איך יורדים מהעץ?

ענקית

New member
איך יורדים מהעץ?

לפני שנה ושבוע (בדיוק) היה לי ריב קשה מאוד עם חברה טובה, ומאז לא הצלחנו ליישר את ההדורים. הכל התחיל בויכוח טפשי, במהלכו פלטה לעברי הערה מאוד מאוד מעליבה, שכנראה שיהא הסתובבה איתה בבטן המון זמן. זו לא היתה הערה בסגנון "את לא נחמדה" או "למה עשית כך וכך" אא משהו שקשור במהות היחסים ביננו. אני, שהייתי מאוד מופתעת (כאמור, מדובר היה בחברה שחשבתי שהיא מאוד טובה) אמרתי לה שאם כך את מרגישה, אז אין לי יותר מה להסויף היא אמרה שגם לה לא - וניתקנו. כמה ימים אחר כך היא התקשרה להגיד שהיא רוצה שנדבר. הסברתי לה שקצת קשה לי עכשיו, כי אני עדיין יותר מדי כועסת ועלובה, ושתתן לי עוד כמה ימים להרגע מזה, ואז נדבר. היא אמרה שבטח ואין בעייה ושאני אקח את כל הזמן שאני צריכה. עד כאן בסדר? לא בסדר. כי בזמן שאני "לקחתי את כל הזמן שאני צריכה", כדבריה, היא הלכה לכל החברים המשותפים שלנו (שעד לאותו הרגע לא ידעו כלל מהמתרחש) וסיפרה להם שאני לא מוכנה לדבר איתה, שאני "מחרימה" אותה, שהיא מנסה להשלים איתי אבל אני מסרבת וכיו"ב. בזכותה גם דבק בי בחבר´ה הכינוי "אל-קאפון" - כי לדבריה, להסתבך איתי זה כמו להסתבך עם המאפייה. משך שבועות רבים לא עבר יום בו לא קיבלתי טלפון מאחד מידידי, כולל אחותי, ששאלו אותי איך אני יכולה לעשות לה את זה ולמה אני כל כך מגעילה אליה. כמובן שאת הצד שלי בסיפור הם לא שמעו. איכשהו היא הצליחה להפוך את עצמה לקורבן בכל העסק הזה, והעלבון הצורב שהיא עלבה בי נעלם ונשכח מכולם במהלך התפתחות האירועים - חוץ ממני. אצלי הוא עדיין חי וקיים ונושם. בתקופה בה כל העולם ואישתו היו מעורבים בסיפור, אני מצאתי את עצמי מתעצבנת לעיתים קרובות, וכמובן כל העצבים שלי היו מכוונים אליה ועליה, כי זה היה הכי קל ונח. בסוף ביקשתי מכולם להפסיק להתערב ואמרתי שאני לא רוצה להמשיך לדבר עלך זה. משך כל הזמן הזה, למרות הריב, הקפדתי להזמין אותה לכל אירוע, לדבר איתה כשאנחנו נפגשות אצל חברים ולא לגלוש עם אף אחד לרכילויות נוסח "כמה אני לא סובלת אותה" כי זה לא נכון. הדגשתי כל הזמן שאני אוהבת אותה ושהיא חסרה לי, אבל שלשמוע מחברה הערב כל כך בוטה לגבי מערכת היחסים שלנו ולעבור על זה לסדר היום כאילו לא קרה כלום, זה לא בא בחשבון מבחינתי. כולם אמרו לי שהיא נורא מצטערת על מה שאמרה ושאני מאוד חסרה לה. לכולם שלחתי מסר אחד ברור: אם היא מתחרטת על שאמרה את זה - היא צריכה להגיד את זה לי ולא להם. אם עצוב לה שאנחנו כבר לא חברות, אבל היא עודנה עומדת מאחורי מה שאמרה - אני לא מעוניינת בחברות הזאת. מאז, כאמור, עברה יותר משנה. אני לא חושבת שמישהי מאיתנו תיארה לעצמה שזה מה שיצא מאותו ויכוח מטופש. כל הדברים שקרו מאז רק שמו אותה ואותי על עצים גבוהים מדי שאני חוששת שאין לנו איך לרדת מהם. אני מאוד הייתי רוצה לגשת אליה ולדבר איתה, אבל מה שחוסם אותי הכי הרבה הוא הנסיון שלה להפוך את עצמה לקורבן ואותי לפוגעת ואני חוששת שפנייה שלי אליה תתפרש כאילו אני גם חושבת שהיא המסכנה מבין שתינו ושאני תריכה לכפר על משהו - ואני ממש לא מרגישה שזה נכון! חבל לי ועצוב לי שהדברים התגלגלו לכך, אבל אני לא מרגישה שיש לי על מה להתנצל. אני מרגישה שהדברים נעשו לי ולא על ידי ואני לא מוכנה למחול על רגשותיי רק בגלל המניפולציות שלה. מה עושים עכשיו? איך יוצאים מהסיבוך המטופש הזה?
 
שימי לב שכמו שאת מרגישה

שאת היא הקרבן, בך פגעו, שהיא אינה מסוגלת לראות את הצד שלך - באותה מידה את אפילו לא מנסה לחשוב מה עובר לה בראש, ונתקי לרגע את אותה הערה מעליבה שגרמה לכל הבלגאן. את מבחינתך נעלבת, גררת את הסולחה במשך כמה שבועות, ואת אפילו לא עצרת וחשבת שבשלב מסוים היא, שעדיין לא ידעה מה מידת הפגיעה וכמה את כועסת, נעלבה בעצמה, גם משום שלא קיבלה הסבר מפורט, וגם בגלל ההרגשה הסוביקטיבית שלה, שאת כועסת ולא מוכנה להשלים. בואי נעשה סדר: להתחיל לחשב תרשימי זרימה של מי עשה מה למי, מי נעלב ראשון, מי הקרבן ומי לא - אינו רלוונטי בשלב הזה, שאת בעצמך רוצה לתקן את ההדורים, ואני מאמינה שגם היא. אותה הערה שנאמרה בסופו של דבר לא רק גרמה לך להפגע, אלא היתה סממן למשהו שלא היה בסדר בקשר ביניכן, ולא מפתיע שגם בעקבות ההערה וכנראה גם בעקבות הבעיה בחברות, הקשר הדרדר למה שהוא היום. אל תשכחי שהערה כזו, מעליבה ככל שהיתה, כנראה יצאה ממקום עמוק אצל חברתך, ואל תתעלמי מהצד שלה בכל העסק. את רוצה לרדת מהעץ? קודם תחליטי אם את רוצה להחזיר אותה לתפקוד חברי מלא. האם אותה הערה צריכה להיות פתורה או שמא את מוכנה לשכוח את זה, לתקן את השנה האחרונה, ואז לגשת לברר, כשכבר החלטתן שתיכן שהתגעגעתן, מה בדיוק הציק לה שהערה כזו נפלטה לה מהפה. אני סבורה שלגשת אליה לא בהכרח מרמז שהיא הקרבן הצודק ואַת מבקש הסליחה האולטימטיבי. מבחינתי עצם הגישה אומר: אני מוכנה לרדת אם את מוכנה. אני בוגרת, עשיתי חושבים, רוצה להשמיע את מה שיש לי להגיד, ומוכנה לשמוע מה שיש לך, כשוות. לבקש סליחה אינו דווקא תמיד מעמדה של חולשה. לא זוכרת מי אמר את זה פעם (והוא מן הסתם אחד מחבריי הקרובים), שרק אדם גדול יודע לבקש סליחה, להצטער, להכיר בטעות (ואני לא טוענת שטעית בשלב הזה), ולשכוח.
 

Dor K

New member
הזכרת לי משהו דומה שקרה לי

היתה לי גם ידידה ממש טובה, שהיה ביננו איזה ריב מטופש, אני אפילו לא זוכר על מה, אבל הטחנו אחד בשני כאלה עלבונות, כאילו מי יודע על מה רבנו, ומאז לא דיברנו. עברו להם כמה חודשים, היא גרה בסמוך אלי, כך שהיינו נפגשים במכולת או ברחוב, מחליפים מבטי שנאה והולכים. בהתחלה נורא כעסתי עליה, אבל התחלתי לחשוב למה אני בעצם כועס עליה? מה, בגלל כמה מילים? בגלל איזה נושא שיש לנו חילוקי דעות עליו, ואני אפילו לא זוכר מהו? קיצר, יום אחד תפסתי אומץ, ניגשתי אליה, ואמרתי לה סליחה. לא אמרתי על מה. ניגשתי ואמרתי לה סליחה, ושאני רוצה להיות איתה בקשר, והויכוח הזה נראה לי מיותר, והיא כל כך הופתעה מזה והעריכה את זה, שאני חושב שזה בבת אחת הוריד לה את האיסמון שמה שחשוב זה לא הויכוח, והדעות שלה ובלה בלה בלה... מה שחשוב זאת החברות ביננו. אם החברות שלך איתה חשובה לך, תלכי אליה, עזבי את כל מה שהיה, אף אחד לא הבטיח שזה מה שיהיה. אולי היא מצטערת ולא יודעת איך לגשת? תגידי לה סליחה, גם אם את חושבת שאת צודקת והיא לא. תאמיני לי שהיא תעריך אותך יותר, ועצם זה שתהיו שוב חברות, זה יגרום לה לרצות להתנהג טוב יותר כדי לשמור על החברות הזאת, והבעיה תישכח או תיפתר.
 

nutmeg

New member
כמו שההודעה למעלה

מתייחסת ל-unstarted business, ההודעה הזו מתייחסת ל-unfinished business, שני המצבים מאוד מעוררים תחושה של חוסר איזון. ועכשיו לעניין: אחד הבעיות ב"לרדת מהעץ" הוא שהצד שרוצה לרדת (קרי: את) לא רוצה לצאת פרייר ונפגע עוד יותר. זה כאילו לבקש תעודת ביטוח שאם תעשי את הצעד הראשון ברוב אצילות הצד השני לא יפדח... ואין! לא מנפיקים יותר תעודות ביטוח כאלו. כלומר: תמיד תהיה האפשרות שאת תעשי הכל כדי לרדת מהעץ והיא לא תשחק על פי כללי המשחק ותפגע בך שוב. אחד הפתרונות "לרדת מהעץ" הוא לקחת סיכון (וסיכוי), לגשת לאדם השני עם ידיעה שיכול להיות שזה לא ילך, ובלב להיות מוכנים לוותר עליו לגמרי. זאת אומרת שלרדת מהעץ יכול לכלול גם סיום הקשר באופן יותר סופי... אבל לפחות לא תהיה תחושה של unfinished business. לפחות תדעי איפה את עומדת וכך גם היא. דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא (וזה ממש כמו אחר בגידה מכל סוג שהוא במערכת יחסים) - שהסיבוב השני תמיד מרגיש "אחר" ו"שונה". זה אף פעם לא יהיה אותו הדבר מכיוון שעכשיו שתיכן יודעות ושתיכן חוויתן פגיעה. אתן לא רק יודעות שיש לכן את הפוטנציאל להכאיב אחת לשנייה, אלא שגם עשיתן זאת אחת לשנייה באיזה אופן. אין ספק שזה משנה את מערכת היחסים מההתחלה. כל חוויה מעשירה את האדם לטוב ולרע. צריך להבין שאי אפשר "לחזור" להיות בדיוק אותו הדבר כפי שהייתן קודם... אפשר לבנות את הקשר החדש שתרצו או תוכלו לעמוד בו. להגדיר גבולות מחדש. לרדת מהעץ ולהתפתח, לא לרדת מהעץ ו"לחזור" למה שהיה.
 

מיטללל

New member
מה יותר חשוב לך

החברה או הכבוד העצמי שלך? {שאגב, אם תלכי אליה ותגידי שאת רוצה לפתוח דף חדש, לדעתי תצאי גדולה. וזה לא יפחית מהכבוד העצמי שלך או יוריד מהכבוד שחברייך רוחשים לך-אלא ההפך} לדעתי זה מסתכם בזה.
 
למעלה