איך לשפוט עץ בתחרות - 1?

vinbe

New member
איך לשפוט עץ בתחרות - 1?

לקרת התחרות בחוג הבונסאי בשבוע הבא, כמה מחשבות על תהליך השיפוט. איך שופטים יצירת אומנות? וכזה הוא עץ בונסאי, לפחות בכוונת היוצר. עיצוב הבונסאי מוצלח הוא תוצאה של מספר רב של גורמים. נעשו נסיונות רבים לקבוע שיטות שיפוט שיקחו בחשבון את הגורמים העיקריים. למשל, בקובץ המצורף, שיטת ניקוד שפותחה על ידי שמוליק אובספלד (אולמוס). חמישה גורמים: שלושה מהם מתארים את מבנה העץ: נבארי, גזע, ענפים ועלווה. גורם נוסף מתיחס להתאמת העציץ והאחרון ל"רושם הכללי". כל אחד מהגורמים יכול לקבל ניקוד מ 0 עד 20 והסה"כ, כמובן, בין 0 ל 100. שיטה שיש לה את יתרון הפשטות, והיא מבוססת על הנחה שחמשת הגורמים בעלי חשיבות זהה לעיצוב הבונסאי.

vinbe

New member
איך לשפוט עץ בתחרות - 2?

השיטה שפותחה ע"י משה כרמי יותר מורכבת, והיא מבוססת על הנחה הפוכה, דהינו שלא כל הגורמים בעלי חשיבות זהה. לכן הניקוד המקסימלי של הגורמים יכול להיות שונה (ראה קובץ מצורף). כמה מהגורמים בעצם זהים לאלה שבשיטה הקודמת, אם כי הם יותר מפרוטים: במקום שלושה המרכיבים (נבארי, גזע, ענפים/עלים), מבנה העץ מתחלק ל-6 מרכיבים. גם כאן הניקוד המקסימלי, בסופו של דבר, יהיה 60. פרופורציה והרמוניה יכולים לתרום עד 10 נקודות כ"א ו"רושם ראשוני" עד 20. שלוש נקודות מעניינות: 1) "טעויות" הזנחה בעיצוב יכולות לקבל עונש חמור מאוד, עד 30 נקודות שליליות. 2) לשופט אפשרות להכניס גורם נוסף, על חשבון הפחתת הניקוד של גורמים אחרים. 3) אין כל התיחסות ספציפית לעציץ (וזאת, לדעתי האישית, החולשה העיקרית של השיטה).

vinbe

New member
איך לשפוט עץ בתחרות -3?

בתור אחד השופטים בתחרות בשבוע הבא, מעניין אותי לקבל תגובות מהחברים, גם אלה שמשתתפים בתחרות וגם אלה שלא (אבל בודאי ישתתפו בתחרויות בעתיד). והשאלה הגדולה מכולן: האם אפשר ונכון לשפוט יצירת אומנות? שבת שלום לכולם

אולמוס

New member
תיקון קל בקשר לוטפס השיפוט הראשון

בוקר טוב. למען הגילוי הנאות. הטופס הראשון הוא פרי נסיון מצטבר בחוג הבונסאי מזה מספר שנים והזכויות שמורות ל-ר. שמי ז"ל וחיים שיר יבל"א. אני רק "שיפצתי" ועיצבתי.

elonliberman

New member
טבלת שיפוט נוספת ...

בטבלה זו שהכנתי השתדלתי לתת מענה לכל ההספקטים בשיפוט הבונסאי וזאת בעיקר כי נראה לי כי יצירת אומנות כמו בונסאי לא יכולה להימדד ע"י5 קריטריונים מצד אחד ומצד שני גם לא ע"י שיטה שאינה מתייחסת לחשיבות של התאמת העץ לכלי או לחשיבות של אלמטים האומנותיים שבעיצוב או למצבו הבריאותי של העץ.

למעלה