אטימולוגיה

Pantouflard

New member
אטימולוגיה

מה הקשר האטימולוגי בין הדביר ודיבר ששניהם בעלי אותו שורש?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מעריכה שסמנטית הדברה קשורה לדֶּבֶר

אפרופו עשרת הדיברות...

לא ולא

לשורש ד-ב-ר יש בעברית שני מובנים שונים: נוסף למובן המוכר "דיבור", יש לו מובן נוסף עם שדה סמנטי רחב מאד, שלפי קליין מתחיל מ"לעקוב מאחור, לנהוג (צאן), לגרש", ומתרחב ל"מרעה", "שדה", שמהם באה המילה "מדבר" (במקור: שטחי המרעה של הנוודים מחוץ לאזור המיושב), ו"אחור", שממנו בא "דביר" ("החדר האחורי ביותר"), וגם "דוברה" (במקור: גזעי עצים שנגררים מאחורי הספינה, או לפי פירוש אחר, שנוהגים אותם כמו צאן).

בעברית החדשה התקבע בניין הפעיל במובן של "לכבוש, להכניע". במילון מונחי האקדמיה (תיאטרון) משנת 1940 "מדביר" הוא דווקא מאלף חיות, ולא זה שמשמיד אותן...

כך או כך, ככל הנראה הדברה אינה קשורה לדֶבֶר, שהוא מכה בפני עצמה ומופיע במובנים דומים באכדית (אסון, מגיפה), אוגריתית (מוות) וערבית (כנ"ל).

לא הבנתי

לדבר ולהדביר במובן של להשמיד ולהכניע ("וַתְּדַבֵּר אֶת כָּל זֶרַע הַמַּמְלָכָה", "יַדְבֵּר עַמִּים תַּחְתֵּינוּ") קשור לדעתך לדב"ר במשמעות של הנהגה?
והאם באמת אין לכך קשר לדֶבֶר? ומה בכך שדֶבֶר מופיע גם בשפות שמיות קדומות, גם דב"ר במשמעות השמדה והכנעה סביר להניח שיש לו מקבילות בשפות נוספות, לא?

אנסה להסביר

(וזה לא אומר שאני בטוח בהסבר, אבל מותר לנסות, לא?)

בעברית המודרנית, שורש נ-ה-ג ונגזרותיו מצטייר בעינינו כהובלה לפני המחנה: המנהיג הוא מי שצועד בראש.
אלא שבימי קדם, הרועה הנהיג את עדרו דווקא מאחור, ולמעשה "גירש" אותם.
לפיכך, "להדביר" יכול היה להתפתח מהמובן של "להנהיג את הצאן" > "לגרש" > "להכניע".

ולשאלתך השנייה:
אכן מפתה למצא קשר בין דבר (המכה) והדברה, אך לדעת המילון מדובר בשורשים שונים.
לא ניתן ליצור קישור ישיר לערכים, לכן (רק אם זה מעניין אותך, כמובן) אני ממליץ לבצע את החיפושים הבאים (בשדה התחתון): plague, desert, drive
- דבר במובן של מגיפה, מוות או אסון טבע, אולי ממקור שומרי;
- להדביר ומדבר מלשון שדה, אחו או נהיגת צאן.
- לנהוג: יש כמה מילים דומות, שמזכירות גם את השורש ד-ה-ר, אחת מהן אפילו "גירושין"...

fedele

New member
אם כך, האם להדביר

כמו בלהדביר את הצאן יכול להשתמע גם כלגרש את הצאן ומכאן גם לגרש/להשמיד את המזיק?

למעלה