איך להגיע להחלטה?

איך להגיע להחלטה?

שלום לכולם,
אשמח אם תוכלו להציע לי רעיונות איך להגיע להחלטה בעניין שאני מתלבטת לגביו יותר מדי זמן ובמיוחד בזמן האחרון הראש שלי כל הזמן מלא מחשבות לגביו.
מדובר בסוגיה רפואית מסוימת שיש לי שתי אפשרויות טיפול בה, בכל אחת מהאפשרויות יש יתרונות וחסרונות ובכל טיפול כמובן יש גם סיכונים, השלכות על אורח החיים שלי וכו'.
ניסיתי לעשות מעין "טבלת שיקולים" ולכתוב את כל הסיבות למה לבחור בפרוצדורה X ולמה לבחור בפרוצדורה Y. זה עדיין לא ממש עזר כי כל פעם יש מחשבות אחרות על אלו הקודמות וכל פעם אני מוסיפה סיבות לפי מה שאני חושבת באותו רגע.

כמובן שגם להטיל מטבע אני לא בטוחה שזה רעיון טוב במקרה הזה כי כאמור מדובר בעניין רפואי.

יש לכם רעיונות נוספים לשיטות איך להכריע לגבי בחירה/החלטה מסוימת? תרגילים מסוימים, סוג של מדיטציה, כל רעיון אחר, אשמח לקרוא

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
רגשות

שלום נטע
נשמע שאת מביאה שיקולים רציונליים בעד ונגד, אבל שיש גם רגשות מעורבים בענין.
האם תוכלי לכתוב בטבלא שלך שלך גם את הרגשות בעד ונגד?
ועוד תרגיל שיכול לעזור - קצת דימיון מודרך - בשביל לעשות צריך כמה דקות רגועות, במקום שקט ופרטי, ולעשות לאט, לא למהר.
עצמי עיניים ודמייני את עצמך עולה לאט לאט לחלל, על קרן אור. בדרך, תני לעצמך לראות את המראות ולראות כיצד לאט לאט הכול קטן. רחפי קצת בחלל עד שתוכלי לראות קרן אור אחרת שיורדת למטה - קרן האור הזו תיקח אותך אל עצמך בעתיד. רדי לאט, תני לעצמך לראות את העצמים גדלים ואותך מתבהרת לאט לאט.
כעת התבונני בעצמך - איזו החלטה לקחה אותה דמות עתידית שלך? בקשי ממנה עיצה, מה היא מציעה לך לעשות? איזה שיקול הוא החשוב ביותר בעיניה?
אחרי שתשוחחי איתה ותשאלי מה שעוד מעניין אותך, הפרדי ממני ועשי את המסע חזרה - למעלה בקרן האור שירדת איתה וחזרה למטה בקרן האור שבאת איתה. שוב, לאט לאט חזרי לעצמך היושבת בחדר, וכשתרגישי מוכנה, פקחי עיניים.
האם יכולת להעזר בתרגיל הזה? מה למדת?

דרך להגיע להחלטה

אחת הדרכים היעילות להגיע להחלטה היא לערוך טבלה עם 4 התיחסויות:
1. מה יקרה אם אני אקבל את האופציה הראשונה
2. מה לא יקרה אם אני אקבל את האופציה הראשונה
3. מה יקרה אם אני אקבל את האופציה השניה
4. מה לא יקרה אם אני אקבל את האופציה השניה
לערוך את הרשימה ללא תיוג של טוב ורע רק לצורכי מיפוי.
ניתן להוסף לכל נקודה גם הערכה, עד כמה זה סביר שהדבר יקרה.
וכשכל הנתונים לפניך להחליט מה את באמת רוצה שיקרה ועם איזה אופציה יש התאמה גדולה יותר.

דרך נוספת היא להשתמש בכוח הדמיון:
להכנס למוד מדיטטיבי ולדמיין שאת עומדת בצומת דרכים ומהנקודה בה את נמצאת ישנן אין ספור דרכים להתקדם בהן.
שתיים מהדרכים מייצגות כל אחת מההחלטות שאת אמורה לבחור בינהן ואחת נוספת היא המשך המצב הקיים ללא בחירה.
עכשיו תדמייני שאת מתקדמת בדרך השלישית לעוד 5 שנים מהיום... והסתכלי מהנקודה הזו אחורה ותבדקי מה קרה מאז?
מה השתנה? מה לא השתנה? האם יש משהו שאת מתחרטת לגביו? האם יש משהו שאת שמחה איתו לגבי הבחירה שלך?
עכשיו חזרי שוב לנקודת ההווה (בדמיון) ובחרי בדרך הראשונה... מהנקודה של עוד 5 שנים, הסתכלי אחורה ותשאלי את כל השאלות שוב.
חזרי לנקודת ההווה וחזרי על התרגיל עם הדרך השניה.
עכשיו כשאת חוזרת לנקודת ההווה תהייה לך כבר דרך מועדפת.
בחרי את הדרך שבה את רוצה להתקדם ומחקי את כל הדרכים האחרות בצורה דמיונית...
והנה לך החלטה.

תודה לשניכם

תרגילי הדמיון המודרך באמת נשמעים מעניינים.
באמת בזמן שאני מתלבטת אמרתי לעצמי שהלוואי שיכולתי לפגוש את עצמי בעוד כמה שנים כדי לדעת מה החלטתי ואיך ההחלטה השפיעה עליי.
אנסה את זה כשאתפנה לכך

ommerl

New member
דרך מספרית לקבוע איזו החלטה עדיפה

אפשר ליצור מערכת שיקולים מספרית לחלוטין שתעזור לך להחליט באופן מושכל אם לבחור בפרוצדורה X או Y.
&nbsp
קחי למשל את פרוצדורה X. נגיד שיש שלושה שיקולים, רק לצורך הדוגמה. את יכולה להכניס כמה שיקולים שאת רוצה..
לכל שיקול תקבעי "מחיר". המחיר יכל להיות גבוהה או נמוך ויכל להיות חיובי או שלילי. שיקול אחד יכל להיות חיובי וכבד משקל ויקבל את הציון 10. שיקול אחר שמשקלו בינוני והוא שלילי יקבל את הציון מינוס 5 ושיקול שמשקלו גבוהה והוא שלילי יקבל מינוס 10.
&nbsp
לכל שיקול לגבי החלטה X תקבעי מחיר. זה לא משנה ממש מה המספרים אבל לשם הפשטות הייתי שומר על סולם של בין 10 למינוס 10 (חייב להיות צד שלילי שווה עצמה לצד החיובי).
&nbsp
עכשיו לכל שיקול תני הסתברות שהוא יקרה. תני השערה מושכלת. עדיף כמה שיותר מדויקת על פי מידע רפואי. תרשמי את ההסתברות לא כאחוזים אלא בפורמט של שבר עשרוני כך ש-100 אחוז סיכוי זה- 1. 5 אחוז סיכוי זה 0.05.
&nbsp
לפני שאת ניגשת לשלב הבא תוודאי שסכום כל ההסתברויות הוא 1. אם חסר כדי להשלים ל- 1 סימן שיש עוד שיקולים שאינך מכירה. תני להם ציון 0 ותשלימי ל- 1 או שתעדכני את שאר ההתסברויות כך שסכומן ייצא 1.
אם יותר מ- 1 סימן שההסתברויות לא מדויקות. סביר להניח שהן בכל מקרה לא מדויקות. השתמשי בסדרי הגודל כדי לקבוע מחדש הסתברויות כך שישלימו ל- 1. תשמרי על הכל פשוט מבחינת המספרים כי גם ככה הסתברויות זה לא מדויק.
&nbsp
עכשיו תכפילי כל מחיר בהסתברות שלו עבור כל שיקול.
סיכום ביניים: לכל שיקול את צריכה שיהיה:
החלטה X->שיקול א'->מחיר->הסתברות---->מחיר*הסתברות
&nbsp
לסיום את סוכמת את כל ה"מחיר*הסתברות" ביחד ומקבל מספר. המספר הזה מייצג את הכדאיות של שיקול X.
תעשי אותו דבר לשיקול Y ותראי איזה אחד מהם כדאי יותר.
&nbsp
שימי לב: המשקלים של כל שיקול נתונים להחלטתך. זה על פי מה שחשוב לך באופן אישי. ההסתברויות שמידע רפואי נותן לך לא מבוססות על המודל הזה ולכן את צריכה לשים לב לזה ולהתאים אותן כך שיצא 1, מה שאומר שגם זה לא ייצא מדויק.
&nbsp
לכן חשוב מאוד- אין סיכוי שמידת הכדאיות תהיה זהה בין X ל- Y אבל יכל להיות שההבדל יהיה קטן. אל תבחרי על סמך הבדל קטן בין שני השיקולים. רק אם יש הבדל גדול אפשר להגיד שאחד כדאי יותר מהשני. כמה גדול? לשיקול דעתך... יש תורות שלמות שמדברות על גודל של הבדל ורמות מובהקות אבל זו כבר סטטיסטיקה מסובכת ומיותרת כאשר מדובר במספרים שיש בהם מידה של שרירותיות.

ommerl

New member
זה מבוסס על תהליך קבלת החלטות על סמך תיואריית גילוי אותות

tzhachmo

New member
בחירה במרחב אחר

קראתי ות התגובות ואנסה לתת נק מבט שונה,
אני מניח שהתלבטות זה דבר שמלווה אותך במרחבים נוספים בחייך.
נסי להבין דרך דוגמאות אחרות שהתלבטת, ובהסתכלות אחורנית נסי להבין מה מנע בעדך להחליט ?
מה לבסוף הניע אותך להחליט את ההחלטה שבחרת ?
והאם את שלמה היום עם ההחלטה?
תנסי דרך נסיון העבר ללמוד על עצמך, מה עוזר לך להחליט?
מה את צריכה לעדות כדי להיות שלמה עם ההחלטה ?
מה יעזור לך להימנע מטעויות בהחלטה?

תבואי בפתיחות מלאה למחשבה ולעשייה, מתוך אמונה שאת עדיין לומדת.
בהצלחה !

להתייעץ עם רופא ידיד

לרבי מליובאוויטש היתה עצה למצבים כאלה, "להתייעץ עם רופא ידיד"
זאת אומרת להשתדל להתייעץ עם רופא שהוא ידיד שלך או של המשפחה או של מישהו קרוב, ביחד עם חוות הדעת הרפואית שרלוונטית למקרה שלך על ידי המומחה בתחום.
רפואה שלמה וחיים שמחים

החלטה נבונה

נטע שלום.
אני מציעה לך להשתמש בטכניקה שנקראת ששת כובעי החשיבה, שפיתח אדוארד דה בונו. בהצלחה, גנית

Michal Yogev

New member
הצעה איך להגיע להחלטה

בוקר טוב ורד,אני ממליצה לך לקחת דף ועט ולכתוב מה את מרוויחה מטיפול X ומה את מפסידה וכנ"ל גם לגבי הטיפול השני ואז קל לראות שחור על גבי לבן לאן נוטה ליבך ,מעבר לזה הייתי מבררת גם לגבי הטיפולים מה יותר יעיל ובטוח,ראיתי שכתבת שהטבלה לא עוזרת לך ועל כן הייתי ממליצה לך לכתוב בטבלה על כל נגד או בעד עד כמה הם נגד מדרגת מאחד עד עשר ואז רואה.
שיהיה לך יום נפלא ובהצלחה!
מיכל יוגב ,מאמנת לקבלת החלטות בחיים!

למעלה