איך לנקד נכון?

fine a

New member
איך לנקד נכון?

שלום מישהו יכול לייעץ לי היכן אוכל ללמוד ניקוד נכון...? אני נאבק עם הניקוד ללא הצלחה יתרה כמו כן, האם יש אתר באינטרנט שמאפשר להכניס מילה ולראות אותה מנוקדת (מתוך מאגר)?

trilliane

Well-known member
מנהל
ללמוד ולתרגל

1. חוק ניקוד ההברות. 2. ניתן לראות ניקוד של מילה במורפיקס – כותבים את המילה, לוחצים על "תרגום" (לא על חיפוש!) ואז מקבלים את הניקוד שלה (אם יש מילים שונות באותו צירוף אותיות, מקבלים את כל האפשרויות השונות). 3. ניתן ואף מומלץ להעזר גם במאגר המונחים של האקדמיה. הוא מצריך רישום מוקדם, אבל מדובר בתהליך קצר, פשוט ובחינם.

RonenYi

New member
יתר החומרים או יתרת החומרים?

לדעתי, "יתרת", לפי "יתרה", אבל אשמח לשמוע את דעתכם. תודה.

RonenYi

New member
עשה כמוני

קניתי ספר לימוד ללשון לבגרות, ומשם שיננתי את החומר באופן אוטודידקטי. זה היה באטיות, אבל ביסודיות.

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל לבגרות בלשון לא לומדים לנקד

לומדים קצת על חוקי הניקוד כדי לנתח, אבל לא לומדים את הכל באופן מסודר כיוון שאין דרישה לדעת לנקד בבגרות. אם כבר ספר, אז ה-ספר ללימוד ניקוד הוא "הניקוד הלכה למעשה" של ניסן נצר. ספר קטן אך מצויין (ולא ברור למה כתוב שם "לתיכונים", זה לא חלק משם הספר ולא נתקלתי בתיכוניסטים שמשתמשים בו).

Scarlight

New member
זה ספר ישן

ופעם ניקוד היה חלק מבחינות הבגרות. ייתכן שאיפשהו בספר כתוב "לתיכונים"?

trilliane

Well-known member
מנהל
זה ספר משנת 1976

(או לפחות, כך כתוב בפנים). כיוון שהזמנתי את הספר מהאתר הנ"ל לפני חודשים ספורים, אני יכולה לומר בבטחה שהמילה "לתיכונים" לא כתובה כחלק משמו, מהכותרת הראשית או אפילו מכותרת משנית (אין כאלה...). הוא פותח את ההקדמה במשפט הבא: "פרקי הניקוד המוגשים בזה הם פרי הוראת־הניקוד בבתי הספר התיכוניים, במוסדות להכשרת מורים וגננות, בקורסים לקרייני־רדיו ובאוניברסיטאות, והם מכוונים, לפיכך, אל חובשיהם של בית־אולפנה אלו, אל מוריהם וכן אל הלומדים בכוחות עצמם." אז אני מניחה שהיתה תקופה שלימדו לנקד, אבל היא כנראה היתה ממש ממש מזמן. אני יכולה להעיד שאני לא מכירה אף אחד שלמד ממש לנקד בתיכון ונדרש לעשות זאת בבחינת הבגרות, וזה כולל אפילו את הוריי (ילידי תחילת שנות ה-50, מה שאומר שהם נבחנו בבגרות בסוף שנות ה-60). כמוני, הם למדו על חוקי הניקוד כדי לעשות בהם שימוש בניתוח משקלים, שורשים וכו', אבל הם לא התבקשו לשלוט ברזי הניקוד לבחינה והם לא יצאו מהתיכון נקדנים.

Scarlight

New member
זה לא כזה עקרוני

אבל הוריי דווקא כן למדו ניקוד כמו שצריך. לפי מה שאמרת הם צעירים מהורייך בשנים ספורות. מצאתי ספר מהתקופה ההיא ("דקדוק עברי שיטתי" של בלאו - מכירה?), ומדובר בספר ניקוד מקיף מאוד. ייתכן שהייתה תקופת ביניים - בין ההורים שלך לבין שנות השמונים נניח - שבה כן למדו.

trilliane

Well-known member
מנהל
למדו ניקוד או למדו לנקד?

ש הבדל בין ללמוד חוקים כדי להכיר אותם ובין ללמוד חוקים כדי ליישם אותם. במילים אחרות, זה שזה קיים בספר הלימוד זה דבר אחד; שאל אותם אם הם קיבלו מילים ונדרשו לנקד אותן בכיתה ובבחינה. זה מסקרן אותי.

Scarlight

New member
את חושבת שהם זוכרים מה היה בבחינה? ../images/Emo13.gif

הם זוכרים שהם למדו את חוקי הניקוד וזוכרים שהם שכחו אותם
התרגילים בספר, שדורשים מלאכת ניקוד רצינית, מלאים בפתרונות. גם קראתי פעם שניקוד היה חלק מבחינות הבגרות. מכל אלו הסקתי שהוריי למדו לנקד.

הרהוט

New member
בזמני

לָמַדְנוּ לְנַקֵּד וְאַף נִבְחַנּוּ עַל כָּךְ בִּבְחִינַת הַבַּגְרוּת בְּרֵאשִׁית שְׁנוֹת הַשִּׁבְעִים.

למעלה