איך עוברים אבחון?

אבהיר:

1. אבחון פסיכולוגי יכול להיות מאוד פורמאלי ומסודר, אבל פסיכולוג לבדו לא מוסמך לאבחן הפרעות תקשורת. בשביל לתת את האבחנה הרפואית צריך רופא: פסיכיאטר או נוירולוג.
2. במקרה של "מישהי", מאחר שהיא כבר בוגרת, האבחון יכול להתבצע כנראה רק במסגרת פרטית. בין אם אצל רופא עצמאי או במכון אבחון. זה לא רלבנטי לרפורמה בבריאות הנפש.
 
ובכן

לאור ההודעה המפורטת גם אני לא בטוחה שהכיוון הוא בכלל איזושהי הפרעה מוגדרת.
אבל אם כבר אבחנה כלשהי, אז מה שרלבנטי לדחייה חברתית זו הפרעת תקשורת.
בהחלט יכול להיות שהרופא המאבחן ינסה לשכנע את הפונה כי חבל בכלל על האבחון, ושעדיף לבחון את המקרים ב"משקפיים" של יחסים בין-אישיים נורמטיביים שלא צלחו.

מה שאמור להשתנות ברפורמה זה השירות הציבורי (ולא הפרטי), והטיפול הפסיכולוגי (לא הרפואי/ פסיכיאטרי/ נוירולוגי).
 

מישהי1631

New member
תודה על התשובות

ועל הניסיון שלכם לעזור.
קראתי על הפרעת תקשורת חברתית, וכתוב שיש בעיות בשפה, דבר שאין לי. אני מבינה הקשרים, משחקי מילים ובדיחות.
אני יודעת שאבחון הוא קשה ואולי בלתי אפשרי בגילי.
לא יתכן שיש כל-כך הרבה "רעים". יש לי חלק ביחס הנוראי שאני מקבלת.
האירוע האחרון גרם לי להתייאש, כמעט להרים ידיים. אולי להגיד כמו פולניה "אני כבר אמות לבד".
 

מישהי163

New member
איך עוברים אבחון?

אני סובלת מקשיים חברתיים מהיום שמכירה את עצמי. אני בת 50 פלוס ולא נראה קצה אור. המצב נהיה יותר גרוע. פרט לבעלי והילדים (ואני מודה עליהם לאל יום-יום) אני בודדה לחלוטין.
סופגת דחייה על בסיס יומיומי. ולא רק דחייה, גם התעלמות, אדישות, זלזול ובוז.
אני מניחה שאין מקום נרחב לשינוי בגילי. הייתי בטיפולים בעבר, במסגרות פרטיות ובאופן לא רציף. מעולם לא היה אשפוז או משבר שמנע ממני לתפקד. אני עובדת במישרה מלאה שנים ארוכות.
אבל - רוצה לדעת, אחת ולתמיד, מה הבעיה שלי. לא יתכן שאני נורמלית. אדם נורמלי לא "זוכה" לקיתונות כאלה של דחייה.
לפנות למרפאה לבריאות הנפש? אני חוששת להכנס למשרדים שלהם, לשבת על ספסלי ההמתנה, לעמוד מול סוללת פסיכולוגים. ואם אפגוש שם מכרים? אני עובדת במקום עם המון קהל ואולי מישהו ממקום העבודה יזהה אותי.
מה ההשלכה של אבחון פסיכיאטרי על התיק הרפואי שלי? זה מגיע לרופא המשפחה? מעכשיו, כול מחלה פיזית (ולא חסרות לי) תתויג כנובעת מבעיה נפשית? זה עלול להגיע למקום העבודה? לבנק? לביטוח לאומי?
תודה על עזרתכם וסליחה על החפירה.
 
בבקשה.

אכן, מבין האבחנות הרשמיות, "הפרעה בתקשורת חברתית" נשמעת הכי רלבנטית למצבים שתיארת.
זו נחשבת הפרעת תקשורת קלה יחסית, אבל עדיין (עם כל הזהירות של דיונים באינטרנט) -- לא נשמע לי שהגעת אפילו לשם.
הכתיבה שלך דווקא תקשורתית (ורגשית) מאוד.
באמת יש לי הרגשה שמדובר על משהו מקומי יותר באינטראקציה או ביחסי האנוש שלך. ואם זה כך -- זה בהחלט ניתן לשינוי.
 
נ"ב. שתי נקודות נוספות למחשבה:

1. עם כל הכאב שבדבר, להידחות פעמיים בחיים, בהפרש של 40 שנה, זה ממש לא הרבה. אפילו 4 דחיות בתקופה כזאת ארוכה זה לא הרבה.
2. איך היו חיי החברה שלך כשהיית ילדה? נניח עד גיל 10?
 

מישהי163

New member
תודה למגיבים!

זה מעודד להתייעץ. מרגישה פחות בודדה עם המצוקה.
לשאלתך עופרה - בילדות ובנעורים היו לי כמה חברות קרובות. מלבדן, לא היה לי קשר עם שאר הילדים בכתה. צחקו ממני כי הייתי שמנה ומפותחת לפני הזמן, אבל בין כתה ז' לח' עשיתי דיאטה, ואחרי החופש הגדול שבתי לבית הספר רזה וחתיכית והצחוקים נפסקו.
בבגרותי, אפילו החברות הקרובות נטשו ולא הצלחתי לקשור קשרים חדשים. כנראה בבגרות צריך להראות הישגים נורמטיביים, ולא הגעתי לרף הדרוש. את לא יכולה בגיל 50 פלוס לגור בדירה מוזנחת כמו מחנה פליטים, לנסוע במכונית חבוטה, לעבוד במישרה שולית ולא לספר כמו כולם על קריירה, נסיעות לחו"ל, תיאטרון, קונצרטים וכד' כי לא הייתי בהם מחוסר תקציב. החברה הישגית ואני לא אשנה את העולם.
בנוסף - אני לא טובה בכלום. באופן פרדוקסלי, יודעת לעשות המון דברים - לנגן בפסנתר, לכתוב סיפורים, לרקוד ריקודי עם, לבשל - ועושה הכול גרוע! זה תסכול איום! עדיף לא לדעת כלל מיומנות מסויימת, למשל: לא מבינה כלום בברידג', לא תופסת, ולא אכפת לי. אז לא אשחק ברידג', ניחא. אבל, למשל, להיות בעלת מיומנות לכתוב שני ספרים, כל אחד כ - 300 עמודים, לטרוח על דמויות ועלילה, ואף אחד לא רוצה לקרוא אותם? להיות עשר (!) שנים בריקודי עם, ולא לזכור את הצעדים? זה כל-כך מתסכל, שבא לי לדפוק את הראש בקיר.
 
אז ככה:

לדעתי:
1. "כמה חברות קרובות" בילדות ובנעורים - זה נורמלי. לא מראה על דחייה חברתית.
2. אם צחקו ממך כי היית שמנה ואחר כך כשרזית הפסיקו -- זו הייתה בעיה של הילדים הצוחקים ("קבלת השונה"), ולא בעיה פסיכיאטרית שלך.
3. בתור בוגרת התחתנת וילדת ילדים, אבל לא הצלחת ליצור חברויות חדשות - זה נפוץ. ולא קשור למצב כלכלי.
4. לנגן בפסנתר, לכתוב סיפורים, לרקוד ריקודי עם -- הלוואי על כולם. ואגב, גם ריקודי עם דורשים כישורים חברתיים. לא מצביע על דחייה.
5. לכתוב ספר של 300 עמודים ואיש לא קורא -- גם רגיל, לצערי. ראי את הקשיים הכלכליים של "סטימצקי".
6. לרקוד עשר שנים ריקודי עם ולא לזכור את הצעדים -- הלוואי עליי. אני לא מצליחה ללמוד אותם בכלל. זה אולי מתסכל אבל לא קשור לדחייה חברתית.

בקיצור:
אני מבינה שאת מתוסכלת ממשהו, ומצפה מהחיים ליותר, אבל לי באופן אישי ההיסטוריה שאת מתארת לא נשמעת כמו היסטוריה של דחייה.
לכל היותר איזה פרפקציוניזם, או משהו בסגנון הזה. כלומר בעיה פסיכולוגית, שלא בהכרח תעלה באבחון מובנה.
 
למישהי

בואי נעשה קצת סדר: העובדה שיש לך קשיים חברתיים לא אומרת בהכרח שאת לא נורמלית.
בעיקר שאת נשואה ועובדת.
יכול להיות שפשוט יש לך בעיה ביחסי אנוש, או אפילו סתם בעיה של מראה חיצוני, ריח פה וכל מיני גורמים בנאליים כאלה.

לכן אני רואה לפחות שתי אפשרויות:
1. דברים בנאליים מהסוג הנ"ל אפשר לראות בסדנה ליחסי אנוש/ טיפול קבוצתי. שם את מקבלת פידבק מאנשים אחרים (לא אנשי מקצוע), וגם נותנת פידבק לאחרים. זה לא אבחון פורמאלי, אבל נותן איזה מושג איך את מצטיירת בעיני אחרים. אולי תקבלי גם רעיונות מה ניתן לשפר.
2. אם את רוצה דווקא אבחון פורמאלי ומסודר, אז זה כנראה יהיה אבחון פסיכיאטרי (לא פסיכולוגי). בכיוון של הפרעת תקשורת כנראה. את זה את יכולה לעשות באופן פרטי, או דרך הביטוח המשלים של קופת חולים.
בכל מקרה, איש המקצוע מחויב לסודיות רפואית. הוא לא יכול להעביר את תוצאות האבחון שלך לאף גורם בלי רשות ממך.
 

מישהי163

New member
תודה, אבל אני בטוחה שאני צריכה אבחון

אנשים נורמלים לא מקבלים יחס כמו שאני קיבלתי.
מילא אם זו הייתה הפעם הראשונה. אבל תחושת הקביעות וחוסר ההתקדמות מייאשת.
בגיל 17 זרקו אותי מתנועת הנוער, אחרי שהייתי שם ארבע שנים. אמרו ש'אין לי אישיות' (לא ידעו שיש דבר כזה הפרעת אישיות, אבל הרגישו שמשהו מאד לא בסדר איתי) אמרו שאני לא תורמת, ושאם לא אבוא לפעולות זה לא יפריע לאף אחד.
40 (!) שנה אחרי זה - דחו אותי ממשפחתו של בעלי. הדחייה נמשכת שנים. אני 23 שנים במשפחה, ולא הצלחתי להתקבל. כתבתי על כך באריכות בפורום שכן. מילא אם אלה היו הדחיות היחידות, אך זה קורה בכול מקום - המשפחה המורחבת מצד אבי ז"ל, מקומות עבודה, ריקודי עם. למזלי, בעבודה הנוכחית אני עובדת עם ניירת ופחות עם אנשים, כך שאין עם מי להסתכסך. חבל שלא הייתי מודעת בעבר לצורך לחפש עבודה מהסוג הזה. הייתי חוסכת לעצמי סבל רב.
אני לא מושלמת, רחוק מזה. היו לי התפרצויות זעם, שקוממו עלי אנשים. חדלתי מכך, אבל לא סלחו לי. שתי הגיסות שלי במשפחת בעלי שונאות אותי, לעד ולנצח. לא מדברות איתי, התעלמו ממני בצורה גורפת כשעברתי מחלה קשה (ולא רק הן), כול הניסיונות שלי להתקרב, להזמין, להביא כיבוד באירועים משפחתיים, לקנות מתנות נחמדות לימי הולדת - היו לדפוק את הראש בקיר.
הקש האחרון היה עכשיו, כשכתבתי לשתי גיסותי על העלבון שלי ושלמרות כול הניסיונות לא הצלחתי להתקרב אליהן - נענו בהתעלמות. אני מרגישה כמו מתה שבמקרה נושמת!
מילא אנשים שהתפרצתי עליהם בעבר. אני יכולה, איכשהו, להבין את הטינה, למרות שלאנשים נורמלים כן סולחים. אבל - יש אנשים שלא עשיתי להם כלום, כמו אחת משתי הגיסות, והיא מתרחקת ממני עד כדי גועל ותיעוב! הבוז והזלזול כל-כך עמוקים שהיא התעלמה ממותו של אבי. לא באה להלוויה, לא לשבעה, אפילו לא טלפנה! ואני מדגישה - היא לא היחידה. אם אכתוב את כול המתעלמים, האדישים והמתעבים זה יהיה באורך ספר הטלפונים.
זה לא נורמלי!
תודה על העצות. אנסה לפנות לאבחון. מניחה שקשה להשתנות בגיל כזה, ואם "זכיתי" באספרגר או קללה אחרת גם אי-אפשר. לפחות אדע, אחת ולתמיד, איזה בורג חסר לי.
 

sharpantie

New member
לפעמים

אנשים לא מודעים לרושם החיצוני שהם עושים על סביבתם. מבחינתם הכל בסדר
והם מתנהגים ומתפקדים רגיל. הסביבה קולטת לפעמים התנהגות ושדרים לא מילוליים
כמו שפת גוף, פנים חמוצות וזעופות וכעס חסר פרופורציות על כל עניין פעוט.
אני לא מכיר אותך אישית ולא יודע מה סביבתך הקרובה חושבת עלייך, אבל היה כדאי
שתבדקי בינך לבין עצמך , מה בהתנהגות שלך גורם לאנשים להתרחק ממך ולזלזל בך.

בעניין האבחון, גם אם תעברי אבחון ותקבלי אבחנה, מה תעשי איתה? הרי אבחנה פסיכולוגית
או פסיכיאטרית דורשת טיפול אם מעוניינים לשנות משהו. האם את מוכנה להשקיע מזמנך
וכספך בטיפול ארוך טווח?
שאלה נוספת שצריכה להשאל היא עד כמה טיפול כזה יעזור בגילך ואחרי עשרות שנים
שהמצב שאת מתארת קיים.
 
לשיקולך...

אני מבינה שאת מאוד מתוסכלת מחוסר הקבלה החברתית שלך, ושאת רוצה לדעת מה הגורם לכך.
כאמור את יכולה לגשת לכל פסיכיאטר לאבחון. סביר שגם שם ישאלו אותך בשביל מה את רוצה אבחנה בגילך. גם נוירולוגים מוסמכים לעשות את האבחנה הזאת, אבל לעתים קרובות נוירולוגים של מבוגרים לא עוסקים בפועל בהפרעות תקשורת.
את גם יכולה לגשת למכון כלשהו שמומחה להפרעות תקשורת, כמו "בית אחד", מכון "מראות" באיכילוב, ויש עוד כמה מכונים כאלה בבתי חולים.
כדאי לשאול כבר בטלפון אם הם עוסקים באבחון מבוגרים, ומה המחירים. זה כנראה לא יהיה זול...

בהצלחה
 

niva99

New member
"סביר שגם שם ישאלו אותך בשביל מה את רוצה אבחנה בגילך"

אם האשה חיה במצוקה המשפיעה על איכות חייה,
מה זה משנה בת כמה היא?

הקביעה הזו היא מאד דטרמניסטית - כאילו אין מה לעשות ומעתה נגזר עליה לחיות בסבל מתמשך ללא הבנה עצמית.
מה שכן מאד מתחברת להמלצתך על טיפול קבוצתי ששם ישנם שיקופים הדדיים היכולים לשפוך אור על התעלומה. וגם על פניה לטיפול דרך אפיק פרטי (באם ישנה אפשרות לכך).
 
"סביר"

זו לא קביעה דטרמיניסטית לפי שום הגדרה.

אני שמחה שאת מתחברת להמלצה על טיפול קבוצתי.
 

niva99

New member
אופציה נוספת לבדיקה עצמית

יתכן ומדובר בבעיה רגשית
של חוסר הערכה עצמית.
יתכן וכילדה לא זכית לקבלה ולאהבה הורית ללא תנאי - וכך יצאת לעולם כשאינך אוהבת את עצמך ואינך בטוחה שאת אכן ראויה לאהבת הזולת.
בהמשך הקרנת זאת לסביבתך - והאמונה העצמית הזו הפכה לנבואה המגשימה את עצמה.
&nbsp
השאלה איך אפשר להרוס תבנית חשיבתית שנתקבעה במשך שנים רבות כל כך? ושאינה משרתת אותך אלא להפך תוקעת...(באם ההשערה נכונה).
מה שנותן תיקווה הוא מימוש זוגיות, הקמת משפחה ושילוב בעולם התעסוקה.
יש כאן כוחות ו"חומר" לעבוד איתו.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
 

ladybug4NLP

Active member
אין לי אפשרות לבדוק כמה את טובה בדברים שכתבת-

אך יש משהו שאני יודעת:
את כותבת פשוט נהדר, רהוט מרוכז, קצר, קולע ועברית טובה.
די נדיר בגזרתנו
ואת גם מגדירה היטב מצב -למרות שבהחלט יכול להיות שהמסקנות שלך מוטעות.

כפי שעפרה רשמה-אולי מידה של פרפקציונזם שגורר אחריו ציפיות גדולות מעצמך ובעיקר מהאחרים
פרפקציוניזם שהוא בעיקר מחשבתי אבל לא מלווה במעשים או במעשים והתנהגות שאינה תואמת את המחשבות שלך ושל אחרים.

חבל

אפשר לבדוק דברים כאלה די בקלות. ברגע שתקבלי את עצמך (עם איבחון או עם או בלי טיפול) כל עולמך ישתנה.
לדעתי לא אבדה התקווה.

 
למעלה