז תאסור על הוצאת מטבע זר מהמדינה' - מגוחך, פשוט לא ראוי להתייחסות." – מסתבר שראש ממשלת מלזיה כן חשב שהרעיון ראוי להתייחסות והציל כך את כלכלת ארצו מהמשבר שהכה בשאר כלכלות דרום מזרח אסיה. אני לא חושב שצריך להתחרות בעולם השלישי בתעשייה המבוססת על שכר נמוך. זו תחרות שלא נעמוד בה. בירדן או בפיליפינים אפשר להתקיים מכמה דולרים ביום. בארץ לא. יש להשקיע בהכשרה מקצועית לעובדים בלתי מיומנים ולפתח תעשיה קצת יותר מתוחכמת עם שכר סביר. אני לא מדבר על הי-טק. לא לכל אחד יש השכלה או כישורים לכך, אבל טכסטיל זו לא האלטרנטיבה היחידה. בכל מקרה, עדיף לקיים מפעל לא רווחי בסובסידיה ממשלתית מאשר לדון את עובדיו לאבטלה (וממילא למעמסה על כלכלת המדינה) או לקיימו עם משכורות שאינם מאפשרות קיום בכבוד או קיום בכלל. "קודם כל ההוצאות הביטחוניות הינן 20% " – לפי נתוני משרד האוצר תקציב משרד הביטחון הוא 8.17% מהתמ"ג הצפוי ל2004. אין לי ספק שישראל איננה שבדיה, אבל היא גם איננה מדינה מתפתחת לפי אף מדד כלכלי. היא מדינה מפותחת. בכל מקרה, סוציאל-דמוקרטייה איננה פריווילגיה של מדינות עשירות. זו גישה חברתית-כלכלית ואיננה תלויה בכמות המשאבים אלא עוסקת באופן חלוקתם ובבקרה עליהם. "בשביל זה צירפת את ג'ון קיינס לצד שלך?" – לא צירפתי אותו לצד שלי אלא הצטרפתי לצד שלו. אני קיינסיני ואילו העמדות שאתה מביע הן ניאו-ליברליות פוסט-קיינס (נוסח מילטון פרידמן ושות'). וקיינס לא טען רק שיש "לכוון את השוק לנתיבים מתוכננים". הוא טען בפרט שבתקופות מיתון יש לנהל מדיניות גרעונית במתכוון ושעל הממשלה להשקיע בפועל במשק הכלכלי ולפזר כספים על מנת לעודד פעילות כלכלית וצמיחה – בדיוק ההפך לתזות השמרניות. "כל הכלכלנים המודרניים מסכימים כמעט פה אחת שאנגליה נמצאת היום איפה שהיא נמצאת הודות למרגרט תאצ'ר" – כל הכלכלנים? הגזמת קשות. מחבר המאמר שצירפת שכח משום מה שבעקבות תאצ'ר (ומייג'ור) יש בבריטניה יותר מעשור של שלטון הלייבור אשר שיקם את הנזקים. בכל אופן, הכלכלנים חסידי תאצ'ר שייכים כולם למחנה מאד מסוים. זה כמו לומר שכל חסידי חב"ד מסכימים כמעט פה אחד שהרבי מלובביץ הוא גדול הדור. ביג דיל! "הקצבאות הגבוהות הן אלו שכמעט מוטטו את הכלכלה, ואילו הצעדים של נתניהו מבריאים אט אט את המשק." – שטויות במיץ. השפעת הקצבאות על הכלכלה זניחה. המיתון במשק נגרם כתוצאה משילוב של השפעות המיתון העולמי, האינתיפאדה, והריסון הכלכלי המוגזם של האוצר/בנק ישראל. נתניהו "מבריא" את המשק באופן שעושה הרבה מאד אנשים חולים. ריסון תקציבי בתקופת מיתון הוא אדיוטיזם גמור. אם יחלץ המשק מהמיתון זה למרות נתניהו ולא בזכותו. "הויכוח שלי איתך אינו אידיאולוגי, אלא פרקטי גרידא." – זו אשליה. כלכלה היא אידאולוגיה, לא מדע. אין שום הצדקה פרקטית ל"שוק חופשי". ה"אמונה" שלך בו היא דת לכל דבר. מעניין שרבים מאלו הבזים לאנשים דתיים ולאמונותיהם בעצמם בוחרים לרקוד סביב עגל הזהב הזה. "אלו שרוצים סוציאל דמוקרטיה הם בד"כ אותן אוכלוסיות פרזיטיות וכל מני פופוליסטים מהשמאל שמנסים כך להשיג קולות." – ואתה עוד האשמת אותי בדמגוגיה! והנה, לסיכום, צירפתי ראיון עם פרופ' אסתר אלכסנדר (עוד מלפני תקופת נתניהו) בו מוצגים חלק מהדברים שכתבתי באופן קצת יותר מוצלח.