איך מתחילים?

איך מתחילים?

שלום לחברי הפורום,
אני כבר תקופה ארוכה מתבשלת עם הצורך בשינוי תזונתי, ושוקלת הפסקת מזונות מין החי בשלב ראשון.
הגוף שלי כבר הרבה זמן אומר לי שלא טוב לו ואני לא כל כך הקשבתי לו לצערי. אני מנסה לגייס כוחות ואנרגיות לעשות את השינוי, שהוא מבחינתי שינוי מתבקש מאוד, אך גם נראה קשה ומרתיע במידה לא מבוטלת.
כמי שבמשך 40 שנה צורכת הרבה מאוד מוצרים מין החי, בשרים, עופות, מוצרי חלב, ביצים, וכן לצערי לא מעט מזונות מעובדים, קשה מאוד לחשוב על דרך אחרת. אני חושבת שזה בעיקר הרגל, תרבות צריכה מאוד מושרשת בי ובתוך חברה שבה אני חייה. כשאני חושבת על ארוחת צהריים באופן אוטומטי חושבת על מנה בשרית, מתוך חינוך, הרגל וזמינות גבוהה כל כך של מאכלים מבוססי עוף ובשר. כי דווקא מבחינת הטעם אין לי קושי לוותר על עופות ובשר בשלב ראשון, ובהמשך ביצים ודגים. מוצרי חלב זה נראה לי חלק יותר קשה אבל קודם שנגיע לשם.

אז כמו שהבנתם באתי לחפש חיזוקים. כבר תקופה אני קוראת כאן בפורום ומבינה שמדובר בקבוצת אנשים בעלי פז״מ וניסיון. לכן אשמח לקבל כל עזרה והכוונה, הפניה למאמרים ואתרים שעוזרים להתחיל, לא רק ברמה של מה לאכול ומה לא, ואילו תחליפים יש לבשר ( כי דווקא את הידע יש לי ואני גם בשלנית מעולה) , אלא איך לעשות את השינוי המחשבתי, איך לשנות את ההרגלים ואת התפיסה.

אסייג ואומר שבסיס הצורך שלי הינו אישי שלי, מתוך הדיאלוג שאני מנהלת עם גופי. אין בכך שום בסיס מוסרי או אתי, אני מבינה את הרוע בתוך תעשיית הבשר אך זאת בפירוש לא הנקודה אצלי ולכן אני מבקשת לא להתייחס לצד הזה של העניין :).

מאוד אשמח לשמוע מנסיונכם, איך התחלתם, איך התמודדתם עם הקשיים, עם הסביבה, מה עזר לכם לא להשבר.

חשוב לי לא לקפוץ ראש אלא לעשות את הדברים בהדרגה, ובצורה מתונה.

והינה כמה שאילות של ירוקים :) :
- האם כדאי/ מומלץ לפנות לתזונאי או נוירופת , האם יש צורך בבדיקות דם מקדימות וגם בהמשך? או שאפשר להתחיל בהדרגה ולבד תוך כדי לימוד עצמי של הנושא והקשבה לגוף?
- איך מתמודדים בתוך התא המשפחתי? יש לי 3 ילדים ובעל קרניבור, ובשלב הזה אני ממש לא רואה את עצמי מנסה להוביל שינוי כלל משפחתי, לפני שהצלחתי בשינוי האישי שלי. אז מי שכאן בעלי משפחות, ובמידה ובמשפחה כן ממשיכים לאכול בשר ותוצרת מין החי - איך אתם מתמודדים?
- איך נמנעים מחסרים תזונתיים?
- מה אוכלים בחוץ חוץ מסלט?
- היום אני מאוד סובלת מעייפות ומחסור אנרגטי. האם קורה שמעבר לתזונה צמחונית דווקא מגביר את הסימפטומים האלה?
- חוץ מבדיקות דם האם יש לי עוד דרכים לדעת ש״הכל בסדר״?
- ועוד שאילה לגבי הילדים: בן הבכור שלי לא סובל בשר ועוף, חוץ מרוטב בולונז לפסטה. הוא תמיד מעדיף לאכול מג׳דרה או אורז עם שועיעת על פני קציצות או שניצל. ואם יש מישהו בבית שהיה שמח להצטרף אלי זה דווקא הוא. האם כדאי בשלב הזה לשתף אותו בתהליך?
- האם מישהו מכם עשה תהליך של ניקוי הגוף או צום מיצים?

טוב, נפלתי עליכם עם המון שאילות, ואני מקווה שלא הטרדתי יותר מידי.

שוב, אני זקוקה לחיזוקים ולתמיכה, קצת קשה לי לראות את עצמי עושה את זה לגמרי לבד.

תודה !!!!

ladybug6

New member
היי toma, ברוכה הבאה

ברכות על ההחלטה להתייחס לגוף שלך בכבוד הראוי לו

אני חושבת שבאופן עקרוני, שינוי משמעותי בתזונה שלנו מצריך הסתגלות. לא בהכרח כי התזונה הצמחו/טבעונית קשה, אלא כי שינוי זה דבר שתמיד קשה לנו לעשות ותמיד מצריך תקופת הסתגלות.
יש אנשים שקל להם לעשות שינויים בבת אחת, במכה, כמו פלסטר. יש כאלה שדווקא שינוי בהדרגה יותר נוח להם.
מדבריך אני מסיקה שאת מעדיפה לעשות את זה בהדרגה ואני מאמינה שזה צעד חכם, כי על כל דבר שתורידי מהתפריט, עליך להוסיף משהו אחר. בלי להכיר את החלופות את עלולה להשאר מתוסכלת ורעבה, וזו ממש לא המטרה.

אז ההמלצה שלי אליך היא להתחיל להכיר אוכל טבעוני ולהתנסות איתו, במקביל לכל מה שאת אוכלת.
במקום להוריד דברים מהחי ואז להוסיף דברים מהצומח, קודם כל תוסיפי לתפריט דברים טבעוניים ורק אז תשמיטי את המוצרים מהחי, בהתאמה.
זה גם משתלב טוב עם חיי המשפחה: את לא גורעת מהם מה שהם כבר רגילים לאכול, אלא מוסיפה מבחר. בהמשך אפשר להתחיל להמיר חלק מהדברים, ולצמצם מהתבשילים מהחי לטובת דברים טבעוניים שמקובלים על בני הבית. ככה גם הילדים והבעל עשויים למצוא מאכלים מהצומח שטעימים להם, וגם להם השינוי שלך לא יפריע יותר מדי (ואולי אפילו יצטרפו אליך או יחליטו לצמצם צריכה מהחי).

יש הרבה מצרכים שאת בטח לא מכירה / לא יודעת לעבוד איתם, ולכן חשוב להכיר אותם בהדרגה, ללמוד לעבוד איתם, ולחלק מהטעמים דרושה גם תקופת הסתגלות (למשל חלב סויה בהתחלה לא היה לי טעים אבל אחרי תקופה החיך שלי התרגל אליו והיום הוא ממש טעים לי. כך גם קרה לבן זוג שלי, ולעוד המון אנשים).

אז איך עושים את זה?
קודם כל נשארים פה בסביבה, יש כאן הרבה ידע והרבה אנשים שישמחו לעזור במידה ותבקשי

בנוסף ממליצה לך בחום להצטרף לשתי קבוצות בפייסבוק: מתכונים טבעוניים, ו-בישול טבעוני.

בנוסף, יש מלא בלוגים טבעוניים עם רעיונות למתכונים, הסברים ומידע. תחפשי בגוגל:
סיו-פוד
משחקת באוכל
לא על החסה לבדה (מופיע גם בחתימה שלי)
בישול בריא עם עינת שגיא
וגאנסקי
טבעוניות נהנות יותר

ויש עוד הרבה.

תשובות לשאלות שלך:
- אם לא יצא לך לעשות בדיקות דם כלליות בשנה שנתיים האחרונות, לא יזיק לך לעשות ולו בכדי לדעת איפה את עומדת. חשוב לבקש במפורש בדיקות ויטמינים ומינרלים (ברזל - פריטין, ו-B12 בפרט). כך אם יש מחסור, תדעי מראש לתכנן את התזונה שלך בהתאם / לקחת תוספים, ולא תאשימי סתם את התזונה החדשה. תזונאית יכולה לעזור לך במידה ואת רוצה לקבל קצת הכוונה בנוגע לתפריט כללי מומלץ והבנה של מה הגוף צריך ואיך להשיג את זה.

- מה אוכלים בחוץ: לאכול בחוץ יכול להיות מאתגר לטבעונים, אבל בשנה האחרונה הנושא עשה קפיצת דרך משמעותית ויש הרבה מסעדות שנחשבות ידידותיות לטבעונים וחלקן אפילו טבעוניות לחלוטין. באתר www.vegan-friendly.co.il יש רשימה של בתי עסק שידידותיים לטבעונים.
אם נקלעת למקום שלא ידידותי לטבעונים, פשוט תתייעצי עם המלצר/ית מה את יכולה לאכול.
עקרונית, הדברים הפשוטים יותר שיש לטבעונים לאכול במקומות שלא בהכרח ידידותיים לטבעונים: חומוס וסלטים במסעדות מזרחיות, כולל מג'דרה ותוספות, פלאפל, פסטות (צריך לוודא שלא מכילות ביצה), אנטי פסטי, סלטים מסוימים, כריכים מסוימים, תבשילי ירקות ודגנים, חומוס. מעבר לזה זה כבר תלוי במסעדה ובגמישות שלה.

- עייפות וחוסר אנרגיה יכולים להגרם ממיליון סיבות. בין היתר גם מחסור בויטמינים (בעיקר ברזל, או B12). כדי לדעת אם את במחסור כדאי להבדק. תזונה צמחית מאוזנת אמורה לתת לך הרבה יותר אנרגיות ולהיות פחות כבדה על הגוף, אבל אם התזונה לקויה או שיש לך כבר מחסור, זה כמובן לא יעזור.

- תדעי שהכל בסדר קודם כל כשתרגישי טוב פיזית :) וכמובן בדיקות דם.

- את הילד שפחות אוהב בשר אפשר לשתף בשמחה, אם כי הוא לבד כבר ישים לב שיש יותר דגש על אוכל מהצומח בבית, ובטח ישמח על זה.

- לא יצא לי לעשות תהליך של צום/ניקוי אבל יש בפורום אנשים שכן, אני מקווה שיתפנו לענות לך.

בהצלחה!

תודה רבה על התשובה המושקעת

אחד הדברים הטובים שנותנים לי תחושת ביטחון זה שחלק גדול מהתזונה שלי גם ככה כוללת הרבה קטניות וירקות אז זה לא משהו זר או לגמרי מחוץ לקשת התזונתית שלי. אבל אני בהחלט צריכה להרחיב את התפריט ולהכניס דברים חדשים. הרעיון קודם להוסיף ורק אחר כך להוריד נראה לי מאוד הגיוני והרבה פחות מאיים.

הפחד הגדול שלי הוא התמודדות עם הצורך בתכנון תזונתי קפדני מאוד, כדי לא להגיע לחסרים תזונתיים, מה שבעצם לא מאפשר ״להסתפק במה שיש״. כי אם אני מכינה למשפחה מנה בשרית, פחממה וירקות, אז באופן טבעי אני היתי מסתפקת בירקות ופחממה, ואני מבינה שזה לא מספיק. לכן זה בעצם מעמיד את האוכל במרכז, מה שעד היום לא היה. תמיד לאוכל היה תפקיד די משני, וזה אולי החשש הכי גדול שלי - שאני לא אעמוד לאורך זמן בהתעסקות הזאת, בבדיקה עצמית ותכנות קםדני מראש.
אגב לא ראיתי התייחסות לתוספי תזונה. האם אתם נוטלים? או שמצליחים להמנע מחסרים לחלוטין?
נכון להיות המצב אצלי מצוין, אין חסרים של ויטמינים וגם ברזל תקין. העייפות הרבה שלי נובעת בעיקר בגלל ניהול אורך חיים תובעני ולאחרונה התחלתי להרגיש שהתזונה שלי לא מספיק טובה, למרות שהיא מאוזנת מבחינת אבות המזון, אבל הרגשתי שהגוף שלי עמוס וכמעט מורעל.

עוד משהו - איפה אפשר למצוא מתכונים טבעוניים ידידותיים לילדים?

ladybug6

New member
אין צורך בתכנון קפדני מאוד

צריך רק לגוון ולאכול מכל קבוצות המזון: דגנים, קטניות, ירקות ופירות, אגוזים/שומנים. חשוב גם לגוון בסוגים כי בכל מוצר יש ערכים תזונתיים שונים, אז לא לאכול כל יום רק חומוס אלא לגוון גם עם עדשים בכל הצבעים, שעועית, סויה וכו'. לגוון כמה שיותר בירקות ולא להתקע עם 4-5 שאת רגילה ואוהבת אלא לנסות גם כאלה שאת לא רגילה לקנות ולבדוק אם את מוצאת מתכון שמוצא חן בעינייך.
אבל לא צריך לעשות מזה סיפור. אם למשל נגמרה לי השעועית האדומה, בפעם הבאה שאהיה בסופר אני אחפש דווקא שעועית שחורה, אזוקי, או לוביה. כשגם היא תיגמר, אני אקנה לבנה.. וכו'. עדשים כתומים ושחורים וירוקים תמיד יש לי בבית כי אותן אני מנביטה / מוסיפה לתבשילים :)
אצל הירקן אני משתדלת כל פעם לקנות ירק אחד שהוא "חריג" בשבילי, שאני לא רגילה לקנות, או שלא יצא לי לבשל, או שאני לא בטוחה אם אני אוהבת, או שלא קניתי מזמן.
וכמובן לקנות ירקות ופירות עונתיים ולהשתולל איתם בעונה שלהם (שקדים ירוקים, משמשים, דובדבנים
)

התוסף היחיד שצמחונים וטבעונים נוטלים הוא B12, כי אין אותו כמעט במוצרים מהחי. אם הרמה שלך כרגע תקינה, מספיק לקחת פעמיים בשבוע. תקני בכדורים מציצה ששמים מתחת ללשון, הספיגה שלהם הכי טובה.

מתכונים לילדים -
יש בפייסבוק קבוצה שנקראת "בישול טבעוני לילדים". יש שם הרבה רעיונות ואפשר לשאול ולהתייעץ.
מעבר להתנסויות חדשות, נסי "לטבען" דברים קיימים. אם למשל בשבת בבוקר הילדים נהנים מפנקייקים, פשוט תכיני פנקייק טבעוני. הם לא ירגישו בהבדל, תאמיני לי

ספגטי בולונז למשל, אפשר להמיר את הבשר בבשר טחון מהצומח של טבעול, זה יוצא ממש טעים ודומה מאוד למקור.
לביבות בטטה אין שום בעיה להכין בלי ביצים (ועוד הרבה לביבות וקציצות אחרות).
שקשוקה אפשר להכין בלי הביצים, או עם טופו מפורר.
וכן הלאה.

vegetalien

New member
כמה טוב שיש קייל.

ככה לא צריך לגוון. יש שם כל מה שצריך (חוץ מקלוריות, שזה אין בעיה להשיג בארץ
).
אבל מובן שכדאי בכ"ז לגוון, כדי לא להשתעמם (וכדי שלא תגידי לגידי שהמזון שלי תפל
).

motior

Member
"התמודדות" עם המשפחה

אשתי ושני הילדים אוכלים בשר.
אני צמחוני מזה למעלה מ-30 שנה וטבעוני כשמונה חודשים.

אני לא רואה התמודדות מיוחדת. אנחנו לא אוכלים אותו דבר, אבל אני חושב שגם בהרבה משפחות אחרות לא כולם אוכלים אותו דבר.
מכיוון שאני מבשל את רוב האוכל בבית יש לנו הרבה אוכל טבעוני - אותו כולם מוכנים לאכול (פחות או יותר... הבן שלי מאוד בררן).

כשיוצאים למסעדה מקפידים לבחור כזאת שיש בה משהו לטעמו של כל אחד מבני המשפחה - והאפשרויות לא מעטות. למשל ב"מוזס" (רשת המבורגרים כעיקרון) יש מגוון לא רע של מנות טבעוניות טעימות.

בהצלחה לך

awareness3

New member
ברוכה הבאה!

גם אני טבעונית מטעמי גוף ובריאות וגם לי בעל ו 3 ילדים קרניבורים

אני הפסקתי בבת אחת לפני כשנה, עדיין מבשלת למשפחה את מה שהיו רגילים לאכול, אבל!
לאט, לאט, הוספתי עוד ועוד מנות טבעוניות כ"תוספת", כך שעם הזמן, הצלחתי להגיע לפעמים בשבוע ארוחה טבעונית, בלי הרבה בלגן ובלי "הצהרות" מיותרות, פשוט אין בשר.

המלצה חמה, מנסיון אישי, כשמבשלים רק לעצמך אוכל שונה, ניתן בקלות ליפול למצבים בהם אין אוכל בשבילך... כי הכנת ארוחה מלאה לשאר בקלות משום שזה ההרגל ושכחת את עצמך.
אז לא לשכוח אותך

בהצלחה!!

Gidi Shemer

New member
כבר ענו לך בפירוט ובצורה מאד יפה

אין לי הרבה להוסיף, אלא רק באתי לחזק ולהדגיש כוון מאד נכון שחיפושית נתנה- להוסיף לפני שמפחיתים: ליצור אפשרויות קולינריות טעימות ובריאות לפני שמורידים את מה שאת רגילה אליו במשך עשרות שנים. אחר כך ההפחתה וההעלמה של המוצרים הופך פשוט הרבה יותר.

בקשר למשפחה-

גם אני שאלתי ,לפני המעבר,איך מתמודדים עם זה.
אני טבעונית חצי שנה. הבעל +5 ילדים-לא.
אני מבשלת להם כרגיל,מה שהם אוהבים,ולי את מה שאני אוהבת.
לפעמים הם גם אוכלים. (כי זה טעים,למרות השמועות הרעות...)
הקטנה שלי,בת שמונה,ניסתה להיות טבעונית...החזיקה מעמד יומיים וזהו.
אני לא מנסה לשכנע אותם.
גם המשפחה המורחבת התרגלה,כולל חמתי הטריפוליטאית,שפשוט לא הבינה בהתחלה מה אני מנסה להסביר לה.. איך אפשר..ועכשיו כבר דואגים שיהיה לי מה לאכול.
בהצלחה!

תודה רבה לכולם

ואת אורית כנראה התברכת בחמות מיוחדת במינה. קשה לי לראות את חמותי עושה מאמץ כלשהו למען שיגעות תזונתי של מישהו במשפחתה.

Gidi Shemer

New member
אל תילחצי מעניין עודף התכנון

אחרי התחלה בסיסית זה יהפוך להיות טבע שני. זה קצת יצריך אותף לחשוב פעמיים על ואיך ומה אוכלים, אבל פה יבוא רווח גדול בהקשר הבריאותי (לחשוב פעמיים זה נכון גם למי שאוכל תזונה בשרית, אבל בהגלל שהכל כביכול כבר קיים, אז אפשר לזלול הרבה זבל מבלי לחשוב).

לגבי תוספים- התוסף היחיד שהוא מאד חשוב הוא B12 (שתי סוכריות מציצה מתחת ללשון פעמיים בשבוע. זול מאד ופשוט). השאר- רק אם יש צורך.

אז כשאת הולכת אליהם-תכיני ותקחי איתך

זה מה שעשיתי בהתחלה. כל פעם הגעתי אליהם עם איזה תבשיל שהכנתי,וזה מה שאכלתי.

יוספה 51

New member
היום החבר'ה שלי אמרו לי

ככה, בלי שנשים לב, ארוחותינו הופכות להיות טבעוניות. ואני חייכתי בצניעות עפעפתי קלות ואמרתי- כן. אולי... - כלומר- בעל המאה הוא בעל הדעה. מי שמבשל בערב שבת אוכל בשבת טבעוני או צמחוני, ושאר העצלנים צריכים להשלים עם מה שיש.

בקשר לניקוי גוף

יש הרבה מאוד פרוטוקולים של דיאטות ניקוי -
דיאטת אורז
דיאטת ענבים
RAW FOOD
צום מים
צום מיצים
אבן סינא
ועוד הרבה

אני עשיתי את אבן סינה ואת הRAW FOOD אבל לא בצורה מושלמת
וחשוב מאוד מאוד מאוד להתייעץ עם תזונאי / נטורופת ע"מ להתאים לך את דיאטת הניקוי הרצויה
אם חבל לך על הכסף -
בכל המכללות לרפואה משלימה עושים עכשיו סטאז'ים ואת יכולה לנסות להתקבל

בקשר למסעדות -
סלטים
קפה (עם חלב סויה) + מאפה (עם את צמחונית)
סנדוויצ'ים
ובמסעדות לא בשריות - אפשר לטבען את רוב המנו

המון בהצלחה!!!!!!!!!!!!!!!

M a b e l

New member
ספר מומלץ מבחינת הסתכלות בריאותית

לאכול כדי לחיות - של ג'ואל פורמן
ובהצלחה

למעלה