איות נכון... שאלה..

איות נכון... שאלה..

כיצד יש לכתוב את המילים הבאות כשלא מנקדים? אודה לכם אם תסבירו את הכללים לגבי כל מילה. בוקר או בקר? אולי או אוליי? בוא או בא? תודה...

hillelg

New member
באתר של האקדמיה

מופיעים הכללים העדכניים של הכתיב חסר הניקוד. לא שאת מחוייבת לציית להם... עד כמה שזכור לי: בוקר, בוא אולי. השניים הראשונים די ברורים: הכלל באופן עקרוני אומר כי כל חולם בכתיב חסר הניקוד מסומן ב-ו´. בפרט בשני אלה, שעלולים לבלבל בינם לבין מילים אחרות. השלישי, יכול להיות שלפי האקדמיה באמת זה צריך להיות ´אוליי´ (לא זוכר), אבל לענ"ד אין צורך בהכפלת י´ עיצורית בסוף מילה, כאשר ברור שהיא עיצורית (כשזה לא ברור, נראה לי שהאקדמיה ממליצה על ניקוד חלקי על פני הכפלה של האות, שבאמת נראית מוזרה).

גנגי

New member
תשובות

בוקר = תחילת היום בקר = פרות ומשפחותיהן אולי = לא בטוח בוא = צורת ציווי בא = צורת עבר / הווה במילונים יש גם כללי הניקוד של הכתיב המלא, כדאי לבדוק שם את ההסברים לגבי כל מקרה.

עגנון

New member
כללי הכתיב המלא בנוגע לחולם

מתוך כללי האקדמיה: כאשר יש חולם לרוב מתווספת וו, למע מקרים של קמץ קטן על נטיותיו, כמו, חָכמה. ברם, אם צורתה הצורשית בחולם, ואחת מהטיותיה בקמץ קטן, יבואו כל ההטיות המשניות בחולם מלא. בלעז יש לכתוב תמיד וו, כגון אירופה.

טל7

New member
אוליי

מאחר שזו י עיצורית בהחלט ניתן לכתוב אוליי.

עגנון

New member
אולי

אולי היא מלה (לא מילה, שהיא מלשון למול) שנכללת בקטגוריית מילים שגורות שכבר העין התרגלה, ולכן לא תתווסף י´, כמו מתי ומים. ברם, פוק חזי מאי עביד עמא (ביטוי ארמי אהוב - צא וראה מה העם עושים) יש רבים שכותבים אולי בשתי יו"דים (אוליי).

hillelg

New member
שלוש דְבָרות

א. לפי הכללים החדשים של האקדמקה, אולי היא מילה, ולא מלה. ב. הביטוי הוא ´פוק חזי מאי עמא דבר´ (באותה משמעות) - ברכות דף מה ע"א. ג. אני לא מכיר את הרבים שאתה מדבר עליהם.

עגנון

New member
דבר דבור על אופניו

א. לגבי מִלה צריך לכתוב בלא יו"ד, ועיין במילון החדש, לרבינו ן´ שושן, במוספים שכתב שיש לנהוג כך. ב. נתחלף לי דבר בעביד, ותודה על התיקון. ג. רבים מן האנשים שאתה לא מכיר בוודאי נכנסים לקטגוריה זו, ומ"מ מנהג טעות הוא, והנח להם לישראל.

friend9

New member
לר´ עגנון

המוספים של ן´ שושן פורסמו בתשמ"ג, וככל הנראה נכתבו עוד קודם לכן. מאז חידשה האקדמיה רבות. ולעדכונים עיין באתר האקדמיה.

hillelg

New member
תפוחי זהב במשכיות כסף

דבר דבור על אָפְניו, במקרא. אם כי לפי כללי האקדמיה אכן צריך לבוא חולם במילה זו, כיון שמקורו של הקמץ הוא חולם (אֹפֶן). ולעניינינו: א. המילון החדש אינו כה חדש. אכן, החלטת האקדמיה (הועד לענייני לשון) המקורית היתה לכתוב ´מלה´, אך היא שונתה לאחרונה. חיפשתי בקצרור של הכללים באתר האקדמיה, אך לא מצאתי את ההחלטה הזו, אם כי בטוחני כי היא קיימת. למי שיש את כללי הכתיב חסר הניקוד החדשים במלואם (יש גם במילון ספיר), יוכל כמדומני לבדוק ולאשר את דברי, ובא לציון גואל ולשבי פשע ביעקב. ב. על לא דבר (עי´ ש"ב יז, כז). ג. אם מנהג טעות הוא, מדוע להניח להם לישראל? וצע"ג.

shellyland

New member
אני לא מבינה

כמעט אף מילה (או מלה?) ממה שאתם אומרים, אבל מה-זה מבסוטית מהשירשור הזה!

hillelg

New member
אם כי שמה של הפרשה בחומש שמות

יישאר לענ"ד ´בא´, גם בלי ניקוד. הכל תלוי בשאלה האם יתבלבלו בקריאה ובמידת המוזרות של הכתיבה לעין.

איכא

New member
שטויות

למה חשוב איך כותבים? העיקר שיבינו! תעזבו אותכם משטויות ונקודות ותעסקו בדברים חשובים.

לא דגים ולא ים, לא חשש ולא זומתי

ודאות! לא יבינו ודי. מאידך, גם כשכן יבינו לכאורה, קים חשש סביר שלא יבינו

vegan

New member
ואוליי, בקר בא לעבודה

הכוונה בעצם לפרס, אפרים סנה ודליה איציק שבורחים מבייגה שוחט? מה פה כל כך קשה להבין?

למעלה