איך נראה נבל?

איך נראה נבל?

בדרך למפגש הפורום בשבוע שעבר (זה היה בשבוע שעבר, נכון? איבדתי תחושת זמן בצבא) דיברתי עם דני על קומיקס.

ואז נזכרתי במשהו מעניין. בזמנו, בעיתון הילדים "כולנו" היה סטריפ קומיקס מתורגם, שהתחלף מפעם לפעם. באחת הפעמים היו שם שני פרקים של "איש הברזל הבלתי מנוצח" שמוכר לנו כיום מהקולנוע כ"איירון מן". העלילה בפרק הראשון הייתה משהו עם אסון שקורה בעיר ומפגש של טוני סטארק בחלל עם טיפוס בחליפה מוזרה בשם "סנטוריון", ובשני קטע שבו סטארק טס במסוקו הפרטי ויש לו פלאשבק לויאטנם (מאז עידכנו את זה לאפגניסטן כמובן...) ואיך הוא הכיר שם את רודי, הטייס שלו (כולל סצנה "חינוכית" להפליא שממש מתאימה לעיתון ילדים בה רודי מעשן סיגריה להנאתו ומציע גם לסטארק).

אמה-מה, אני זוכר שבמשך כל קריאת הקומיקס לא הבנתי איך טוני סטארק יכול להיות האיש הטוב, כי הוא היה מאוייר באופן שבו בקומיקסים וסרטי אקשן תמיד נראה האיש הרע - יש לו שפם, שיער מסורק וצדעיים מאפירים. חוץ מזה, שהוא הוצג איש עסקים עשיר, שזה משהו שבדרך כלל רק נבלים עושים, לא?

ואז חשבתי על זה עוד קצת.

איכשהו, בהרבה מקרים התיאור של נבלים במשחקי תפקידים ובתרבות הפופ הוא מאוד מזכיר את התיאוריה הזנוחה של למברוזו על קרימינולוגיה אנתרופולוגית ועבריינות אטוויסטית:
http://he.wikipedia.org/wiki/צ'זארה_לומברוזו

יש אנשים ש"נולדו פושעים" ואפשר לזהות אותם לפי מאפיינים חיצוניים - יש להם פרצוף וגינונים של פושעים. דפדוף בכמה הרפתקאות רשמיות די חיזק את הרושם הזה - הנבלים מתוארים בהרבה מקרים כבעלי צלקת, בעלי שפם, נטייה לגנדרנות, עיניים שחורות ומתרוצצות או עיניים כחולות עם מבט פסיכוטי ואטום...

בהפוך על הפוך, זה לפעמים גורם לנבלים להיראות מגניב יותר - תחשבו על המראה המיוחד של דארת' ויידר והאיבזור שלו, בהשוואה לחזות הסתמית של לוק סקייווקר והאן סולו שנראים כמו שני אמריקאים אהבלים בפיג'מות שיצאו לחופשה בירושלים.

אז איך אתם מעדיפים שהנבלים שלכם יראו? והגיבורים?

DDN

New member
מרחיב לגבי טוני סטארק

מלבד היותו משופם וחלקלק, הוא גם מפתה בחורות צעירות ואז זונח אותן, והוא גם אלכוהוליסט בנוסף (נכון, שתקופת השתיינות שלו הייתה מזמן, אבל עדיין - זה היה)

אני חושב על מה שכתבת, ואני די קיצוני בגישות שלי
או שהנבל נראה נבלולי לגמרי, או שהוא נראה פשוט כמו גיבור, אבל הוא לא. אני לא חושב שהיה לי "אמצע" בנבלים שלי.

חשבז לדוגמא - הארכינבל בעולם המו"ד שלי - חצי אורק, לובש שריון שחור. אי אפשר לטעות.

בעולם גיבורי העל שלי - דמיאן רודס - בחור שחור גדול, עם חיוך ודיבור חלקלק (תחשבו על מייקל קלארק דאנקן בתפקיד קינגפין מדרדוויל) והוא לובש תמיד בגדים צבעוניים וצעקניים (כולם צריכים לדעת שהוא מיוחד ומכשף)

אבל כן. הנבלים צריכים להיות "מאגניבים".
אבל. . .. גם הגיבורים שלי צריכים להיות כאלה.

חלק מההנאה בעלילת הרפתקה היא הלחימה בנבל

ולכן כדאי שהנבל יהיה מעניין ויזואלית ובעל כישורי קרב ואמצעי לחימה מרשימים. וכן, גם יציית לפעמים ל"חוק הנינג'ה ההופכי" (קרב נגד נינג'ה אחד הוא הרבה יותר ארוך, קשה ומורכב מקרב נגד המון נינג'ות)

במציאות הרשע הוא הרבה פעמים די בנאלי - אנשים אפרוריים ובעלי מראה משעמם, שעושים מעשים איומים בגלל שככה יצא ולא ממש איכפת להם, אבל בעלילה של הרפתקה (סרט, ספר, קומיקס, משחק תפקידים) אתה לא רוצה לשחזר את משפט אייכמן - אתה רוצה לחטוף את אייכמן, ורצוי שבחטיפה יתגלה שהוא למד בדרום אמריקה קפוארה ושיש לו חרב מכושפת שקוסמי האהננרבה מצאו בקבר ארי עתיק בנפאל ככה שלהזריק לו זריקת טשטוש ולגרור אותו למטוס נהיה קצת יותר מסובך.

כדי שמשהו יהיה הרואי, הוא גם צריך להיראות ככה, או לפחות להיראות יוצא דופן. נראה שנבלים/גיבורים יודעים את זה באופן אינטואיטבי - ערפאת למשל עיצב בקפידה את המראה החיצוני שלו. לא סתם איש עם שערות על הפנים וזהות מינית מעורפלת, אלא "אבו-עמאר" הנשוי למהפכה הפלסטינית, אימת הציונים - הקטע של להסתובב עם מדים (גם דה-גול, כנשיא אזרחי לגמרי, נהג לפנות בנאומים לאומה כשהוא לבוש במדי הצבא הישנים שלו), הכאפייה שמקופלת בקפידה בצורת מפת פלסטין השלמה ובתקופה מסויימת - גם משקפי שמש. וזה עוד לפני שאנחנו מדברים על קדאפי, שלקח את עניין העיצוב החיצוני בצורה אקסטרימית...

וזה מביא אותי לעוד נקודה - בהרבה קווי עלילה בסרטים/קומיקס/ספרים הנבלים נראים כל כך יותר מגניב, עד שהם זוכים לכל תשומת הלב, ואז בסרט ההמשך עושים איזה אילוץ עלילתי שדוחף אותם לשורות החבר'ה הטובים - כמובן שאז הם נלחמים בנבל שנראה מגניב לא פחות...

הממ... נראה לי שיצא לי כאן משהו לא הכי מאורגן, אבל הבנתם את הכוונה, לא?

שאלה טובה

מעולם לא חשבתי על זה לעומק..

אבל עכשיו אני יכול להגיד שאני מעדיף את הנבלים של ססגוניים כמו הנבלים בסדרות אנימציה המדובבות הישנות של ספיידרמן ואקסמן.

לדעתי אם הנבלים בקומיקס היו נראים כמו אנשים רגילים (רק הרבה יותר מרושעים), משהו היה מתפספס.. אחרת למה הגיבורים לא נלחמים בכל פושע זוטר ברחוב?

למרות שאת הגיבורים שלי אני אוהב כמה שיותר "פשוטים", כמו ספיידרמן וולווברין שמצטיירים כאנשים שלא רצו בכל זה אבל העולם נופל עליהם כל הזמן.

DDN

New member
זידאן זידאן

אחד הנבלים הראשיים בקבוצת אווראנס שאנחנו משחקים בה.

הוא דופלגנגר! כל הזמן נראה כמישהו אחר, וזה היה הפחד הגדול שלו.
אני זוכר שכל פעם שראינו מישהו עם שתי חרבות, מישהו מאיתנו ישר צעק שזה זידאן.

גורבש

New member
ה"נבלים" אצלנו נראים בדרך כלל כמו כ

דווקא ה"גיבורים" וה"טובים" מכוסים בלא מעט צלקות ואי אלו קצוות איברים שחסרים להם לאור הקרבות הרבים בהם השתתפו.
נבל מוצלח במיוחד יראה אצלנו לרוב טוב מהממוצע בזכות הגישה לקוסמים וכהנים, ההשקעה במלתחה וההבנה שמראה טוב ומסודר יכול לעזור לך להשיג את מה שאתה רוצה לא פחות מכח ומוניטין ורושם ראשוני הוא דבר מאוד חשוב.

Nihau

New member
כמו כל אחד אחר

רוב הנבלים שנתקלתי בהם שהם לא מפלצות לא נראו שונים מכל אחד אחר במעמדם הסוציו-אקונומי.
חליפות למנהלים, גלימות לכוהנים, מדים ללוחמים וכו.
תלבושות מיוחדות היו רק למי שניסו לייצג את עצמם כראשי ממשלה ורצו להתבלט בקהל.
הדרך לזהות אותם הייתה בעיקר היכרות פנים אל פנים, או בחינה מדוקדקת של שלטי wanted מהמשטרה.
לא זכור לי מצב בו הנבל היה לבוש בצורה מיוחדת כדי להמחיש את נבלותו.

מצד שני, לעיתים נוח לעבוד עם ארכיטיפ

אני זוכר שראיתי פעם טבלה שפירטה איך בספרי הרפתקאות לנוער מאפיינים קבוצות לאומיות שונות מבחינת תיאור. פשוט מישהו עבר על כמה וכמה ספרים, ומצא מאפיינים שחוזרים על עצמם, למשל:
כושי - מצחיק ונאמן
אנגלי - קר רוח, מנומס
צרפתי - רגשן, גנדרן
ספרדי - אכזר, בעל זקן
ערבי - בעל שפם וצלקת

והיה שם עוד משהו מעניין בנוגע לדמות הערבי (אאל"ט זה היה בספר "פנים מכוערות במראה" על ייצוג ערבים בספרות ילדים עברית) - בדרך כלל גם לערבי הרע וגם לערבי הטוב הייתה צלקת על פרצופו, אבל אצל הערבי הרע הודגש כמה שהצלקת מכערת אותו, אצל אצל הערבי הטוב הצלקת היא כזו שרק גורקמת לו להיראות מסתורי וקשוח.

Nihau

New member
נוח אבל הם זה הדבר הנכון לעשות?

נוח זה טיעון טוב לקומדיות ואגדות ילדים.
במשחק יותר רציני סטריאוטיפים יותר מפריעים מעוזרים.
אנשים אמיתיים מקרב מכרי:
קנייתי- רציני ורודף נשים
אנגלי - צווארון כחול עם דם חם
צרפתי - בעל חוש אופנה זוועתי בטירוף (כתום מזעזע)
קאטאלוני - מצחיק
בדואי - ללא שפם, משעשע וחביב, נוח לבריות ובעל יכולת לדחוס יותר הספק בשעה משלושה אנשים כמוני גם יחד.

סטריאוטיפים זה בדרך כלל יותר מלכודת מחשבתית מאשר מציאות.

JuffoWup

New member
חבל שבמציאות רוב הפושעים לא נראים ככה...

למרות שתהיה מספיק זמן באכיפת חוק, אתה תלמד לזהות התנהגות של פושעים (תנועות גוף, וכד') די בקלות.
לעניין לבוש, היום, אצל הצעירים, כובע מצחיה לבן של נייקי.
אני לא אוהב את ההגדרה של נבל, רוב המשחקים שאני ניהלתי, "הרעים" היו בעלי אג'נדה הפוכה לדמויות, ולא באמת "רעים", עם קצת תיבול של תרבות שונה.

למעלה