איך לומדים רדיו?

איך לומדים רדיו?

דמיינו שהייתם צריכים ללמד עכשיו קבוצה של צעירים עם אפס ניסיון וידע בתחום הרדיו - איך לעשות ברדיו. נניח שיש לכם עשרה מפגשים של שלוש שעות כ"א. 30 שעות סך הכל. מה הייתם עושים? האם 30 שעות זה מספיק או שצריך עוד? האם הייתם לוקחים מרצה אחד שילמד הכל או כמה מרצים? מעבירים את הקורס באולפן או בכיתה? מוציאים את הקבוצה לסיור בתחנת רדיו? על מה הייתם שמים את הדגש - עריכת מוזיקה? קריינות? דיקציה? הפקה? - ובעצם, איך הייתם מחלקים את עשרת המפגשים? גילוי נאות קטן. אני שוקל ליזום קורס כזה, עבור צעירים בשנות העשרים לחייהם, ללא ידע וניסיון ברדיו או בתקשורת - ואני בדילמה איך לבנות את הקורס. אשמח לקבל עצות!

גלעד2211

New member
בעיקר דיקציה קריינות

וסיור על הקונסולה שזה הדבר הכי מלומד במכללת רדיו ת"א, התעסקו מעט מאוד בקריינות ובדיקציה כמעט ולא. בהצלחה

דיקציה

רבים משתמשים במילה "דיקציה" בכדי לתאר הגייה נכונה של מילים, כך שכל מילה תישמע ותובן, באמצעות שימוש בטון הנכון וכו'.

וזה למעשה לא קשור כל כך להגייה נכונה -

אלא יותר לזה שיבינו ממש כל הברה ממה שאתה אומר. כלומר בלי לבלוע מילים וכאלה. אגב, זה לא קשור למהירות הדיבור. אפשר לדבר במהירות האור ועם דיקציה מעולה. ולהיפך.

smailie

New member
דיקציה זה חשוב

גם אדם שחיתוך הדיבור שלו נכון ודיבורו ברור, עדיין לא יכול להיות קריין מקצועי בן - רגע. קריינים עושים איזשהו שימוש טכני מסויים ביכולת הדיקציה שהוא חלק מ"סודות המקצוע". אגב, לי יש בעיית דיקציה של ש' שורקת וזו הסיבה (היחידה, עם כל הצניעוּת) שבגללה לא התקבלתי לעבודה כקריין במקומות שונים בהם ניסיתי את מזלי (כולל "קול - ישראל").

אחלה יוזמה, אבל..

לא כל כך הבנתי איך אתה מתכוון ליזום קורס רדיו, כשאתה בעצמך לא יודע מה ללמד. ממש לא הייתי מוכן לשלם למישהו, שאת המידע של חומר הלימוד הוא לקח מהאינטרנט ולא מהניסיון האישי שלו. עניין אחר היה אם למשל, היית בא בגישה של:"יש לי כסף לתחזק קורס ואני מחפש מורים".

זה תלוי במה אתה רוצה להתמקד

בדרך כלל זה המבנה של הקורסים שאני מעבירה: שיעור 1 - הקדמה קצרה על רדיו ויתרונות הרדיו כמדיום - העברת מסרים באמצעות חוש השמיעה בלבד - מבנה פתיח לתכנית רדיו שיעור 2 - תרגול הגשה (פתיח + אינטרו) (אתה צריך לבחור אם ללמד גם את הצד הטכני, זה מתחלק לשני חלקים תלוי באולפן ובסוג האנשים). שיעור 3 - עריכת מוסיקה שיעור 4 - ניגון מוסיקה בשידור (סוגי קרוסים ומעבר בין שירים) שיעור 5 - קריינות חדשותית שיעור 6 - קריינות פרסומות שיעור 7 - ראיון בדרך כלל את שלושת השיעורים האחרונים אני מקדישה להפקת תכנית קבוצתית. תמיד כדאי להשאיר מקום לשאלות ולנושאים שהחברים ירצו חיזוקים בהם.

ayan2

New member
לפני הכל שיהיה לך בהצלחה ../images/Emo13.gif

לפני הכל, זה תלוי במטרה של הקורס. ממה שכתבת נשמע שבכוונת להכשיר אנשים לעשות עבודה של ממש ברדיו. אם אכן זו הכוונה, לדעתי 30 שעות זה מעט מאוד. זה תלוי גם בכמה תלמידים יהיו בשיעור. כיתה של 15 תלמידים שכל אחד מהם צריך לעבור תירגול מעשי בעצמו - אני חוששת שהזמן לא יספיק לכך. הם יעברו את הקורס, יהנו ממנו, אך לא יסיימו אותו כשהם מוכנים לעלות לשידור (אפילו עפ מדברים "רק" על שידור של מוסיקה). כמובן שחשוב לקיים כמה שיותר שיעורים באולפן. חשוב לדעתי לעבוד איתם על שפה (על כך הבטיה: ניסוח, כתיבה לדיבור, דיקציה, אינטונציה, אופי של מגיש וכו'). חשוב לעבוד על מוסיקה ושילוב שלה בתוכניות עם מלל. חייבים כמובן ללמוד את הצד הטכני (היום תחנות שאינן ארציות לא מפרידות בין מגיש לטכנאי), וזה דורש זמן תירגול. יש עוד המון נושאים שאפשר וכדאי ללמד, אבל הנ"ל זה הבסיס. לדעתי ריבוי מרצים מקשה על העברת "תורה" אחת ברורה ומסודרת. רצוי שמורה אחד יוביל את רוב השיעורים ובנוסף, לחלק קטן של השיעורים (שני שיעורים) להביא מרצה אורח שמתמחה בנושא מסויים. ושוב - שיהיה בהצלחה!

smailie

New member
קורס רדיו למתחילים

1) חלק 1: מן העידן המעונב והממלכתי של הח' וה-ע' הגרוניות ועד ההגשה האישית, המשוחררת ולעתים אף ה"מופרעת". רקע "היסטורי" (ההחלטה של יצחק לבני על שינוי סיגנון והתוכנית "מה יש" כפורצת דרך) ותיאורייה, עם הדגמות של קטעי הקלטה. אפשר להשמע למשתתפים בקורס הקלטה של ראומה אלדר מקריינת מהדורת חדשות ולאחר מכן קטע מתוך תוכנית בהגשת בני בשן, להשוואה. כנ"ל קטע הקלטה שבו נחום עידו מציג שיר חדש לקראת סוף שנות השבעים ולאחר מכן את אלון מורדו מקדים השמעה של להיט חדש, לשם השוואה של שני קצוות. 2) חלק 2: בעלי התפקידים בעריכת תוכניות רדיו והפונקצייה שכל אחד מהם ממלא בעת הכנת שידור ובמהלכו: מפיק, עורך, עוזר הפקה, עורך מוסיקה, קריין / מגיש, טכנאי וכו'. תוך כדי ההסבר התיאורטי, אפשר להתעכב על מושגים כמו "שיפט" ו"שואו". מה ההבדל בין "קריין" לבין "מגיש"? לא כל אדם המשדר תוכניות קבועות ברדיו נמצא תחת ההגדרה "קריין". לדוגמא: דליק ווליניץ הוא איש רדיו ומגיש כיום תוכניות רבות במסגרת התחנה גל"צ, אך איננו בבחינת קריין. לעומת זאת, גם דן עופרי מנחה תוכניות ברדיו, אך הוא דווקא כן קריין. מדוע? 3) חלק 3: הרצאת אורח של איש רדיו מוּכר. 4) חלק 4: סימולציות. כל משתתף ידגים הגשה של תוכנית ברדיו, תוך יישום כלים נלמדים כמו ניסוח הפתיח ומרכיביו, אילתור ראיון, הצגת אייטם וכו'. זו יכולה להיות תוכנית עתירת אייטמים או מוסיקה בהגשה. בהצלחה:)

תודה רבה לכולכם!

אני חושב שאשלב בין ה"תכניות לימוד" שבניתם. עדכונים נוספים בהמשך!

למעלה